Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουαρίου 15, 2017

Το αλάτι εμπλέκεται στα αυτοάνοσα νοσήματα

Σύμφωνα με νέες μελέτες, το πολύ αλάτι στη διατροφή μπορεί να στρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον του σώματος, προκαλώντας αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης τύπου 1 και η  ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από αρκετές ερευνητικές ομάδες που δημοσίευσαν ταυτόχρονα στην επιθεώρηση «Nature» τα ευρήματά τους. Το αλάτι ίσως ενεργοποιεί ένα τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθεται στο σώμα. Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τα ευρήματά τους ενδιαφέροντα και λογικά, αλλά διευκρινίζουν ότι δεν σημαίνουν πως θα υπάρξει θεραπεία για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα ή άλλο αυτοάνοσο νόσημα, αν κόψουν το αλάτι.

Οι φυσικές άμυνες του οργανισμού εναντίον των λοιμώξεων μπορεί να αποσυντονισθούν στον υπερθετικό βαθμό και να επιτεθούν στους υγιείς ιστούς του σώματος, προκαλώντας ανήκεστες βλάβες. Τα γονίδια πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην εμφάνιση ορισμένων αυτοάνοσων νοσημάτων, αλλά μεγάλη επίδραση μπ…

Γνωρίζεις ότι και οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο μαστού;

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι απλά μια «ασθένεια των γυναικών». Αν και δεν είναι συνηθισμένο, εντούτοις ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες.

Περίπου το 1% όλων των καρκίνων του μαστού εμφανίζεται  σε άνδρες, κυρίως μεταξύ των ηλικιών 60 και 70. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στους άνδρες γίνονται όλο και πιο συχνά, με μια αύξηση 26% 1975-2010. Δεν είναι σπάνιο το γεγονός τονίζει ο χειρουργός μαστού Σταύρος Τσιριγωτάκης,  να έρχεται κάποιος με όγκο στο μαστό, τον οποίο έχει δει/ψηλαφήσει αρκετούς μήνες πριν και είτε επειδή νόμιζε ότι είναι μια κύστη ή ένα λίπωμα, είτε επειδή δεν απευθύνθηκε σε κάποιον εξειδικευμένο, το στάδιο της νόσου του να είναι προχωρημένο και να χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη επέμβαση και σίγουρα συμπληρωματική θεραπεία.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία:

Φέτος θα διαγνωσθούν περίπου 2.350 νέες περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του μαστού στους άνδρες, στις ΗΠΑ.
Περίπου 440 άνδρες θα πεθάνουν από καρκί…

Τα πλούσια οφέλη των θαλασσινών για την υγεία

Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι για να βάλουμε τα θαλασσινά στην διατροφή μας και να είμαστε σίγουροι ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την υγεία του οργανισμού μας.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τους δέκα πιο σημαντικούς:

1. Κάνουν καλό στην καρδιά
Δεν είναι τυχαίο που οι πληθυσμοί που τρέφονται με ψάρια στην Αρκτική έχουν χαμηλά επίπεδα καρδιακών παθήσεων. Τα θαλασσινά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που μπορούν να προστατέψουν την καρδιά και να μειώσουν τη χοληστερόλη στο αίμα. Μια μελέτη έχει δείξει ότι μία επιπλέον μερίδα ψαριών κάθε εβδομάδα μπορεί να μειώσει μέχρι και κατά το ήμισυ τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

2. Καθαρίζουν τα αιμοφόρα αγγεία
Η κατανάλωση ψαριών μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και να μειώσει τον κίνδυνο θρομβώσεων. Η ΕΡΑ και η DHA που υπάρχουν στα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα θαλασσινά μπορούν να προστατέψουν το σώμα από την φλεγμονώδη δράση των εικοσανοειδών, ορμονών π…

Ψωριασική αρθρίτιδα: Οι σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει τις αρθρώσεις των άνω και κάτω άκρων ή/και της σπονδυλικής στήλης.

