Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υπερβολική τριχοφυΐα: Προσοχή! Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό


Μπορεί να οφείλεται απλά στα γονίδια, ενδεχομένως όμως να προκαλείται και από κάποιο πρόβλημα υγείας. Γι' αυτό και η απότομη αύξηση της τριχοφυΐας στο πρόσωπο και το σώμα, πρέπει να διερευνάται από ειδικό.

Σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο. Δεν αποκλείεται όμως να συμβεί. Κάποια κορίτσια είναι δυνατό να εμφανίσουν αυξημένη τριχοφυΐα σε περιοχές που κάθε άλλο παρά αναμενόμενο είναι, όπως το πρόσωπο, γύρω από τη θηλή, το στέρνο, την κοιλιά και το εσωτερικό των μηρών (δασυτριχισμός). Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό για τις ίδιες και συχνά αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στις κοινωνικές επαφές τους και τις σχέσεις τους. Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, το πρόβλημα δεν σταματάει εκεί. Η αλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας ασθένειας και αυτό μόνο ένας ειδικός μπορεί να το διακρίνει.

Τι να κάνετε
Αν εμφανίσετε ξαφνικά τριχοφυΐα (χοντρές μαύρες τρίχες) στα παραπάνω σημεία Θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε ειδικό, γιατί πίσω από αυτό μπορεί να «κρύβονται» καταστάσεις που απαιτούν ιατρική αντιμετώπιση, όπως αύξηση των ανδρικών ορμονών, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, νευρογενής ανορεξία ή παχυσαρκία. Όμως αυτό δεν ισχύει πάντα. Υπάρχουν και γυναίκες που εμφανίζουν αυξημένη τριχοφυΐα, χωρίς να υπάρχει κάποια παθολογική αιτία, περιπτώσεις που συνήθως συνδέονται με την κληρονομικότητα.

Απαραίτητες εξετάσεις
Επειδή από την εικόνα μόνο δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς αν η αυξημένη τριχοφυΐα είναι φυσιολογική ή οφείλεται σε κάποια πάθηση, θα πρέπει να υποβληθείτε σε ορισμένες εξετάσεις, προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία της και αναλόγως να αντιμετωπιστεί. Οι εξετάσεις αυτές είναι απλές και ανώδυνες (εξέταση αίματος για έλεγχο των ορμονών και υπερηχογράφημα για έλεγχο της μήτρας και των εξαρτημάτων της).

Υπάρχει λύση;
Η απάντηση είναι «ναι». Όταν η τριχοφυΐα οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας, η λύση είναι να αντιμετωπιστεί η αιτία που την προκαλεί. Αν, για παράδειγμα, η αιτία της τριχοφυΐας είναι μία ορμονική διαταραχή, ο γιατρός θα δώσει την κατάλληλη θεραπεία και αντιμετωπίζοντας τη διαταραχή αυτή, θα αντιμετωπιστεί και η τριχοφυΐα. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις μπορεί να υποχωρήσει και μόνη της. Σε περίπτωση που είναι κληρονομική, υπάρχουν αισθητικές θεραπείες, όπως χαλάουα, κρέμες κλπ και οι πιο μόνιμες, όπως η ηλεκτρόλυση, το λέιζερ και η φωτόλυση.

Στην εφηβεία
Η ανάπτυξη τριχοφυΐας στις γάμπες, στα γεννητικά όργανα και στις μασχάλες καθώς και το «χνούδι» στο πρόσωπο και στο σώμα είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό κατά την εφηβεία και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Είναι μέρος των αλλαγών που συντελούνται στο σώμα και συμβαίνει σε όλα τα κορίτσια και τα αγόρια σε αυτήν την φάση της ζωής τους. Ίσως αρχικά να νιώθουν λίγο άβολα με αυτές τις μεταβολές, σύντομα όμως τις συνηθίζουν και είναι σα να μην έχουν συμβεί.


http://www.liveit.gr/index.php/Article/index/articleID/3708/Yperboliki-trixofu%CE%90a-Prosoxi-To-problima-den-einai-mono-aisthitiko

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα