Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιουλίου 20, 2014

Πότε μια ελιά είναι επικίνδυνη

Το κακόηθες μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος, κυρίως του δέρματος αλλά και του οφθαλμού, βλεννογόνου, μηνίγγων του εγκεφάλου.  Ο όρος μελάνωμα θα αντικαταστήσει τον όρο κακόηθες μελάνωμα, καθώς δεν υπάρχουν καλοήθη μελανώματα. Συνήθως τα μελανώματα έχουν έντονη μελάχρωση (μαύρο χρώμα), αλλά υπάρχουν και αχρωστικοί όγκοι (αμελανωτικοί).  Ακόμα και μικροί όγκοι δίνουν μετάσταση, άρα έχουν κακή πρόγνωση. Άτομα με μεγάλο αριθμό σπίλων, καθώς και αυτά που παρουσιάζουν συγγενείς σπίλους (εκ γενετής) ή πολλαπλούς σπίλους, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Η κληρονομικότητα του μελανώματος είναι υπαρκτή. Εκτός από τους γενετικούς και τους ιδιοσυστατικούς παράγοντες κινδύνου σημαντικό ρόλο παίζει η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ο ρόλος τοξικών παραγόντων, φαρμάκων, και ορμονών (εγκυμοσύνη, αντισυλληπτικά) δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.  Το μελάνωμα εμφανίζεται με 4 μορφές: Επιφανειακό Οζώδες Σε έδαφος φακής (σε δυσχρωμία του δέρματος) Σε παλάμες, πέλματα και υπονύχια Τα περισσότερα …

Καρδιοπάθειες - Τι πρέπει να προσέχετε το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν συνήθως στη χώρα μας, στα άτομα όπου υπάρχει μια υποκείμενη καρδιοπάθεια, η καρδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σώματος για αύξηση των παλμών και διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αυτό επηρεάζει αρνητικά το θερμορυθμιστικό σύστημα, δυσκολεύει την αποβολή θερμότητας και εμποδίζει την ψύξη του σώματος με αποτέλεσμα την επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας. Επίσης, τα άτομα που έχουν κάποια καρδιοπάθεια συχνά παίρνουν φάρμακα, όπως διουρητικά και β-αναστολείς (φάρμακα που προκαλούν βραδυκαρδία), τα οποία περιορίζουν ακόμα περισσότερο το θερμορυθμιστικό σύστημα στο να προχωρήσει σε αγγειοδιαστολή και ταχυκαρδία για να αποβάλλει την περίσσεια της θερμότητας και να ψύξει το σώμα.
Η αφυδάτωση τέλος, η οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα της μειωμένης πρόσληψης υγρών ή της λήψης διουρητικών, είναι ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε απορρύθμιση του θερμορυθμιστικού …

Τεστ κoπώσεως - Τι θα δείξει και τι πρέπει να ξέρετε

Η κλασική ηλεκτροκαρδιογραφική (ΗΚΓ) δοκιμασία κόπωσης σε τάπητα (βλ. τέστ κόπωσης) εξακολουθεί να αποτελεί ένα διαχρονικά χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο για τον καρδιολόγο παρά τη ραγδαία ανάπτυξη των απεικονιστικών μεθόδων εκτίμησης της στεφανιαίας νόσου. Όμως υπάρχει ασαφής πληροφόρηση των ασθενών όσον αφορά τις ενδείξεις και την διαγνωστική ευαισθησία και ειδικότητα της δοκιμασίας στην ανίχνευση και παρακολούθηση της στεφανιαίας νόσου. Επίσης πολύ συχνά οι γιατροί που παραπέμπουν ασθενείς για δοκιμασία κόπωσης αφενός δεν έχουν διερευνήσει την ικανότητα των ασθενών να βαδίσουν στον τάπητα αφετέρου δεν έχουν λάβει υπόψιν την προ της δοκιμασίας πιθανότητα που έχει ο συγκεκριμένος ασθενής να αναπτύξει στεφανιαία νόσο.

Για παράδειγμα πολλοί γιατροί, δυστυχώς, παραπέμπουν για δοκιμασία κόπωσης ασθενείς που πάσχουν παράλληλα από ορθοπεδικά προβλήματα (πχ μηνίσκος, οξείες οσφυοισχιαλγίες υπο αγωγή, σοβαρές αρθρίτιδες) και αδυνατούν να ολοκληρώσουν ακόμη και ολίγα λεπτά άσκησης σ…

Νέο φάρμακο για την ψωρίαση υπόσχεται εντυπωσιακά αποτελέσματα

Ένα νέο φάρμακο για την θεραπεία της ψωρίασης είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε δυο κλινικές δοκιμές, δίνοντας έτσι ελπίδες για αποτελεσματική θεραπεία σε χιλιάδες ασθενείς που υποφέρουν από αυτή τη χρόνια πάθηση.

