Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αυγούστου 17, 2014

Νέο τεστ για τη διάγνωση διαβήτη τύπου 1 ενέκρινε ο FDA

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε νέο τεστ που μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει τους γιατρούς στη διάγνωση του διαβήτη τύπου 1.

Tο Kronus ZnT8Ab Elisa Assay, μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει ανθρώπους με διαβήτη 1 να λάβουν ταχύτερη διάγνωση και αγωγή, ανακοίνωσε ο FDA.

Εξετάστηκαν στοιχεία κλινικής έρευνας με 569 δείγματα αίματος- 323 από ασθενείς με διαγνωσμένο διαβήτη τύπου 1 και 246 από ασθενείς που διαγνώστηκαν με άλλα είδη διαβήτη, άλλες αυτοάνοσες νόσους και άλλες κλινικές παθήσεις.

Η εξέταση μπόρεσε να διαγνώσει σημαντικό δείκτη στο 65% των δειγμάτων από ανθρώπους που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1 και έδωσε λανθασμένα θετικά αποτελέσματα σε λιγότερο από 2% των δειγμάτων.

Ωστόσο, ο FDA τόνισε ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ δεν θα πρέπει να αποκλείει διάγνωση διαβήτη 1. Επιπλέον, το τεστ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της ανταπόκρισης του οργανισμού στη θεραπεία.

iatronet

Yπουργείο Υγείας προς τους γιατρούς: "Γράψτε γενόσημα"!

Χαμηλές πτήσεις εξακολουθούν να κάνουν τα γενόσημα στη χώρα μας πάρα τις οποίες κυβερνητικές αποφάσεις προς την κατεύθυνση της προώθησης τους.
Δύο στα δέκα φάρμακα (19%) που καταναλώνονται στη χώρα μας είναι γενόσημα ενώ οι δανειστές μας τραβούν συνέχεια το αυτί της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας επισημαίνοντας τους ότι πρέπει  πάση θυσία αυτό το ποσοστό να αυξηθεί στο 60% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. 
Στην κατεύθυνση αυτή και μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η τρόικα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας αναμένεται να λάβει νέα μέτρα προκειμένου να εμφανισθεί συνεπείς στις κυβερνητικές δεσμεύσεις. 
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο Β του υπουργείου υγείας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
αυστηροποίηση των οδηγιών προς τους γιατρούς ώστε αναγκαστικά να τηρούν τα προκαθορισμένα όρια συνταγογράφησης δραστικών ουσιών που έχουν γενόσημα αλλά και να μπορούν να υποδείξουν τις περιπτώσεις που θα χορηγηθεί γενόσημο φάρμακο.
Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο στο παιχνίδι τ…

Διατροφή κατά της νεφρολιθίασης

Η νεφρολιθίαση είναι μία κατάσταση κατά την οποία εντοπίζονται ένας ή περισσότεροι λίθοι (πέτρες) σε κάποιο σημείο του νεφρού ή του ουρητήρα, του σωλήνα δηλαδή που μεταφέρει τα ούρα στην ουροδόχο κύστη. Ο σχηματισμός πέτρας στα νεφρά προκύπτει όταν η συγκέντρωση ορισμένων ουσιών στα ούρα -κυρίως ουρικού οξέος και ασβεστίου- αυξηθεί πάνω από το φυσιολογικό όριο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που οδηγεί στο σχηματισμό κρυστάλλων. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι λίθοι αποτελούνται από οξαλικό ασβέστιο, φωσφορικό ασβέστιο, ενώ σπανιότερα από ουρικό οξύ, κυστίνη και στουρβίτη.
Σε σχετικές έρευνες έχει φανεί ότι, εάν κάποιος εμφανίσει νεφρολιθίαση μία φορά, έχει αυξημένες πιθανότητες να επανεμφανίσει και στη μετέπειτα ζωή του. Εκτιμάται μάλιστα ότι περίπου το 10% των ανδρών και το 3% των γυναικών θα εμφανίσουν σε κάποια περίοδο της ζωής τους πέτρες στα νεφρά.
Αξίζει να τονισθεί ότι η νεφρολιθίαση είναι μια πάθηση που αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσε…

Τεστ αίματος για κάθε τύπο καρκίνου

Η απλή εξέταση θα βοηθά τους επιστήμονες να αποκλείουν την πιθανότητα εμφάνισης όγκων Βρετανοί ερευνητές επινόησαν μια απλή εξέταση αίματος, η οποία θα μπορεί να ανιχνεύει όλες τις μορφές καρκίνου.
Το τεστ αυτό θα βοηθά τους γιατρούς να αποκλείουν την πιθανότητα καρκίνου σε ανθρώπους που παρουσιάζουν συγκεκριμένα συμπτώματα και που υποπτεύονται ότι έχουν εμφανίσει καρκινικούς όγκους, ενώ παράλληλα θα γλιτώνει τους ασθενείς από χρονοβόρες, επεμβατικές και σε πολλές περιπτώσεις αχρείαστες εξετάσεις, όπως κολονοσκοπήσεις και βιοψίες.
Ήδη, οι πρώτες δοκιμές, που έγιναν στις περιπτώσεις κακοήθους μελανώματος στο δέρμα, καρκίνου του παχέος εντέρου και καρκίνου του πνεύμονα, έχουν δείξει ότι η μέθοδος έχει υψηλό βαθμό ακρίβειας τόσο στη διάγνωση των καρκινικών όγκων, όσο και στην ανίχνευση τυχόν προκαρκινικών αλλοιώσεων. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η έρευνα βρίσκεται σε αρχικά στάδια και αναγνωρίζουν ότι πρέπει να γίνουν πολλές δοκιμές, ωστόσο χαρακτηρίζουν τα πρώτα ευρήματα εκπληκτικ…

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς και πώς να διαχειριστούν τη χρόνια νόσο στο παιδί;

Η παροχή φροντίδας στο παιδί με χρόνια νόσο, πέρα από τα ιατρικά και ψυχολογικά προβλήματα του παιδιού, έχει επιπτώσεις σε διάφορους τομείς, όπως στην οικογενειακή, επαγγελματική, κοινωνική ζωή, την οικονομική κατάσταση, την ψυχική (κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές) και σωματική υγεία των μελών της οικογένειας. -Πώς θα χειριστώ το παιδί;
-Τι θα κάνω με την υπόλοιπη οικογένεια;
-Με τους συγγενείς και φίλους;
-Πώς θα το πώ στα αδέλφια του, στη γιαγιά, στον παππού, στους φίλους;
Οι μητέρες συνήθως ασχολούνται με θέματα φροντίδας και ανατροφής και επηρεάζονται περισσότερο, με διακυμάνσεις στη διάθεση, περιοδικές κρίσεις, χρόνια θλίψη, τάσεις αυτοκατηγορίας. Οι πατέρες το διαχειρίζονται αργά και πιο σταθερά και τους απασχολούν περισσότερο θέματα status στην κοινωνική ομάδα που είναι ενταγμένοι.

Σε μια οικογένεια με παιδί με χρόνια νόσο, όλα μπορεί να γίνονται πιο αργά, απαιτείται περισσότερη ενέργεια, χρόνος, οπότε οι γονείς έχουν λιγότερο χρόνο για τον εαυτό τους και τους άλλους. Συχν…

Η έκθεση του εμβρύου στον καπνό επηρεάζει τον κίνδυνο αλλεργικής νόσου μελλοντικά

Αυξημένος κίνδυνος άσθματος και ρινίτιδας φαίνεται στα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας και εκζέματος αργότερα, λόγω παθητικού καπνίσματος στην εμβρυική ζωή Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα στην εμβρυική ζωή ή στη βρεφική ηλικία επηρεάζει την εμφάνιση αλλεργικών νόσων μέχρι την εφηβεία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ''Pediatrics.'' Ο Jesse D. Thacher, του Karolinska Institutet, εξέτασε 4.089 παιδιά για 16 χρόνια για να αξιολογήσει τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα και των αλλεργικών νόσων.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, στη μήτρα, συνδεόταν με γενικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, ως 16 χρόνια, αλλά όχι εμφάνισης ρινίτιδας ή εκζέματος. Ο επιπλέον γενικός κίνδυνος για άσθμα παρέμενε στατιστικά σημαντικός ακόμα και όταν ελήφθη υπόψη το κάπνισμα των γονέων στην παιδική ηλικία. Παρατηρήθηκε τάση που εξαρτιόταν από τη δόση. Ο αυξημένος κίνδυνος σε σχέση με την έκθεση στο πα…

Απίστευτες καταγγελίες εργαζομένων στο Ψυχιατρείο Θεσ/νίκης

Νοοτροπίες και καμώματα άλλων εποχών που συνδέονται με αναξιοκρατία και τρομοκρατία, καταγγέλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στοχοποιώντας ξεκάθαρα την διοίκηση του νοσηλευτηρίου. Επιπλέον, το Σωματείο πάει ένα βήμα ακόμη πιο μακριά, στοχοποιώντας όλα σχεδόν τα στελέχη που απαρτίζουν σήμερα την δημόσια διοίκηση της υγείας, τονίζοντας ότι «Οι άνθρωποι της κυβέρνησης, Δυπεάρχες, Υποδυπεάρχες, Διοικητές και Υποδιοικητές νοσοκομείων, όλοι κομματικά στελέχη όλοι «δικά τους παιδιά» όλοι παρατηρητές και ανήμποροι». 
Το σωματείο κάνει λόγο για ένα «κομματικό νοσοκομείο» (σσ. αυτό του Ψυχιατρείου Θεσσαλονίκης) το οποίο έκτισε η διοίκησή του φροντίζοντας «τα δικά μας παιδιά». Επιπλέον, από τον Δεκέμβριο που ανέλαβε ο νέος Διοικητής, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Σωματείου, «φαίνεται ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί την πολυπλοκότητα ενός ειδικού νοσοκομείου, πόσο μάλλον σε μία σημαντική στιγμή της μετεξέλιξής του. Ακόμα και σε θέματα πιο απλά έλαμψε…

Έχω πέτρες στη χολή: Τι πρέπει να τρώω;

Ένα συχνό πρόβλημα υγείας, που αφορά κυρίως τον γυναικείο πληθυσμό είναι οι πέτρες στη χολή.Υπολογίζεται ότι μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους έξι άνδρες σε κάποια φάση της ζωής τους θα παρουσιάσουν πόνο στην κοιλιά, ίκτερο αλλά και εμετοί.
Συνέπεια αυτών των ενοχλητικών συμπτωμάτων είναι οι πάσχοντες να μην ξέρουν τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να καταναλώσουν.
Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα θέλετε να μάθετε για την δίαιτα που συνιστούν οι γιατροί για την πάθηση αυτή.  
Οι πέτρες στη χολή (χολόλιθοι) είναι ένα συχνό πρόβλημα, το οποίο απασχολεί κυρίως το γυναικείο φύλο. Περίπου μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους έξι άνδρες θα εμφανίσουν σε κάποια φάση της ζωής τους και οι πιθανότητες αυξάνονται με την ηλικία. Οι χολόλιθοι προκαλούν συμπτώματα στα δύο τρίτα των ασθενών, όπως πόνο στην κοιλιά, ίκτερο και εμέτους. Όταν η χολή αρχίζει και δίνει συμπτώματα τότε η χειρουργική αφαίρεσή της είναι η θεραπεία εκλογής.  Η δίαιτα που συνιστάται από το…

Φυματίωση: από τη διάγνωση στη θεραπεία!

Η φυματίωση αποτελεί σήμερα μία από τις πιο  θανατηφόρες νόσους στον κόσμο.  Μπορεί η επίπτωση της νόσου με την ανάπτυξη της ιατρικής και της βελτίωσης των συνθηκών υγιεινής να έχει μειωθεί δραματικά στην Ευρώπη και στην Β. Αμερική αλλά στον υπόλοιπο κόσμο εξακολουθεί να θερίζει. Στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί θα μάθετε τα πάντα γύρω από την ασθένεια αυτή η οποία απ'ότι φαίνεται έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο. Τι είναι η φυματίωση;
 Η φυματίωση είναι νόσημα που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και σπανιότερα από άλλους τύπους
 μυκοβακτηριδίων. Το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης μπορεί να
 προσβάλει οποιοδήποτε όργανο του σώματος, αλλά συνήθως προσβάλει 
τους πνεύμονες. Πώς μεταδίδεται η φυματίωση;
 Μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, με την εισπνοή σταγονιδίων που
 περιέχουν μυκοβακτηρίδια. Τα άτομα με πνευμονική φυματίωση, 
αποβάλλουν πολύ μικρά τέτοια σταγονίδια με τον βήχα, το φτάρνισμα και 
τη δυνατή ομιλία. Τα άτομα αυτά με…

''Σβήστε'' φυσικά τους μαύρους κύκλους!

Η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο. Ξυπνάτε το πρωί και δεν τολμάτε να αντικρίσετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη αφού η θέα των μαύρων κύκλων σας αναστατώσει και αμέσως χαλάει η διάθεσή σας.Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση τους είναι μεταξύ άλλων:η κληρονομικότητα, το εκ γενετής λεπτότερο δέρμα κάτω από τα μάτια, η κακή κυκλοφορία του αίματος, η κόπωση αλλά και η έλλειψη ύπνου. Επίσης ορισμένα φάρμακα, που προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών στη διατροφή και οι ορμονικές ανισορροπίες λόγω έμμηνου ρύσεως, εγκυμοσύνης ή και εμμηνόπαυσης στη γυναικεία περίπτωση. Όπως συνιστούν οι ειδικοί επιστήμονες της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας μπορείτε να ''σβήσετε'' τους μαύρους κύκλους αλλάζοντας ορισμένες από τις καθημερινές σας συνήθειες. Παραδοθείτε άνευ όρου στον Μορφέα Η έλλειψη ύπνου εκτός των άλλων προκαλεί έντονους  μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Καλό είναι να ακολουθείτε το καθημ…

Βροχή οι άδειες στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας

Μια άδεια την ημέρα δίνει η Υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα, για τις δομές Ψυχικής Υγείας. Συγκεκριμένα χθες εγκρίθηκε μία ακόμα η χορήγηση άδειας λειτουργίας για το Κέντρο Ημέρας της Πανελλαδικής Ένωσης για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Ένταξη-Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. Το Κέντρο το οποίο βρίσκεται στην Αθήνα, απευθύνεται κυρίως σε ενήλικες έως 45 ετών και έχει σκοπό, την άρση των ανισοτήτων και την ανάδειξη των ατόμων με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες σε ενεργούς πολίτες, τη διαμόρφωση και υποστήριξη ενός κοινωνικού ιστού, με την παροχή ευκαιριών, αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους με προβλήματα ψυχικής υγείας, για δημιουργική απασχόληση, εξειδίκευση και κοινωνικοποίηση. Επίσης, ανάμεσα στις δράσεις του είναι η διοργάνωση ψυχαγωγικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων ενημέρωσης και αγωγής, η ευαισθητοποίηση και εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την καταπολέμηση του στίγματος και η αξιολόγηση των οργανώσεων εθελοντών για την ψυχική υγεία με…

Η παχυσαρκία επιδεινώνει την ψωρίαση

Σύμφωνα με νεα κλινική ερευνα Δανών επιστημόνων, οι υπέρβαροι ασθενείς με ψωρίαση που κατάφεραν και έχασαν κιλά είδαν μεγάλη βελτίωση και ανακούφιση από τα συμπτώματα της ψωρίασης σε σχέση με αυτούς που δεν έχασαν τα παραπανίσια κιλά.“Οι ασθενείς που συμμετείχαν στην ερευνα ανέφεραν λιγότερο τσούξιμο και κάψιμο, παρατήρησαν μειωμένες δερματικές αλλοιώσεις και διαπίστωσαν ότι βελτιώθηκε κατά πολύ η ποιότητα της ζωής τους” , δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνας Dr.Peter Jensen, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, Gentofte.

“Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν τη σημασία της απώλειας βάρους ως μέρος μιας πολύπλευρης θεραπευτικής προσέγγισης για την αποτελεσματική αντιμετωπιση τόσο της κατάστασης του δέρματος όσο και των συναφών ιατρικών παθήσεων των υπέρβαρων ασθενων με ψωρίαση,” σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Δερματολογίας JAMA.
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμ…