Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλκοόλ και κατεργασμένο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο στομάχι

Καθώς και τα περιττά κιλά 


Το αλκοόλ, τα κατεργασμένα κρέατα και τα περιττά κιλά, συνθέτουν μια κατάσταση που αυξάνει τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Μάλιστα, ο κίνδυνος αυξάνει όσο το άτομο συνεχίζει να πίνει περισσότερο αλκοόλ, να τρώει περισσότερα κατεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα, αλλαντικά και μπέικον, και φυσικά όσο παίρνει περισσότερο βάρος.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε εντάξει τα κατεργασμένα κρέατα στην λίστα των παραγόντων κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου στον άνθρωπο.
Η ανασκόπηση του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα του Καρκίνου και του Παγκόσμιου Αντικαρκινικού Ερευνητικού Ταμείου, αφορούσε 89 ήδη δημοσιευμένες μελέτες στις οποίες είχαν λάβει μέρος 17,5 εκατομμύρια ενήλικες, περιλαμβανομένων και 77.000 με καρκίνο του στομάχου.

Η ανάλυση των δεδομένων καταλήγει στην διαπίστωση ότι στις ΗΠΑ, μια στις επτά περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου θα μπορούσε να προληφθεί αν οι άνθρωποι δεν έπιναν περισσότερα από τρία αλκοολούχα ποτά την ημέρα, δεν έτρωγαν κατεργασμένα κρέατα και διατηρούσαν υγιές σωματικό βάρος. Δηλαδή, περίπου 4.000 περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου ετησίως.

Η ανασκόπηση δείχνει όμως ότι τρία ή περισσότερα ποτά την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου. Επίσης, ένα λουκάνικο ή δύο φέτες σαλάμι την καθημερινά αυξάνουν κατά 18% τον κίνδυνο κακοήθειας στο κατώτερο τμήμα του στομάχου. Τέλος, γα κάθε πέντε μονάδες αύξησης του Δείκτη Μάζας Σώματος, ο κίνδυνος κακοήθειας στο ανώτερο τμήμα του στομάχου αυξάνει κατά 23%.

Τα περιττά κιλά και η παχυσαρκία φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο άνω μέρος του στομάχου, ίσως επειδή το περιττό βάρος προκαλεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμη, που είναι ερεθιστική για το ανώτερο τμήμα του στομάχου και τον οισοφάγο.

Επίσης, το περιττό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου γιατί προάγει την έκκριση ορμονών, όπως ινσουλίνης και άλλων αυξητικών παραγόντων και φλεγμονωδών ουσιών στο αίμα.
Απ’ την άλλη το αλκοόλ και τα κατεργασμένα κρέατα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο κατώτερο τμήμα του στομάχου, επειδή περιέχουν συστατικά, όπως αλάτι, νιτρώδη άλατα και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογοάνθρακες, που έχουν σχετιστεί ήδη με τον καρκίνο.
Επιπλέον, το αλκοόλ που έχει σχετιστεί και με άλλα είδη καρκίνου, ίσως λειτουργεί σαν διαλυτικό βοηθώντας τους καρκινογόνους παράγοντες να εισβάλλουν στα κύτταρα ή ο οργανισμός αποδομεί το αλκοόλ σε προκαρκινικές ουσίες.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι ο πέμπτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο.
Κάθε χρόνο, διεθνώς, καταγράφονται σχεδόν ένα εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου του στομάχου, δηλαδή το 7% όλων των περιστατικών καρκίνου. Η πενταετής επιβίωση δεν ξεπερνά το 28%, κυρίως διότι δίνει συμπτώματα μόνον στα τελικά στάδια της νόσου.

Οι άνδρες έχουν διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου από τις γυναίκες, και συνήθως αφορά ηλικιωμένα άτομα.

http://health.in.gr/news/scienceprogress/article/?aid=1500073199

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