Εμφανίζεται στο 10-15% των ασθενών με ψωρίαση, μια συνήθη δερματική πάθηση που εκτιμάται ότι προσβάλλει το 1% έως 3% του γενικού πληθυσμού.
Η ψωριασική αρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 30-55 ετών με μικρές διαφορές στη συχνότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η ψωρίαση συνήθως προηγείται της ψωριασικής αρθρίτιδας, αλλά περίπου στο 20% των ασθενών η εμφάνιση είναι ταυτόχρονη, ενώ περίπου στο 15% των ασθενών η ψωριασική αρθρίτιδα προηγείται της ψωρίασης.

Οι ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα διατρέχουν τριπλάσιο έως τετραπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν πλάκες στις στεφανιαίες αρτηρίες, που οδηγούν σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Κινέζικο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Οι ερευνητές εξέτασαν 90 ασθενείς με ψωριασική αρθρίτιδα και 205 ασθενείς που δεν είχαν την πάθηση αλλά που είχαν παράγοντες κινδύνο…

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ: Candia-diagnosis - Aκτινολογικά εργαστήρια με επίκεντρο τον άνθρωπο

Μετά από αρκετά χρόνια εμπειρίας και επαγγελματικής συνεργασίας με καταξιωμένα  εργαστήρια απεικονίσεων, το νέο Ακτινολογικό Εργαστήριο Απεικονίσεων και Διαγνωστικό  Ιατρείο Υπερήχων Candia-Diagnosis στο Γάζι Ηρακλείου, είναι ένα ξεχωριστό Ιατρικό Κέντρο, καθώς σέβεται ιδιαίτερα τις ανάγκες των ασθενών λειτουργώντας με σύγχρονο εξοπλισμό, ο οποίος μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά και αξιόπιστα μεγάλο μέρος του φάσματος της σύγχρονης ιατρικής απεικόνισης.

'Εχοντας ως επίκεντρο το όφελος του ασθενούς, και πιστεύοντας στη συνεργασία μεταξύ των ακτινολόγων και των κλινικών συναδέλφων τους, το Candia-diagnosis, είναι σε θέση να εγγυηθεί αμεσότητα στην ανταπόκριση και την επικοινωνία, με άμεσα ραντεβού και ταχεία απόδοση των αποτελεσμάτων.    

Το Candia-diagnosis παρέχει υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες και ευέλικτες μορφές συνεργασίας προσαρμοσμένες στις ανάγκες του καθενός χωριστά, υπηρεσίες που καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις των ασθενών, επιτυγχάνοντας τους στόχους που έχει θέσ…

Κατάθλιψη & Παχυσαρκία

Η κατάθλιψη αποτελεί μια επώδυνη ψυχική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από απώλεια ενδιαφέροντος για πρότερες ευχάριστες ενασχολήσεις, θλίψη, έντονη δυσαρέσκεια σχετικά με την εικόνα του εαυτού, διαρκή εκνευρισμό και άγχος, απαισιοδοξία για το μέλλον. Συχνή είναι η εκδήλωση προβλημάτων και στον ύπνο αλλά και η δυσκολία συγκέντρωσης της σκέψης και της προσοχής. Ένα κύριο χαρακτηριστικό της κατάθλιψης αφορά επίσης τη διαταραχή της διατροφικής συμπεριφοράς και, κυρίως, την εκδήλωση παχυσαρκίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που «πίσω» από τα λίγα έως πολλά παραπανίσια κιλά κρύβεται η θλίψη και το συναίσθημα της απόγνωσης που χαρακτηρίζει την καταθλιπτική διάθεση.

Πού όμως εντοπίζεται η συσχέτιση των δύο αυτών καταστάσεων, της κατάθλιψης και της παχυσαρκίας;

Πολλοί άνθρωποι συγχέουν σε σημαντικό βαθμό τη συναισθηματική και τη βιολογική πείνα και αρνούνται πεισματικά τη διάκριση μεταξύ τους: Τρώνε γιατί πεινούν ή για να «τροφοδοτήσουν» τα συναισθήματά τους; Τρώνε για να καλύψουν το συναισθηματικό…

Μούδιασμα στα άκρα: Ποιες σοβαρές παθήσεις μπορεί να κρύβει

Οι αισθήσεις μεταφέρονται στον εγκέφαλο μέσω νευρώνων που υπάρχουν στο νωτιαίο μυελό. Αν η παροχή αίματος στα νεύρα είναι περιορισμένη ή αν τα νεύρα έχουν κάποια άλλη βλάβη, αυτό μπορεί να παράγει την αίσθηση στα δάχτυλα των χεριών σας, σαν να είναι “μουδιασμένα”.

Δηλαδή, το μούδιασμα στα δάχτυλα του χεριού είναι μια ανώμαλη αίσθηση που προκαλείται από μια αλλαγή στην αισθητηριακή λειτουργία των νεύρων. Η μόνιμη ή σοβαρή απώλεια αίματος (ισχαιμία) μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των νεύρων. Τα νεύρα στα δάχτυλα μπορεί να καταστραφούν όταν η παροχή αίματος μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του διαβήτη.

Παθήσεις που συνδέονται με το μούδιασμα στα δάχτυλα

Τραύμα
Συμπίεση του περιφερικού νεύρου
Κρυοπάγημα
Ενδημική μορφή πολυνευρίτιδας
Διαβητική νευρική βλάβη
Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Νευραλγίες
Λύσσα από δάγκωμα μολυσμένου ζώου
Ριζοπάθεια
Περιφερική νευροπάθεια
Κακοήθης αναιμία
Έκθεση σε τοξίνες ή δηλητηρίαση
Χτύπημα
Νεκρωτική αγγειίτιδα
Σύνδρομο Guillain-Ba…

Μεγάλες ελπίδες για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα

Μεγάλες ελπίδες για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα γεννά η κατά προτεραιότητα εξέταση από τον FDA του θεραπευτικού συνδυασμού του pembrolizumab με χημειοθεραπεία, ως θεραπεία πρώτης γραμμής.
Οι εξελίξεις για την θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα είναι καταιγιστικές. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Ποτών FDA αποφάσισε την κατά προτεραιότητα εξέταση του θεραπευτικού συνδυασμού του pembrolizumab με χημειοθεραπεία (πεμετρεξίδη και καρβοπλατίνη) ως θεραπεία πρώτης γραμμής για ασθενείς με μεταστατικό ή προχωρημένο μη πλακώδη μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (ΜΜΚΠ), ανεξαρτήτως της έκφρασης του PD-L1 στους όγκους τους και χωρίς γονιδιωματικές αλλοιώσεις EGFR ή ALK. Η ετυμηγορία του FDA αναμένεται στις 10 Μαΐου 2017.
Η απόφαση για την κατά προτεραιότητα εξέταση του συνδυασμού pembrolizumab και χημειοθεραπείας ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τον ΜΜΚΠ, βασίστηκε στα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης KEYNOTE-021, που έδειξαν σημαντική υπεροχή του συνδυασμού έναντι της χημειο…

