Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μαρτίου 20, 2016

H Eλληνίδα που ανακάλυψε τεστ για την παιδική φυματίωση

Η Μυρσίνη Καφώρου είναι ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Imperial και υποψήφια Διδάκτωρ στη Βιοπληροφορική, μια ειδικότητα αιχμής για την ιατρική επιστήμη. Ειδικεύεται στην ερμηνεία και αποκωδικοποίηση των μηχανισμών ανοσολογικής αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισμού κατά συγκεκριμένων ασθενειών.
Είναι μέλος μίας ομάδας ερευνητών που κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα καινούριο πειραματικό τεστ που θα μπορούσε να διαγνώσει τη φυματίωση στα παιδιά πιο γρήγορα, πιο φθηνά και αξιόπιστα σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες μεθόδους. Η έρευνα τους δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο New England Journal of Medicine.
Η Ελληνίδα ερευνήτρια σπούδασε στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Πολυτεχνείο. Ακολούθησε η υποτροφία από το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, στο πρόγραμμα βιοστατιστικής και επιδημιολογίας. Συνέχισε με το μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου και μετά με το διδακτορικό στους τομείς της Βιοπληροφορικής και της Ιατρικής.
Η έρευνα της επικεντρώνεται στις νέες τεχνολ…

Laser στα μάτια: Πότε πρέπει να γίνεται, ποιοι δεν μπορούν να κάνουν

Η μυωπία είναι μια εξαιρετικά συνηθισμένη ανωμαλία του ματιού που συνεπάγεται αδυναμία του ατόμου να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση.
Η όραση διορθώνεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων με τα γυαλιά και τους φακούς επαφής, όμως όλο και περισσότεροι μύωπες επιλέγουν τη μόνιμη λύση της επέμβασης λέιζερ. Η επέμβαση διαρκεί λίγα μόλις λεπτά και συμβάλλει στην άμεση αποκατάσταση της όρασης. Βέβαια, μετά το λέιζερ η όραση δεν διορθώνεται στο 100%. Θα πρέπει να σημειωθεί πως το λέιζερ για διόρθωση της μυωπίας δεν προλαμβάνει τη φυσιολογική επιδείνωση της όρασης με την πάροδο των ετών, άρα δεν αποτρέπει την εμφάνιση της πρεσβυωπίας.
Εάν έχετε μυωπία και σκέφτεστε να κάνετε λέιζερ, πρέπει πρώτα να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας ώστε να διαπιστωθεί εάν είστε κατάλληλος υποψήφιος για την επέμβαση.
Δεν μπορείτε να κάνετε επέμβαση λέιζερ για διόρθωση της μυωπίας εάν: - Η μυωπία σας δεν είναι σταθερή τουλάχιστον τους τελευταίους 12 μήνες - Έχετε κάποιο πρόβλημα στον …

Έχετε πονοκέφαλο; Πιείτε περισσότερο νερό

Αν πάσχετε συχνά από πονοκέφαλο, ίσως πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό. Μία νέα μελέτη έδειξε ότι η επαρκής κατανάλωση νερού μειώνει τη σοβαρότητα του πονοκεφάλου και της ημικρανίας, μειώνοντας την ανάγκη για φάρμακα (σημειώστε ότι ο απλός πονοκέφαλος διαφέρει από την ημικρανία). Η μελέτη έγινε από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, στην Ολλανδία, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι επτά πρόσθετα ποτήρια νερό την ημέρα είναι αρκετά για να ελαττωθεί η ένταση του πονοκεφάλου και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των ανθρώπων που συχνά-πυκνά εκδηλώνουν κεφαλαλγίες.
Η μελέτη διεξήχθη έπειτα από μία παρατήρηση των ερευνητών του Μάαστριχτ. Το 2005 πρόσεξαν πως ένας ασθενής που αναγκάστηκε να αυξήσει την κατανάλωση νερού λόγω ουρολογικού προβλήματος, είδε τις ημικρανίες του να αραιώνουν και να γίνονται πιο υποφερτές. Έτσι, επιστράτευσαν περισσότερους από 100 εθελοντές, οι οποίοι παρουσίαζαν συχνά μέτριους ή δυνατούς πονοκεφάλους, συμπεριλαμβανομένων ημικρανιών.
Οι ερευνητές τους έδωσαν διά…

Μπροστά το ρολόι, ξημερώματα Κυριακής: Γιατί αλλάζει η ώρα και οι επιπτώσεις στην υγεία

Στις 3:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, 27 Μαρτίου, θα πρέπει να γυρίσουμε το ρολόι μας μία ώρα μπροστά, ώστε να δείχνει 04:00, καθώς εισερχόμαστε στη θερινή ώρα. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τρέχουμε να αλλάζουμε ώρες και δείκτες, καταλήγοντας πολλές φορές να μπερδευόμαστε τις πρώτες μέρες μετά την αλλαγή;
Η απάντηση βρίσκεται κάπου στο 1784 και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τότε ήταν που ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, επιστήμονας, διαφωτιστής και ένας από τους εθνοπατέρες των ΗΠΑ, πρότεινε την αλλαγή, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και κατ' επέκταση, χρημάτων. Αν αναρωτιέστε τι σχέση μπορεί να έχουν τα χρήματα με την ώρα, συνεχίστε το διάβασμα.
Χρόνος σημαίνει χρήμα (και καλοκαίρι) Πρακτικά, όταν τα ρολόγια πάνε μπροστά κάθε Μάρτη, η μέρα μεγαλώνει. Δηλαδή, κερδίζουμε περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας. Οι μεγαλύτερες μέρες σε συνδυασμό με το ελληνικό καλοκαίρι είναι ένας πολύ καλός λόγος για να χαιρόμαστε.
Μεγαλύτερες ημέρες, περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας, ελληνικό καλοκαίρι... Αλλά η περισσότερη η…

Ποια προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν στα πόδια;

Ποια είναι τα πέντε προβλήματα στα πόδια που δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε; Ο ρόλος των παπουτσιών 
Πολλοί άνθρωποι δεν απευθύνονται στον γιατρό όταν πονάνε τα πόδια τους. Η πιο συνηθισμένη δικαιολογία είναι η κούραση, τα παπούτσια και το περπάτημα. Σίγουρα, οι ερμηνείες αυτές έχουν κάποια βάση. Σύμφωνα με στατιστικές, ο καθένας από εμάς διανύει βαδίζοντας στη ζωή του μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα. Κάθε βήμα που κάνουμε ασκεί στα πόδια μας πιέσεις. Φανταστείτε, λοιπόν, τι παθαίνουν τα πόδια όταν οι πιέσεις αυτές τους ασκούνται ενώ ασφυκτιούν στριμωγμένα σε λάθος παπούτσια. Τα ακατάλληλα παπούτσια φαίνεται ότι αποτελούν τον κανόνα μάλλον παρά την εξαίρεση. Οι οκτώ στις δέκα γυναίκες αλλά και πολλοί άντρες όλων των ηλικιών ταλαιπωρούνται συχνά- πυκνά από τα πόδια τους – με πολλούς να υποφέρουν καθημερινά και επί χρόνια από πόνο, κάλους, νύχια που αναπτύσσονται προς τα μέσα και άλλα ενοχλήματα
Παρόλα αυτά, υπάρχουν πέντε προβλήματα που ποτέ δεν πρέπει να αγνοούν. Ένα από αυτά είν…

