Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουαρίου 4, 2015

Προϋπόθεση για γερά οστά είναι...

Η σταδιακή απώλεια οστικής μάζας είναι ένα φαινόμενο που έρχεται φυσιολογικά με το πέρασμα του χρόνου σε όλους τους ανθρώπους. Ο καλύτερος τρόπος για να την προλάβετε και να περιορίσετε τους πόνους στο σώμα -και ειδικά στις αρθρώσεις- που έρχονται ως αποτέλεσμα των πιο αδύναμων οστών, είναι η σωστή διατροφή.
Οι τροφές που ενισχύουν τα οστά και σας προστατεύουν από τους συνεπακόλουθους πόνους είναι:

Γάλα
Το ασβέστιο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των ισχυρών οστών. Οι ενήλικες έως 50 ετών χρειάζονται 1.000 mg ανά ημέρα. Από τα 51 και μετά οι γυναίκες χρειάζονται 1.200 mg κάθε μέρα, ποσότητα που πρέπει να παίρνουν και οι άνδρες όταν φτάσουν τα 71 χρόνια ζωής. Η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι αναμφίβολα το γάλα. Τα 235 ml γάλακτος, είτε αυτό είναι αποβουτυρωμένο, είτε είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, περιέχουν 300 mg ασβεστίου. Επίσης όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, τυρί κλπ) είναι προφανώς πολύ καλές πηγές ασβεστίου.

Σαρδέλες
Αν τα γαλακτοκομικά προϊόντα ήταν προφανή, τις…

Ανάπτυξη όρασης. Νεογέννητο μωρό μέχρι παιδί 6 χρονών

Είναι καλό οι γονείς να γνωρίζουν τα στάδια ανάπτυξης όρασης σε ένα παιδί, ώστε εάν υποπτεύονται ότι το παιδί δεν βλέπει σωστά ή έχει κάποιο πρόβλημα με τα μάτια (προβλήματα όρασης), να συμβουλεύονται εγκαίρως ειδικό.
Τα προβλήματα όρασης πρέπει να αποκλειστούν όταν το παιδί δεν αντιδρά κατάλληλα με το περιβάλλον. Τα περισσότερα φυσιολογικά παιδιά εμφανίζουν ωρίμανση των διαφόρων παραμέτρων όρασης κατά ηλικιακά στάδια. Ωστόσο, εσείς οι γονείς να θυμάστε ότι κανένα παιδί δεν είναι ίδιο με όποιοδήποτε άλλο παιδί. Το συσιολογικό φάσμα ανάπτυηξης της όρασης ποικίλει. Τα παιδιά κατακτούν βήματα στην ανάπτυξή τους σε διαφορετικές ηλικίες.
Ανάπτυξη όρασης - Νεογέννητο μωρό Η όραση σε ένα νεογέννητο μωρό είναι φτωχά αναπτυγμένη. Το μωρό γεννιέται με προεξάρχουσες τις αισθήσεις όσφρησης και αφής, ώστε να προσανατολίζεται στην οικεία μυρωδιά της μητέρας. Επιπλέον οι αισθήσεις αυτές βοηθούν το μωρό να δέχεται το άγγιγμα της μαμάς. Επίσης, το νεογέννητο μωρό ακούει καλά, ώστε να ανταπ…

Μεταλοιμώδες Άσθμα

Το μεταλοιμώδες άσθμα ή μεταλοιμώδης συριγμός χαρακτηρίζεται από συριγμό, δηλαδή «σφύριγμα» ιδίως κατά την εκπνοή του παιδιού, που εμφανίζεται στα πλαίσια ιογενούς συνήθως λοίμωξης του αναπνευστικού. Αυτή η εικόνα πιο συχνά αφορά σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 3-4 ετών, καθώς αυτά τα παιδιά έχουν μικρότερης διαμέτρου αεραγωγούς. Κατά κανόνα το παιδί είναι καλά μεταξύ των ιογενών λοιμώξεων αν και σε μερικές περιπτώσεις ο συριγμός μπορεί να επιμείνει για αρκετές εβδομάδες μετά τη λοίμωξη.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι αυτή η κλινική οντότητα δεν είναι συνώνυμη του άσθματος. Ορισμένα, βέβαια, παιδιά με μεταλοιμώδη επεισόδια συριγμού μπορεί να εμφανίσουν αργότερα «επίσημο» άσθμα αλλά αποτελούν την μειοψηφία, και είναι κυρίως είτε παιδιά με πολύ συχνά επεισόδια, είτε με ατοπικά χαρακτηριστικά τόσο στα ίδια (π.χ. έκζεμα, τροφική αλλεργία) όσο και στους γονείς τους (ειδικά ιστορικό άσθματος στη μητέρα). Η δεύτερη αυτή κατηγορία, είναι τα παιδιά που πλέον έχουν αλλεργικό άσθμ…

Έμαθε ότι είναι έγκυος και γέννησε μία ώρα αργότερα!

Αυτό που έζησε η 23χρονη Katherine Kropas από τη Βοστώνη των ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, θα το διηγείται για όλη της τη ζωή. Την περασμένη Τρίτη πήγε στο νοσοκομείο με έντονους πόνους στην πλάτη, αλλά οι γιατροί δεν μπορούσαν να εντοπίσουν κάποιο πρόβλημα, μέχρι που της έκαναν υπερήχους. Τότε την μετέφεραν άρον-άρον στην αίθουσα... τοκετού!
Ήταν 10:15 το πρωί. Στις 11:06 η Katherine είχε μία κόρη... Η 23χρονη δήλωσε στον τοπικό σταθμό WVCB ότι αν και πίστευε πως όντως είχε πάρει μερικά κιλά τους τελευταίους μήνες, δεν γνώριζε ότι ήταν έγκυος. Αυτό είναι κάτι σπάνιο, αλλά όχι και κάτι που δεν συμβαίνει ποτέ. Σε έρευνα επιστημόνων από το Βερολίνο, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ το 2002, από 26.462 γεννήσεις, στις 475 περιπτώσεις οι μητέρες δεν γνώριζαν ότι εγκυμονούσαν παρά μόνο μετά τον 4ο μήνα κύησης, ενώ 1 στις 2.455 δεν το γνώριζε καν μέχρι τη στιγμή του τοκετού.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνότερα σε παχύσαρκες γυναίκες,…

Πέντε πράγματα που σίγουρα δεν γνωρίζετε για τους μυς σας

Παρά το γεγονός ότι το μυικό σύστημα είναι από τα πιο βασικά "εργαλεία" επιβίωσης του ανθρώπου, λίγοι γνωρίζουν αρκετές πληροφορίες για τους μυς, τον τρόπο λειτουργίας τους και τη σημασία τους για την γενικότερη υγεία τους.
Δείτε πέντε πράγματα που δεν γνωρίζατε για τους μυς σας, αλλά θα έπρεπε:
Η γλώσσα δεν είναι ο πιο ισχυρός μυς του σώματος
Πολλοί από εσάς ίσως έχετε ακούσει ότι η ευκαμψία και η δύναμη που ασκεί η γλώσσα την κατατάσσουν ως τον πιο ισχυρό μυ του σώματος σε αναλογία με το μέγεθός του. Σύμφωνα με το LiveScience αυτό είναι λάθος, καθώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αξιολογήσει κανείς την ισχύ ενός μυ. Ο μυς της γάμπας, για παράδειγμα, είναι στην πραγματικότητα εκείνος που ασκεί την μεγαλύτερη δύναμη, ενώ ο μυς στη σιαγόνα ασκεί την μεγαλύτερη πίεση. Και ο μεγάλος γλουτιαίος μυς είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος μυς στο ανθρώπινο σώμα.

Οι μυς αυξάνονται όσο κοιμάστε
Όταν πέφτετε σε βαθύ ύπνο οι μυς χαλαρώνουν και η ροή του αίματος σε αυτούς αυξάνεται. Οι ορ…

Πώς γίνεται σωστά η αυτοεξέταση για καρκίνο του μαστού (vid)

Η αυτοεξέταση είναι ένας τρόπος για να ελέγξετε τα στήθη σας για πιθανές αλλαγές, όπως ασυνήθιστα εξογκώματα ή αυξομειώσεις ογκιδίων, οι οποίες είναι ενδεχομένως ένα πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου του μαστού. Οποιεσδήποτε ασυνήθιστες αλλαγές, θα πρέπει να τις αναφέρετε άμεσα στον γιατρό σας. Όταν ο καρκίνος του μαστού ανιχνεύεται στα πρώτα του στάδια, οι πιθανότητες επιβίωσης αυξάνονται κατακόρυφα.

Πώς γίνεται η σωστή αυτοεξέταση
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε βήμα-βήμα τον τρόπο που ενδείκνυται για την αυτοεξέταση του μαστού. Είναι μια διαδικασία που παίρνει συνήθως 10-15 λεπτά και είναι σώφρον να την κάνετε τουλάχιστον μία φορά τον μήνα σχολαστικά και πιο επιφανειακά/γρήγορα κάθε φορά που κάνετε μπάνιο.
Δώστε προσοχή σε τυχόν αλλαγές στο στήθος σας λίγο πριν την περίοδό σας. Αυτές είναι αναμενόμενες και δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσουν. Για τις γυναίκες που έχουν ακόμα περίοδο οι καλύτερες ημέρες αυτοεξέτασης στου στήθους τους είναι την 7η και την 14η μέρα του κύκλου το…

Τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε. Η ειδικοί μας λένε αν και πότε είναι επικίνδυνα

Τα τελευταία χρόνια πολλά γράφονται και ακούγονται για τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε είτε αυτά αφορούν γυναίκες κυρίως είτε την υπόλοιπη οικογένεια. Οι κρέμες, τα προϊόντα μακιγιάζ, τα γαλακτώματα σώματος, οι βαφές μαλλιών, αλλά και τα σαμπουάν, τα αποσμητικά κλπ. βρίσκονται στο μικροσκόπιο των εργαστηρίων για το ποια από αυτά είναι επικίνδυνα για την υγεία μας.
Είναι γνωστό, ότι πολλά από τα καλλυντικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, δεν έχουν καν δοκιμαστεί για το αν είναι απολύτως ακίνδυνα και δυστυχώς είναι πολλά αυτά επίσης, που είναι κακής ποιότητας και κατασκευάζονται από μη εγκεκριμένα για την υγεία μας, υλικά. Πολύ συχνά μπορεί να έχετε διαπιστώσει ότι ένα νέο προϊόν που χρησιμοποιήσατε προκάλεσε αντίδραση στο δέρμα σας, κοκκινίλες ή εξανθήματα ή προκάλεσε κάποια διχρωμία. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί σε εσάς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ένα νέο προϊόν που αγοράσατε να προξένησε αλλεργία ή κνησμό, παρενέργειες που εξαφανίστηκαν με τη διακοπή χρήσης του προιόντ…

Juicing : Αποτοξίνωση με χυμούς και smoothies - Η νέα τάση διατροφής που κατακτά τον κόσμο

Μια νέα τάση διατροφής, που ακολουθούν οι αστέρες του Χόλυγουντ είναι το Juicing. Πώς αποτοξινώνουμε τον οργανισμό με χυμούς και smoothies; Συνταγές για ροφήματα Πρόκειται για μια νέα τάση διατροφής που βρήκε πολύ γρήγορα στέγη στο χώρο του Hollywood, εξ ου και η τεράστια δημοφιλία που γνωρίζουν σήμερα. Jenifer Lopez, Kim Kardashian, Gwyneth Paltroou, Cindy Crawford Jessica Alba, Miranda Kerr και πολλοί άλλοι υιοθετούν το περίφημο πλέον juicing.
Τι είναι Ουσιαστικά πρόκειται για την κατανάλωση χυμών φρούτων και λαχανικών ή και smoothies, δηλαδή με προσθήκη και άλλων τροφίμων, όπως ροφημάτων καρπών, γαλακτοκομικών, κυρίως γιαουρτιού και ξηρών καρπών.
Εξελίχτηκαν σε καλά σχεδιασμένα προγράμματα που μπορεί να διαρκούν από μια μέρα έως και 21 και υπόσχονται όχι τόσο απώλεια βάρους, αλλά βελτίωση της εσωτερικής ευεξίας, τόνωση, αναζωογόνηση ή αλλιώς αποτοξίνωση, όπως έχουμε συνηθίσει να την αποκαλούμε. Ας μην ξεχνάμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με καλύτερ…

Ελικοβακτηρίδιο: Τι είναι και πώς θα προφυλαχθείτε

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα μικρόβιο που προκαλεί λοίμωξη στο στομάχι του ανθρώπου. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν μολύνει άλλα σημεία. Αποτέλεσμα της τοπικής φλεγμονής που προκαλεί είναι ορισμένοι άνθρωποι να εκδηλώνουν έλκος ή άλλα γαστρεντερικά προβλήματα.
Η διάγνωση του ελικοβακτηρίδιου γίνεται με εξετάσεις αίματος και συνδυασμό ενδοσκοπικής μελέτης με βιοψία.
Υπάρχει επίσης το τεστ αναπνοής που ανιχνεύει την παρουσία του μικροβίου μετρώντας το ραδιενεργά σημασμένο διοξείδιο του άνθρακος, το οποίο όμως δεν είναι πάντα αξιόπιστο.

Πώς μεταδίδεται το μικρόβιο
Δεν είναι γνωστό πως παίρνει κάποιος το μικρόβιο. Μπορεί η λοίμωξη να υπάρχει για χρόνια, ακόμη και από την παιδική ηλικία και κάποια στιγμή να διαγνωσθεί. Δεν είναι επίσης γνωστό αν μεταδίδεται με την τροφή ή το σάλιο.

Επιπτώσεις
Όσοι πάσχουν από ελικοβακτηρίδιο έχουν έξι φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν έλκος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% όσων πάσχουν από έλκος δωδεκαδακτύλου και το 70% όσων πάσχ…

Οι 9 πιο ακραίες πλαστικές επεμβάσεις που είδαμε το 2014

Οι αισθητικές επεμβάσεις δεν αποτελούν πλέον ταμπού στις μέρες μας. Άντρες και γυναίκες επιλέγουν να υποστούν το νυστέρι του πλαστικού προκειμένου να διορθώσουν κάτι που τους ενοχλεί ή απλώς να βελτιώσουν την εξωτερική τους εμφάνιση. Μια τέτοια επιλογή δεν είναι μεμπτή, εκτός κι αν η ματαιοδοξία κυριεύει έναντι της λογικής και το αποτέλεσμα καταλήγει να μοιάζει με επιστημονική φαντασία!
Δείτε φωτογραφίες από τις 10 πιο ακραίες επεμβάσεις που έκαναν το γύρο του κόσμου την περασμένη χρονιά.

1. Jordan Parke – Ο κύριος Kim Kardashian

Ο 23χρονος Βρετανός makeup artist δηλώνει πως η Kim Kardashian είναι η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο. Ο ίδιος ξόδεψε αρκετά χρήματα για να της μοιάσει, φουσκώνοντας τα χείλη του με πληρωτικές ουσίες και κάνοντας μόνιμο τατουάζ στα φρύδια του. Εκτιμώμενο κόστος επεμβάσεων: 150.000 δολάρια.

2. Η Γυναίκα-Μπάρμπι

Η Valeria Lukyanova είναι γνωστή ως η Γυναίκα-Μπάρμπι. Η ίδια δηλώνει πως διατηρεί την εκπληκτική σιλουέτα επειδή τρέφεται μόνο με... αέρα και ήλιο…

Ψηλό ζάχαρο αίματος, διαβήτης και τα άμεσα προβλήματα που προκύπτουν

Το ψηλό ζάχαρο αίματος μπορεί άμεσα, να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα. Σε παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι ασθενείς, είναι δυνατόν να παρουσιάσουν άμεσα διαταραχές λόγω των μεταβολικών αλλαγών που προκαλούνται λόγω της ψηλής συγκέντρωσης του ζαχάρου στο αίμα. Επίσης οι διαβητικοί κινδυνεύουν και από μακροχρόνιες επιπλοκές όταν το ζάχαρο αίματος τους παραμένει σε ψηλά επίπεδα. Όταν το ζάχαρο αίματος βρίσκεται μεταξύ 150 μέχρι 200 mg/dl (χιλιοστόγραμμα ανά 100 κυβικά εκατοστά), είναι δυνατόν να παρουσιαστούν αφυδάτωση, απώλεια ζαχάρου από τα ούρα, οίδημα σε ζωτικά όργανα του σώματος, έλλειψη ενέργειας για τους μυς, μείωση της άμυνας του οργανισμού και αυξημένες λοιμώξεις. Ας δούμε αναλυτικά τους άμεσους κινδύνους του ψηλού ζάχαρου στο αίμα:
Η αφυδάτωση Όταν η γλυκόζη αίματος, δηλαδή το ζάχαρο αίματος, αυξηθεί πάνω από 150 -180 mg/dl, τότε διαφεύγει από τους νεφρούς, υπερχειλίζει κατά κάποιο τρόπο και εμφανίζεται μέσα στα ούρα. Όταν όμως συμβαίνει μια τέτοια κατάστ…

Κολπική ξηρότητα: Δείτε τις 5 πιθανές αιτίες

Η ξηρότητα του κόλπου δεν εμφανίζεται μόνο κατά την εμμηνόπαυση. Πρόκειται για μια σοβαρή ενόχληση, καθώς εμποδίζει τη γυναίκα να απολαύσει το σεξ. Για να αντιμετωπιστεί, η γυναίκα πρέπει αρχικά να γνωρίζει πού οφείλεται. Δείτε ποιες είναι οι πιθανές αιτίες.

1. Ψυχολογική κατάσταση
Το σεξ είναι μια διαδικασία σωματική αλλά και ψυχική, ιδιαίτερα για τη γυναίκα. Εάν η γυναίκα είναι πολύ στρεσαρισμένη ή στενοχωρημένη, το τελευταίο που σκέφτεται είναι το σεξ, οπότε είναι αρκετά δύσκολο να επέλθει η διέγερση. Αποτέλεσμα είναι η μειωμένη λίπανση του κόλπου.

2. Παλαιότερες εμπειρίες
Εάν μια γυναίκα έχει πονέσει στο σεξ στο παρελθόν, το σώμα της μπορεί να αντιδράσει κάποια στιγμή στο μέλλον. Πρόκειται για έναν έμφυτο μηχανισμό άμυνας. Οι μύες του πυελικού εδάφους συσπώνται ρυθμικά για να εμποδίσουν τη διείσδυση και οι ιστοί του κόλπου ξηραίνονται.

3. Αντιισταμινικά φάρμακα
Τα αντιισταμινικά συνιστώνται για την αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης. Η δράση τους έχει σαν αποτέλεσμα να ξηραίνο…

Στίγμα και Ψυχική Ασθένεια

Τι είναι το στίγμα; Όταν κάποιος μοιάζει να είναι διαφορετικός από εμάς, υπάρχει περίπτωση να τον αντιμετωπίσουμε, λόγω των στερεότυπων, αρνητικά. Τα άτομα που έχουν αξιολογηθεί αρνητικά από τη κοινωνία, χαρακτηρίζονται ως στιγματισμένα. Το στίγμα αποτελεί μια πραγματικότητα για τους ανθρώπους με ψυχική ασθένεια και όπως οι ίδιοι αναφέρουν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδιά για μια ολοκληρωμένη και ικανοποιητική ζωή. Η κοινωνία αισθάνεται άβολα με την ψυχική ασθένεια επειδή δεν μοιάζει με τις υπόλοιπες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Λόγω των ανακριβειών και των παρεξηγήσεων, οι άνθρωποι έχουν καταλήξει να πιστεύουν ότι οι πάσχοντες από μία ψυχική διαταραχή έχουν αδύναμο χαρακτήρα ή είναι εξ ορισμού επικίνδυνοι. Η ψυχική ασθένεια μπορεί να χαρακτηριστεί ως η αόρατη ασθένεια. Συχνά, ο μόνος τρόπος για να γνωρίζουμε αν κάποιος έχει διαγνωσθεί ότι πάσχει από ψυχική νόσο, είναι να μας το πει ο ίδιος. Η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν έχει ιδέα με πόσους…

Τροφική αλλεργία ή δυσανεξία;

Αλήθεια, γνωρίζουμε τις διαφορές μεταξύ τροφικής αλλεργίας και τροφικής δυσανεξίας; Είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα που προκαλεί η καθεμία και να τις αντιμετωπίσουμε σωστά;
Τροφική αλλεργία

Όταν το ανοσοποιητικό επιτίθεται
Στην τροφική αλλεργία το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά απέναντι σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες (αλλεργιογόνα) απελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες ουσιών (π.χ. ισταμίνη, λευκοτριένια), οι οποίες με τη σειρά τους ευθύνονται για την εκδήλωση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Παρότι οι ουσίες αυτές δεν είναι επικίνδυνες, ο οργανισμός κάποιων ανθρώπων τις αντιλαμβάνεται ως απειλή και αντιδρά. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και ανεξάρτητα από το ιατρικό ιστορικό του ατόμου.
Οι συνήθεις ύποπτοι
Οι τροφές που συνήθως ενοχοποιούνται για αλλεργίες είναι το γάλα, τα αυγά, τα ψάρια και τα οστρακόδερμα, τα δημητριακά ολικής άλεσης, η σόγια και οι σπόροι σουσαμιού, καθώς …

Νέα έρευνα: Το κρύο βοηθά στο αδυνάτισμα

Βελτιώνει τον τρόπο που γίνεται ο μεταβολισμός των λιπών Άλλη μια επιστημονική έρευνα έρχεται να δείξει ότι, πέρα από τα διάφορα προβλήματα που προκαλεί, το πολύ κρύο έχει και μια ωφέλιμη παρενέργεια: βοηθάει στο αδυνάτισμα. Έτσι, όσοι παράφαγαν στην περίοδο των γιορτών, ίσως θα έπρεπε να χαμηλώσουν τον θερμοστάτη στο σπίτι και στο γραφείο τους ή να βγαίνουν πιο συχνά βόλτες μέσα στο κρύο. Η νέα αμερικανική μελέτη, που βασίστηκε σε πειράματα με ποντίκια, δείχνει ότι η συχνή έκθεση ενός οργανισμού σε χαμηλές θερμοκρασίες βελτιώνει τον τρόπο που γίνεται ο μεταβολισμός των λιπών, μετατρέποντας το επιβλαβές λευκό λίπος σε πιο υγιές καφέ λίπος. Με αυτό τον τρόπο, προστατεύεται κανείς από την παχυσαρκία, αλλά και από μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια διαιτολογίας και τοξικολογίας Χέι Σουκ Σουλ του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μοριακής βιολογίας "Molecular Cell", διαπ…

Τι είναι το προλακτίνωμα;

Το προλακτίνωμαείναι ένας καλοήθης όγκος (αδένωμα) της υπόφυσης. Το προλακτίνωμα παράγει υπερβολική ποσότητα μιας ορμόνης που ονομάζεται προλακτίνη. Η προλακτίνη είναι μία ορμόνη, η οποία στηρίζει την φυσιολογική παραγωγή γάλακτος στη γυναίκα.
Τα προλακτινώματα αποτελούν τους συχνότερους τύπους όγκων της υπόφυσης. Τα συμπτώματα που προκαλεί το προλακτίνωμα, οφείλονται είτε στη συμπίεση που ασκεί αυτός ο όγκος στους γειτονικούς ιστούς, είτε στην υπερβολική ποσότητα προλακτίνης που απελευθερώνεται από τον όγκο στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας μία κατάσταση που ονομάζεται υπερπρολακτιναιμία.

Ποια είναι η φυσιολογική λειτουργία της προλακτίνης;
Η προλακτίνη διεγείρει τους ιστούς του μαστού για να διογκωθούν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μετά τον τοκετό, το επίπεδο της προλακτίνης της μητέρας πέφτει, εκτός εάν θηλάζει το βρέφος της. Κάθε φορά που θηλάζει το βρέφος, αυξάνονται τα επίπεδα της προλακτίνης, έτσι ώστε να διατηρείται η παραγωγή του γάλακτος.

Τι είναι …

Η Σχέση μεταξύ Ψυχικής και Σωματικής Υγεία

ΕισαγωγήΗ ψυχική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την σωματική υγεία. Οι ψυχικά πάσχοντες κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο αριθμό από σωματικές ασθένειες, όπως και το αντίστροφο: όσοι υποφέρουν από κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας βιώνουν τη κατάθλιψη και το άγχος σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.
Η ψυχική και η σωματική υγεία συνυπάρχουν;Ο νους όπως και το σώμα επηρεάζονται από βιολογικές και συναισθηματικές μεταβολές καθώς και από κοινωνικούς παράγοντες όπως το εισόδημα και η στέγη. Αυτοί οι τρεις παράγοντες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα κάποιου που πάσχει από μία ψυχική ασθένεια ή ένα χρόνιο σωματικό νόσημα να συνυπάρξουν και τα δύο.

Οι ψυχικές ασθένειες μπορεί να μεταβάλλουν την ορμονική ισορροπία, την λειτουργία του ύπνου, το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ και η χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση τους προκαλεί παρενέργειες που κυμαίνονται από την αύξηση του βάρους μέχρι τη μεταβολή στον ρυθμό της καρδιάς. Τα συμπτ…