Τα τατουάζ πυροδοτούν ψωρίαση

Σήμα κινδύνου για τις χρωστικές ουσίες (μελάνια) που ευνοούν την ύπουλη ασθένεια
Τα τατουάζ μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση της ψωρίασης στα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα στους ήδη πάσχοντες, προειδοποιούν ερευνητές του πανεπιστημίου της Νάπολης Università Federico II. Συμβούλευσαν, μάλιστα, στη διάρκεια συνεδρίου με θέμα την ψωρίαση, να αποφεύγουν τα τατουάζ όσοι έχουν ερυθρές κηλίδες, ερεθισμούς ή σημάδια απολέπισης στο δέρμα.
Επισημαίνουν ότι η επιθετική δράση του μελανιού μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μιας φλεγμονώδους αντίδρασης στο δέρμα, η οποία υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας το πρώτο βήμα για την εμφάνιση της ασθένειας. «Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού φέρει ένα ή δύο γονίδια τα οποία μπορούν να ευνοήσουν την εμφάνιση της ψωρίασης, αλλά μόνο το 2%-3% αναπτύσσει την ασθένεια» ανέφερε ο καθηγητής Δερματολογίας του πανεπιστημίου Cataldo Patruno.
Ο ερευνητής εξηγεί ό…

Υπουργείο Υγείας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το βιβλιάριο υγείας παιδιού

Το Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού έχει στόχο την καταγραφή σημαντικών πληροφοριών που αφορούν την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού σας, από τη γέννηση έως τα 18 του χρόνια. Επίσης, την καταγραφή των εμβολιασμών αλλά και των ασθενειών ή των προβλημάτων υγείας που πιθανόν είχε σε αυτή τη χρονική περίοδο. 
Σας βοηθά να παρακολουθείτε την πορεία ανάπτυξης του παιδιού σας και να συζητάτε με τον γιατρό σας θέματα που σας απασχολούν στις διαφορετικές ηλικίες του παιδιού. Είναι πολύ χρήσιμο, γι’ αυτό φροντίζετε να το έχετε πάντοτε μαζί σας όταν πηγαίνετε στον γιατρό ή σε κάποια υπηρεσία υγείας, αλλά και όταν ταξιδεύετε. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των παιδιών είναι σημαντική, όχι μόνο για την ιατρική διάγνωση και θεραπεία κοινών προβλημάτων υγείας και την έγκαιρη υποψία σοβαρών διαταραχών, αλλά και για τις πολύτιμες ευκαιρίες πρόληψης και προαγωγής της υγείας που παρέχει. 
Η συστηματική παρακολούθηση της υγείας και της ανάπτυξης των παιδιών, καθώς και η υποστήριξη των γονέων στο μεγάλωμά τους,…

Τι είναι το άγχος και πως αντιμετωπίζεται

Aγχος είναι ένα διάχυτο, δυσάρεστο, συχνά ασαφές συναίσθημα που εκδηλώνεται με φόβο, ένταση και ανησυχία και που τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα (ταχυκαρδία, καρδιακή αρρυθμία, πεπτικές εσωτερικές διαταραχές, ξηροστομία, ωχρότητα, τρόμος, κεφαλαλγία, κ.α.).
Τα προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος είναι πολύ συχνά. Υπολογίζεται ότι ένα 10% περίπου στο γενικό πληθυσμό συμβουλεύεται κάποια στιγμή γιατρό, γιατί αισθάνεται άγχος, ένταση ή ανησυχία. Υπολογίζεται επίσης ότι μεταξύ 2% και 4% του γενικού πληθυσμού κάποια στιγμή της ζωής του παρουσιάζει κάποια αγχώδη διαταραχή. Επομένως οι αγχώδεις διαταραχές, οι διαταραχές δηλαδή που σχετίζονται με το άγχος, θεωρούνται οι πιο συχνά ανευρισκόμενες διαταραχές στο γενικό πληθυσμό.
Τι ονομάζουμε όμως άγχος; Aγχος είναι ένα διάχυτο, δυσάρεστο, συχνά ασαφές συναίσθημα που εκδηλώνεται με φόβο, ένταση και ανησυχία και που τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από σωματικά συμπτώματα (ταχυκαρδία, καρδιακή αρρυθμία, πεπτικές εσ…

Συστολική πίεση: Τα νέα όρια για τα άτομα άνω των 60 ετών

Νέες οδηγίες έδωσαν στη δημοσιότητα δύο ιατρικοί σύλλογοι των ΗΠΑ, το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών (ACP) και η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών (AAFP), όσον αφορά τα ανώτατα αποδεκτά όρια για τη συστολική πίεση στην ομάδα του πληθυσμού άνω των 60 ετών.
Στόχος των οδηγιών είναι να υιοθετήσουν οι ιατροί μια λιγότερο επιθετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρταση) σε υγιή άτομα μεγάλης ηλικίας. Το όριο που είχε τεθεί παραδοσιακά για τη συστολική πίεση (το μεγαλύτερο από τα δύο νούμερα που μετράνε την πίεση, την οποία συχνά αποκαλούμε «μεγάλη» πίεση) ήταν τα 140 mm Hg. Από το όριο αυτό και πάνω οι ιατροί συνήθως συνιστούν θεραπεία, όπως αντι-υπερτασικά φάρμακα.
Οι δύο σύλλογοι προτείνουν οι ιατροί να χορηγούν θεραπεία σε άτομα 60 ετών και άνω, όταν βέβαια δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, εάν η συστολική τους πίεση ξεπερνά σταθερά τα 150 mm Hg, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου, εγκεφαλικού και καρδιακών επεισοδίων. Οι νέες οδηγίες …

Εικόνα του σώματος

Εικόνα του σώματος σαν ψυχολογικός όρος, ορίζεται η εντύπωση που έχει ο κάθε ένας, για την εξωτερική του εμφάνιση, όχι το πώς δείχνουμε πραγματικά. Είναι βέβαιο ότι ο χαρακτήρας μας και η προσωπικότητα μας επηρεάζεται από την εικόνα του  σώματός μας.
Η   λανθασμένη εντύπωση που μπορεί να έχουμε για τον εαυτό μας μπορεί να ευθύνεται για ψυχολογική διαταραχή. Για παράδειγμα αυτό που συμβαίνει στη νευρική ανορεξία. Το άτομο πιστεύει ότι έχει περιττά κιλά ενώ στην πραγματικότητα είναι πάρα πολύ αδύνατο. Υπάρχει δηλαδή διαταραγμένη αντίληψη της πραγματικότητας.
Η αποδοχή της εικόνας μας ή η μη αποδοχή της εικόνας μας από το κοινωνικό σύνολο, είναι η αιτία που δημιουργούνται τα σχετικά προβλήματα. Η εμφάνιση μας παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ζωής μας. Για παράδειγμα έχει παρατηρηθεί ότι οι εμφανίσιμοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να βρουν δουλειά. Επίσης, έχει αναφερθεί ότι στο δικαστήριο οι εμφανίσιμοι άνθρωποι κρίνονται ένοχοι πιο σπάνια.
Η αποδοχή από το σύνολο λόγω της εικόνας το…

Η κατάθλιψη βλάπτει την καρδιά όπως η παχυσαρκία

Η κατάθλιψη είναι σχεδόν εξίσου επικίνδυνη για την καρδιά με την παχυσαρκία και την υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Νέα ευρήματα από δεκαετή μελέτη δείχνουν πως η κατάθλιψη προκαλεί το 15% των καρδιακών ανακοπών, με την παχυσαρκία να ευθύνεται για το 21% και την υψηλή πίεση για το 8,4%.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα ευρήματα αυτά είναι ζωτικής σημασίας αφού η κατάθλιψη επηρεάζει 350 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

«Η κατάθλιψη είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα» τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας Καθηγητής Karl-Heniz Ladwig του Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Μονάχου «το ερώτημα τώρα είναι ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και άλλους παράγοντες κινδύνου όπως ο καπνός, τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, η παχυσαρκία ή η υπέρταση. Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το κάθε ένα από αυτά».

Η ομάδα του Δρ Ladwig ανέλυσε στοιχεία από 3.428 άνδρες ασθενείς μεταξύ 45 και 74 ετών και για διάστημα δέκα χρόνων. Υπολόγισα…

Μαλλιά: Τρία σημάδια που δείχνουν προβλήματα υγείας

Η φαγούρα στο τριχωτό του κεφαλιού, οι λευκές νιφάδες ή η απώλεια κάποιων τριχών αποτελούν συνηθισμένα συμπτώματα που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν εμπνέουν ανησυχία και υποχωρούν από μόνα τους.
Αν όμως κάποιο από αυτά επιδεινώνεται, μπορεί να δείχνει πρόβλημα στα μαλλιά ή γενικά στην υγεία σας.
Κίτρινη πιτυρίδα Οι λευκές νιφάδες από το τριχωτό του κεφαλιού που παρατηρείτε στα σκουρόχρωμα ρούχα σας, τις περισσότερες φορές δεν είναι τίποτα άλλο από πιτυρίδα που αντιμετωπίζεται μόνο με τη χρήση του κατάλληλου σαμπουάν. Όταν όμως πρόκειται για κολλώδη πιτυρίδα που συνοδεύεται από φαγούρα στο τριχωτό κεφαλής, τότε μπορεί να δείχνει σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Εμφανίζεται στο 2-3% του πληθυσμού και είναι πιο συχνή στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Η πάθηση ανήκει στην κατηγορία του ενδογενούς εκζέματος και προκαλείται από μυκητίαση, ορμονολογικές διαταραχές ή από υπερπαραγωγή σμήγματος. Για την αντιμετώπισή της συστήνεται αγωγή με στεροειδή ή αντιμυκητιασική κρέμα.
Υπερβολική τρι…

Τροφική δηλητηρίαση, ποια τα συμπτώματα από χαλασμένο φαγητό και τι πρέπει να κάνετε;

Οι τροφικές δηλητηριάσεις αποτελούν τις πιο κοινές παθολογικές καταστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως, στη χώρα μας μας απειλούν όλες τις εποχές και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.  

Το χαλασμένο φαγητό είναι η πιο συχνή αιτία τροφικής δηλητηρίασης, ωστόσο δεν είναι η μόνη. Συγκεκριμένα, οι τροφικές δηλητηριάσεις προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφών ή ποτών και οφείλονται σε βακτήρια, ιούς ή παράσιτα, τα οποία είτε αναπτύχθηκαν πάνω σε μη καλοσυντηρημένα τρόφιμα είτε επιμόλυναν τα τρόφιμα εξαιτίας κακών συνθηκών υγιεινής. Τέτοιοι μικροοργανισμοί είναι τα κολοβακτηρίδια, η σαλμονέλα, ο σταφυλόκοκκος, η λιστέρια, η σιγκέλα και διάφορα άλλα που μπορούν να μολύνουν μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Σοβαρές και άκρως επικίνδυνες για τη ζωή μας τροφικές δηλητηριάσεις μπορεί να πάθουμε και από την κατανάλωση τροφών που από τη φύση τους έχουν δηλητηριώδεις ουσίες, όπως για παράδειγμα ορισμένα είδη μανιταριών.

Τα συμπτώματα μιας τροφικής δηλητηρίασης πο…

Oι τροφές που προκαλούν πέτρες στα νεφρά

Αυτές είναι οι τροφές  που προκαλούν πέτρες στα νεφρά
Οι βλαβερές διατροφικές συνήθειες συμβάλλουν στη δημιουργία στέρεων σχηματισμών στον ουρικό σωλήνα και τα νεφρά Υπολογίζεται ότι το 80% της πέτρας των νεφρών αποτελείται από κοιτάσματα ασβεστίου.

Γι' αυτό και πρέπει να αποφεύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα με υψηλό οξαλικό οξύ.

Τέτοιες είναι:

Το σπανάκι, η μελιτζάνα, η ντομάτα, η πατάτα, τα φιστίκια, η ζάχαρη, τα αμύγδαλα και το κακάο.

Τον κίνδυνο δημιουργίας πέτρας στα νεφρά μπορεί επίσης να αυξήσει η πρόσληψη υψηλής ποσότητας ζωικού λίπους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, το γκρέιπφρουτ επίσης μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά.

Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε όλα τα είδη των τροφίμων που μπορούν να αποσπάσουν νερό από το σώμα προκαλώντας αφυδάτωση. Αυτά περιλαμβάνουν το αλκοόλ, τον καφέ, τη ζάχαρη, το πολύ ασβέστιο κ.λπ.

Επιβάλλεται τέλος να πίνετε πολύ νερό, που συνεπάγεται συχνότερη ούρηση και συντελεί στην αποβολή των ιχνοστοιχείων που προ…

Tι είναι η αντιφλεγμονώδης δίαιτα

Η φλεγμονή είναι μια φυσική ανοσοποιητική αντίδραση που βοηθά το σώμα να θεραπεύσει λοιμώξεις και τραυματισμούς. Ωστόσο, όταν η φλεγμονή γίνεται χρόνια, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία.

Ανθυγιεινές συμπεριφορές στον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή και η κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, καθώς και επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, αθηροσκλήρωση, νόσο του Αλτσχάιμερ, διαβήτη, όπως και με ορισμένες μορφές καρκίνου. Η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της φλεγμονής ή στην παραμονή της στο σώμα.

Κρέατα και γαλακτοκομικά
Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προωθήσουν τη φλεγμονή στο σώμα με την παροχή των πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή ορισμένων φλεγμονωδών ενώσεων. Αυτές οι προ-φλεγμονώδεις τροφές πρέπει να καταναλώνονται μόνο σπάνια και σε περιορισμένες ποσότητες. Τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κρ…

Που βρίσκονται οι πραγματικές αιτίες των κρίσεων πανικού

Tο χειρότερο βίωμα που έχω ζήσει ποτέ και δεν μπορεί να με καταλάβει κανένας» και προφανώς όταν έχεις ζήσει κάτι τόσο αρνητικό υπερπροστατεύεις τον εαυτό σου με όλες σου τις δυνάμεις (επισκέψεις σε γιατρούς, απομόνωση στο σπίτι γιατί έξω είναι επικίνδυνα).
Δυστυχώς όλη η ενέργεια προσανατολίζεται στον να φανταζόμαστε ότι πιο ακραίο μπορεί να μας συμβεί και μάλιστα να εφευρίσκουμε καταστάσεις όπου τυγχάνει να βρισκόμαστε σε μια παθητική θέση χωρίς να έχουμε κάποιο έλεγχο, δηλαδή ότι ακριβώς συμβαίνει, ζώντας ένα εφιάλτη. Το συναίσθημα της απελπισίας εγκαθίσταται και μας παγιδεύει καθώς φαινόμαστε τελείως ανήμποροι να το ξεφορτωθούμε.
Έχοντας αυτή τη θέαση της ζωής αποδίδουμε τα προβλήματα μας σε δυσμενείς εξωγενείς παράγοντες.
Παράγοντες που αφορούν το παρελθόν («οι γονείς μου ήταν απόντες στο μεγάλωμα μου») είτε σε μεταφυσικές δυνάμεις («φταίει η καντεμιά μου») είτε σε κοινωνικές συγκυρίες («φταίει η οικονομική κρίση») . Όμως μεγαλύτερο σθένος δίνεται στις στενές διαπροσωπικές σχέσει…

Ακράτεια ούρων: Αίτια και Θεραπεία

Η ακράτεια ούρων αποτελεί, δυστυχώς, ένα πολύ συνηθισμένο κλινικό πρόβλημα που αφορά γυναίκες, τόσο αναπαραγωγικής ηλικίας όσο και εμμηνοπαυσιακές και φτάνει σε ποσοστό 15-20% του γυναικείου πληθυσμού.
Διαχωρίζεται πρακτικά σε τρεις παθολογικές οντότητες : α) Ακράτεια προσπάθειας GSI (Genuine Stress Incontinence) ή γνήσια ακράτεια στην προσπάθεια β) Επιτακτική ακράτεια ούρων (Urgency) γ) Μικτή ακράτεια ούρων (Mixed Incontinence)
Ας τα εξετάσουμε αναλυτικότερα παρακάτω:
α) Ακράτεια προσπάθειας  GSI (Genuine Stress Incontinence) ή γνήσια ακράτεια στην προσπάθεια Στην ακράτεια ούρων προσπάθειας εμφανίζεται απώλεια ούρων μικρής ή μεγαλύτερης ποσότητας όταν για κάποιο λόγο αυξηθεί η πίεση στο θώρακα ή στην κοιλιά κατά τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως ο βήχας, το φτάρνισμα, η άρση βάρους, ή ακόμα στο έντονο γέλιο, το χορό ή τη σεξουαλική δραστηριότητα. Ανάλογα με την ποσότητα των ούρων που βρίσκονται μέσα στην ουροδόχο κύστη όταν πραγματοποιείται απώλεια, χωρίζεται σε πρώτου, δεύτερου και…

Η αρχή της περιόδου και η σημασία της για την υγεία

Η μέση ηλικία εμμηναρχής είναι τα δώδεκα χρόνια. Αν και σε άλλα κορίτσια ξεκινά νωρίτερα ενώ σε άλλα μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και αρκετά αργότερα. Μία νέα έρευνα πάντως δείχνει πως η ηλικία της πρώτης περιόδου μπορεί να έχει επίδραση στην υγεία, κατά την διάρκεια της ζωής.
Έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, γυναίκες που η περίοδός τους ξεκίνησε  πριν τα 10 ή μετά τα 17 παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και άλλα θέματα σχετικά με την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Πιο συγκεκριμένα, είχαν 16-27% υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου εξαιτίας αυτών των ασθενειών συγκριτικά με εκείνες που πρωτοείχαν  περίοδο στο ενδιάμεσο ηλικιακό φάσμα. Ενώ σύμφωνα με προγενέστερη έρευνα η έναρξη της περιόδου σε μικρότερη ηλικία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.
Τα κορίτσια που έχουν την τάση να αδιαθετούν σε μικρότερη ηλικία είναι συνήθως όταν παχύσαρκα. Όσο για τα κορίτσια που τους ήρθε η περίοδος αργότερα, οι ερευνητές παραδέχτη…

Στένωση καρωτίδας: Συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου

Καρωτίδες και εγκεφαλικά: Η στένωση των καρωτίδων αρτηριών μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Η στένωση των καρωτίδων αρτηριών είναι συχνό πρόβλημα. Η στένωση δημιουργεί συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα θύματα εγκεφαλικών επεισοδίων κινδυνεύουν διότι υπάρχει η πιθανότητα πρόκλησης σοβαρών βλαβών στον εγκέφαλο με απειλή για τη ζωή τους ή πρόκληση σοβαρών μόνιμων αναπηριών.
Οι καρωτίδες αρτηρίες είναι δύο μεγάλες αρτηρίες στο λαιμό, μία στα αριστερά και μία στα δεξιά, που μεταφέρουν το αίμα προς τον εγκέφαλο. Όπως και σε άλλες αρτηρίες του οργανισμού, μπορεί να δημιουργηθούν πλάκες αθηρωμάτωσης λόγω εναπόθεσης χοληστερόλης, ασβεστίου με δημιουργία ινώδους ιστού στα τοιχώματα τους (αθηροσκλήρωση, αρτηριοσκλήρυνση).
Οι πλάκες αθηρωμάτωσης εκτός από το ότι στενεύουν τον αυλό των καρωτίδων και αλλοιώνουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, είναι δυνατόν να υποστούν ρήξη,  να απελευθερώνουν μικρούς θρόμβους ή τεμάχια χοληστερόλης. Τα στοιχεία α…