Η εναλλακτική μετακίνηση ωφελεί σοβαρά την υγεία

Η εναλλακτική μετακίνηση ωφελεί σοβαρά την υγεία

Όσοι πηγαίνουν με ποδήλατο, με τα πόδια ή με μέσα μαζικής μεταφοράς στη δουλειά είναι υγιέστεροι και πιο αδύνατοι, λέει νέα έρευνα 
Πηγαίνετε στη δουλειά με τα πόδια, το ποδήλατο, ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Συγχαρητήρια, κάνετε το καλύτερο που μπορείτε για το σώμα και την υγεία σας. Αυτό, τουλάχιστον υποστηρίζει νέα βρετανική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Diabetes & Endocrinology.
Η ομάδα επιστημόνων της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής τη Δρ Έλεν Φλιντ, μελέτησε στοιχεία για περισσότερα από 150.000 άτομα από τη βάση δεδομένων Biobank, συσχετίζοντας τον τρόπο μετακίνησης στη δουλειά τους με την κατάσταση της υγείας και το σωματικό τους βάρος.
Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης από και προς τον χώρο εργασίας ήταν το ποδήλατο, καθώς ένας μεσήλικας 53 ετών που πηγαίνει με το ποδήλατο στη δουλειά έχει κατά μέσο όρο σωματικό …

Από ποια ηλικία πρέπει να σταματά ο μεσημεριανός ύπνος στα παιδιά

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό "Archives of Disease in Childhood", ο μεσημεριανός ύπνος για παιδιά άνω των 2 ετών μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στον βραδινό τους ύπνο. Όσο κι αν αυτή η είδηση δεν χαροποιεί τους γονείς μικρών παιδιών, οι Αυστραλοί επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη εξηγούν ότι το παιδί μετά τα 2 συνήθως δεν έχει ανάγκη και από μεσημεριανό ύπνο, καθώς αυτός το εμποδίζει από το να κοιμηθεί εύκολα το βράδυ.
Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες μελέτησαν εκατοντάδες άρθρα σχετικά με το πώς επηρεάζει ο μεσημεριανός ύπνος τα παιδιά. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι μετά τα 2 χρόνια -οπότε και πολλά παιδιά σταματούν έτσι κι αλλιώς να κοιμούνται για μεσημέρι- ο μεσημεριανός ύπνος σχετίζεται με κακής ποιότητας βραδινό ύπνο, δηλαδή με λιγότερες ώρες και περισσότερες διακοπές», λέει η επικεφαλής της μελέτης Karen Thorpe από το Queensland University of Technology της Αυστραλίας.
Όπως η ίδια υπογραμμίζει,…

Επέμβαση στο ήπαρ με υπερήχους

Η νέα τεχνική στο χειρουργείο με την ελάχιστη απώλεια αίματος
Λίγα χρόνια πριν, η εξάπλωση των καρκινικών όγκων στο ήπαρ θεωρούταν θανατική καταδίκη. Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει και μισοί και πλέον ασθενείς με καρκίνο στο ήπαρ χειρουργούνται με επιτυχία και βρίσκονται εν ζωή πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία τους!
Σύμφωνα με τον χειρουργό Τιμ Γουόρθιγκτον του νοσοκομείου Royal Surrey County, η τεράστια αυτή αλλαγή προέκυψε πρωτίστως λόγω ορισμένων βασικών εξελίξεων και καινοτομιών στη χειρουργική ήπατος, η οποία μετατράπηκε από μια απειλητική για τη ζωή δοκιμασία σε μια σχετικά απλή διαδικασία.
Ο ασθενής που χειρουργείται στο ήπαρ για αφαίρεση όγκου αντί να αναρρώνει για εβδομάδες στο νοσοκομείο και συχνά να υποφέρει από σοβαρές επιπλοκές -π.χ. λοίμωξη, αιμορραγία και πόνο-, τώρα είναι σε θέση να επιστρέψει σπίτι του 48 με 72 ώρες μετά την εγχείρηση ευτυχής, γνωρίζοντας πως ο όγκος του έχει αφαιρεθεί.
Μία από τις πιο σημαντικές προόδους ήταν η ανάπτυξη ισχυρής χημειοθεραπείας…

Υποχρεωτικό "το αγροτικό" πριν από την ειδικότητα

Αλλαγές στην υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου πριν την έναρξη ειδικότητας για τους νέους γιατρούς φέρνει ο ν. 4368/2016 (A’ 21). Όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού -με αφορμή τη δημοσίευση του νόμου - οι ιατροί, Eλληνες και κοινοτικοί υπήκοοι, για να αποκτήσουν τίτλο ειδικότητας στην Ελλάδα οφείλουν να εκπληρώσουν την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου, πριν τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας.
Από την παραπάνω διάταξη εξαιρούνται οι ιατροί που έχουν αποκτήσει το πτυχίο τους πριν από τις 18-11-2013, οι οποίοι δεν είχαν την υποχρέωση εκπλήρωσης υπαίθρου για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας. Επίσης, εξαιρούνται οι ιατροί που απαλλάσσονται νομίμως από την υποχρεωτική εκπλήρωση υπηρεσίας υπαίθρου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο: «Οι πτυχιούχοι ιατρικών σχολών που λαμβάνουν το πτυχίο τους από τις 24-12-2014 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν.4316/2014) και εφεξής έχουν την υποχρέωση της εκπλήρωσης της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου…

Είναι το ψυχικό στρες κληρονομικό;

Για πρώτη φορά, ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ιζαμπέλ Μανσουί του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης ανακάλυψαν ένα βιολογικό μηχανισμό που ρίχνει φως στην «επιγενετική κληρονομικότητα». Πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο το ψυχικό στρες από τις τραυματικές εμπειρίες μπορεί να «κληρονομηθεί» στους απογόνους και να συνεχίσει να επηρεάζει τις επόμενες, αυξάνοντας τον κίνδυνο να εκδηλώσουν ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή κ.α.
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience».
Οι επιστήμονες έχουν βρει διάφορα παραδείγματα της «κληροδότησης» του τραύματος. Μεταξύ άλλων, τα παιδιά των βετεράνων του πολέμου του Βιετνάμ έχουν υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ τα παιδιά των ανθρώπων που γνώρισαν τη γενοκτονία των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη, εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης και διαταραχών άγχους.
«Υπάρχουν ασθένειες όπως η διπολική διαταραχή (σ.σ. πρώην μανιοκατάθλιψη) που εμφανίζοντα…

Αλτσχάιμερ: Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίζει η πρόληψη

Η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλείται με την πάροδο των χρόνων και το γήρας. Αν και τα αίτια της νόσου είναι υπό διερεύνηση και η πρωτογενής πρόληψή της δεν είναι ακόμα γνωστή, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται έμμεσα για βλάβες των νοητικών λειτουργιών. Αυτοί είναι οι αγγειακοί παράγοντες κινδύνου (αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστερολαιµία, υπερλιπιδαιμία, κάπνισµα, κατάχρηση αλκοόλ), οι οποίοι ευθύνονται για σημαντικά προβλήματα υγείας όπως η στεφανιαία νόσος και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Σε πολλές περιπτώσεις αγγειακές βλάβες του εγκεφάλου υποβοηθούν στην εμφάνιση άνοιας και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προσεχθούν. Όποιος επιθυμεί να αποφύγει ή να καθυστερήσει την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ, η πρόληψη πρέπει να αρχίζει από τη μέση ηλικία, τονίζουν οι ειδικοί. Οι βασικοί κανόνες πρόληψης, σύμφωνα με τις νεώτερες μελέτες, είναι η άσκηση και η διατροφή, ειδικά η μεσογειακή που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο.
Μελέτη που διερεύνησε τη συνδυαστική δράση της…

Ψυχοσωματικά συμπτώματα

Οι ψυχοσωματικές ασθένειες δεν είναι λιγότερο αληθινές από τις κοινές ασθένειες. Τα συμπτώματά τους έχουν ‘σάρκα και οστά’ και μπορεί να κλιμακωθούν και να έχουν δυσάρεστη κατάληξη. Δεν είναι λοιπόν ‘φαντάσματα’, αλλά υπαρκτές σωματικές διαταραχές.
Η ειδοποιός διαφορά εντοπίζεται κυρίως στο αίτιο που υποκινεί το ψυχοσωματικό σύμπτωμα σε αντίθεση με την κοινή ασθένεια. Σίγουρα δεν είναι πάντα εύκολο να ξεχωρίσουμε αν μια δερματίτιδα, ένας κολικός στομάχου, ένα αυχενικό σύνδρομο και άλλες ενοχλήσεις είναι αποκλειστικά και μόνο αποτέλεσμα ανέκφραστων ψυχικών συγκρούσεων και δυσκολιών. Το πιθανότερο είναι τα αίτια πίσω από ένα σωματικό σύμπτωμα να είναι πολυπαραγοντικά.
Οι περισσότεροι από εμάς, κάποιες στιγμές στη ζωή μας, ανατρέξαμε σε γιατρούς για ένα απλό ενόχλημα, κι ενώ κάναμε ένα σωρό εξετάσεις και αποκλείσαμε όλες τις εκδοχές, τελικά ακούσαμε το γιατρό μας να μας λέει ότι "είναι ψυχολογικό". Η άμεση απάντηση του ασθενούς είναι «...μα τι λέτε γιατρέ μου, τρελός είμαι;» Ε…

Απορρόφηση σιδήρου: Ποιες τροφές επιδρούν θετικά και ποιες αρνητικά

Δεν αρκεί να λαμβάνετε μέσω της διατροφής σας επαρκή ποσότητα σιδήρου. Πρέπει να φροντίζετε επίσης να συνδυάζετε το κόκκινο κρέας, το σπανάκι και άλλες τροφές πλούσιες σε σίδηρο κατάλληλα ώστε να εξασφαλίσετε ότι ο οργανισμός σας θα μπορέσει να απορροφήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό του σιδήρου που λαμβάνετε. Δείτε ποιες είναι οι τροφές που ενισχύουν και ποιες οι τροφές που εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό και προσαρμόστε το διατροφικό σας πρόγραμμα καταλλήλως.
Τροφές που ενισχύουν την απορρόφηση σιδήρου - Πορτοκάλι Τα φρούτα και τα λαχανικά που παρέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, κυρίως τα εσπεριδοειδή, συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη απορρόφηση του σιδήρου και άλλων θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Ενδεικτικά, σχετικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι 100 mg βιταμίνης C αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου από ένα γεύμα κατά 4,14 φορές.
- Καρότο Το βήτα καροτένιο είναι ένα από τα δεκάδες καροτενοειδή που βρίσκονται σε διάφορα προϊόντα φυτικής και ζωική…

Το θαύμα πίσω από ένα δάκρυ

Πολλοί άνθρωποι υπερηφανεύονται πως δεν έχουν κλάψει ποτέ στη ζωή τους, ωστόσο, ακόμη κι αν αυτό είναι αλήθεια, τα δάκρυα κυλούν διαρκώς στα μάτια των ανθρώπων και των ζώων. Έχει υπολογισθεί ότι 0.5-1 μιλιλίτρο από αυτό το διαφανές αλατούχο υγρό παράγεται, χύνεται με τη μορφή δακρύων και ξεπλένει τα μάτια μας.
Άνθρωποι και ζώα διαθέτουν κάποιους ειδικούς θεραπευτικούς μηχανισμούς που ελέγχονται από το νευρικό σύστημά τους και οι δακρυϊκοί αδένες τους παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή τη θεραπευτική διαδικασία. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο καθηγητής Όλεγκ Ιλυίνσκι, από το Καρδιολογικό Κέντρο της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της πρώην ΕΣΣΔ.
Οι επιστήμονες του συγκεκριμένου κέντρου υπέθεσαν ότι μόλις το σώμα παθαίνει κάποια βλάβη, η πληροφορία συλλέγεται από το νευρικό σύστημα, το οποίο στη συνέχεια, δίνει την εντολή για να ενεργοποιηθεί το θεραπευτικό σύστημα των πληγών. Αρχικά, οι δακρυϊκοί αδένες αρχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν είναι αυτά …

Υπερβολική τριχοφυΐα: Προσοχή! Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό

Μπορεί να οφείλεται απλά στα γονίδια, ενδεχομένως όμως να προκαλείται και από κάποιο πρόβλημα υγείας. Γι' αυτό και η απότομη αύξηση της τριχοφυΐας στο πρόσωπο και το σώμα, πρέπει να διερευνάται από ειδικό.
Σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο. Δεν αποκλείεται όμως να συμβεί. Κάποια κορίτσια είναι δυνατό να εμφανίσουν αυξημένη τριχοφυΐα σε περιοχές που κάθε άλλο παρά αναμενόμενο είναι, όπως το πρόσωπο, γύρω από τη θηλή, το στέρνο, την κοιλιά και το εσωτερικό των μηρών (δασυτριχισμός). Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό για τις ίδιες και συχνά αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στις κοινωνικές επαφές τους και τις σχέσεις τους. Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, το πρόβλημα δεν σταματάει εκεί. Η αλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας ασθένειας και αυτό μόνο ένας ειδικός μπορεί να το διακρίνει.
Τι να κάνετε Αν εμφανίσετε ξαφνικά τριχοφυΐα (χοντρές μαύρες τρίχες) στα παραπάνω σημεία Θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε ειδικό, γιατί πίσω από αυτό μπορεί να «κρύβονται» κατασ…

ΠΟΥ: Σε περιβαλλοντολογικούς παράγοντες αποδίδεται το 23% όλων των θανάτων

Σε περιβαλλοντικούς παράγοντες μεταξύ των οποίων και το νερό αποδίδεται το 24% της νοσηρότητας και το 23% όλων των θανάτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Για το λόγο αυτό ο ΠΟΥ έχει δημιουργήσει αυτοτελή τομέα περιβαλλοντικής υγιεινής με σκοπό να επηρεάσει δημόσιες πολιτικές και να αποκαλύψει τις βασικές αιτίες των περιβαλλοντικών απειλών στην υγεία. Πρόσφατα μάλιστα έχουν εκπονηθεί από Διεθνείς Οργανισμούς (ΠΟΥ, ΕΕ) σχέδια δράσης Υγείας και Περιβάλλοντος, στην εκπόνηση των οποίων συμμετέχει το Τμήμα Υγιεινής Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα το Τμήμα Υγιεινής Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της καθιερωμένης από τον Ο.Η.Ε. Παγκόσμιας Ημέρας Νερού (22 Μαρτίου) με θέμα για το 2016: «Παγκόσμια Ημέρα Νερού, Νερό και Θέσεις Εργασίας». Το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, συμμετέχει στην ενημέρωση του κοινού για τις σχετικές μ…

Η βεδολιζουμάμπη βελτιώνει ελκώδη κολίτιδα και νόσο Crohn

Σύμφωνα με τη μελέτη GEMINI
Η βεδολιζουμάμπη συντελεί σε μακροχρόνια βελτίωση της μέτριας ως σοβαρής ενεργής ελκώδους κολίτιδας, σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Νόσο του Crohn και την Κολίτιδα (ECCO), στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.
Πρόκειται για αποτελέσματα από τη μελέτη GEMINI που κατέδειξαν ότι οι ασθενείς με μέτρια ως σοβαρή ενεργή ελκώδη κολίτιδα (ΕΚ) ανέφεραν κλινικές βελτιώσεις με περίπου τρία χρόνια θεραπείας με βεδολιζουμάμπη.
Στα πλαίσια της μελέτης παρατηρήθηκε επίσης επούλωση του βλεννογόνου σε ασθενείς με νόσο του Crohn (CD) ή ελκώδη κολίτιδα (ΕΚ) μετά από μακροχρόνια θεραπεία με βεδολιζουμάμπη. Η επούλωση του βλεννογόνου είναι μια μέτρηση της δραστηριότητας της νόσου στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και η μεγαλύτερη επούλωση συσχετίζεται με μειωμένη δραστηριότητα της νόσου. Η βεδολιζουμάμπη έχει εγκριθεί ως ανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα που δρα στο έντερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014.
Τα ενδιάμεσα …

Λάβετε θέσεις στον αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ενδομητρίωση

Σε Συνέντευξη Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016 στο ΙΑΣΩ, ανακοινώθηκαν οι δράσεις του ENDOMARCH Greece για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των γυναικών για την Ενδομητρίωση. Το κίνημα ΕNDOMARCH WORLWIDE, το οποίο ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και διεξάγεται σε πάνω από 50 χώρες στου κόσμου, έχει καταφέρει να κάνει γνωστή την άγνωστη χρόνια πάθηση από την οποία υποφέρουν εκατομμύρια γυναίκες.
Το παγκόσμιο αυτό κίνημα έχει αναλάβει να σπάσει τη σιωπή, να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τη σιωπηλή νόσο που «χτυπά» 1 στις 10 γυναίκες παγκοσμίως. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση η οποία δημιουργείται όταν τμήματα του ενδομητρίου αναπτύσσονται εκτός μήτρας προκαλώντας δυνατούς πόνους, αιμορραγία και προβλήματα υπογονιμότητας. Απειλεί 1 στις 10 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και η σωστή και έγκαιρη διάγνωσή της ακόμα και σήμερα γίνεται δύσκολα. Η Ελλάδα συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά στο παγκόσμιο αυτό κίνημα με μια σειρά δράσεων, που δ…

Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων τα σκιαγραφικά στις μαγνητικές

Οι ενώσεις του γαδολίνιου αποβάλλονται κυρίως από τους νεφρούς, αλλά μπορεί να συσσωρευθούν σε κάποιους ιστούς του οργανισμού, όπως το ήπαρ, τους νεφρούς, τον μυϊκό ιστό, το δέρμα και τα οστά 
Ειδικές μελέτες για τη διερεύνηση κινδύνου συσσώρευσης στον εγκεφαλικό ιστό γαδολινίου, το οποίο περιέχεται σε σκιαγραφικές ουσίες, ξεκίνησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Σύμφωνα με ενημέρωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), οι εν λόγω σκιαγραφικές ενώσεις χρησιμοποιούνται σαν διαγνωστικά και χορηγούνται πριν ή κατά τη διάρκεια μαγνητικής τομογραφίας, προκειμένου να αποκτήσει ο ιατρός καλύτερη απεικόνιση των οργάνων και των ιστών. Μετά τη χορήγησή τους, οι ενώσεις του γαδολίνιου αποβάλλονται κυρίως από τους νεφρούς, αλλά σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να συσσωρευθούν σε κάποιους ιστούς του οργανισμού (ήπαρ, νεφρούς, μυϊκό ιστό, δέρμα και οστά). Σε πρόσφατες δημοσιεύσεις, έχει αναφερθεί ότι συσσωρεύονται και στον εγκεφ…

Πώς να κάθεστε στο αμάξι όταν ταξιδεύετε για να μην έχετε πόνους στη μέση

Μην αφήσετε τους πόνους στη μέση να χαλάσουν το ταξίδι σας. Φροντίστε να κάθεστε σωστά ώστε να απολαύσετε τη διαδρομή αλλά και τις διακοπές σας όταν φτάσετε στον προορισμό σας. Οι περισσότεροι από εμάς περνούν σήμερα αρκετές ώρες καθιστοί, είτε στη δουλειά, είτε στο σπίτι, είτε στο αυτοκίνητο, οπότε η σωστή στάση σώματος κρίνεται ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του πόνου στη μέση αλλά και την πρόληψη του αυχενικού συνδρόμου. Μέσα από το γράφημα που σχεδίασε η Βρετανική Εταιρία Φυσικοθεραπείας (CSP), μπορείτε να δείτε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να κάθεστε στο αυτοκίνητο ώστε να υποστηρίζεται επαρκώς η μέση και να αποφύγετε τον πόνο.

Οι βασικοί κανόνες είναι οι εξής: - Οι γλουτοί, η μέση και οι ώμοι πρέπει να ακουμπούν καλά στο κάθισμα – οι ώμοι δεν πρέπει να γέρνουν προς τα εμπρός - Το κεφάλι πρέπει να απέχει περίπου 2,5 εκατοστά από το προσκέφαλο του αυτοκινήτου - Οι αγκώνες πρέπει να παραμένουν λυγισμένοι σε γωνία 30-40 μοιρών - Τα γόνατα πρέπει να παραμένουν λυγισμένα - Συχνά …

7 τρόποι για να ενισχύσεις την ψυχολογική σου ανθεκτικότητα

Πώς αντιμετωπίζει κανείς δύσκολα γεγονότα που κλονίζουν τη ζωή;Μια απόλυση, το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, έναν χωρισμό, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας; Όλοι μας έχουμε τη δύναμη να ξεπεράσουμε δύσκολες καταστάσεις, κάποιοι άνθρωποι όμως έχουν μια επιπλέον εσωτερική ασπίδα που τους κάνει πιο «ανθεκτικούς» κι έτοιμους να ξανασηκωθούν και να προχωρήσουν.
Ως ψυχολογική ανθεκτικότητα ορίζεται «η ικανότητα του ανθρώπου να προσαρμόζεται στις αντιξοότητες , το τραύμα, την τραγωδία,τις απειλές ή άλλες σημαντικές πηγές στρες-όπως οικογενειακά και διαπροσωπικά προβλήματα, προβλήματα υγείας ή στρεσογόνες εργασιακές ή οικονομικές συνθήκες». (Αμερικανικός Σύνδεσμος Ψυχολόγων -APA). Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι περισσότερο ανθεκτικοί στις δυσκολίες , διατηρούν την πεποίθηση ότι οι δύσκολες στγμές και οι κρίσεις είναι φυσιολογικό κομμάτι της ζωής και ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να τις αντιμετωπίσεις είναι να μαζέψεις τις δυνάμεις σου και να παλέψεις. Με άλλ…

Ποιοι, πόσο και πώς γιορτάζουμε τις Εθνικές μας επετείους

Αυτές που κακοποιούνται σήμερα δεν είναι μόνον οι ανθρώπινες υπάρξεις, αλλά οι αξίες
ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ*
Οσο πιο μικρή είναι μια χώρα, όσο πιο μικρός είναι ένας λαός τόσο εντονότερες πρέπει να είναι οι ιστορικές μνήμες του, τόσο ισχυρότερες και συχνότερες οι αναδρομές του στα ιστορικά γεγονότα που σφράγισαν την ύπαρξη και την επιβίωσή του ως έθνους. Γιατί ένα μικρό έθνος χρειάζεται μεγάλες αντοχές! Και οι αντοχές αντλούνται από τη συνειδητοποίηση των μεγάλων στιγμών τής ιστορίας ενός λαού, από τις στιγμές που ένας λαός υπερβαίνει τα ελαττώματα, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες του, για να υψωθεί στη σφαίρα των πραγματικών αξιών, σ' αυτές που διακρίνουν και καταξιώνουν τον άνθρωπο και τον κάνουν να μεγαλουργεί. Δύο είναι οι ιστορικές στιγμές που μεγαλούργησε εθνικά ο Ελληνισμός τα τελευταία 200 χρόνια:
α) Το 1821 όταν ξεσηκώνεται το Γένος των Ελλήνων για να αποκτήσει την εθνική ανεξαρτησία του μετά από ζυγό 400 χρόνων στους Τούρκους· αυτή την ανάσταση τού Εθνους - με τη διπλή …