Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οφθαλμός και Αρτηριακή Υπέρταση




Τι είναι η αρτηριακή υπέρταση
Με τη πάροδο της ηλικίας, τα αγγεία του σώματός μας και περισσότερο οι αρτηρίες, αρχίζουν να χάνουν την ελαστικότητά τους, γίνονται πιο στενές και πιο σκληρές (αρτηριοσκλήρωση), με αποτέλεσμα εκτός των άλλων και την αύξηση της πιέσεως του αίματος. Με τη σειρά της η αυξημένη πίεση, επιδεινώνει περισσότερο τις βλάβες των αγγείων, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές σε διάφορα όργανα και κυρίως στον εγκέφαλο, τα μάτια, τη καρδιά και τα νεφρά.

Αρτηριακή υπέρταση θεωρούμε την αύξηση της συστολικής (μεγάλης) πίεσης πάνω από 14 (140mmHg) και/ή της διαστολικής (μικρής) πάνω από 9 (90mmHg). Ιδανική πίεση θεωρείται για όλες τις ηλικίες, όταν η συστολική είναι κάτω από 12 (120mmHg) και η διαστολική κάτω από 8 (80mmHg). Συστολική πίεση μεταξύ 12 και 14 και διαστολική μεταξύ 8 και 9 χαρακτηρίζεται σαν προυπερτασικό στάδιο.

Τι είναι η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια (ΥΑ)
Οι αλλοιώσεις που προκαλούνται από την αρτηριακή υπέρταση στα αγγεία του σώματός μας, περιλαμβάνουν και τα αγγεία των ματιών μας και κυρίως τα αγγεία του ζωτικού για την όρασή μας, αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Στα αρχικά στάδια (στάδιο 1) η εικόνα των αγγείων του βυθού δεν διαφέρει από εκείνη της αρτηριοσκλήρωσης. Τα αγγεία και κυρίως οι μικρές αρτηρίες, είναι στενές και λεπτές, με αυξημένες αντανακλάσεις και μερική απώλεια της διαφάνειας τους.

Καθώς η νόσος εξελίσσεται (στάδιο 2), οι αρτηρίες γίνονται πιο ελικοειδείς, με ανώμαλο εύρος, περισσότερο αδιαφανείς, ενώ στο σημείο που μια αρτηρία διασταυρώνεται με μία φλέβα, η σκληρή αρτηρία παρεκτοπίζει τη φλέβα (σημείο Salus). Σε πιο προχωρημένο στάδιο (στάδιο 3), οι αρτηρίες αρχίζουν να μοιάζουν με σύρματα από χαλκό και στη διασταύρωση της αρτηρίας με τη φλέβα, η φλέβα σχεδόν χάνεται κάτω από την αρτηρία (σημείο Gunn). Τα αγγεία του αμφιβληστροειδή αρχίζουν να χάνουν τη στεγανότητά τους και εμφανίζουν διαρροές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία στον αμφιβληστροειδή μικροαιμορραγιών και κιτρινόλευκων σκληρών εξιδρωμάτων.

Στο τελικό στάδιο (στάδιο 4) εκτός από τα χαρακτηριστικά των προηγουμένων σταδίων, πολλές μικρές αρτηρίες εκφυλίζονται και παίρνουν τη μορφή ασημένιων συρμάτων, έχουμε οίδημα στην οπτική θηλή (κεφαλή του οπτικού νεύρου) και μερικές φορές οίδημα και στην ωχρά κηλίδα, με σκληρά εξιδρώματα γύρω από αυτή, σε διάταξη αστέρα (ωχρικός αστέρας).

Το στάδιο 4 της υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας εμφανίζεται σε κακοήθη υπέρταση, που συνήθως είναι νεφρικής αιτιολογίας.

Πως γίνεται η διάγνωση της ΥΑ
Η διάγνωση της υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας γίνεται από τον οφθαλμίατρο με μια πολύ εύκολη και ανώδυνη εξέταση, τη βυθοσκόπηση, στα πλαίσια μιας συνηθισμένης οφθαλμολογικής εξέτασης.

Με τη βυθοσκόπηση εξετάζουμε το εσωτερικό του ματιού και κυρίως τον αμφιβληστροειδή χιτώνα, με ένα ειδικό φακό. Για την εξέταση αυτή ίσως χρειαστεί να κάνουμε προηγουμένως διαστολή (μυδρίαση) στις κόρες των ματιών, με σταγόνες ειδικού κολλυρίου.

Είναι η μοναδική εξέταση, όπου ο γιατρός έχει άμεση οπτική επαφή με τα αγγεία του ανθρωπίνου σώματος, τα οποία όχι μόνο μπορεί να δει αλλά και να φωτογραφήσει. Και επειδή τα αγγεία του αμφιβληστροειδή χιτώνα αποτελούν προέκταση των αγγείων του εγκεφάλου, κάθε μεταβολή και αλλοίωση σε αυτά συμβαδίζει με αντίστοιχες μεταβολές και αλλοιώσεις των εγκεφαλικών αγγείων αλλά και άλλων οργάνων του ανθρώπινου σώματος όπως η καρδιά και τα νεφρά.

Αποτελεί επομένως η βυθοσκόπηση μια πολύτιμη διαγνωστική μέθοδο, που μας δίνει πληροφορίες όχι μόνο για την κατάσταση των ματιών μας, αλλά και για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας.

Ειδικότερα, στην αρτηριακή υπέρταση η βοήθεια της βυθοσκόπησης στην εξαγωγή συμπερασμάτων για τη σοβαρότητα της νόσου και τον έλεγχο της πορείας της, είναι πολύτιμη. Υπάρχουν όμως και πολλοί άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ότι έχουν υπέρταση, επειδή δεν έχουν συμπτώματα Σε αυτή τη περίπτωση η διάγνωση της υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας σε μια απλή οφθαλμολογική εξέταση, αποτελεί πολλές φορές το πρώτο βήμα στη διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση, πριν αρχίσουν οι εκδηλώσεις από βλάβες σε διάφορα όργανα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΥΑ
Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα, εκτός αν είναι πολύ προχωρημένο το στάδιο (στάδιο 4), οπότε μπορεί να έχουμε μείωση της όρασης, λόγω του οιδήματος στην ωχρά κηλίδα. Σπανιότερα μπορεί να προκληθούν επιπλοκές, οι οποίες είναι επικίνδυνες όχι μόνο για μείωση της όρασης αλλά και για ολική απώλεια αυτής.
Ποιες είναι οι κυριότερες επιπλοκές της ΥΑ

Είναι η απόφραξη της κεντρικής φλέβας ή της κεντρικής αρτηρίας του αμφιβληστροειδή ή κλάδων αυτών, η δημιουργία μακροανευρισμάτων στις αρτηρίες του αμφιβληστροειδή, η ισχαιμική οπτική νευρίτις καιπαραλύσεις των οφθαλμοκινητικών μυών (διπλωπία).

Όταν συνυπάρχει σακχαρώδης διαβήτης, έχουμε επιδείνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Πως προλαμβάνεται η ΥΑ
Η πρόληψη αφορά στη αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης, με χρήση αντιυπερτασικών φαρμακών και τήρηση αυστηρών υγιεινοδιαιτητικών κανόνων (απώλεια βάρους, φυσική άσκηση, μείωση της πρόσληψης αλατιού με τη τροφή, αποφυγή καπνίσματος κ.ά.).

Πως θεραπεύεται η ΥΑ
Οι βλάβες της υπερτασικής αμφιβληστροειδοπάθειας δεν είναι αναστρέψιμες. Μπορούμε όμως, με την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης, να προλάβουμε την επιδείνωση της κατάστασης. Όσον αφορά τις διάφορες επιπλοκές στους οφθαλμούς, αυτές αντιμετωπίζονται με διαφόρους τρόπους (π.χ.laser).

Πόσο συχνά θα πρέπει ο υπερτασικός να εξετάζει τα μάτια του 
Ανάλογα με τη βαρύτητα της υπέρτασης, κάθε 6 με 12 μήνες και πάντα σε συνεργασία του οφθαλμιάτρου με το θεράποντα γιατρό.
Iator
Γεώργιος Νέος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...