Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Οκτωβρίου 2, 2016

Εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση: Σπάνια και σιωπηλή απειλή

H εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση είναι μία από τις πιο απειλητικές νόσους για τη ζωή των ασθενών. H εμφάνισή της είναι 1,5 ανά 100.000 κατοίκους ετησίως. Η νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε οξεία, υποξεία ή χρόνια μορφή. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων παρουσιάζεται με ήπια συμπτώματα, που έχει σαν συνέπεια καθυστερημένη ή λανθασμένη διάγνωση.
Μεταξύ των πιο κοινών αιτιών που αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση είναι οι λοιμώξεις, η εγκυμοσύνη, η περίοδος της λοχείας, η αφυδάτωση, το τραύμα κεφαλής, τα αντισυλληπτικά, οι φλεγμονώδεις παθήσεις, οι αιματολογικές παθήσεις και οι κακοήθεις νόσοι.

Η πιο κοινή κλινική ένδειξη της εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης είναι ο πονοκέφαλος, του οποίου η ένταση μπορεί να είναι από μέτρια έως ισχυρή. Περίπου το 90% των περιπτώσεων εμφανίζει μόνο πονοκέφαλο, που μπορεί να είναι διάχυτος ή συσφιγκτικός και έντονος. Σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά καθυστερεί η διάγνωση, πράγμα το οποίο οδηγεί σε καθυστερημένη θεραπεία και επιδεινώνει την πρόγνω…

Ποια προβλήματα υγείας μπορεί να αποκαλύψει ο… λόξιγκας

Ο λόξιγκας εμφανίζεται σε όλους μας κατά καιρούς και είναι αποτέλεσμα του ξαφνικού και ανεξέλεγκτου σπασμού του διαφράγματος και των αναπνευστικών οργάνων. Πέρα από ενοχλητικός, είναι σε κάποιες περιπτώσεις ενδεικτικός για μια δυσλειτουργία στον οργανισμό μας.

Όταν το επεισόδιο λόξιγκα είναι μεμονωμένο και διαρκεί μόνο μερικά λεπτά δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Εάν όμως είναι πολύ συχνός και διαρκεί αρκετά, τότε ίσως να συμβαίνει κάτι από τα παρακάτω.

1. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Τυπικά συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η καούρα, η πικρή γεύση στο στόμα και η ναυτία. Σε συνδυασμό με αυτά, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εκδηλώνεται επίσης με τον συχνό και επίμονο λόξιγκα.

2. Υπερβολικό στρες
Ο συχνός λόξιγκας μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι χρειάζεστε διακοπές! Το σώμα μας αντιδρά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στην πίεση και ο λόξιγκας είναι ένας από αυτούς. Εάν λοιπόν τον τελευταίο καιρό σας έχουν «πνίξει» οι υποχρεώσεις, αναζητήστε τρόπους χαλάρωσης και αφιερώ…

Γιατί έχετε συχνά κρύα πόδια – Τι δείχνει για την υγεία σας

Αν έχετε προσέξει ότι τα πόδια σας είναι σχεδόν πάντοτε κρύα, ακόμα και όταν φοράτε κάλτσες, τότε αυτό μπορεί να υποδεικνύει αρκετά διαφορετικά πράγματα για την υγεία σας.

Ένας πολύ κοινός λόγος που κάποιοι άνθρωποι έχουν κρύα πόδια είναι η κακή κυκλοφορία του αίματος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν φτάνει αρκετό αίμα στα πόδια σας για να τα ζεστάνει (ή σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει και στα χέρια σας).

Αυτό μπορεί να προκληθεί από την καθιστική ζωή (δουλειά γραφείου) και μπορεί συχνά να αντιμετωπιστεί αν βάλετε στο πρόγραμμα να περπατάτε λίγο παραπάνω καθημερινά. Η κακή κυκλοφορία μπορεί επίσης να είναι αιτία θρομβώσεων του αίματος και μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα υγείας. Εάν νομίζετε ότι αυτό είναι το πρόβλημα, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Μια άλλη συνηθισμένη αιτία για τα κρύα πόδια είναι η υπολειτουργία του θυρεοειδούς. Είναι κάτι που συμβαίνει πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει κρύα πόδια και …

Συμπτώματα που προειδοποιούν για ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση νόσος που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου να στραφεί εναντίον του, προκαλώντας βλάβες στα τοιχώματα των ιστών των αρθρώσεων. Το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον του ίδιου του οργανισμού προκαλώντας καταστροφές σε αρθρώσεις αλλά και άλλα όργανα (μάτια, δέρμα, πνεύμονες, καρδιά). Η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, προκαλεί χρόνιο πόνο και μη αναστρέψιμη βλάβη των αρθρώσεων, εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες και παρόλο που η αιτία της νόσου είναι ασαφής, αν η σωστή διάγνωση γίνει όσο το δυνατόν πιο νωρίς, μπορεί να προσφέρει καλύτερη ευκαιρία για τον περιορισμό της βλάβης των αρθρώσεων και των θεμάτων κινητικότητας.
Η νόσος εισβάλλει ύπουλα. Αρχίζει από τις μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών και κατόπιν εκτείνεται κεντρικότερα. Τα πρώτα σημάδια της πάθησης είναι πόνος στις αρθρώσεις, δυσκαμψία, ευαισθησία και παραμόρφωσή τους, που αναπτύσσονται μέσα σε διάστ…

5 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το Αλτσχάιμερ

Περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την Ενωση για το Αλτσχάιμερ. Μέχρι το 2050 αναμένεται αυτός ο αριθμός να υπερτριπλασιαστεί στα 115 εκατ. άτομα.
Στον αγώνα ενάντια στους ταχέως αυξανόμενους ρυθμούς της νόσου του Αλτσχάιμερ, οι ειδικοί απ’ όλο τον κόσμο συζήτησαν την περασμένη εβδομάδα τις τελευταίες έρευνες για τη Νόσο στο Διεθνές Συνέδριο του Αλτσχάιμερ στην Κοπεγχάγη.
Διαβάστε παρακάτω πέντε νέα πράγματα που έγιναν γνωστά για το Αλτσχάιμερ και τις άλλες μορφές άνοιας:
1. H υπέρταση στην τρίτη ηλικία μπορεί να σώσει το μυαλό σας Η υψηλή αρτηριακή πίεση συνήθως ονομάζεται «σιωπηλός δολοφόνος». Ωστόσο, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δείχνει ότι αν κάποιος είναι πάνω από 90 ετών, η υπέρταση μπορεί να σώσει τη ζωή των κυττάρων του εγκεφάλου του (φυσικά αν δεν έχει ήδη πάθει άνοια μέχρι τότε..).
Η υπέρταση μπορεί να προστατεύσει από την άνοια σε άτομα ηλικίας άνω των 90, σύμφωνα με τους ερευνητές που παρακολούθησαν 625 συμμετέχον…

Γιατί κάποιοι μπορεί να παχαίνουν ακόμα κι αν δεν τρώνε πολύ

Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία δεν οφείλεται πάντα στην υπερφαγία και την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Κάποιοι καταπίνουν τα πάντα χωρίς να παίρνουν εύκολα κιλά και άλλοι παχαίνουν αμέσως μόλις φάνε λίγο παραπάνω από το κανονικό.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ πιστεύουν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για να λύσουν το μυστήριο της αύξησης βάρους όταν αυτό δεν έχει να κάνει με τη ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεται.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια πρωτεΐνη, η Thy1, παίζει μερικές φορές θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας, ελέγχοντας κατά πόσον ένα αρχέγονο κύτταρο αποφασίζει να γίνει κύτταρο λίπους ή όχι. Αυτό καθιστά την Thy1 ένα δυνατό θεραπευτικό στόχο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο αυτό το μήνα στο FASEB Journal.
Η έρευνα φέρνει μια νέα, βιολογική οπτική σε ένα πρόβλημα που συχνά θεωρείται ως “θέμα συμπεριφοράς”, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Richard Phipps.
Μολονότι η πρωτεΐνη Thy1 ανακαλύφθηκε πριν από 40 χρόνια και έχει μελετηθ…

5 Τρόποι για να ενισχύσεις την εσωτερική σου δύναμη

Αρκετοί άνθρωποι όταν αρχίζουν ψυχοθεραπεία, πέρα από το πρόβλημα που τους απασχολεί, διακατέχονται και από συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης με τον εαυτό τους που δεν τα κατάφεραν μόνοι τους, που δεν ήταν τόσο δυνατοί όσο έπρεπε για λύσουν τα θέματα τους.
Σχεδόν πάντα απαιτούμε από τον εαυτό μας να είναι λογικός, δυνατός, σκληρός, να μην έχει αρνητικά συναισθήματα, να είναι σχεδόν άτρωτος. Η ευάλωτη, πληγωμένη μας πλευρά είναι για πολλούς από εμάς ντροπιαστική, άβολη, ανεπιθύμητη. Φτάνουμε στο σημείο να αποδοκιμάζουμε έντονα τον εαυτό μας, τα λάθη μας και τις αδυναμίες μας. Προσπαθούμε να φορέσουμε το προσωπείου του «σκληρού» πρώτα απ’ όλα για να πείσουμε τον εαυτό μας βέβαια.
Αυτή η άρνηση της αδυναμίας μας και το αποπειρώμενο μασκάρεμα της έχει συνήθως το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα δυσάρεστα συναισθήματα που βιώνουμε στοιβάζονται μέσα μας προκαλώντας μία αργή αλλά σίγουρη αποδυνάμωση.
Για να ενισχύσεις την «εσωτερική σου δύναμη», Συνειδητοποίησε πώς η ανθρώπινη φύση είναι φτιαγμένη …

Η πρωτεΐνη που προκαλεί τις λοιμώξεις

Ανακάλυψαν ότι δεν αποβάλλεται και μένει στην ουροδόχο κύστη 
Ασπίδα κατά των χρόνιων λοιμώξεων του ουροποιητικού υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Το «κλειδί» είναι μια πρωτεΐνη την οποία χρησιμοποιεί ο μικροοργανισμός E.coli, το κολοβακτηρίδιο που ευθύνεται κατά κύριο λόγο γι' αυτές τις λοιμώξεις, για να προσκολλάται στην ουροδόχο κύστη.

Οι ερευνητές του Washington University School of Medicine στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ εμβολίασαν ποντίκια ενάντια σε αυτή την πρωτεΐνη και διαπίστωσαν ότι μείωσαν με αυτόν τον τρόπο την ικανότητα των βακτηρίων να προκαλούν βαριά μορφή αυτών των λοιμώξεων.
«Τα ευρήματα μας αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια εξέλιξαν έναν μηχανισμό για να εποικίζουν την κύστη, προκειμένου να αντέχουν και να προκαλούν λοιμώξεις. Η έρευνα μας δείχνει ότι η παρεμπόδιση αυτού του μηχανισμού μπορεί να είναι κομμάτι μιας βιώσιμης προσέγγισης στη θεραπεία ή στην πρόληψη αυτών των λοιμώξεων» εξηγεί ο Scott Hultgren, καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο…

Οδηγίες του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη της εποχικής γρίπης – Ποιοί πρέπει να εμβολιάζονται

Από τον Ιανουάριο ξεκινά στην Ελλάδα η επιδημία της εποχικής γρίπης, αλλά ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται νωρίτερα, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες μέχρι να υπάρξει ανοσολογική απάντηση του οργανισμού.
Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να κυκλοφορήσει και στη χώρα μας το νέο τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία τιμολόγησης.
Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου, στην οποία περιλαμβάνονται οδηγίες σχετικά με την πρόληψη της εποχικής γρίπης.

Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.
Συγκεκριμένα κατά την περσινή περίοδο γρίπης το επιδημικό κύμα ξεκίνησε την εβδομάδα 1/2016 (4 έως 10 Ιανουαρίου 2016), κορυφώθηκε την εβδομάδα 5/2016 (1 έως 7 Φεβρουαρίου 2016).
Επανήλθε σε χαμηλότερα επίπεδα από την εβδομάδα 9/2016 και μετά (…

Μεταμόσχευση με (αιμοφόρα) τεχνητά αγγεία

Η αποθήκευσή τους σε ψυγείο (!) και η αντικατάσταση πνευμονικών αρτηριών
Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν πρώτη φορά τεχνητά αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μπορεί να αντικαταστήσουν πνευμονικές αρτηρίες, ενώ έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται κανονικά μέσα στο σώμα με το πέρασμα του χρόνου!
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Μινεσότα, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Τρανκουίλο, δημιούργησαν τα αιμοφόρα αγγεία χρησιμοποιώντας μεθόδους εμβιομηχανικής. Τα τεχνητά αγγεία είναι δυνατόν να αποθηκευτούν σε ψυγείο και να μεταμοσχευτούν οποτεδήποτε και σε όποιον ασθενή έχει ανάγκη.

Οι Αμερικανοί ερευνητές τοποθέτησαν τα αγγεία σε τρία αρνάκια. Οπως διαπιστώθηκε, τα τεχνητά αγγεία δεν απορρίφθηκαν από το ανοσοποιητικό σύστημα των πειραματόζωων. Επιπλέον, παρατήρησαν πως όταν αντικατέστησαν ένα μέρος από τις κανονικές πνευμονικές αρτηρίες των αρνιών, τα μεταμοσχευμένα αγγεία ενσωμάτωσαν γρήγορα και χωρίς πρόβλημα τα φυσιολογικά κύτταρα, εμφάνισαν ελαστικότητα, καθώς και ικανότητα περαιτ…

Τεκνοποίηση σε μεγάλη ηλικία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού στα παιδιά

Οι άνθρωποι που επιλέγουν να γίνουν γονείς σε ηλικία πάνω από το μέσο όρο έχουν περισσότερες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Μία σειρά μελετών για το θέμα αυτό για πάνω από 30 χρόνια έχουν διαπιστώσει ότι οι παράγοντες κινδύνου μεταβάλλονται.
Στην παρούσα μελέτη, οι Δανοί ερευνητές από το Κέντρο Κοινωνικής Εξέλιξης στην Κοπεγχάγη, ανέλυσαν στοιχεία από ένα μεγάλο τμήμα πληθυσμού προκειμένου να εξετάσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την ηλικία των γονιών.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους, που γεννήθηκαν μεταξύ του Ιανουαρίου του 1978 και του Ιανουαρίου του 2009, εκ των οποίων 6,5% διαγνώστηκαν με αυτισμό ή σχιζοφρένεια το συγκεκριμένο διάστημα, συνεκτιμώντας και άλλους 20 ιατρικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες.

Διαπίστωσαν ότι η πάνω από τον μέσο όρο ηλικία του πατέρα και της μητέρας σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο αυτιστικών διαταραχών στα παιδιά, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο …

H ψηφιακή μαστογραφία θα συνταγογραφείται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ

Θέμα λίγων ημερών είναι η υλοποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης βάσει της οποίας η ψηφιακή μαστογραφία θα συνταγογραφείται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ, αφού αυτό που απομένει είναι η υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Τη σημαντική αυτή εξαγγελία, που αφορά όλες τις Ελληνιδες, έκανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η απόφαση βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης, καθώς ήδη έχει υπογραφεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Με αυτή την απόφαση θα εξοικονομηθούν μακροπρόθεσμα πόροι γα το σύστημα Υγείας καθώς η πρόληψη κοστίζει πολύ λιγότερο από την θεραπεία.

Η συγκεκριμένη απόφαση να υπενθυμίσουμε ότι έρχεται μία μόλις μέρα μετά την διακομματική πρωτοβουλία 45 γυναικών βουλευτών, που ζητούσαν τη συνταγογράφηση της ψηφιακής μαστογραφίας.

womantoc

Βρετανία: Η υγεία των ανθρώπων βελτιώνεται παγκοσμίως, όμως ανομοιόμορφα, σύμφωνα με έρευνα

Παγκοσμίως η υγεία των ανθρώπων βελτιώνεται και αυξάνεται και το προσδόκιμο ζωής, όμως δυστυχώς δεν σημειώνεται αντίστοιχη πρόοδος στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων τα οποία προκαλούν 7 στους 10 θανάτους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η έκθεση Global Burden of Disease, που παρουσιάζει στοιχεία για τις αρρώστιες, τους θανάτους και τις αναπηρίες σε διάφορες χώρες, αναφέρει ότι από το 1980 ως το 2015 ο παγκόσμιος πληθυσμός είχε κερδίσει επιπλέον μία δεκαετία, με το προσδόκιμο ζωής να φτάνει τα 69 χρόνια για τους άνδρες και τα 74,8 χρόνια για τις γυναίκες.

Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των θανάτων από πολλές μολυσματικές ασθένειες, περιλαμβανομένου του AIDS, της διάρροιας και της ελονοσίας. Το ποσοστό των ανθρώπων που πεθαίνει από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνους έχει επίσης μειωθεί, αλλά με πιο αργό ρυθμό.
Η έρευνα εξέτασε 249 αιτίες θανάτου, 315 ασθένειες και τραυματισμούς και 79 αιτίες κινδύνου σε 195 χώρες και περιοχές από το 1990 ως το …

Ευτυχισμένα ζευγάρια: αναλύοντας την μυστική συνταγή των 10 υλικών

Τι κάνει τα ζευγάρια ευτυχισμένα; Τι είναι ευτυχία στην σχέση;
Ποια είναι τα συστατικά μιας επιτυχημένης συνταγής;
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα υλικά είναι απλά, εύκολα μπορεί να τα εντοπίσει κανείς, εύκολα να τα αποκτήσει. Υπάρχει όμως μια μεγάλη δυσκολία, συχνά ανυπέρβλητη: H εκτέλεση της συνταγής! Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο….

Τι χρειάζεται ένα ζευγάρι για μια καλή και ισορροπημένη σχέση:
Aγάπη, κατανόηση, εμπιστοσύνη, υπομονή, υποχωρητικότητα, υποστήριξη, σεξουαλικότητα, ερωτισμός, ανανέωση… αν υπάρχουν και λίγα χρήματα ακόμη καλύτερα, αλλά γίνεται και χωρίς αυτά.
Η δυσκολία έγκειται στην πρόσμιξη των υλικών, όχι τόσο στην δοσολογία. Τις δόσεις μην τις τσιγκουνεύεστε: ρίξτε άφθονες ποσότητες- όσο περισσότερο , τόσο καλύτερα. Τι να προσέξει κανείς μήπως παραπέσει: την αγάπη, τον έρωτα, την εμπιστοσύνη ή την κατανόηση;
Μην φοβάστε τα υλικά, δώστε άφοβα! Να επαναλάβουμε ότι η δυσκολία βρίσκεται στην πρόσμιξη, στην χημεία και πρωταρχικά στην διαθεσιμότητά τους. Γιατί βασική προϋπόθε…

Δηλητηρίαση από μεθανόλη (νοθευμένο ποτό - μπόμπα) - Συμπτώματα και τρόπος αντιμετώπισης

Η μεθανόλη ή μεθυλική αλκοόλη, ή ξυλόπνευμα -η απλούστερη αλκανόλη - είναι ένα άχρωμο, εύφλεκτο και τοξικό υγρό με χαρακτηριστική οσμή, που θυμίζει αυτή της αιθανόλης. Χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό, διαλύτης, καύσιμο, αλλά και ως επικίνδυνο (αν και απαγορευμένο για τρόφιμα και ποτά) υποκατάστατο της αιθανόλης. Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε με διάφορα μείγματα και σαν προωθητικό των βαλλιστικών πυραύλων.
Η μεθανόλη είναι ένα φυσικό και αβλαβές υποπροϊόν πολλών τροφίμων που τρώμε κάθε ημέρα. Η μεθανόλη είναι ουσία που υπάρχει ή μπορεί να απελευθερωθεί από τρόφιμα, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ επίσης παράγεται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό. Γίνεται τοξική σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα έκθεσης, όπως στην περίπτωση κατανάλωσης ορισμένων αλκοολούχων ποτών που παράγονται οικιακά με μεθόδους απόσταξης.
Η ποσότητα μεθανόλης στην ανθρώπινη διατροφή δεν είναι ποτέ κοντά στα επίπεδα που προκαλούν τοξικότητα. Θα έπρεπε να καταναλώνονται περισσότερα από 100 κουτι…

Δυσκοιλιότητα σε βρέφη και παιδιά: Αιτίες, πρόληψη, θεραπεία

Όταν οι γονείς εκφράζουν ανησυχίες για δυσκοιλιότητα στο παιδί τους χρειάζεται προσεκτική μελέτη του παιδιού με λήψη λεπτομερούς ιστορικού και κλινική εξέταση. Η δυσκοιλιότητα των παιδιών είναι ένα πρόβλημα, που απασχολεί σε πολλές περιπτώσεις τους γονείς.
Πολύ συχνά δεν υπάρχει σοβαρή παθολογία, που υποβόσκει, αλλά πρόκειται για ένα προσωρινό πρόβλημα, που μπορεί να λυθεί με μερικά σχετικά απλά μέτρα. Ωστόσο είναι σημαντικό να αποκλείονται σοβαρές άλλες καταστάσεις μπορούν σπάνια μπορεί να την προκαλούν.
Δυσκοιλιότητα σημαίνει ότι οι κενώσεις του εντέρου είναι σκληρές και στεγνές, δύσκολες ή οδυνηρές και λιγότερες σε συχνότητα απ' ότι θα έπρεπε. Η συχνότητα αφόδευσης στα βρέφη είναι περίπου 4 φορές την ημέρα. Στην ηλικία των 2 ετών μειώνεται στις 2 φορές την ημέρα και στην ηλικία των 4 ετών, τα περισσότερα παιδιά αφοδεύουν 1 φορά την ημέρα.
Η δυσκοιλιότητα στα παιδιά οφείλεται στις πλείστες περιπτώσεις σε προβλήματα, που έχουν σχέση με τη διατροφή. Οι γονείς πρέπει να έχουν υπόψ…

Xασμουρηθείτε, κάνει καλό στον εγκέφαλο

Όσο μεγαλύτερος και πιο πολύπλοκος είναι ο εγκέφαλος ενός ζώου τόσο περισσότερο διαρκεί το χασμουρητό του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η διαπίστωση αυτή ενισχύει την πεποίθηση των επιστημόνων ότι το χασμουρητό, μεταφέροντας αέρα, δροσίζει τον εγκέφαλο, ενώ τον τροφοδοτεί και με έξτρα οξυγόνο.
Η φυσιολογία του χασμουρητού παραμένει ακόμη εν πολλοίς ένα μυστήριο. Το χασμουρητό «πυροδοτείται» από διάφορες αιτίες (βαρεμάρα, νύστα, κούραση, πείνα κ.α.), ενώ είναι κολλητικό και ανάμεσα σε διαφορετικά είδη ζώων. Ακόμη κι αν ένας άνθρωπος μιλάει στο τηλέφωνο με κάποιον που χασμουρηθεί, μπορεί αυτομάτως να δημιουργηθεί αντανακλαστικό χασμουρητού και στον ίδιο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Άντριου Γκάλοπ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Biology Letters", σύμφωνα με το "Science", παρακολούθησαν στο YouTube βίντεο με χασμουρητά 29 διαφορετικών θηλαστικών: ανθρώπων, ποντ…

Η ξηροδερμία στην εμμηνόπαυση - Συμβουλές για την αντιμετώπιση της

Κάθε γυναίκα που έχει μπει σε εμμηνόπαυση γνωρίζει για τις εξάψεις. Οι περισσότερες έχουν βιώσει νυχτερινούς ιδρώτες. Αλλά σαν να μη σου φτάνει η εμμηνόπαυση, να έχεις και ξηρό δέρμα; Πως όμως προέκυψε αυτό;
Η απάντηση είναι απλή: το πρόβλημα οφείλεται στις ορμόνες και συγκεκριμένα στα οιστρογόνα. Φαίνεται ότι οι ίδιες ορμόνες που προκαλούν τις αλλαγές στο σώμα μας κατά την εμμηνόπαυση είναι υπεύθυνες και για την ξηρότητα του δέρματος.
Τι ακριβώς συμβαίνει; Κάπου ανάμεσα στα 40 και τα 58, όλες οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση. Αυτό συμβαίνει όταν οι ωοθήκες παύουν να απελευθερώνουν ωάρια, η έμμηνος ρύση σταματά και η παραγωγή των οιστρογόνων ξεκινά να μειώνεται.
Τα οιστρογόνα είναι πολύ ισχυρές ορμόνες. Διεγείρουν την ωρίμανση του γυναικείου σώματος κατά την εφηβεία και προστατεύουν τα οστά. Μία ακόμα δράση τους αφορά την διέγερση του σχηματισμού κολλαγόνου και προστατευτικών ελαίων στο δέρμα.
Αυτός είναι ο λόγος που καθώς η εμμηνόπαυση πλησιάζει και η παραγωγή οιστρογόνων μειώνε…

Πρησμένα πόδια: Πώς μπορείτε να ανακουφιστείτε

Το οίδημα στην περιοχή των ποδιών, συνήθως στο πέλμα και στον αστράγαλο, προκαλείται από κατακράτηση υγρών, περιφερικό οίδημα. Μπορεί να προκληθεί από κάποια διαταραχή του κυκλοφορικού, του λεμφικού συστήματος ή των νεφρών. Πολύ συχνά επίσης οφείλεται  στην  παρατεταμένη όρθια ή καθιστή θέση.
Αιτίες που το προκαλούν Υπερβολική κατανάλωση αλατιού, η οποία προκαλεί  κατακράτηση υγρών στον οργανισμό. Κακή κυκλοφορία του αίματος, που μπορεί να οφείλεται σε ορθοστασία ή αντίθετα στην  καθιστική ζωή, καθώς και στην έλλειψη άσκησης. Λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως είναι τα αντισυλληπτικά που επίσης  ευνοούν την κατακράτηση υγρών από το σώμα. Εγκυμοσύνη
Νοσήματα στα οποία μπορεί να οφείλεται Καρδιακή ανεπάρκεια Μυοκαρδιοπάθεια Περικαρδίτιδα Φλεβική ανεπάρκεια Οξεία νεφρική ανεπάρκεια Χρόνια νεφρική νόσος Ορμονική διαταραχή Εγκυμοσύνη
Αντιμετώπιση Υπάρχουν κάποια απλά πράγματα, που μπορείτε να κάνετε για  να  σας βοηθήσουν και να σας ανακουφίσουν.
Προτείνονται Ελαττώστε το αλάτι, που ευνοεί την κατ…