Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Νοεμβρίου 20, 2016

Αιτίες για τον πόνο στην πλάτη που δεν θα μαντεύατε

Ο πόνος στην πλάτη είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται καν να αθλούνται ή να σηκώσουν κάτι βαρύ για να επιβαρύνουν την πλάτη τους.

Υπάρχει μια σειρά από άλλες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να εκδηλώνονται με πόνο στην πλάτη και για κάποιες απ’ αυτές δεν υπάρχει κανένας τρόπος να μαντέψει κανείς πως είναι υπεύθυνες για τον συγκεκριμένο πόνο.

1. Αιμορραγία στην πύελο
Η πρώτη ασυνήθιστη αιτία του πόνου στην πλάτη είναι η αιμορραγία στην περιοχή της πυέλου, αν και αξίζει να σημειωθεί πως αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, εκτός αν έχει  υπάρξει κάποια γνωστή αιτία τραύματος. Οι άνθρωποι ποτέ δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν πως αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη, επειδή θεωρούν πως τα δύο μέρη δεν συνδέονται μεταξύ τους, όμως κάνουν λάθος. Αυτό που συμβαίνει είναι πως η πυελική αιμορραγία ασκεί ακούσια πίεση στα νεύρα στο κάτω μέρος της πλάτης, ιδιαίτερα στο ισχιακό νεύρο κι αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε σημαντικ…

H «ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ» των εταιρειών που χρησιμοποιούν Γενετικά Μεταλλαγμένα…

Τα παρακάτω προϊόντα είναι εξαιρετικά βλαβερά για την υγεία…

Διαβάστε αναλυτικά!…

1. Σοκολάτες Hershey’s Cadbury Fruit&Nut
2. Mars M&M
3. Snickers
4. Twix
5. Milky Way
6. Σοκολάτες ,….. κακάο Cadbury
7. Ferrero
8. Nestle
9. Ροφήματα….Nestle Nesquik
10. Ρόφημα Соса-Соla
11. Σπράϊτ, Φάντα, Κίνλι
12. Pepci-Со Pepsi
13. 7-Up
14. Φιέστα
15. ¨Όλα τα Kellogg’s
16. Σούπες Campbell
17. Ρύζι Uncle Bens , Mars
18. Σάλτσες Knorr
19. Τσάϊ Lipton
20. Μπισκότα Parmalat
21. Μαγιονέζες , Σάλτσες κ.α. της Hellman’s
22. Μαγιονέζες , Σάλτσες κ.α. της Heinz
23. Παιδικές τροφές Nestle
24. Παιδικές τροφές Hipp
25. Παιδικές τροφές Abbot Labs Similac
26. Γαλακτοκομικά, τυριά, παιδικές τροφές Denon
27. McDonald’s
28. Σοκολάτες, πατατάκια, καφές, παιδικές τροφές Kraft
29. Σάλτσες , σούπες Heinz Foods
30. Παιδικές τροφές κ.α. της Delmi Unilever

Τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα δεν είναι απλά πολύ επικίνδυνα για την υγεία, αλλά είναι και στείρα. Και όπως είναι γνωστό «είσαι ότι τρως». Σήμερα είναι όλο κ…

Πάνω από 16 εκατ. κακοποιημένες γυναίκες στην Ευρώπη - Κάλεσμα Ιατροδικαστών για δωρεάν επισκέψεις

Μέσα σε ένα χρόνο 16.700.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση. Στη χώρα μας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, φαίνεται πως σωματική βία αναφέρει ότι έχει υποστεί το 24% των γυναικών (18% από σύντροφο και 10% από άλλο άτομο), ενώ σεξουαλική βία αναφέρεται από το 6% των γυναικών (5% από σύντροφο και 1% από άλλο άτομο).

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από το νεοϊδρυθέν ιατροδικαστικό ιατρείο του νοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας» και την Ιατροδικαστή κυρία Άννα Ράζου στον πρώτο μήνα λειτουργίας του αντιμετώπισε 25 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Όπως είναι γνωστό ο μόνος ιατρός που είναι ειδικός στην καταγραφή, εκτίμηση και πιστοποίηση των σωματικών βλαβών ή στην πιστοποίηση της σεξουαλικής βίας είναι ο ιατροδικαστής. Κανένα άλλο ιατρικό πιστοποιητικό από ιατρό διαφορετικής ειδικότητας δεν έχει καμία απολύτως αξία. Δυστυχώς ένα σοβαρό πρόβλημα που εντοπίζεται στην Ελλάδα είναι η μεγάλη έλλειψη ιατροδικαστικών δομών. Οι μισοί τουλάχιστον νομοί της χώρ…

Κάθε χρόνο η γρίπη προκαλεί σοβαρή νόσο και θάνατο και το εμβόλιο μπορεί να είναι σωτήριο

Στον εμβολιασμό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού εστιάζει η φετινή καμπάνια, με στόχο τον διπλασιασμό του ποσοστού της εμβολιαστικής κάλυψης.

Το εμβόλιο κατά τη γρίπης είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης, «κάθε χρόνο η γρίπη προκαλεί σοβαρή νόσο και θάνατο και το  εμβόλιο, που συνιστάται για τα άτομα με επιβαρυντικούς παράγοντες, μπορεί να είναι σωτήριο». Αυτό ήταν το συμπέρασμα επιστημονικής ημερίδας του ΚΕΕΛΠΝΟ με θέμα  η γρίπη σήμερα – η ευθύνη των υγειονομικών απέναντι στο κοινωνικό σύνολο», με τον γγ Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, να κάνει λόγο για «ηθική, κοινωνική και  επαγγελματική υποχρέωση», του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού να εμβολιαστεί.

«Πρέπει να μη μεταδίδουν οι ίδιοι τη νόσο κατά την διάρκεια της άσκησης του επαγγέλματος  και δεύτερον, να είναι σε θέση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, την ώρα της επιδημίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

 Ο στόχος, όπως είπε  είναι το χαμηλότατο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού 11% , να διπλασιαστεί…

Ξαναπαίρνουμε τα κιλά που χάσαμε λόγω μικροβίων !

Η επανάκτηση βάρους μετά από μια δίαιτα είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει, προς μεγάλη απογοήτευσή τους.

Όμως, αν και συνήθως αυτό αποδίδεται στους...πειρασμούς της διατροφής, μια νέα ισραηλινή επιστημονική έρευνα δίνει μια εναλλακτική εξήγηση που μπορεί να ισχύει: φταίνε τα βακτήρια του εντέρου σας που έχουν κρατήσει την «μνήμη» της παχυσαρκίας και συνεχίζουν να κάνουν...τα δικά τους μέσα στον οργανισμό σας.

 Αυτό συμπέρανε η νέα μελέτη, που βασίσθηκε σε πειραματόζωα και, σύμφωνα με την οποία, η παχυσαρκία δημιουργεί μακροπρόθεσμες αλλαγές στις μικροβιακές κοινότητες του εντέρου, το λεγόμενο μικροβίωμα, που αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς. Αυτές οι αλλαγές διατηρούνται σε βάθος χρόνου (από μήνες έως χρόνια) και αυτή η «μνήμη» είναι που κάνει μια δίαιτα να γίνεται «γιο γιο», δηλαδή να επανέρχεται το βάρος μετά την αρχική απώλειά του.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, με επικεφαλής τον καθηγητή ανοσολογίας Εράν Ελινάβ, που έκαναν τη σχετική δη…

Διαταραχές της διάθεσης

Όλοι οι άνθρωποι, κατά καιρούς, εκδηλώνουμε κάποια αλλαγή στο συναίσθημά μας ως αποτέλεσμα ενός στρεσογόνου γεγονότος, όπως είναι η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ένας χωρισμός κ.ά. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές η αλλαγή του συναισθήματος ως αντίδραση σε κάποιο δυσάρεστο ή ευχάριστο γεγονός, είναι απόλυτα φυσιολογική και απαραίτητη για την επιβίωσή μας.

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να είναι πιο έντονες και παρατεταμένες σε διάρκεια, με αποτέλεσμα να προκαλούν σοβαρή έκπτωση στη λειτουργικότητα.

Ο όρος συναισθηματικές διαταραχές που εισήχθη από τον Άγγλο ψυχίατρο Henry Maudsley αντικαταστάθηκε στη συνέχεια από τον όρο διαταραχές της διάθεσης καθώς προτάθηκε ότι ο πρώτος περιγράφει την εξωτερική εκδήλωση του συναισθήματος που μπορεί να παρατηρηθεί από τρίτους εν αντιθέσει με το δεύτερο όρο που ορίζει την κυρίαρχη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου.

Τι είναι οι Διαταραχές Διάθεσης
Οι διαταραχές της διάθεσης αποτελούν ένα σύνολο διαταραχών στα ταξινομικ…

Κάπνισμα και διαβήτης, ο φονικός συνδυασμός

Το κάπνισμα και ο διαβήτης από μόνα τους είναι επιβαρυντικά για την υγεία ενός ανθρώπου και πιθανώς θανατηφόρα.
Aν όμως συνδυαστούν στο ίδιο άτομο, τότε αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι φανατικοί καπνιστές που επιπλέον είναι διαβητικοί, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με τους καπνιστές που δεν έχουν διαβήτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Ντένβερ, με επικεφαλής την καθηγήτρια ακτινολογίας Καβίτα Γκαργκ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 53.000 άτομα, πρώην και νυν καπνιστές. Περίπου το 13% των καπνιστών με διαβήτη πέθαναν σε διάστημα επτά ετών, έναντι σχεδόν 7% των καπνιστών χωρίς διαβήτη.

Οι γυναίκες καπνίστριες με διαβήτη εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες για καρkίνο των πνευμόνων, καθώς επίσης 80% μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι οι καπνίστριες χωρίς διαβήτη. …

Τι συμβαίνει και βλέπουμε μυγάκια, κηλίδες ή τριχίτσες στα μάτια μας; Πόσο σοβαρό μπορεί να είναι;

Ένα από τα πιο συχνά ενοχλήματα που αναφέρουν οι ασθενείς που επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο, είναι τα «μυγάκια» που βλέπουν στο οπτικό τους πεδίο.

Τα «μυγάκια» ή μυιοψίες ή floaters, γίνονται συνήθως περισσότερο ευδιάκριτα σε ένα φωτεινό υπόβαθρο, π.χ. στον γαλάζιο ουρανό, ή σε έναν άσπρο τοίχο.

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι βλέπουν κατά καιρούς μυγάκια ή στίγματα ή τριχίτσες και λεπτές ίνες να επιπλέουν ελεύθερα στο υγρό του ματιού τους. Αυτά τα ιπτάμενα μυγάκια κινούνται μέσα και έξω από το οπτικό πεδίο και συνήθως τα παρατηρούμε πιο έντονα όταν κοιτάζουμε ένα ομοιόμορφο φόντο που έχει ανοιχτό χρώμα, όπως π.χ. έναν άσπρο τοίχο ή τον ουρανό.

Το υαλοειδές σώμα είναι μία ουσία που μοιάζει με ζελέ και γεμίζει το εσωτερικό του ματιού. Αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από νερό και αποτελεί τα τρία τέταρτα του βάρους του ματιού. Στο πίσω μέρος του ματιού η υαλοειδής κοιλότητα ενώνεται με τον αμφιβληστροειδή, το φωτοευαίσθητο ιστό του ματιού.

Τα εξιδρώματα του υαλοειδούς λοιπόν όπως ονομάζονται, …

Ύπνος & εγκυμοσύνη: Ποια στάση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιγένειας

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και ιδιαίτερα στους τελευταίους μήνες της κύησης, ο ύπνος γίνεται εξαιρετικά δύσκολος. Οι περισσότερες γυναίκες δυσκολεύονται να βρουν κάποια στάση που να τις βολεύει, αφού η φουσκωμένη κοιλιά γίνεται πολλές φορές εμπόδιο σε έναν ξεκούραστο ύπνο.

Μια νέα επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Στόουν από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, δείχνει ότι η επιλογή στάσης στον ύπνο κατά την εγκυμοσύνη δεν πρέπει να γίνεται μόνο με γνώμονα την άνεση αλλά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τι είναι καλύτερο για το έμβρυο.
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, ο κίνδυνος θνησιγένειας (γέννηση νεκρού μωρού) εκτιμάται πως είναι αυξημένος για τις εγκυμονούσες που ξαπλώνουν ανάσκελα, καθώς στη στάση αυτή ασκείται περισσότερη πίεση στο αγέννητο παιδί και περιορίζεται η πρόσληψη οξυγόνου.
Η διαπίστωση αυτή εξηγεί ίσως γιατί ορισμένα μωρά δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν στην κύηση. Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει ότι η στάση που επιλέγει η έγκυος στον ύπνο επηρεάζει την υγεία…

Oι επιστήμονες προειδοποιούν: Μη λέτε ψέματα στα παιδιά σας ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης!

Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και παιγνίδια κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους στα καταστήματα, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές.

Μαζί με αυτές, ο Άγιος Βασίλης ξεσκονίζει ήδη το θρυλικό έλκυθρό του για να αρχίσει τα πήγαινε-έλα στα σπίτια των ανθρώπων για άλλη μια χρονιά. Μήπως όμως φέτος θα έπρεπε να βρει κλειστές πόρτες ή μάλλον κλειστές καμινάδες;

Βρετανοί επιστήμονες, που βάλθηκαν να χαλάσουν την μαγεία των παιδιών (και όχι μόνο), προειδοποιούν τους γονείς ότι, αναπαράγοντας το ψέμα με τον Άγιο Βασίλη που φέρνει τα δώρα, αυτό που πετυχαίνουν τελικά, είναι να χαλάνε σε βάθος χρόνου τη σχέση τους με τα παιδιά τους, καθώς το εν λόγω αθώο ψεματάκι μπορεί να κάνει τη ζημιά του, υποσκάπτοντας την εμπιστοσύνη των μικρών στους μεγάλους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Κρίστοφερ Μπόιλ του Πανεπιστημίου του Έξετερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς κύρους περιοδικό ψυχιατρικής “The Lancet Psychiatry”, επισημαίνουν ότι συχνά το ψέμα περί ύπαρξης Άγιου Βασίλη δεν ε…

Ο ΕΦΕΤ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ: Τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε αυγά

Όλα τα αυγά (συμπεριλαμβανομένων των χύμα αυγών που πωλούνται στις Λαϊκές Αγορές) θα πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφος με καθαρά γράμματα τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού.

Αυτός ο διακριτικός αριθμός στα αυγά περιλαμβάνει:

1. Τον κωδικό αριθμό της μεθόδου εκτροφής:
0 = Βιολογικά
1 = Ελεύθερης βοσκής
2= Αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή
3= Κλωβοστοιχίας
2. Την χώρα προέλευσης, που για την χώρα μας αναγράφεται ως GR
3. Tον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση
4. Τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων

Στα καταστήματα, όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα. Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν, στην εξωτερική όψη της συσκευασίας, τις προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αυγού):

Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου.
Την κατηγορία ποιότητας και βάρους.
Τον αριθμό αβγών, που περιέχει η συσκευασία.
Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες, μετά την ημερ…

Αλκοόλ: Σε ποια ποσότητα προστατεύει από το εγκεφαλικό

Μια νέα σουηδο-βρετανική επιστημονική έρευνα, από επιστήμονες του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, δείχνει πως για το αλκοόλ, όπως και για πολλά άλλα πράγματα στη ζωή, ισχύει το ρητό του Παράκελσου «η δόση κάνει το δηλητήριο».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σουζάνα Λάρσον του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 20.000 ενήλικες ώστε να εξετάσουν πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος είτε για ισχαιμικό είτε για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνει κανείς. Η επισκόπηση (μετα-ανάλυση) που έκαναν οι ερευνητές βασίστηκε σε 25 παλαιότερες μελέτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση BMC Medicine, η κατανάλωση έως τριών μονάδων αλκοόλ τη μέρα (ποσότητα ίση με 2 μικρά ποτήρια κρασί) σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου –τον συνηθέστερο τύπο εγκεφαλικού– περίπου κατά 10%, αλλά δεν μειώνει τον κίνδυνο για αιμορραγικό εγκεφαλικ…

Λιγότερα τα εγκεφαλικά για τους 60άρηδες, περισσότερα για τους 40άρηδες

Τα ποσοστά των εγκεφαλικών επεισοδίων εμφανίζουν συνεχή πτωτική τάση για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών, αλλά αντίθετα εμφανίζουν άνοδο σε όσους είναι κάτω των 45 ετών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον διακεκριμένο ελληνο-αμερικανό καθηγητή καρδιολογίας Τζον Κωστή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ράντγκερς του Νιού Τζέρσι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Open AccessJournal of the American Heart Association”, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 225.000 εγκεφαλικά μεταξύ 1995-2014.

Η ανάλυση έδειξε ότι στο διάστημα αυτής της εικοσαετίας υπερδιπλασιάσθηκαν τα εγκεφαλικά στις ηλικίες 35 έως 39 ετών, διπλασιάσθηκαν στις ηλικίες 40 έως 44 ετών, αυξήθηκαν σε μικρότερο ποσοστό στα άτομα 45 έως 55 ετών, ενώ αντίθετα μειώθηκαν στους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.

Οι άνθρωποι της λεγόμενης «χρυσής γενιάς» (γεννημένοι μεταξύ 1945-1954), γνωστοί και ως “baby boomers”, έχουν μικρότερα ποσοστά εγκεφαλικών σε σχέσ…

Ο/Η σύντροφός μου παθαίνει κρίσεις πανικού

Η εμπειρία του ατόμου που πάσχει από κρίσεις πανικού είναι, αναμφισβήτητα, πολύ δύσκολη.Πολλές φορές βιώνεται σαν ένα τσουνάμι που παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του, αφήνοντάς τον ανήμπορο να αντιδράσει και να έχει τον έλεγχο της κατάστασης. Όμως δεν πρέπει να αγνοούμε το βάρος εκείνων που συντροφεύουν ένα άτομο με κρίσεις πανικού.

Παρακολουθείτε το σύντροφό σας να ταλαιπωρείται, να δείχνει διαρκώς φοβισμένος για μια επικείμενη κρίση, να αποσύρεται από πολλές δραστηριότητες και υποχρεώσεις. Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε χωρίς να γίνετε βάρος. Κάποιες φορές νιώθετε συμπόνια, άλλες απογοήτευση για την έλλειψη προόδου ή για την άρνησή του να δεχτεί βοήθεια, ματαίωση για την αδυναμία σας να τον βοηθήσετε, θυμό εξαιτίας συμπεριφορών που δεν καταννοείτε και που περιορίζουν την καθημερινότητά σας, ενοχές για το θυμό σας, άγχος και φόβο για το τί θα ακολουθήσει. Μπορεί να νιώθετε ψυχικά εξουθενωμένοι γιατί επωμίζεστε τα βάρη του σπιτιού (τα έξοδα, τη φροντίδα των παιδιών, το νοικοκυ…

Αντιμετώπιση και συμβουλές για το έκζεμα

Πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του εκζέματος, από το οποίο πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον πλανήτη, δίνει ο επικεφαλής του Δερματολογικού Συμβουλίου της Αγγλίας δρ George Moncrieff. Πρόκειται για τοπική δερματίτιδα, η οποία έχει ως συνέπεια να δημιουργείται ερυθρότητα στο δέρμα, προκαλώντας πολλές φορές έντονη φαγούρα.

Ο δρ Moncrieff εξηγεί ότι το έκζεμα δημιουργείται όταν το δέρμα δεν παράγει αρκετά φυσικά έλαια ώστε να διατηρείται ενυδατωμένο και καταστρέφεται το φυσικό τείχος προστασίας που υπάρχει στην επιφάνειά του. Τότε «ρυτιδιάζει» με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά, όπου συσσωρεύονται ακαθαρσίες, βακτήρια, μύκητες και ιοί προκαλώντας φλεγμονή.

Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνει ο διακεκριμένος δερματολόγος, ένα στα πέντε παιδιά εμφανίζει έκζεμα, συνήθως πριν προλάβει να συμπληρώσει το πρώτο έτος ζωής, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά προσβάλλοντας έναν στους 12. Για την καλύτερη αντιμετώπιση του εκζέματος ο δρ Moncrieff επισημαίνει ότ…

Κωδεΐνη: Δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά – Κίνδυνος από σοβαρές παρενέργειες

Η αναλγητική και αντιβηχική ουσία κωδεΐνη (codeine) δεν πρέπει να χορηγείται για τον πόνο και το βήχα στα παιδιά, αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες σε έκθεση που εξέδωσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) με τίτλο “Codeine: Time to say Νo” και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics.
Η κωδεΐνη είναι ένα οπιοειδές αναλγητικό, το οποίο ασκεί επίδραση σε υποδοχείς οπιοειδών στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και σε άλλους ιστούς. Συνταγογραφείται εδώ και 50 χρόνια για τον πόνο και το βήχα, αλλά ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι πάντα αποτελεσματική και μερικές φορές προκαλεί παρενέργειες που μπορεί να είναι σοβαρές και να επιφέρουν ακόμα και το θάνατο σε παιδιά.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν υπάρχει ποτέ λόγος να χορηγείται η κωδεΐνη στα παιδιά», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Joseph D. Tobias, αναισθησιολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και στο Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων στο Κολόμπους.

Η κωδεΐνη έχει σχετισθεί εδώ και μια δεκαετία με απειλητικά για τη ζωή ή…

Τι μπορεί να σημαίνει το αίσθημα κόμπου (κόμβου) στο λαιμό;

Ο «κόμπος» στο λαιμό είναι μια αίσθηση λίγο-πολύ γνώριμη στους περισσότερους από εμάς. Συνήθως εντοπίζεται στη βάση του λαιμού, στη μέση γραμμή κι επιδεινώνεται με το stress. Πρόκειται για αρκετά συχνό φαινόμενο καθώς φαίνεται ότι περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού το έχει αισθανθεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.
Απαιτείται πλήρης έλεγχος γιατί μπορεί να είναι σύμπτωμα τόσο σχετικά αθώων καταστάσεων (stress, αναιμία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) αλλά και πιο σοβαρών καταστάσεων όπως μεγάλες βρογχοκήλες, όγκοι του φάρυγγα και του οισοφάγου.
Πάντως οι όζοι του θυρεοειδούς δεν προκαλούν συμπτώματα κόμπου στο λαιμό εκτός και αν πρόκειται περί πολύ μεγάλων όζων οι οποίοι και πάλι μόνο αίσθημα πίεσης μπορούν να προκαλέσουν και όχι αίσθημα κόμπου.

Τα συμπτώματα δεν περιλαμβάνουν πόνο και είναι πιο έντονα κατά την «ξηρή κατάποση» συγκριτικά με την κατάποση υγρών ή στερεών που συνήθως ανακουφίζει τον ασθενή. Στο 70% περίπου των ασθενών τα συμπτώματα είναι διαλείποντα και σαφώς εντονότερα…

Γάλα: Πρέπει να πίνουμε;

Οι περισσότεροι από εμάς περάσαμε τα παιδικά μας χρόνια πίνοντας γάλα. Πάντα ξέραμε ότι είναι θρεπτικό, ότι περιέχει ασβέστιο και βιταμίνη D που ενισχύουν την υγεία των οστών μας. Έπειτα, μάθαμε ότι περιέχει και αρκετά λιπαρά, αλλά την ίδια στιγμή είναι πολύ καλή και χορταστική πηγή πρωτεΐνης, συνεπώς τα υπέρ κερδίζουν τα κατά. Οι ειδικοί, μάλιστα, υποστηρίζουν πως χρειαζόμαστε τρεις κούπες γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά.

Και όμως, αρκετές φορές έχουμε ακούσει πως εμφανίζονται νέα δεδομένα, που τοποθετούν το γάλα πολύ πιο χαμηλά στην λίστα με τις τροφές που έχουμε ανάγκη—με μερικούς ειδικούς να αναρωτιούνται αν υπάρχει κάποιο όφελος στο να το πίνουν οι ενήλικες.
Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι το γάλα δεν είναι τόσο ωφέλιμο για τα οστά όσο πιστεύαμε. Μία μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Bone and Mineral Research έδειξε ότι το γάλα δεν ελάττωνε καθόλου τον κίνδυνο κατάγματος στις γυναίκες. Μια ακόμα μελέτη, του 2014, έδειξε ότι οι γυναίκες που έπιναν πο…

Η στάση στον ύπνο που σε κάνει πιο υγιή

Κάποια βράδια ο ύπνος έρχεται γρηγορότερα από άλλα και ο ύπνος είναι πιο ξεκούραστος.

Ο Dr. Michael Breus, κλινικός ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα ύπνου υποστηρίζει ότι τελικά υπάρχει μια στάση που βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Συγκεκριμένα, η στάση που είναι κατάλληλη για έναν σωστό ύπνο είναι ανάσκελα.

Η στάση αυτή, όπως εξηγεί, κατανέμει σωστά το βάρος του σώματος και βοηθά στην ευθυγράμμιση των εσωτερικών οργάνων. Επιπλέον η στάση αυτή είναι πολύ καλή για την ξεκούραση του αυχένα. Η στάση αυτή δεν ενδείκνυται για όσους υποφέρουν από ροχαλητό και όσους έχουν υπνική άπνοια (Κατά τη διάρκεια της υπνικής άπνοιας, η ποσότητα οξυγόνου που υπάρχει στο αίμα του ασθενούς μειώνεται σε τέτοιο βαθμό που διαταράσσεται η οξυγόνωση οργάνων).

http://medicalnews.gr/auti-einai-i-stasi/

Κρυολόγημα και κατάπτωση, υπάρχει λύση;

Ο ερχομός του χειμώνα προκαλεί συνήθως ελαφριά μελαγχολία και κακή διάθεση. Μαζί του όμως φέρνει και την εμφάνιση γρίπης, κρυολογημάτων και ιώσεων. Όταν αυτά μεταξύ τους συνδέονται, εντείνονται ακόμα περισσότερο η κακοκεφιά και η ανάγκη για ξεκούραση.

Σύμφωνα με στατιστικά αποτελέσματα μελετών που αφορούσαν νοσούντες από κρυολόγημα, γρίπη ή ιώσεις, τα άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο για οποιοδήποτε λόγο εμφανίζουν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης ή διάρκειας της ασθένειας, σε σχέση με άτομα των οποίων ο οργανισμός είναι καλύτερα θωρακισμένος.

Για την αντιμετώπιση και την αποφυγή του κρυολογήματος και των ιώσεων και κατ’ επέκταση της κακοκεφιάς του χειμώνα λόγω όλων των παραπάνω λόγων, είναι σημαντική η θωράκιση του οργανισμού. Αρχικά, η διατροφή έχει καταλυτικό ρόλο σε αυτό. Όσο πιο ισορροπημένη και πλούσια σε τρόφιμα είναι τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά προσλαμβάνει οργανισμός και εξασφαλίζει την ενίσχυση της άμυνάς του. Επιπρόσθετα, ο τρόπος ζωής επη…

Η Ψυχολογική Βία στο ζευγάρι

Τι καθιστά μια σχέση υγιή και τι όχι; Αυτό που αποτελεί οπωσδήποτε εμπόδιο στη δημιουργία μιας καλής συντροφικής σχέσης είναι η ύπαρξη ψυχολογικής βίας. Κι επειδή η ψυχολογική βία δεν είναι χειροπιαστή, όπως η φυσική, είναι δύσκολο πολλές φορές να τη διακρίνουμε.

Χρειάζεται όμως να αποσαφηνίσουμε τη διαφορά μεταξύ βίας και σύγκρουσης. Στη σύγκρουση ο καθένας αναγνωρίζει τον άλλον ως ισότιμο και διατηρεί την ταυτότητά του.

Αντίθετα στη βία υπάρχει ασυμμετρία και κυριαρχία του δυνατότερου στον πιο αδύναμο, με τέτοιο τρόπο που ο άλλος θεωρείται αντικείμενο.

Χωρίς να αρνούμαστε την ύπαρξη βίαιων γυναικών, η βία ασκείται - στατιστικά - τις περισσότερες φορές από τον άντρα προς τη γυναίκα.

Τι είναι όμως η Ψυχολογική Βία; Ψυχολογική Βία είναι η συμπεριφορά που αποσκοπεί στην περιφρόνηση του άλλου, με στόχο την αποδυνάμωση και υποταγή του, τον έλεγχο και τη διατήρηση της εξουσίας. Χρειάζεται να τονίσουμε ότι κάθε βία είναι πρώτα ψυχολογική και οι συνέπειές της είναι σοβαρότερες, ακόμη κι από…

Οι πλέι-μπόι και οι μισογύνηδες είναι πιθανότερο να πάσχουν από ψυχικές ασθένειες

Στην έρευνα συνδυάστηκαν τα αποτελέσματα περισσότερων από 70 μελετών που έγιναν στις ΗΠΑ τα τελευταία 11 χρόνια με τη συμμετοχή περισσότερων από 19.000 ανδρών.

Οι άνδρες που συμπεριφέρονται σαν αχαλίνωτοι πλέι-μπόι, ή αισθάνονται πανίσχυροι απέναντι στις γυναίκες, είναι πιθανότερο να πάσχουν από ψυχικά νοσήματα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν επιδεικνύουν τέτοια σεξιστική συμπεριφορά, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ανάλυση αυτή εντόπισε ορισμένους συσχετισμούς μεταξύ της σεξιστικής συμπεριφοράς και των προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη και η κατάχρηση ουσιών, αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Counseling Psychology.

"Ορισμένα από αυτά τα σεξιστικά ανδρικά πρότυπα, όπως το να είναι κανείς πλέι-μπόι ή να εξουσιάζει τις γυναίκες δεν συνιστούν απλώς κοινωνική αδικία αλλά είναι επίσης δυνητικά βλαβερά για την ψυχική υγεία" σημείωσε ο Τζόελ Γουόνγκ, καθηγητής συμβουλευτικής στο Πανε…

Παρενέργειες στα μάτια από τους λαμπτήρες LED

Οι λαμπτήρες LED (δίοδοι εκπομπής φωτός) προσφέρουν φως διαφόρων χρωμάτων εκπέμποντας ελάχιστη θερμότητα, αλλά το λευκό τους φως δεν μοιάζει τόσο με το ηλιακό φως (κάτι που επιτυγχάνουν οι λαμπτήρες πυρακτώσεως). Έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση από τους συμβατικούς λαμπτήρες (προσφέρουν τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας), όπως επίσης και πολύ μεγαλύτερο χρόνο ζωής (35.000-50.000 ώρες όταν ένας λαμπτήρας πυρακτώσεως έχει διάρκεια 1.000-2.000 ώρες και ένας λαμπτήρας φθορισμού 10.000-15.000 ώρες).

Οι LED λειτουργούν εντελώς διαφορετικά από τους άλλους λαμπτήρες αφού αποτελούν μια ηλεκτρομαγνητική πηγή φωτισμού – στην ουσία πρόκειται για ημιαγωγούς οι οποίοι εκπέμπουν φωτεινή ακτινοβολία όταν δέχονται ηλεκτρική τάση.

Αν και έχουν μεγαλύτερο κόστος, η μεγάλη απόδοση και ο χρόνος ζωής το αντισταθμίζουν και με το παραπάνω, ενώ παράλληλα δεν περιέχουν τοξικά συστατικά. Γι’ αυτό και έχουν ανακηρυχθεί ομόφωνα η πιο φιλική πηγή φωτισμού για το περιβάλλον. Ολα τα παραπάνω πλεονεκτήματα, σε συνδυασμό…

Τι σχέση έχουν τα αναψυκτικά με τη γονιμότητα του άνδρα

Τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων επισημαίνουν συχνά οι ειδικοί και συνιστούν να γίνεται με μέτρο η κατανάλωσή τους.

Έρευνα, λοιπόν, σχετίζει και τη γονιμότητα των ανδρών με την κατανάλωση πολλών αναψυκτικών και μάλιστα δίνοντας αρνητικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνδρες που πίνουν πολλά αναψυκτικά έχουν αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την παραγωγικότητά τους και την σεξουαλική τους ζωή αλλά και με τη γονιμότητά τους. Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι οι άντρες που ήταν εθισμένοι στα αναψυκτικά είχαν λιγότερο δυνατό σπέρμα από εκείνους που απέφευγαν να τα καταναλώνουν.

Ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην καφεΐνη που περιέχουν τα αναψυκτικά αυτά και την χαμηλή πυκνότητα του σπέρματος, οπότε πρέπει να οφείλεται σε κάποιο άλλο συστατικό. Τα αναψυκτικά συνδέθηκαν επίσης με την στυτική δυσλειτουργία και όπως φαίνεται τα γλυκαντικά παίζουν σημαντικό ρόλο.

baby http://www.newsone.gr/ugeia/1276436-ti-schesi-echoun-ta-anapsiktika…

Καμία περικοπή στη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Δεν θα  υπάρξει καμία περικοπή στη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τις κατηγορίες εργαζομένων που βάσει Νόμου το δικαιούνται. Αυτό διαβεβαιώνει «ρητά» το υπουργείο Υγείας, μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών,  διευκρινίζοντας ότι  συνεχίζεται κανονικά η καταβολή του για τους Διευθυντές και Τομεάρχες της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, καθώς και για τους Νοσηλευτές που συμμετέχουν σε προγράμματα Νοσηλευτικών ειδικοτήτων.

“Η φήμη ότι επίκειται συνολική κατάργηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας μετά τις 31/12/2017 είναι απολύτως ανυπόστατη”, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου και σημειώνεται ότι “οποιαδήποτε προσπάθεια επιχειρείται με στόχο να καλλιεργηθεί κλίμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους, εξυπηρετεί μικροπολιτικές και αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες”.

Στο μεταξύ οι νοσηλευτές που «πέρασαν το βράδυ τους», έξω από το υπουργείο Υγείας, δεν κατάφεραν να συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και αποχωρούν …