Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;


Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας.
Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.

Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.

Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.

«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στόκος», αναφέρει ο δρ Χρήστος Κ. Ζαβός, ειδικός γαστρεντερολόγος - ηπατολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ.

Μερικές φορές, οι πράσινες κενώσεις μπορεί να αποτελούν ένδειξη ενός προβλήματος υγείας. Ορισμένες μολύνσεις, όπως αυτές που προκαλούνται από το βακτήριο Salmonella ή το παράσιτο Giardia, μπορούν να προκαλέσουν πράσινα κόπρανα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως σοβαρή διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετός.

Τέλος, οι ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, μπορεί να αναπτύξουν τη νόσο μοσχεύματος έναντι του ξενιστή, η οποία χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό γαστρεντερικών συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των υδαρών, πράσινων κοπράνων, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Αμερικής.

Συμπέρασμα: Τα πράσινα κόπρανα είναι συνήθως καλοήθη και δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία, εάν δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα. Ωστόσο, αν δείτε ότι η κατάσταση επιμένει και δεν σχετίζεται με τις διατροφικές σας συνήθειες, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

livit

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας