Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μαΐου 31, 2015

Τεστ προσδόκιμου ζωής υπολογίζει τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου εντός πενταετίας

Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο με περίπου 12 απλές ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα πόσα αυτοκίνητα έχει κάποιος ή αν περπατάει αργά ή γρήγορα, κάθε Βρετανός ηλικίας από 40 έως 70 ετών θα μπορεί να μάθει για τον κίνδυνο θανάτου που διατρέχει για μία πενταετία.
Οι ερευνητές που επινόησαν το τεστ σε συνεργασία με τη φιλανθρωπική οργάνωση Sense Αbout Science (βρετανική ΜΚΟ, έργο της οποίας είναι να βοηθήσει τους πολίτες να κατανοούν τους επιστημονικούς και ιατρικούς ισχυρισμούς) υποστηρίζουν ότι το τεστ μπορεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας και στο μέλλον να χρησιμοποιείται από οικογενειακούς γιατρούς για να εντοπίζουν τους υψηλού κινδύνου πιθανούς ασθενείς.
Το διαδικτυακό τεστ, που ονομάζεται Ubble (από τα αρχικά του UK Longevity Explorer - Εξερευνητής Μακροβιότητας Ηνωμένου Βασιλείου) βρίσκει επίσης την «Ubble ηλικία» κάποιου. Συγκεκριμένα, αν η «Ubble ηλικία» του είναι μικρότερη από την πραγματική του ηλικία, τότε και ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι μ…

Υποβλήθηκε σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, δίχως νάρκωση!

Η επέμβαση έγινε στο νοσοκομείο Bangalore Fortis στην Ινδία. Ο ασθενής Swaroup Anand, 23, είχε σοβαρό πρόβλημα καρδιάς. Η ιατρική ομάδα αποφάσισε να μην γίνει ολική νάρκωση, αλλά ο ασθενής να πάρει επισκληρίδιο και να χάσει τις αισθήσεις του από τον λαιμό και κάτω.
Και εάν νομίζετε ότι πρόκειται για πρωτοποριακή επέμβαση κάνετε λάθος. Ο επικεφαλής ιατρός δρ Vivek Jawal, έχει στο ενεργητικό του από το 1999, άλλες 600 τέτοιες επεμβάσεις. Ο ίδιος τονίζει: «με τη μέθοδο αυτή έχουμε μόνο πλεονεκτήματα. Χορηγούμε στον ασθενή ένα ήπιο ηρεμιστικό και στόχος μας είναι να παρεμβαίνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο στη λειτουργία της καρδιάς. Επίσης αφού είναι ξύπνιος μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε λειτουργίες όπως η αναπνοή και ο ρυθμός της, πολύ καλύτερα.»
Και εάν αναρωτιέστε τι γίνεται μετά το τέλος της επέμβασης, από την άποψη της μνήμης του ασθενούς που θα θυμάται να τον έχουν «ανοιχτό» με την καρδιά έξω, ο δρ Jawal, τονίζει πως με το ηρεμιστικό που χορηγείται ουσιαστικά σβήνει και …

Ιατρικές υποθέσεις με...ονοματεπώνυμο: από τον Αλτσχάιμερ στον Παπανικολάου

Το να φέρει μία αρρώστια το όνομά σας, δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα στον κόσμο. Για τους γιατρούς, ωστόσο που αφιέρωσαν τη ζωή τους αναζητώντας θεραπείες ή ανακαλύπτοντας νέες ασθένεις είναι, αν μη τι άλλο, τιμητικό. Ποιοι είναι λοιπόν, οι επιστήμονες και οι γιατροί πίσω από μερικές από τις πιο διάσημες ασθένειες;
1. Η νόσος του Κρον Η φλεγμονώδης νόσος του πεπτικού συστήματος θα μπορούσε εύκολα να μείνει γνωστή στα ιατρικά πρακτικά ως νόσος του Ginzburg ή του Oppenheimer. Το 1932, τρεις γιατροί στη Νέα Υόρκη, ο Burrill Bernard Crohn, ο Leon Ginzburg και ο Gordon Oppenheimer δημοσίευσαν μία έρευνα, που περιέγραφε ένα νέο είδος φλεγμονής του εντέρου. Ο Crohn ήταν πρώτος στη λίστα αλφαβητικά και έτσι η ασθένεια πήρε το όνομά της από αυτόν.
2. Σαλμονέλωση Κι όμως η απειλή της σαλμονέλας που στοιχειώνει το ...κοτόπουλο προέρχεται από υπαρκτό πρόσωπο. Πρόκειται για τον Daniel Elmer Salmon, έναν κτηνιατρικό παθολόγο, ο οποίος στα τέλη του 19ου αιώνα έπειτα από μία επιστ…

Το μυστικό της ευτυχίας κρύβεται στο… ημερολόγιο - Κρατήστε σημειώσεις από αυτά που σας κάνουν ευτυχισμένους

Το «κλειδί» της ευτυχίας κρύβεται σε μια συνήθεια που είχαμε όταν ήμασταν παιδιά.  Το να κρατάμε ημερολόγιο. Ένας γερμανός ερευνητής υποστηρίζει, ότι το να κρατάμε σημειώσεις από τα πράγματα που μας προκαλούν ευτυχία, μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε πώς να κάνουμε πιο χαρούμενο τον εαυτό μας.

Ο Dr Stefan Klein βρήκε, ότι το να είναι κανείς ευτυχισμένος είναι μια ικανότητα που μπορεί να διδαχθεί, όπως για παράδειγμα η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας και ένας τρόπος για να εκπαιδεύσεις κανείς τον εαυτό του να είναι ευτυχισμένος, είναι με το να καταγράφει τα μικρά πράγματα που του φτιάχνουν τη διάθεση κάθε μέρα.

Μιλώντας στο φεστιβάλ επιστημών Cheltenham Science Festival, ο ερευνητής ανέφερε ότι δεκαετίες μελετών επάνω στην ευτυχία έχουν δείξει, ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με κλινική κατάθλιψη, συχνά πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν άλλες πηγές ευτυχίας στη ζωή τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια έρευνα που έκανε ο ψυχίατρος Giovanni Fava από την Ιταλία, οι ασθενείς από τους οποίου…

Σιδηροπενία (έλλειψη σιδήρου): Αιτίες και συμπτώματα

Η ημερήσια πρόσληψη, η διάθεση και η απώλεια σιδήρου ευρίσκονται σε λεπτή ισορροπία στον υγιή οργανισμό με αποτέλεσμα τα επίπεδα του ζωτικού αυτού μετάλλου να διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο σίδηρος έχει ζωτική σημασία για τον οργανισμό. Συντελεί:  Στην ομαλή μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς Στη σύνθεση του DNA Στην ομαλή διεξαγωγή πολλαπλών βιοχημικών αντιδράσεων  Η απορρόφηση του σιδήρου γίνεται από το πεπτικό σύστημα. Ο σίδηρος που περιέχεται στο κρέας απορροφάται πιο αποτελεσματικά συγκριτικά με το σίδηρο των φυτικών προϊόντων, λόγω της αλληλεπίδρασης του τελευταίου με τανίνες και συστατικά των τροφών.
Η απώλεια του σιδήρου από το σώμα προέρχεται φυσιολογικώς από απόπτωση δερματικών κυττάρων και κυττάρων του βλεννογόνου και στα δύο φύλα ενώ στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, οι απώλειες είναι μεγαλύτερες λόγω της εμμήνου ρήσεως. Η κύηση και η γαλουχία αυξάνει σημαντικά τις ανάγκες της γυναίκας σε σίδηρο. Αιτίες για την έλλειψη σιδήρου Ως σιδηροπενία ορίζεται η παθολ…

Απίστευτο: Σε πόσες ημέρες χάνονται τα αποτελέσματα, αφού κόψετε το γυμναστήριο

Καταφέρνεις να διατηρήσεις ένα πρόγραμμα και να πηγαίνεις σε τακτική βάση στο γυμναστήριο, πετυχαίνεις τους στόχους σου, αποκτάς το σώμα που επιθυμούσες και ξαφνικά για τον ένα ή τον άλλο λόγο σταματάς.
Η ερώτηση που γεννάται αυτόματα είναι σε πόσο καιρό θα αρχίσουν να χάνονται τα αποτελέσματα. Η απάντηση είναι χειρότερη από αυτή που νομίζεις και έρχεται από το Business Insider που επικοινώνησε με ένα ειδικό από το Πανεπιστήμιο Ρούτγκερς στις ΗΠΑ.
«Μέσα σε μία εβδομάδα. Αν σταματήσετε την εξάσκηση, μπορείτε πραγματικά να παρατηρήσετε μία αισθητή απώλεια της φυσικής σας κατάστασης, σε ένα διάστημα μόλις 7 ημερών ανάπαυσης», λέει ο Shawn Arent.
Όπως εξηγεί, οι περίοδοι ανάπαυσης είναι απαραίτητες κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος γυμναστικής, ώστε το σώμα να καταφέρει να ανακάμψει. Πολλές φορές όμως, αυτά τα διαστήματα μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από το επιθυμητό. «Αλλά αυτό που αρχίζει να συμβαίνει είναι ότι κάποιος που ασκούνταν διαρκώς ξαφνικά χάνει μία μέρα, μετά χάνει μία ακ…

Η παράλειψη γευμάτων προσθέτει βάρος

Η «νηστεία» αυξάνει το λίπος στην κοιλιά και τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 Στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος για να χωρέσουν στα skinny τζιν και τα στενά φορέματα, πολλές γυναίκες αποφασίζουν να… παραλείψουν μερικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ελπίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να… κατεβάσουν τους δείκτες της ζυγαριάς τους.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η παράλειψη του πρωινού, του μεσημεριανού ή του βραδινού γεύματος μπορεί να επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα και να οδηγήσει στην πρόσληψη βάρους.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου, η «νηστεία» πυροδοτεί μια σειρά από διεργασίες στον οργανισμό, που προκαλούν την αποθήκευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.
Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ερευνητές, αυτό το είδος λίπους είναι επικίνδυνο και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών ασθενειών. Ακόμη, ανακάλυψαν ότι η παράλειψη γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας σταματά τα κύτταρα του ήπατος από το να ανταποκρίνον…

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ- Φαρμακοποιοί κατά της κυβέρνησης με 24ωρη προειδοποιητική απεργία

Πανελλαδική προειδοποιητική 24ωρη απεργία για την ερχόμενη Τετάρτη 10 Ιουνίου αποφάσισε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), που συνεδρίασε εκτάκτως μετά το θέμα που προέκυψε με την απελευθερωση του δικτύου διανομής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ).
Οι Φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για «συνέχιση του εμπαιγμού που βιώνουν εδώ και 5 χρόνια» και εκτιμούν ότι η απελευθερωση του χώρου διανομής των ΜΥΣΥΦΑ δεν πρόκειται να ωφελήσει τους ασφαλισμένους. Το αντίθετο μάλιστα θα «αποβεί εις βάρος τους» καθώς, όπως υποστηρίζουν, «αυτή η τακτική θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ, τα οποία σήμερα έχουν τη χαμηλότερη στην Ευρώπη, όπως αποδεικνύει και η ευρωπαϊκή εμπειρία».
Οι φαρμακοποιοί ανέφεραν επίσης ότι τα 9.800 φαρμακεία που έχουν απομείνει αποτελούν ένα επαρκέστατο δίκτυο διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ.
Ο ΠΦΣ έχει προγραμματίσει Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων από ολόκληρη τη χώρα το ερχόμενο Σάββατο 13 Ιουνίου, προκειμένου να καθορίσ…

Ποιες είναι οι αιτίες της χρόνιας κεφαλαλγίας

Οι χρόνιες κεφαλαλγίες μπορεί να προκληθούν από πολλούς παράγοντες, που κυμαίνονται από προβλήματα συμπεριφοράς, μέχρι πιο σοβαρές περιπτώσεις που υποδηλώνουν υποκείμενο πρόβλημα υγείας.
Μερικές από τις πιο συχνές αιτίες χρόνιων πονοκεφάλων είναι η συνήθης χρήση αναλγητικών, η καφεΐνη, μια αντίδραση του κεφαλιού ή του αυχένα, το άγχος, η ένταση, τα πρόσθετα των τροφίμων, η χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Οι χρόνιες κεφαλαλγίες μπορεί να προκληθούν, επίσης, από μόλυνση όπως η μηνιγγίτιδα ή άλλες επικίνδυνες συνθήκες, όπως ενδοκρανιακή πίεση που είναι πάρα πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή, έναν όγκο ή έναν τραυματισμό εγκεφάλου.
Η κατάθλιψη είναι άλλη μια συνηθισμένη αιτία των χρόνιων πονοκεφάλων, ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας πάνω από τα 50 έτη.
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περιστασιακά πονοκεφάλους, ορισμένα συμπτώματα απαιτούν την προσοχή ενός γιατρού. Οι άνθρωποι πρέπει να ενθαρρύνονται να επισκέπτονται τον γιατρό τους αν αντιμετωπίζουν χρόνια καθημερινή κεφαλαλγία, που ορίζεται ως πονοκέφα…

Έχετε αρχίσει να ξεχνάτε; Υπάρχουν τρόποι να τονώσετε τη μνήμη σας

Όλοι ξεχνάμε από καιρού εις καιρόν ένα όνομα, πού βάλαμε τα κλειδιά μας, έναν αριθμό τηλεφώνου, αλλά αυτό που στα 25 μας ήταν στιγμή αμηχανίας, γίνεται στα 40 στιγμή άγχους και στα 55 ή στα 60 σοβαρή πηγή ανησυχίας.
Για τους ειδικούς, η διαταραχή ανάκτησης όπως την αποκαλούν μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα της ηλικίας και όχι ένδειξη ότι επίκειται η επίφοβη άνοια. Οπως όμως διευκρινίζει σε πρόσφατη έκθεσή του το Ινστιτούτο Ιατρικής (ΙΟΜ) των ΗΠΑ, αν η διαταραχή αυτή αφεθεί ανενόχλητη να εξελιχθεί, θα καθιστά ολοένα πιο δύσκολη τη διεκπεραίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων.
Αν και τα ολισθήματα της μνήμης γίνονται εμφανή κυρίως μετά την ηλικία συνταξιοδότησης, οι βαθμιαίες αλλαγές αρχίζουν δεκαετίες νωρίτερα, αλλά καλύπτονται από την υπερπληθώρα νευρικών κυττάρων και συνδέσεων στον εγκέφαλο. Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις υγιείς ηλικιωμένους δυσκολεύεται να θυμηθεί γεγονότα, πρόσωπα, χώρους και πράγματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του, αλλά πολλοί αποδίδουν θαυμάσια όταν καλ…

Εμμηνόπαυση: Τα μυστικά για υγιή σεξουαλική ζωή

Η εμμηνόπαυση μπορεί να αποτελεί την τελική φάση της αναπαραγωγικής ζωής μιας γυναίκας, όμως αποτελεί και την αρχή ενός εντελώς νέου κεφαλαίου της ζωής της. Πολλές γυναίκες φοβούνται ότι η περίοδος αυτή σηματοδοτεί και το τέλος της σεξουαλικής τους δραστηριότητας.
Η έναρξη και η συμπτωματολογία της εμμηνόπαυσης είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα. Κύρια αιτία των συμπτωμάτων είναι η πτώση των ορμονών (οιστρογόνων και ανδρογόνων), που έχει ως συνέπεια αλλαγές στον οργανισμό μας, οι οποίες επηρεάζουν τόσο το σώμα όσο και τον ψυχισμό. Οι εφιδρώσεις, η οστεοπόρωση και οι άλλες συναισθηματικές και σωματικές αλλαγές (όπως η κατάθλιψη, οι διαταραχές ύπνου, τα άγχη υγείας, η ακράτεια, η αύξηση του σωματικού βάρους, η λέπτυνση της επιδερμίδας κ.ά.) συνδέονται με την εμμηνόπαυση.
Βασική συνέπεια της πτώσης των ορμονών, και κυρίως των οιστρογόνων, είναι η αιδοιοκολπική ατροφία. Επίσης, η μείωση της αιμάτωσης στην περιοχή του κόλπου έχει ως αποτέλεσμα οι ιστοί να γίνονται πιο λεπτοί, πιο ξηροί κα…

Η πρώτη μεταμόσχευση κρανίου έγινε σε 55χρονο καρκινοπαθή !

Ένας άντρας του οποίου το κρανίο και το δέρμα στο κεφάλι του είχαν παραμορφωθεί από καρκίνο και τις θεραπείες, έγινε ο πρώτος άνθρωπος με μεταμόσχευση του άνω τμήματος της κεφαλής.
Ο Τζέϊμς Μπόϊσεν, 55, προγραμματιστής από το Ώστιν του Τέξας, έλαβε τα μοσχεύματα στο κεφάλι συγχρόνως με μοσχεύματα νεφρού και παγκρέατος, σε μια σειρά από επεμβάσεις στις 22 Μαΐου που κράτησαν σχεδόν ολόκληρη μέρα, ανακοίνωσε το νοσοκομείο MD Anderson Cancer Center, στο Χιούστον του Τέξας.
Φωτογραφία του που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις μεταμοσχεύσεις τον δείχνει με ράμματα γύρω από τη κορυφή του κεφαλιού του, περίπου 2.5 εκατοστά πάνω από τ” αυτιά, όπου συνδέθηκαν τα μοσχεύματα του κρανίου και το δέρματος στο κεφάλι του ασθενή.
Ο Μπόϊσεν είχε ήδη πάρει μοσχεύματα νεφρού και παγκρέατος από άλλον δότη στο παρελθόν, αλλά τα όργανα είχαν αρχίσει να μη λειτουργούν. Τα τελευταία μοσχεύματα είναι όλα από τον ίδιο δότη, γιατί οι χειρούργοι πιστεύουν ότι θα ελαττώσει τις πιθανότητες απόρριψης από το σώμα του.

Προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Προδιαγραφών Τροφίμων - Σε ποιές τροφές βρίσκεται η ουσία που προκαλεί καρκίνο!

Με νέα της προειδοποίηση, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Προδιαγραφών των Τροφίμων (EFSA) ενημερώνει για τη χημική ουσία που υπάρχει σε δεκάδες τρόφιμα καθημερινής χρήσης και ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στους καταναλωτές κάθε ηλικίας. Πρόκειται για το ακρυλαμίδιο των τροφίμων και τους μεταβολίτες του, που σύμφωνα με έρευνες σε πειραματόζωα, βλάπτουν το DNA και προκαλούν καρκίνο. Το ακρυλαμίδιο υπάρχει σε δεκάδες τρόφιμα καθημερινής χρήσης και επειδή η πρόσληψή του δυνητικά είναι μεγάλη, υπάρχει ανησυχία για τους καταναλωτές όλων των ηλικιών.
Σε κάθε περίπτωση, πιο εκτεθειμένα στον κίνδυνο φαίνεται να είναι τα παιδιά, καθώς το ακρυλαμίδιο περιέχεται σε πολλά τρόφιμα που προορίζονται γι” αυτά και η πρόσληψή του είναι αυξημένη σε συνάρτηση με το σωματικό τους βάρος.
Πού εντοπίζεται το επικίνδυνο ακρυλαμίδιο Σύμφωνα με την EFSA, κυριότερες διατροφικές πηγές ακρυλαμιδίου είναι τα τηγανητά προϊόντα πατάτας, τα μπισκότα, τα κράκερ, οι φρυγανιές και το μαλακό ψωμί. Μάλιστα, όσο πιο σκούρο…

Ζητούν από ασθενή να υπογράψει πως αν κολλήσει λοίμωξη δεν θα ευθύνονται

Zητούν από ασθενή ο οποίος πρέπει να υποβληθεί σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση να υπογράψει πως εάν κολλήσει οποιαδήποτε νοσοκομειακή λοίμωξη δεν φέρουν ευθύνη .
Προαπαιτούμενο για να τον βάλουν στο χειρουργικό τραπέζι, η υπογραφή εγγράφου, με το οποίο θα δηλώνει προκαταβολικά, πως δεν θα φέρουν καμία ευθύνη εάν «αρπάξει» οποιαδήποτε λοίμωξη .
Η άρνηση υπογραφής του εγγράφου έχει προκαλέσει αναστάτωση στους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες νοσηλευτικού ιδρύματος της Πάτρας αλλά και σε όσους εμπλέκονται με την πραγματοποίηση της επέμβασης, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά, ότι στα χειρουργεία τους κάθε άλλο παρά το περιβόητο πρωτόκολλο χειρουργείου τηρείται. Το πρωτόκολλο προβλέπει συγκεκριμένους κανόνες αποστείρωσης, απολύμανσης και υγιεινής οι οποίοι ωστόσο πηγαίνουν περίπατο, όπως αναφέρει το patrastimes.gr
Στο βωμό του συμφέροντος και της πραγματοποίησης όσο περισσότερων χειρουργείων, καθώς πρέπει να «βολευτεί» πέραν των προγραμματισμένων και η πελατεία των καθηγητών, θερίζουν οι λοι…

Συνδυασμοί τροφών που δεν μας κάνουν καλό

Λευκό ψωμί με μαρμελάδα Αν επιλέγετε το λευκό ψωμί με μαρμελάδα για το πρωινό σας, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Τόσο το λευκό ψωμί όσο κι η μαρμελάδα εκτινάσσουν τα επίπεδα σακχάρου στα ύψη. Ο συνδυασμός αυτός όχι μόνο δεν σας χορταίνει, αλλά θα σας δημιουργήσει ένα αίσθημα πείνας καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Σαλάτα με σάλτσες με χαμηλά λιπαρά Πρέπει να γνωρίζετε πως η απορρόφηση των βιταμινών Α και Κ χρειάζονται λίπος για να μπορέσουν να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Για αυτόν τον λόγο την επόμενη φορά αντικαταστήστε τις light σάλτσες με μερικές κουταλιές ελαιόλαδο.
Δημητριακά με γάλα Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το πρωινό που επιλέγουν οι περισσότεροί μπορεί να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στην κοιλιά. Τόσο τα δημητριακά όσο και το γάλα (κυρίως το αγελαδινό) περιέχουν υδατάνθρακες και αφομοιώνονται αμέσως από τον οργανισμό μας. Η τόσο γρήγορη αφομοίωση μπορεί να δημιουργήσει απότομες αυξομειώσεις ενέργειας. Αντικαταστήστε ε το γάλα με γιαούρτι, του οποίου η πέψη απαιτεί πε…

Selfies στο γυμναστήριο; Τι λένε οι ψυχολόγοι!

Αυτές οι συνεχείς selfie που ανεβάζει εκείνος ο φίλος σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το γυμναστήριο, μπορεί αρχικά να θεωρείτε πως έχουν σκοπό να σας κάνουν να νιώσετε τεμπέληδες και άχρηστοι, όμως κάθε άλλο παρά εκεί στοχεύουν. Ίσως οι εν λόγω φωτογραφίες να σας δείχνουν πως το άτομο αυτό μπορεί να πάσχει από μια γενική ψυχολογική διαταραχή.
Μια μελέτη που διεξήγαγαν οι επιστήμονες του Brunel University του Λονδίνου αποκάλυψε πως οι συνεχείς αναρτήσεις φωτογραφιών από ανθρώπους που επιδεικνύουν τις στιγμές που ασκούνται, αποκαλύπτουν ανθρώπους που μπορεί να πάσχουν από ναρκισσισμό. Οπότε, πρόκειται για άτομα που είναι εγωκεντρικά και αποζητούν την επιβεβαίωση των likes.
Περισσότεροι από 550 χρήστες του Facebook απάντησαν στις ερωτήσεις ενός ψυχολογικού τεστ σχετικά με το πόσο νευρωτικοί, ανοιχτόμυαλοι, εξωστρεφείς, συμβιβάσιμοι και ευσυνείδητοι είναι. Η μεγάλη ανακάλυψη ήταν πως οι ναρκισσιστές βρέθηκαν να είναι πολύ προσκολλημένοι με τις συνήθειές τους ως προς την άσκηση και…

ΠΡΟΣΟΧΗ! Aνάκληση γνωστού ελαιολάδου από τον ΕΦΕΤ ως "μη κανονικό-νοθευμένο"

Στην ανάκληση γνωστού ελαιόλαδου, ως «μη κανονικό- νοθευμένο» προϊόν, προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί και σε συνεργασία με την Χημική Υπηρεσία Μακεδονίας Θράκης - Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης, ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης ,διαπίστωσε ότι προϊόν το οποίο πωλείται ως «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» βρέθηκε να περιέχει σπορέλαιο σε πολύ μεγάλο ποσοστό, τεχνητά χρωματισμένο, ως φυτικό έλαιο ξένο προς το ελαιόλαδο.
Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «ΜΑΝΗ», συσκευασίας του 1 λίτρου και ημερομηνίας λήξης 30-12-2016, που εμφανίζεται να παράγεται από την ΕΛΑΚ ΑΕ με έδρα ΚΡΟΚΕΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ και διακινείται από την ΜΑΝΑΚΟΝ ΑΕ, με έδρα το Πανόραμα Θεσσαλονίκης.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω μη κανονικό-νοθευμένο προϊόν, από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Παράλληλα, καλ…

Η οστεοπόρωση είναι ΚΑΙ ανδρική... υπόθεση

Οι άντρες είναι πολύ λιγότερο πιθανό σε σχέση με τις γυναίκες να εξετάζονται για οστεοπόρωση, παρόλο που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν χειρότερες συνέπειες από την πάθηση, αναφέρει νέα έρευνα.
Ενώ οι περισσότερες γυναίκες της έρευνας δήλωσαν ότι θα δέχονταν εξέταση για οστεοπόρωση αν τους προσφερόταν. μόνο το 25% των αντρών δήλωσε ότι θα εξεταζόταν.
Οι γυναίκες είχαν επίσης τετραπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τους άντρες να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης της οστεοπόρωσης, όπως λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης D για την ενδυνάμωση των οστών.
Η ερευνήτρια Dr. Irina Dashkova, του North Shore-LIJ Health System, στο New Hyde Park, δήλωσε έκπληκτη σχετικά με το πόση μεγάλη διαφορά ανακάλυψε μεταξύ αντρών και γυναικών όσον αφορά την οστεοπόρωση.
Δήλωσε ότι το γεγονός ότι η μακροζωία αυξάνεται είναι υπέροχο. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι όταν οι άντρες υποστούν κάταγμα η θνησιμότητά τους είναι υψηλότερη από αυτή των γυναικών και ότι σοβαρές ιατρικές συνέπειες και η απώλ…

Ποιες ασθένειες προμηνύει η απώλεια δοντιών

Η απώλεια των δοντιών δεν αποτελεί μόνο ένα αισθητικό και πρακτικό πρόβλημα. Είναι και προάγγελος μελλοντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων, διαβήτη, ακόμα και θανάτου, σύμφωνα με νέα μελέτη από τη Φινλανδία. Στη μελέτη συμμετείχαν 8.446 άτομα, ηλικίας 25 έως 75 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ολοκληρωμένο ερωτηματολόγιο και υποβλήθηκαν σε κλινικές εξετάσεις. Ο αριθμός των δοντιών που έλειπαν καταγράφηκε κατά την έναρξη και οι πληροφορίες για τα περιστατικά νόσου ή θανάτου ελήφθησαν από τα εθνικά μητρώα, σε 13 χρόνια παρακολούθησης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η απώλεια περισσότερων από πέντε δοντιών αυξάνει τον κίνδυνο για επεισόδια στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος του μυοκαρδίου κατά 140%. Περισσότερα από εννέα ελλείποντα δόντια σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα (51%), για διαβήτη (31%) και για θάνατο (37%). Τα αντίστοιχα ποσοστά σε άτομα που είχαν χάσει όλα τα δόντια τους κυμαίνονταν από 40 έως 68%.
Σύμφωνα με τον ερευνητή John Liljestrand, ο αριθμός των δοντ…

Το ντροπαλό παιδί

Πολλές φορές τα μικρά παιδιά κυρίως στη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας (4-5 ετών) είναι ντροπαλά, νιώθουν ανασφάλεια, δείχνουν φοβισμένα και συμπεριφέρονται με συστολή όταν έρχονται αντιμέτωπα με νέες μη γνώριμες καταστάσεις. Η ντροπαλότητα σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί ένα έμφυτο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας και μπορεί να είναι ένα σταθερό στοιχείο της προσωπικότητας ενός ατόμου όταν εκδηλώνεται με αυξημένη συχνότητα. 
Ας δούμε παρακάτω ποια είναι τα πιο συνηθισμένα χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά των ντροπαλών παιδιών: ⦁ Κρύβονται πίσω από τους γονείς τους και γατζώνονται πάνω τους κάθε φορά που πρέπει να χαιρετήσουν κάποιο άγνωστο άτομο. ⦁ Αρνούνται να μιλήσουν σε συνομήλικα παιδιά. ⦁ Αποφεύγουν τη συμμετοχή σε ομαδικά παιγνίδια. ⦁ Κοκκινίζουν όταν πρόκειται να μιλήσουν μπροστά σε κοινό (π.χ. εάν πρέπει να απαγγείλουν ένα ποίημα σε κάποια σχολική γιορτή). ⦁ Χαμηλώνουν συνήθως το βλέμμα τους όταν βρίσκονται ανάμεσα σε αγνώστους. ⦁ Όταν κάποιος τους απευθύνει …

Σταματήστε να σκέφτεστε τόσο πολύ!

Δαπανάμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας και της ενέργειάς μας ανησυχώντας για θέματα που μας αφορούν αλλά υπερβαίνουν την λογική μας. Ερωτήσεις που θέτουμε καθημερινά, όπως"τι θα κάνω στην ζωή μου;" ή  "Κατάλαβε άραγε το αφεντικό μου / ο συνάδελφος μου τι ήθελα να πω ή μήπως παρερμηνεύθηκε; " , μας απασχολούν καθημερινά και σκεφτόμαστε πολύ προσπαθώντας να βρούμε απαντήσεις.
Σκεπτόμενοι ένα θέμα μπορεί να μας προκύψει μια απάντηση, στην οποία θα καθηλωθεί η σκέψη μας και δεν θα μπορεί να συνεχίσει.
Για παράδειγμα μια γυναίκα αναρωτιέται πως θα συνεχίσει η σχέση της, υπάρχουν στο μυαλό της δυο απαντήσεις, η μια ότι θα συνεχίσει ως έχει και η άλλη θα εκφράσει αυτό που δεν της αρέσει. Στην δεύτερη επιλογή όμως αναρωτιέται τι θα γίνει αν εκφράσω αυτό που δεν μου αρέσει και θυμώσει ο άντρας μου;
Οι ερωτήσεις και οι προβληματισμοί που έχουμε είναι πολύ σημαντικοί για την εξέλιξή μας, όμως υπάρχουν ερωτήσεις στις οποίες δεν μπορεί η λογική να απαντήσει, και αυτές είναι ο…

Οφθαλμός και Αρτηριακή Υπέρταση