Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαφορετικά τα συμπτώματα του εμφράγματος στις γυναίκες


Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες παθαίνουν πιο σπάνια έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή) πριν από την εμμηνόπαυση αλλά κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη ζωή τους αν τους συμβεί.
Είναι επίσης γνωστό ότι τα συμπτώματα του εμφράγματος είναι κάπως διαφορετικά στις γυναίκες σε σχέση με αυτά των ανδρών. Τα κλασικό σύμπτωμα είναι αίσθημα πίεσης ή δυσφορίας στο στήθος, δηλαδή στηθάγχη, και αυτό ισχύει τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες. Ο πόνος μπορεί να πηγαινοέρχεται γι’ αυτό και ονομάζεται “ασταθής στηθάγχη”. Αιτία μπορεί να είναι ο σπασμός των στεφανιαίων αρτηριών αλλά συνήθως είναι η αθηροσκλήρωση, κατά την οποία οι αρτηρίες στενεύουν από λιπώδεις εναποθέσεις (αθηρωματική πλάκα).

Υπάρχουν όμως και άλλα συμπτώματα όπως πόνος ή ενόχληση στο ένα ή και στα δύο χέρια, στην πλάτη, στον αυχένα, στο σαγόνι, στο στομάχι καθώς και δύσπνοια. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί «κρύος ιδρώτας», ναυτία ή ζάλη. Από την άλλη μεριά μπορεί το έμφραγμα να μην “δίνει” συμπτώματα και σ’ αυτή την περίπτωση αποκαλείται “σιωπηλό”.

Η ιδιομορφία των γυναικών ως προς το έμφραγμα δεν αφορά μόνο την ηλικία κατά την οποία (μετά την εμμηνόπαυση) αυξάνεται η συχνότητα των εμφραγμάτων, αλλά και αυτά καθαυτά τα συμπτώματα.

Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άντρες να παρουσιάσουν τα μη κλασικά συμπτώματα όπως δύσπνοια, ναυτία που μπορεί να συνοδεύεται από εμετό ή πόνο στην πλάτη, στον ώμο και το σαγόνι. Επιπλέον πάνω από τέσσερις στις 10 γυναίκες – ιδίως στις ηλικίες κάτω των 45 ετών – που έχουν υποστεί έμφραγμα δεν εμφανίζουν συμπτώματα, δηλαδή έχουν “σιωπηλό” έμφραγμα. Αυτό μπορεί να είναι μια εξήγηση στο γιατί οι γυναίκες έχουν χειρότερη πρόγνωση.

Αθηροσκλήρωση και σπασμός
Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί οι γυναίκες έχουν διαφορετικά συμπτώματα από τους άνδρες. Έχει παρατηρηθεί ότι στους άνδρες η αθηροσκλήρωση αφορά κυρίως τις μεγάλες αρτηρίες της καρδιάς, τις στεφανιαίες, ενώ στις γυναίκες η αθηρωματική πλάκα επεκτείνεται και στις μικρότερες αρτηρίες.

Θα πρέπει όμως να αναφερθεί ότι ένα μεγάλο μέρος των εμφραγμάτων, σύμφωνα με νέες μελέτες, οφείλεται σε σπασμό της αρτηρίας και όχι σε θρόμβωση. Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει μια πολυκεντρική μελέτη που περιέλαβε 6.406 άτομα με έμφραγμα και δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology (το επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας).

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, το έμφραγμα σε άνδρες και γυναίκες σε ποσοστό που έφθανε περίπου το 30% δεν είχε σχέση με την αποφρακτική νόσο των στεφανιαίων (απόφραξη ή στένωση λόγω της αθηροσκλήρωσης) αλλά με διάβρωση του έσω χιτώνα της στεφανιαίας αρτηρίας ή με σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών. Ειδικότερα, στους ασθενείς με ασταθή στηθάγχη βρέθηκε πολύ υψηλό ποσοστό γυναικών (30,5%) οι οποίες δεν είχαν αποφρακτικές βλάβες στην στεφανιογραφία τους, και συνάγεται ότι ο σπασμός των αρτηριών ήταν υπεύθυνος για τη στηθάγχη.

Κατά συνέπεια, το φαινόμενο του σπασμού δεν είναι αμελητέο σε περιπτώσεις εμφράγματος ή προεμφραγματικής (ασταθούς) στηθάγχης. Είναι άγνωστο βέβαια αν αυτό μπορεί να εξηγεί, ως ένα σημείο, τα διαφορετικά συμπτώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

http://www.healthyliving.gr/2016/03/18/emfragma-gynaikes-symptomata-6/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...