Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Απριλίου 17, 2016

Νηστεία: Τι επιπτώσεις έχει στην υγεία μας;

Αν και η νηστεία δεν έχει ως πρωταρχικό στόχο την υγεία, αλλά γίνεται κυρίως για θρησκευτικούς λόγους, οι επιστήμονες επιμένουν και προάγουν τη διατροφή των ορθόδοξων χριστιανών ως ένα πολύ υγιεινό τρόπο διατροφής και επιπλέον την χαρακτηρίζουν ως ένα κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής στις φάσεις που αυτή γίνεται μέσα στο χρόνο.
Όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η νηστεία αποτελεί μια πολύτιμη υγιεινή συνήθεια και ένα τρόπο διατροφής πολύτιμο για την ανθρώπινη υγεία. Η επιστημονική κοινότητα, τονίζει ότι τόσο ο τρόπος που γίνεται η νηστεία αλλά και οι συγκεκριμένες χρονικές στιγμές που αυτή πραγματοποιείται, αποτελεί ένα ευεργετικό τρόπο διατροφής για το άτομο που προάγει τα σημαντικά στοιχεία της Μεσογειακής Διατροφής.
Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που ακολούθησαν μια διατροφή αυστηρής χριστιανικής νηστείας, είχαν καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης και ‘κακής’ χοληστερόλης (τύπου LDL) μετά το πέρας της νηστείας. Ακόμη, το πηλίκο της καλής προς την …

Ενήλικες με διαβήτη περνούν τουλάχιστον 17 χρόνια με αναπηρίες

Ο διαβήτης τύπου 1 και 2 θα αφαιρέσει περισσότερο από 3 χρόνια από τη ζωή 50χρονων ανθρώπων. Μόνο περίπου 13 από τα εναπομείναντα χρόνια θα είναι χωρίς αναπηρία, ανακάλυψε νέα έρευνα 
Ενήλικες με διαβήτη πεθαίνουν νωρίτερα και εμφανίζουν για μεγαλύτερο διάστημα αναπηρίες σε σχέση με γυναίκες και άντρες που δεν πάσχουν από τη νόσο, αναφέρουν ερευνητές. Ο διαβήτης τύπου 1 και 2 θα αφαιρέσει περισσότερο από 3 χρόνια από τη ζωή 50χρονων ανθρώπων . Μόνο περίπου 13 από τα εναπομείναντα χρόνια θα είναι χωρίς αναπηρία, ανακάλυψε νέα έρευνα. Η Dianna Magliano, του Baker IDI Heart and Diabetes Institute στη Μελβούρνη, δήλωσε ότι άνθρωποι με διαβήτη περνούν σημαντικό ποσοστό της ζωής τους με αναπηρία. Πρόσθεσε ότι πρέπει να πραγματοποιήσουμε έρευνα για την κατανόηση των μηχανισμών μέσω των οποίων ο διαβήτης οδηγεί σε αναπηρία. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη στρατηγικών για την πρόληψη της αναπηρίας στο διαβήτη, που με τη σειρά της μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε περισσότερα χρόνια χωρίς αναπη…

Έλληνας ανακάλυψε μέθοδο που ξυπνά τον εγκέφαλο

Ο Αντώνης Αδαμαντίδης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Κλινικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης και στο Τμήμα Νευρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βέρνης. Μελετά τη λειτουργική διασύνδεση και τη δυναμική των νευρωνικών κυκλωμάτων που ελέγχουν την κατάσταση ύπνου και αφύπνισης. Χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό τελευταίας τεχνολογίας μοριακής, κυτταρικής και συμπεριφορικής τεχνολογίας, που περιλαμβάνει γενετική μηχανική σε ποντίκια, ηλεκτροφυσιολογία τόσο σε δοκιμαστικό επίπεδο όσο και σε ζωντανούς οργανισμούς, παραδείγματα της επιστήμης της συμπεριφοράς καθώς και τον αναδυόμενο κλάδο της οπτογενετικής. Ο τελευταίος κλάδος συνδυάζει οπτική και γενετική μεθοδολογία για τη ρύθμιση της δραστηριότητας των νευρωνικών κυκλωμάτων σε πολύ υψηλές ταχύτητες, με σκοπό να κατανοήσει πως ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την πληροφορία.
«Οι συνέπειες των διαταραχών ύπνου στην ποιότητα ζωής ξεπερνούν την υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας και την εναλλαγή διάθεσης. Διανοητικές βλάβες, ορμονική ανισορροπία και …

Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου: Ποια είναι τα συμπτώματα & πώς θα προστατευθείτε

Σε φονιά των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών έχει εξελιχθεί τα τελευταία 15 χρόνια το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καθώς τα καρδιοαγγειακά νοσήματα σκοτώνουν κάθε χρόνο περισσότερα άτομα από όλες τις μορφές καρκίνου και τα τροχαία μαζί.
Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας καρδιολόγος κ. Στέφανος Φούσας κατά την ομιλία του στη δεύτερη διάλεξη του 1ου Κύκλου Ομιλιών του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας.
Η βασική αιτία της δυσμενούς αυτής εξέλιξης, σύμφωνα με τον κ. Φούσα, είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις δυτικές κοινωνίες που μαστίζονται από Κάπνισμα, Παχυσαρκία, Σακχαρώδη Διαβήτη. Σύμφωνα με τους καρδιολόγους το μόνο αντίδοτο, στον ακήρυκτο αυτό καθημερινό πόλεμο με εκατομμύρια νεκρούς κάθε χρόνο, είναι η αφύπνιση και η ενημέρωση του σύγχρονου ανθρώπου για τον κίνδυνο που τον απειλεί ανά πάσα στιγμή.
«Η αλλαγή του τρόπου ζωής με σωστή μεσογειακή διατροφή και καθημερινή άσκηση είναι η μόνη μας ασπίδα στον κίνδυνο από τα καρδιοαγγειακ…

Ένας πονόλαιμος μπορεί να οφείλεται σε αμυγδαλίτιδα. Πώς θα το καταλάβουμε και πώς αντιμετωπίζεται;

Ο πόνος στο λαιμό είναι σύμπτωμα πολλών παθήσεων. Συνήθως, ο πονόλαιμος οφείλεται σε ιογενείς φλεγμονές που προκαλούν τη γρίπη ή το κρυολόγημα. Η αμυγδαλίτιδα είναι από τις συνηθέστερες αιτίες πονόλαιμου. Η αμυγδαλίτιδα είναι η φλεγμονή των παρίσθμιων αμυγδαλών που οφείλεται σε μικρόβια ή ιούς. Είναι συχνή νόσος της παιδικής ηλικίας (μεταξύ 5 και 10 ετών) ενώ σπάνια εμφανίζεται σε ηλικιωμένα άτομα (ιδίως μετά τα 50). Οι αμυγδαλές είναι όργανα στο πίσω μέρος του λαιμού. Είναι πολύ μικρές όταν το παιδί γεννιέται. Σταδιακά, το μέγεθός τους αυξάνεται, έως την ηλικία των 6 ή 7 ετών. Στη συνέχεια συρρικνώνονται, αλλά δεν εξαφανίζονται όπως τα κρεατάκια.
Οι αμυγδαλές έχουν φθάσει στο μέγιστο μέγεθός τους όταν το παιδί πλησιάζει στην ηλικία των 6 ή 7 ετών και το αναπνευστικό του είναι εκτεθειμένο σε μία ποικιλία λοιμωδών παραγόντων (μικροοργανισμών). Τα στοιχεία που παράγουν οι αμυγδαλές βοηθούν στον έλεγχο των λοιμώξεων της μύτης και του λαιμού.
Μικροβιακής αιτιολογίας Εάν όμως ο πυρετός ανέ…

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν:
Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα.
Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή.
Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση
Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55.
4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού
Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα του καρκίνου των ωοθηκών. 6. Πόνος κατά τη σεξο…

"Χορός εκατομμυρίων" γύρω από τα τηλεφωνικά ραντεβού στο ΕΣΥ

«Χορός» εκατομμυρίων ευρώ έχει στηθεί γύρω από τα τηλεφωνικά ραντεβού που κλείνονται μέσω 5ψήφιων αριθμών για τους γιατρούς του ΠΕΔΥ. Κάθε μήνα κλείνονται περίπου 400.000 ραντεβού μέσω πενταψήφιων που λειτουργούν ιδιωτικές εταιρίες, με κόστος περίπου 1 ευρώ ανά κλήση ενώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων κλείνονται κάθε χρόνο μέσω του «1535», 2,8 εκατομμύρια ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων, με ανάλογο κόστος.
Τα παραπάνω στοιχεία κατέδειξε μελέτη της ΗΔΙΚΑ με αφορμή την εφαρμογή του Εθνικού Διαδικτυακού Συστήματος Κλεισίματος Ιατρικών Ραντεβού. Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να κλείσουν δωρεάν ραντεβού μέσω διαδικτύου με γιατρούς του ΠΕΔΥ, ιδιώτες – συμβεβλημένους γιατρούς ΕΟΠΥΥ καθώς και με γιατρούς στα Κέντρα Υγείας και στα Εξωτερικά Ιατρεία των Δημόσιων Νοσοκομείων.
Από το νέο τρόπο κλεισίματος ραντεβού εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ετήσια εξοικονόμηση κόστους 1,5 εκατ. ευρώ για το κράτος και 1,8 εκατ. για τους πολίτες, ποσά που διατίθενται σήμερα κυρίως στις…

Tα 40 μέτρα που αναστατώνουν το ασφαλιστικό τοπίο της χώρας

Τα πάνω –κάτω σε συντάξεις, εισφορές, προνοιακά επιδόματα και διοικητική δομή του Ασφαλιστικού φέρνει το νομοσχέδιο το οποίο δημοσιοποίησε ο Υπ. Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Ανοίγει ο δρόμος για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, μερίσματα συνταξιούχων Δημοσίου, αλλά και στις κύριες συντάξεις, μελλοντικές αλλά και ήδη καταβαλλόμενες μέσα από τον επαναϋπολογισμό τους με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Παράλληλα, όμως αυξάνονται και οι εισφορές, τόσο των αυτασφαλισμένων όσο και των εργοδοτών (κατά 1% υπέρ της επικουρικής ασφάλισης) για τον κλάδο κύριας σύνταξης και τον ΕΟΠΥΥ. Όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης ενοποιούνται, ενώ συγχωνεύεται το ΕΤΕΑ με τα ταμεία παροχής εφάπαξ. Εξάλλου, εισάγεται ρήτρα “μεταβολής ΑΕΠ – Δείκτη Τιμών Καταναλωτή” αλλά και ρήτρα “βιωσιμότητας” στα συνταξιοδοτικά ταμεία.
Πιο αναλυτικά: Α. ΚΥΡΙΕΣ –ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ 1) Εισάγεται Εθνική σύνταξη 384 Ευρώ μηνιαίως εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφ…

Αλκοόλ και κατεργασμένο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο στομάχι

Καθώς και τα περιττά κιλά 
Το αλκοόλ, τα κατεργασμένα κρέατα και τα περιττά κιλά, συνθέτουν μια κατάσταση που αυξάνει τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.
Μάλιστα, ο κίνδυνος αυξάνει όσο το άτομο συνεχίζει να πίνει περισσότερο αλκοόλ, να τρώει περισσότερα κατεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα, αλλαντικά και μπέικον, και φυσικά όσο παίρνει περισσότερο βάρος.
Τον περασμένο Οκτώβριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε εντάξει τα κατεργασμένα κρέατα στην λίστα των παραγόντων κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου στον άνθρωπο. Η ανασκόπηση του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα του Καρκίνου και του Παγκόσμιου Αντικαρκινικού Ερευνητικού Ταμείου, αφορούσε 89 ήδη δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες είχαν λάβει μέρος 17,5 εκατομμύρια ενήλικες, περιλαμβανομένων και 77.000 με καρκίνο του στομάχου.
Η ανάλυση των δεδομένων καταλήγει στην διαπίστωση ότι στις ΗΠΑ, μια στις επτά περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου θα μπορούσε να προληφθεί αν οι άνθρωπ…

Πώς να διαχειριστούμε την αύξηση βάρους λόγω των ψυχοφαρμάκων

Μία από τις συνήθεις παρενέργειες για τα άτομα που λαμβάνουν ψυχιατρική φαρμακευτική αγωγή είναι η αύξηση βάρους. Πώς μπορούμε όμως να την διαχειριστούμε; Η αύξηση βάρους είναι ίσως από τους κυριότερους λόγους που πολλοί ασθενείς με κατάθλιψη και άλλες ψυχολογικές διαταραχές σταματούν την φαρμακευτική αγωγή τους. Υπάρχουν ασθενείς που μπορεί να πάρουν το 7% του συνολικού τους βάρους - ή και περισσότερο - λόγω των φαρμάκων αυτών. Μάλιστα, εικάζεται πως μία στις τέσσερις περιπτώσεις παχυσαρκίας σχετίζεται με κάποια διαταραχή της διάθεσης ή του άγχους. Κι όμως, υπάρχουν τρόποι να καταπολεμήσουμε αυτή την αύξηση βάρους. Ποιοι είναι αυτοί;
Ελέγχουμε το μέγεθος της μερίδας Αντί να ακολουθήσουμε κάποια σκληρή, εξαντλητική δίαιτα, μπορούμε απλά να μειώσουμε το μέγεθος της μερίδας μας. Υπολογίζεται πως από την δεκαετία του ’70 έχουμε προσθέσει στην καθημερινή μας διατροφή 570 θερμίδες, και πολλές από αυτές ευθύνονται στις μεγαλύτερες μερίδες. Προσπαθήστε να ελέγχετε πόσο φαγητό βάζετε στο πιάτ…

Τα βασικά μέταλλα και ο ρόλος τους στις λειτουργίες του οργανισμού

Τα μέταλλα είναι απαραίτητα για την σωματική και πνευματική υγεία του ανθρώπου. Αποτελούν το 4-5% του σωματικού μας βάρους και δρουν σαν καταλύτες σε πολλές βιολογικές αντιδράσεις. Τις περισσότερες φορές οι λειτουργίες τους είναι αλληλένδετες. Η μοναδική πηγή πρόσληψης μετάλλων είναι η τροφή ή τα συμπληρώματα διατροφής, αφού ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει κανένα μέταλλο.
Ποιά είναι τα βασικά μέταλλα Ασβέστιο (Ca) Η σπουδαιότερη λειτουργία του είναι η συμμετοχή του, μαζί με τον φώσφορο, στον σχηματισμό και στη διατήρηση γερών οστών και δοντιών. Είναι πολύ σημαντικό για την καλή λειτουργία της καρδιάς αλλά και για την υγεία του δέρματος.
Μαγνήσιο (Mg) Συμμετέχει σε πολλές και ουσιώδεις διαδικασίες μεταβολισμού. Παράλληλα, συντελεί στην απορρόφηση των μετάλλων αλλά και στη σωστή χρήση των βιταμινών C, E και του συμπλέγματος Β. Επίσης, βοηθά την ανάπτυξη των οστών και είναι αναγκαίο για τη σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών, συμπεριλαμβανομένων και των καρδιακών.
Σίδηρος (Fe) Ε…

Αποδοχή και αυτοεκτίμηση - Δύο έννοιες που συνδέονται και μας δείχνουν πόσο αξίζουμε και πώς αξιολογούμε τον εαυτό μας

«Το παράδοξο είναι, ότι όταν αποδεχτώ τον εαυτό μου γι αυτό που είμαι, τότε ακριβώς μπορώ να αλλάξω» - Carl Rogers.
«Εγώ είμαι αυτός που είμαι. Δεν είμαι αυτός που θα ήθελα να είμαι. Δεν είμαι αυτός που θα έπρεπε να είμαι. Δεν είμαι αυτός που η μαμά μου θα ήθελε να είμαι. Είμαι αυτός που είμαι» Χόρχε Μπουκάι.
Αποδοχή του εαυτού μας και η τεράστια σημασία της Η αποδοχή είναι μία έννοια που μας απασχολεί πολύ στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και στην καθημερινότητα μας σε πολλά επίπεδα. Το ένα είναι η αποδοχή του εαυτού μας, και το άλλο η αποδοχή των γύρω μας. Δύο διαστάσεις οι οποίες αλληλοεπηρεάζονται και καθορίζουν την συμπεριφορά μας.
Καταρχήν, η αυτό-αποδοχή δηλώνει την αποδοχή του εαυτού μας όπως είναι, με τα ελαττώματα που έχουμε καθώς και την επίγνωση των δυνατών και αδύναμων μας σημείων. Αποδεχόμαστε λοιπόν ότι είμαστε ατελείς, χωρίς να κατακρίνουμε συνέχεια τον εαυτό μας και χωρίς να επιδιώκουμε συνεχώς να «διορθωθούμε».
Σε γενικές γραμμές, η έννοια του εαυτού περιλαμβάνει τα χαρα…

SOS: Έρανος για 11χρονο αγόρι με σπάνια αρρώστια

Έκκληση για την συγκέντρωση χρημάτων για τη μετάβαση ενός 11χρονου παιδιού στη Βρετανία, λόγω σοβαρότατου ιατρικού προβλήματος που αντιμετωπίζει, απευθύνει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ).
«Ο Χ. Μ., ένα μικρό 11χρονο αγόρι, προσβλήθηκε από Κυψελιδικό Ραβδομυοσάρκωμα στο συκώτι. Η μόνη θεραπεία, που θα μπορούσε να δώσει σοβαρές ελπίδες για να συνεχίσει να ζει, απαιτεί τη μετάβασή του στο εξωτερικό. Για το σκοπό αυτό απαιτείται η άμεση συγκέντρωση χρημάτων και συγκεκριμένα του ποσού των 80.000 ευρώ για να υποβληθεί σε πρωτοποριακή θεραπεία -τρίτης γραμμής σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού (The Harley Streetclinic, Λονδίνο), αφού το Δημόσιο αρνήθηκε να καταβάλει την απαιτούμενη δαπάνη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο ΙΣΑ παραθέτει το ΑΜΚΑ του παιδιού και τον αριθμό λογαριασμού του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στην Εθνικής Τράπεζας, για τη συμβολή κάθε ενδιαφερόμενου.
ΑΜΚΑ : 01120401672 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 182/5 4501 606 IBAN:…

Ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ενδομητρίου

Στις υπέρβαρες γυναίκες 
Οι υπέρβαρες γυναίκες που πίνουν πάνω από τέσσερις καφέδες τη μέρα, έχουν 22% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, σε σχέση με όσες δεν πίνουν καφέ, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα στον Καρκίνο (AACR) στη Νέα Ορλεάνη.
Όσες πίνουν δύο έως τρεις καφέδες καθημερινά, έχουν 7% μειωμένο κίνδυνο.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την Μάρτα Κρους-Μπου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αξιολόγησαν τα ευρήματα 19 προηγούμενων μελετών, οι οποίες αφορούσαν περίπου 40.000 γυναίκες συνολικά, από τις οποίες 12.000 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του ενδομητρίου, τη συχνότερη μορφή γυναικολογικού καρκίνου. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι η προστατευτική δράση του καφέ αφορούσε μόνο τις γυναίκες με βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού (υπέρβαρες και παχύσαρκες). Να σημειωθεί ότι, ο δείκτης μάζας σώματος άνω του 25 είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίο…

Ψώρα. Επικίνδυνη μεταδοτική δερματική νόσος. Πώς αντιμετωπίζεται; Μέτρα πρόληψης

Ψώρα, μια επικίνδυνη δερματική νόσος, ιδιαίτερα μεταδοτική που προκαλείται από ένα παρασιτικό, που λέγεται άκαρι της ψώρας, Το παράσιτο Sarcoptes scabiei παρασιτεί στον άνθρωπο εδώ και τουλάχιστον 2,500 χρόνια, το οποίο ζει και αναπαράγεται στο δέρμα του ανθρώπου, η ονομαζόμενη ψώρα (scabies), μια άκρως μεταδοτική νόσος. Είναι μικροσκοπικό αραχνοειδές παρασιτικό, συχνά δύσκολο να βρεθεί και προκαλεί μια νόσο με πολύ κνησμό (φαγούρα) που λέγεται ψώρα. Η ψώρα δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την ψωρίαση. Η σύγχυση ίσως οφείλεται στο παρεμφερές όνομα, την φαγούρα και τις δερματικές Yπολογίζεται ότι πάνω από 300.000.000 περιπτώσεις ψώρας συμβαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως. Προσβάλλεται οποιαδήποτε φυλή ή ηλικία ανεξαρτήτως από συνθήκες προσωπικής υγιεινής. Αν και για πολλά χρόνια είχε σταματήσει να ακούγεται, με την εξάπλωση και στην Ελλάδα αυτής της ξεχασμένης νόσου, ξαναμπαίνει στη ζωή των σημερινών σύγχρονων κοινωνιών. Στους πρόσφυγες και στους καταυλισμούς που διαμένουν έχουν εμφανι…