Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κωδεΐνη: Δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά – Κίνδυνος από σοβαρές παρενέργειες



Η αναλγητική και αντιβηχική ουσία κωδεΐνη (codeine) δεν πρέπει να χορηγείται για τον πόνο και το βήχα στα παιδιά, αναφέρουν Αμερικανοί επιστήμονες σε έκθεση που εξέδωσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) με τίτλο “Codeine: Time to say Νo” και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics.
Η κωδεΐνη είναι ένα οπιοειδές αναλγητικό, το οποίο ασκεί επίδραση σε υποδοχείς οπιοειδών στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και σε άλλους ιστούς. Συνταγογραφείται εδώ και 50 χρόνια για τον πόνο και το βήχα, αλλά ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι πάντα αποτελεσματική και μερικές φορές προκαλεί παρενέργειες που μπορεί να είναι σοβαρές και να επιφέρουν ακόμα και το θάνατο σε παιδιά.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν υπάρχει ποτέ λόγος να χορηγείται η κωδεΐνη στα παιδιά», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Joseph D. Tobias, αναισθησιολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και στο Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων στο Κολόμπους.

Η κωδεΐνη έχει σχετισθεί εδώ και μια δεκαετία με απειλητικά για τη ζωή ή θανατηφόρα αναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά. Το πρόβλημα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός την κωδεΐνη, η οποία μετατρέπεται στο συκώτι σε μορφίνη για να καταπραΰνει τον πόνο. Η ίδια η κωδεΐνη δεν έχει αναλγητική δράση, παρά μόνο η μετατροπή της σε μορφίνη. Για τη μετατροπή αυτή, υπεύθυνο είναι ένα ηπατικό ένζυμο που ονομάζεται CYP2D6. Οι γενετικές διαφορές που υπάρχουν από άτομο σε άτομο, σχετικά με το ένζυμο CYP2D6, μπορεί να ωθήσουν το συκώτι να δημιουργήσει πολλή ή λίγη μορφίνη. Αν είναι λίγη, δεν θα είναι αποτελεσματική ενώ αν είναι πολλή μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη επιβράδυνση της αναπνοής (αναπνευστική καταστολή) και να επέλθει έτσι ο θάνατος.

Τα προβλήματα αυτά είναι πιο συχνά στα μικρά παιδιά που λαμβάνουν συνδυασμό παρακεταμόλης με κωδεΐνη έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις για τις αμυγδαλές (αμυγδαλεκτομή) και τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις ή “κρεατάκια”(αδενοτομή). Τα προβλήματα κυρίως εμφανίζονται όταν οι εγχειρήσεις γίνονται για αντιμετώπιση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Ο λόγος είναι ότι ορισμένα τα παιδιά και άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου μεταβολίζουν πολύ γρήγορα την ουσία και εμφανίζουν σοβαρή επιβράδυνση αναπνοής με κίνδυνο να πεθάνουν, έστω κι αν η δόση της κωδεΐνης είναι κανονική.

Οι συστάσεις
Οι κορυφαίοι ιατρικοί οργανισμοί του κόσμου έχουν εκδώσει τα τελευταία χρόνια προειδοποιήσεις για την ασφάλεια της κωδεΐνης. Ειδικότερα:

Το 2011, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την αφαίρεσε από την λίστα με τα βασικά φάρμακα για παιδιά, επειδή η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της κωδεΐνης είναι αμφισβητούμενες σε απρόβλεπτο ποσοστό του παιδιατρικού πληθυσμού.

Το 2012, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας για τη χορήγησή της κωδεΐνης έπειτα από αμυγδαλεκτομή ή αδενοτομή.
Το 2013, η FDA πρόσθεσε στο φύλλο οδηγιών χρήσεως των σκευασμάτων με κωδεΐνη ειδική προειδοποίηση με την οποία συνιστά στους γιατρούς να χορηγούν άλλο αναλγητικό στα χειρουργημένα παιδιά αντί για την κωδεΐνη.

Το 2015, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ολοκλήρωσε μια ανασκόπηση της χρήσης της κωδεΐνης για το βήχα και το κρυολόγημα και συνέστησε να μη γίνεται χρήση απο παιδιά ηλικίας των 12 ετών, καθώς και από εφήβους μεταξύ 12 και 18 ετών που έχουν προβλήματα με την αναπνοή.

Το 2013, ο ίδιος οργανισμός ανέφερε ότι έπειτα από αμυγδαλεκτομή ή αδενοτομή για υπνική άπνοια πρέπει να λαμβάνεται μόνο από ενήλικες (ηλικίες άνω των 18 ετών). Είπε επίσης ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η κωδεΐνη από γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους.
Η FDA αναφέρει ότι τουλάχιστον 64 παιδιά στις ΗΠΑ κινδύνεψαν να πεθάνουν από απειλητική επιβράδυνση του αναπνευστικού ρυθμού και 24 έχασαν τη ζωή τους από παρενέργειες που σχετίζονται με τη λήψη φαρμάκων που περιείχαν τη δραστική ουσία κωδεΐνη. Οι 21 από τους θανάτους καταγράφηκαν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Παρά τις ανησυχίες αυτές και τους πιθανούς κινδύνους, η κωδεΐνη συνεχίζει να είναι ευρέως διαθέσιμη σε πολλές χώρες και μάλιστα χωρίς συνταγή γιατρού. Σύμφωνα με την έκθεση των Αμερικανών παιδιάτρων, περισσότερα από 800.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 11 είχαν συνταγογραφηθεί με κωδεΐνη μεταξύ των ετών 2007 και 2011 στις ΗΠΑ.

http://www.healthyliving.gr/2016/09/20/kodeinh-paidia-parenergeies/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Το πράσινο σαπούνι, για όσους δε γνωρίζουν, είναι πράσινο, λόγω του χρώματος της ελιάς καθώς το ελαιόλαδο, του οποίου οι εξαιρετικά θεραπευτικές ιδιότητες είναι γνωστές και αξιοποιήσιμες από τα αρχαία χρόνια, είναι το βασικό και κύριο συστατικό του. Ωστόσο, πράσινο σαπούνι παράγεται και από άλλα φυτά, πέρα της ελιάς, διατηρώντας έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των πλεονεκτημάτων ενός φυσικά παρασκευασμένου προϊόντος. Η ποικιλία των χρήσεων του ελαιόλαδου και οι μαλακτικές και απολυμαντικές του ιδιότητες, το καθιστούν κάτι πολύ παραπάνω από συστατικό καλής διατροφής, καθώς η χρήση του στη μορφή του σαπουνιού, αν και μοιάζει παλιομοδίτικη, σε πολλούς, παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Πέρα λοιπόν από μυστικό ομορφιάς πολλών γυναικών, που δεν θα σας το αποκαλύψουν ποτέ, έχει θεραπευτική δράση ενάντια σε δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα, ενώ το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα παραμένει η προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση και την ξηρότητα, χωρίς β...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...

Αν σας συμβαίνει αυτό στον ύπνο μπορεί να έχετε κατάθλιψη

Η κατάθλιψη, η αϋπνία και η εξάντληση μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για τους συχνούς εφιάλτες, υποδεικνύει νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο Turku στην Φινλανδία και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση σχέση αιτίας-αποτελέσματος, εντούτοις επιβεβαιώνει ότι οι εφιάλτες συνδέονται με την κατάθλιψη, την αϋπνία και την κόπωση. Ο επικεφαλής της έρευνας, Nils Sandman, επιστήμονας στο Κέντρο Γνωστικής Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στην καλή ψυχική διάθεση και τους εφιάλτες. Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 14.000 ατόμων, ηλικίας 25 έως 74 ετών την περίοδο από το 2007 έως και το 2012. Το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Κατάθλιψη και εφιάλτες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα Περίπου 45% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχαν περιστασιακούς εφιάλτες τις τελευταίες 3...