“Πάνω από το ένα τέταρτο των ασθενών έχουν θεραπευτεί εντελώς και δεν έχουν ούτε ίχνος ψωρίασης”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Dr.Mark Lebwohl, πρόεδρος της δερματολογικής κλινικής της Ιατρική Σχολής Mount Sinai της Νεας Υορκης.
“Πάνω από το ήμισυ των ασθενών έχουν 90 τοις εκατό βελτίωση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν πια ψωρίαση. Τα δεδομένα αυτά που συναντάμε αυτή τη στιγμή είναι ότι καλύτερο έχουμε δει έως τώρα ” πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.
Το φάρμακο Secukinumab είναι ένα εργαστήριακό αντίσωμα που στοχεύει την ιντερλευκίνη-17A, μια προ-φλεγμονώδη πρωτεΐνη στο σώμα που έχει σχέση με την ψωρίαση.

Η μεγάλη ανταπόκριση στο νέο φάρμακο δείχνει ότι οι ερευνητές πιθανώς έχουν …

Eκστρατεία ενημέρωσης για τα δικαιώματα των καρκινοπαθών

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανανέωσης του περιεχομένου του διαδικτυακού τόπου www.dikaiomamou.anticancerath.gr και πλέον όλοι οι ογκολογικοί ασθενείς και φροντιστές μπορούν να ενημερωθούν για σημαντικά θέματα που αφορούν Αναπηρία/ ΚΕΠΑ, Ε.Ο.Π.Υ.Υ., Φάρμακα & εξετάσεις, Επιδόματα, Ανασφάλιστους κλπ. Ο επανασχεδιασμός του ιστότοπου www.dikaiomamouanticancerath.gr πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας «Δικαίωμα μου» που διοργανώνει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών ΚΕΦΙ Αθηνών. Μέγας χορηγός είναι η εταιρεία Novartis Oncology και υποστηρικτές της εκστρατείας οι εταιρείες Bristol Mayer Squibb, Roche, Leo Pharma, Pfizer και Teva Pharmaceuticals.

Σκοπός της εκστρατείας «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ!» είναι η καταγραφή και κωδικοποίηση όλων των δικαιωμάτων των καρκινοπαθών, όπως αυτά απορρέουν από νόμους, εγκυκλίους και ρυθμιστικές διατάξεις, έτσι ώστε ο κάθε καρκινοπαθής, σε όποιο σημείο της Ελλάδας και αν βρίσκεται, να έχει στην διάθεσή του μια αξιόπιστη πηγή έγκαιρης κ…

Συγκοπή (κοινή λιποθυμία)

Η νευροκαρδιογενής (vasovagal) συγκοπή είναι η πιο κοινή αιτία της λιποθυμίας. Αυτή συμβαίνει όταν το σώμα αντιδρά με υπερβολικό τρόπο στη θέα αίματος ή υπερβολικά στρεσογόνες καταστάσεις. Το σώμα τότε αντιδρά με μια απότομη πτώση των παλμών της καρδιάς και της πίεσης του αίματος, που μειώνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσει απώλεια συνείδησης.
Η νευροκαρδιογενής (vasovagal) συγκοπή είναι συνήθως ακίνδυνη και δεν απαιτεί θεραπεία. Όμως, ο γιατρός μπορεί να συστήσει εξετάσεις για να αποκλείσει τις πιο σοβαρές αιτίες της λιποθυμίας, όπως οι καρδιακές παθήσεις.
Ποιά είναι τα συμπτώματα Πριν από την εγκατάσταση της συγκοπής, μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποιο από τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα:
•Ωχρή (λευκή) εμφάνιση στο δέρμα σας
•Ναυτία
•Αίσθημα θερμότητας
•Ψυχρό, υγρό ιδρώτα
Πού οφείλεται Η νευροκαρδιογενής (vasovagal) συγκοπή προκύπτει όταν το μέρος του νευρικού συστήματος που ρυθμίζει την καρδιακή συχνότητα και την πίεση του αίματος δυσλειτουρ…

Tί είναι το Σύνδρομο Guillain Barre και πώς εκδηλώνεται

To σύνδρομο Guillain Barre είναι ένα σύνολο σημείων και συμπτωμάτων που προκύπτουν από τη φλεγμονή και καταστροφή του περιφερικού περιβλήματος των περιφερικών νεύρων. Η αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών η νόσος εκδηλώνεται μετά από κάποια λοιμώδη ασθένεια όπως γρίπη ή γαστρεντερίτιδα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που χρήζει νοσηλείας. Αρκετοί από τους ασθενείς θα χρειασθούν αναπνευστική υποστήριξη. Κάποια μόνιμη νευρολογική βλάβη μπορεί να παραμείνει στο 15 με 20% ενώ το ποσοστό θνητότητας είναι μικρότερο από 5%.
Τα σημεία και συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν μούδιασμα και αιμωδίες που ξεκινούν στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών και μυϊκή αδυναμία, που εξαπλώνεται συνήθως από τα πόδια και τα χέρια προς το πρόσωπο. Η εξάπλωση των αιμωδιών και του μουδιάσματος και η δυσχέρεια της αναπνοής αποτελούν εκδηλώσεις που χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης. Σε ορισμένες περιπ…

