Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στίγμα και Ψυχική Ασθένεια



Τι είναι το στίγμα;
Όταν κάποιος μοιάζει να είναι διαφορετικός από εμάς, υπάρχει περίπτωση να τον αντιμετωπίσουμε, λόγω των στερεότυπων, αρνητικά. Τα άτομα που έχουν αξιολογηθεί αρνητικά από τη κοινωνία, χαρακτηρίζονται ως στιγματισμένα. Το στίγμα αποτελεί μια πραγματικότητα για τους ανθρώπους με ψυχική ασθένεια και όπως οι ίδιοι αναφέρουν αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδιά για μια ολοκληρωμένη και ικανοποιητική ζωή. Η κοινωνία αισθάνεται άβολα με την ψυχική ασθένεια επειδή δεν μοιάζει με τις υπόλοιπες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Λόγω των ανακριβειών και των παρεξηγήσεων, οι άνθρωποι έχουν καταλήξει να πιστεύουν ότι οι πάσχοντες από μία ψυχική διαταραχή έχουν αδύναμο χαρακτήρα ή είναι εξ ορισμού επικίνδυνοι. Η ψυχική ασθένεια μπορεί να χαρακτηριστεί ως η αόρατη ασθένεια. Συχνά, ο μόνος τρόπος για να γνωρίζουμε αν κάποιος έχει διαγνωσθεί ότι πάσχει από ψυχική νόσο, είναι να μας το πει ο ίδιος. Η πλειοψηφία της κοινωνίας δεν έχει ιδέα με πόσους ανθρώπους, με ψυχικές διαταραχές, συναναστρέφεται καθημερινά.
  • Στις σύγχρονες κοινωνίες, τουλάχιστον ένας στους πέντε θα βιώσουν μια ψυχική διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή τους
  • Η ψυχική ασθένεια επηρεάζει άτομα ανεξάρτητα από ηλικία, επάγγελμα ή μορφωτικό επίπεδο. 
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του στίγματος;
Εάν αρρωστήσετε από μία σωματική ασθένεια, θα επισκεφθείτε ένα γιατρό. Αναρρώνοντας περιμένετε ότι θα επανέλθετε στη συνηθισμένη σας ζωή. Ωστόσο, η ζωή αυτών που έχουν διαγνωστεί με κάποια ψυχική διαταραχή, δεν επιστρέφει πάντοτε στους φυσιολογικούς της ρυθμούς. Αν και ο καθένας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει πλήρως στις δραστηριότητες της κοινότητάς του, τα άτομα, που αγωνίζονται να ξεπεράσουν κάποια ψυχική ασθένεια μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με μια σειρά από μόνιμες απορρίψεις και αποκλεισμούς.
Εξαιτίας του στίγματος, η τυπική αντίδραση που αντιμετωπίζει κάποιος με ψυχική διαταραχή (ακόμη και από τα μέλη της οικογένειάς του) είναι ο φόβος και η απόρριψη. Μερικοί από αυτούς έχουν αποκλεισθεί ακόμη και από το δικαίωμα τους στη στέγαση, τα δάνεια, την ασφάλεια ζωής και την εργασία εξαιτίας του ιστορικού τους με ψυχική ασθένεια. Επειδή το στίγμα συνδέεται με την ασθένεια, πολλοί διαπιστώνουν ότι έχουν χάσει την αυτοεκτίμησή τους και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη δημιουργία υγειών σχέσεων. Ο στιγματισμός που συνοδεύει την ψυχική νόσο είναι τόσο διάχυτος, ώστε άτομα που υποπτεύονται ότι πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια είναι τελείως απρόθυμα να αναζητήσουν βοήθεια εξαιτίας του φόβου της απόρριψής τους. Σε ένα ζευγάρι, ο/η σύζυγος μπορεί να είναι απρόθυμος να χαρακτηρίσουν την/τον σύζυγο ως ψυχικά ασθενή, ενώ οι οικογένεια μπορεί να αποφύγει να αναζητήσει βοήθεια για το παιδί της εξαιτίας του φόβου και της ντροπής.

Γιατί το στίγμα περιβάλλει την ψυχική ασθένεια;
Όλοι μας έχουμε μια εικόνα του ψυχικά ασθενούς. Οι περισσότερες όμως από τις απόψεις και τις ερμηνείες μας, έχουν διαστρεβλωθεί μέσα από βαθιά εδραιωμένες κοινωνικές πεποιθήσεις. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ως αντανάκλαση της κοινωνίας, έχουν συμβάλλει σημαντικά στη συντήρηση αυτής της διαστρεβλωμένης άποψης για τη ψυχική ασθένεια. Τηλεοπτικοί ή κινηματογραφικοί χαρακτήρες που είναι επιθετικοί, επικίνδυνοι και απρόβλεπτοι μπορεί να έχουν μια συμπεριφορά που να αποδίδεται σε κάποια ψυχική ασθένεια. Η ψυχική νόσος δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ με ευαισθησία από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως άλλες ασθένειες. Περιβαλλόμαστε από στερεότυπα, δημοφιλείς ταινίες παρουσιάζουν δολοφόνους που είναι «τρελοί» ενώ κατά κανόνα δεν υπάρχει ειδησεογραφική κάλυψη της ψυχικής ασθένειας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκτός κι αν συνδέεται με τη βία. Επίσης, ακούμε συχνά την περιστασιακή χρήση όρων όπως «παλαβός» ή «τρελός», συνδυασμένες με αστεία εις βάρος των ψυχικά ασθενών.

Πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε το στίγμα;
Μπορούμε να καταπολεμήσουμε το στίγμα όταν έχουμε πραγματικά γεγονότα. Όλοι έχουμε στιγμές που νιώθουμε μελαγχολικοί, νευριασμένοι χωρίς ιδιαίτερη αιτία ή υπερενθουσιασμένοι. Υπάρχουν ακόμα και περίοδοι στη ζωή μας που πιστεύουμε ότι όλοι είναι εναντίον μας και δε μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Όμως, όλα αυτά τα συναισθήματα, για κάποιον ψυχικά ασθενή είναι συντριπτικά. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για να αναπτυχθεί μια ψυχική ασθένεια. Σε μερικούς ανθρώπους, οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες στην οικογένειά του. Άλλες αιτίες μπορεί να έχουν σχέση με στρεσσογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος όπως οι εμπειρίες σοβαρής παιδικής κακοποίησης, πολέμου, βασανισμού, φτώχειας, απώλειας, απομόνωσης, παραμέλησης ή εγκατάλειψης. Η ψυχική νόσος μπορεί επίσης να συνδεθεί και με τη κατάχρηση ουσιών. Ανεξάρτητα όμως από το πώς οι άνθρωποι αναπτύσσουν μια ψυχική ασθένεια, υπάρχει συνήθως διαθέσιμη κάποια μορφή υποστήριξης, η οποία μπορεί να τους βοηθήσει να βελτιώσουν την υγεία τους και να ζήσουν μια παραγωγική ζωή. Θεωρείται κρίσιμης σημασίας η υποστήριξη της οικογένειας, των φίλων και των συναδέλφων.
klimaka.org

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...