Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;


Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας.
Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.

Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.

Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.

«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στόκος», αναφέρει ο δρ Χρήστος Κ. Ζαβός, ειδικός γαστρεντερολόγος - ηπατολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ.

Μερικές φορές, οι πράσινες κενώσεις μπορεί να αποτελούν ένδειξη ενός προβλήματος υγείας. Ορισμένες μολύνσεις, όπως αυτές που προκαλούνται από το βακτήριο Salmonella ή το παράσιτο Giardia, μπορούν να προκαλέσουν πράσινα κόπρανα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όμως, υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως σοβαρή διάρροια, κοιλιακές κράμπες και πυρετός.

Τέλος, οι ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, μπορεί να αναπτύξουν τη νόσο μοσχεύματος έναντι του ξενιστή, η οποία χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό γαστρεντερικών συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των υδαρών, πράσινων κοπράνων, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Αμερικής.

Συμπέρασμα: Τα πράσινα κόπρανα είναι συνήθως καλοήθη και δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία, εάν δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα. Ωστόσο, αν δείτε ότι η κατάσταση επιμένει και δεν σχετίζεται με τις διατροφικές σας συνήθειες, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

livit

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αιφνίδιο Εξάνθημα

Το παιδί έχει ψηλό πυρετό για μερικές μέρες και μόλις υποχωρήσει ο πυρετός, γεμίζει με κάτι μικρές κοκκινίλες στο κορμάκι και το πρόσωπό του. Τα σπυράκια διαρκούν και αυτά μερικές μέρες και μετά υποχωρούν, ενώ το παιδί σε αυτή την φάση είναι καλά, ίσως να φαίνεται λίγο κουρασμένο. Πρόκειται για το αιφνίδιο εξάνθημα! Το αιφνίδιο εξάνθημα (ή 6η εξανθηματική νόσος), είναι μια ίωση του ανώτερου αναπνευστικού. Το παιδί «κολλάει» την ίωση συνήθως από κάποιο ενήλικο μέλος της οικογένειας, που δεν έχει συμπτώματα. Ο ιός παραμένει στον οργανισμό του, για όλη του την ζωή και κατά περιόδους επανενεργοποιείται, χωρίς αναγκαστικά να δημιουργεί συμπτώματα. Μέχρι περίπου την ηλικία των 4 χρονών όλα τα παιδιά έχουν αντισώματα για τους υπεύθυνους ιούς(άρα έχουν νοσήσει). Κλινική εικόνα Η κλινική εικόνα εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού(συνήθως μέχρι 2χρονών), την άμυνα του οργανισμού του(εάν θηλάζει, τρέφεται σωστά κλπ), και τον ιό που προκαλεί την ίωση(ερπετοϊός 6 ή 7). Συνή

Ρινικοί πολύποδες - συμπτώματα και θεραπεία

Οι   ρινικοί πολύποδες είναι κοινοί, καλοήθεις σχηματισμοί σε σχήμα σταγόνας, που αναπτύσσονται στη μύτη ή τα ιγμόρεια, συνήθως γύρω από την περιοχή όπου τα ιγμόρεια ανοίγουν στη ρινική κοιλότητα. Οι ώριμοι ρινικοί πολύποδες μοιάζουν σαν ρόγες σταφυλιού με φλούδα χωρίς κουκούτσι. Συχνά συνδέονται με αλλεργίες ή άσθμα και ιδιαίτερα όταν είναι μικροί δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ενώ δεν απαιτούν ούτε θεραπεία. Ομως, όταν είναι μεγαλύτεροι, μπορεί να μπλοκάρουν την φυσιολογική δίοδο αέρα από τα ιγμόρεια. Οταν στα ιγμόρεια συσσωρευτεί πάρα πολλή βλέννα, αυτή μπορεί να μολυνθεί σχηματίζοντας ένα παχύ αποχρωματισμένο στρώμα στη μύτη και το λαιμό που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με ρινικούς πολύποδες. Οι ρινικοί πολύποδες δεν θα πρέπει να συγχέονται με τους πολύποδες που σχηματίζονται στο παχύ έντερο ή στην ουροδόχο κύστη. Σε αντίθεση με αυτούς τους τύπους του πολύποδα, είναι σπάνια κακοήθεις. Συνήθως, θεωρείται ότι προκαλούνται είτε από χρόνια φλεγμονή, είτε από την τάση

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