Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γνωρίζεις ότι και οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο μαστού;


Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι απλά μια «ασθένεια των γυναικών». Αν και δεν είναι συνηθισμένο, εντούτοις ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες.

Περίπου το 1% όλων των καρκίνων του μαστού εμφανίζεται  σε άνδρες, κυρίως μεταξύ των ηλικιών 60 και 70. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στους άνδρες γίνονται όλο και πιο συχνά, με μια αύξηση 26% 1975-2010. Δεν είναι σπάνιο το γεγονός τονίζει ο χειρουργός μαστού Σταύρος Τσιριγωτάκης,  να έρχεται κάποιος με όγκο στο μαστό, τον οποίο έχει δει/ψηλαφήσει αρκετούς μήνες πριν και είτε επειδή νόμιζε ότι είναι μια κύστη ή ένα λίπωμα, είτε επειδή δεν απευθύνθηκε σε κάποιον εξειδικευμένο, το στάδιο της νόσου του να είναι προχωρημένο και να χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη επέμβαση και σίγουρα συμπληρωματική θεραπεία.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία:

Φέτος θα διαγνωσθούν περίπου 2.350 νέες περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου του μαστού στους άνδρες, στις ΗΠΑ.
Περίπου 440 άνδρες θα πεθάνουν από καρκίνο του μαστού, στις ΗΠΑ.
Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού στον άνδρα:

Η έκθεση σε ακτινοβολία
Ορμονικές διαταραχές, όπως υψηλά επίπεδα οιστρογόνων ή προλακτίνης
Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού σε γυναίκες συγγενείς, ειδικά αν φέρουν το γονίδιο BRCA2.
Διάγνωση του καρκίνου του μαστού στον άνδρα:

Φυσική εξέταση και λεπτομερές ιστορικό
Κλινική εξέταση μαστού
Υπερηχογράφημα
Μαστογραφία / Μαγνητική τομογραφία (MRI)
Βιοψία
Ο καρκίνος του μαστού στον άνδρα εμφανίζεται, συχνότερα σαν ένα ψηλαφητό ογκίδιο
Είναι λυπηρό επισημαίνει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, να ανακαλύπττουμε τον καρκίνο του μαστού σε ένα άνδρα, σε προχωρημένο στάδιο. Αυτό σίγουρα οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης του ανδρικού  πληθυσμού, αλλά πολλές φορές και στη μη σωστή ευαισθητοποίηση τόσο του ιατρικού όσο και του παραιατρικού προσωπικού. Συνήθως ο καρκίνος του μαστού έχει χειρότερη πρόγνωση στον άνδρα κι αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Η γνώση, η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση είναι τα μυστικά της αποτελεσματικής θεραπείας.
Επομένως αν είστε άνδρας και ψηλαφάτε ένα ογκίδιο, ή έχετε κάποιες ενοχλήσεις στο μαστό, ή έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, είναι σημαντικό να συζητήσετε με το γιατρό σας.

http://www.espressonews.gr/ygeia/2017/01/157196/gnorizeis-oti-kai-oi-andres-mporei-na-emfanisoyn-karkino-mastoy
Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός MD, FACS
Τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας
Τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Μαστολογίας
Μέλος του American College of Surgeons

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ

Νοσήματα Σιελογόνων Αδένων

  Οι σιελογόνοι αδένες είναι όργανα που βρίσκονται κατανεμημένοι γύρω από τη στοματική κοιλότητα και παράγουν το σάλιο. Υπάρχουν έξι μείζονες και δεκάδες διάσπαρτοι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες. Μείζονες αδένες είναι οι δύο παρωτίδες, οι δύο υπογνάθιοι και οι δύο υπογλώσσιοι. Οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες είναι περίπου 400-700.... Ο αριθμός αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Βρίσκονται διασκορπισμένοι σε πολλές θέσεις στο βλεννογόνο του στόματος. Από τοπογραφικής λοιπόν άποψης οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες ταξινομούνται στις παρακάτω ομάδες: α) χειλικοί: βρίσκονται στον υποβλεννογόνιο των χειλέων και είναι μικτοί αδένες β) παρειακοί: αποτελούν συνέχεια των χειλικών προς τις παρειές και είναι και αυτοί μικτοί αδένες γ) οπισθογόμφοι: βρίσκονται στο οπισθογόμφιο τρίγωνο και είναι βλεννώδεις αδένες δ) υπερώιοι: βρίσκονται στην σκληρή, τη μαλθακή υπερώα και τη σταφυλή και είναι αμιγείς βλεννώδεις αδένες ε) γλωσσικοί: διαιρούνται στους πρόσθιους και τους οπίσθιους.

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