Τί είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ακανόνιστα διαστήματα περιόδου, υπερβολική τριχοφυΐα και παχυσαρκία. Το όνομα σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών προέρχεται από την εμφάνιση των ωοθηκών που έχουν μεγάλο μέγεθος με πολλές κύστεις (πολυκυστικές).
To σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η κύρια αιτία της υπογονιμότητας στις γυναίκες. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου των μακροπρόθεσμων επιπλοκών, οι οποίες περιλαμβάνουν τον διαβήτη και κάποιες καρδιακές παθήσεις.
Ποιά είναι τα συμπτώματα Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αρκετά από τα παρακάτω συμπτώματα:
•Διαταραχές ή και διακοπή της περιόδου. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αρχίσει στην εφηβεία με την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, ή μπορεί να εμφανιστεί αργότερα.
•Μακριές και χονδρές τρίχες στο πρόσωπο, στο στήθος, στην κοιλιακή χώρα, τα πόδια
•Ακμή
•Υπογονιμότητα.
•Παχυσαρκία.
•Προδιαβήτης ή δια…

Tροφική δηλητηρίαση - Συμπτώματα

Σχεδόν όλα τα φαγητά, εάν δεν τύχουν της κατάλληλης φροντίδας, είναι δυνατόν να μολυνθούν και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες όπως το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι και άλλα θαλασσινά, εμπλέκονται συχνά σε τροφικές δηλητηριάσεις. Ο λόγος είναι ότι τα αμινοξέα που αποτελούν τις πρωτεΐνες συνιστούν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για μερικές ομάδες παθογόνων βακτηριδίων.

Τα βακτηρίδια διασπούν τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης και χρησιμοποιούν τα αμινοξέα που προκύπτουν για τον πολλαπλασιασμό τους. Βακτηρίδια και άλλοι μικροοργανισμοί ζωικής προέλευσης, βρίσκονται συχνά σε τρόφιμα που προέρχονται από ζώα.
Εκτός από τα αμινοξέα, τα βακτηρίδια χρειάζονται και υγρασία για να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Φαγητά με ψηλή υγρασία όπως αυτά ψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο, αυγά και κρέμα γάλακτος, αποτελούν καλύτερο περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηριδίων.

Υπάρχουν τοξίνες από παθογόνα βακτηρίδια που αδρανοποιούνται από το μαγείρεμα . Για παράδειγμα …

Συγγενές εξάρθρημα του ισχίου

Η άρθρωση του ισχίου σχηματίζεται από την κοτύλη, μία κοίλανση των οστών της λεκάνης, και από την κεφαλή του μηριαίου, μια σφαιρική διόγκωση του μηριαίου οστού, η οποία εφαρμόζει φυσιολογικά στην κοτύλη. Σε μερικές περιπτώσεις, η εφαρμογή της κεφαλής του μηριαίου με τη κοτύλης δε γίνεται σωστά, επειδή υπάρχει μια κατασκευαστική ανωμαλία (δυσπλασία), με αποτέλεσμα να υπάρχει αστάθεια και να εξαρθρώνεται το ισχίο. Αυτό, αν παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία.
 Πού οφείλεται Δεν είναι σαφή τα αίτια που προκαλούν συγγενές εξάρθρημα ισχύου, όμως φαίνεται να σχετίζονται διάφοροι παράγοντες. Εμφανίζεται συχνότερα στη λευκή φυλή, υπάρχει γενετική προδιάθεση και αφορά ως επί το πλείστον κορίτσια. Ενώ παίζουν ρόλο και παράγοντες που αφορούν την κύηση και τον τοκετό.
 Πώς εκδηλώνεται Συχνά είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί ακόμη και ο παιδίατρος, αν ένα νεογνό έχει συγγενές εξάρθρημα ισχίου. Θα εξετάσει τα ισχία και αν από την εξέταση υποψιαστεί ότι μπορεί να υ…

Σύνδρομο Down

Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική διαταραχή που προκαλεί διανοητική καθυστέρηση και άλλα προβλήματα σε διάφορα σημεία του σώματος. Η κατάσταση ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα του συνδρόμου έτσι ώστε τα αναπτυξιακά προβλήματα να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.
Το σύνδρομο Down είναι η πιο κοινή γενετική αιτία για σοβαρή νοητική υστέρηση στα παιδιά, που εμφανίζεται σε ένα στα 700 βρέφη.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου DownΤα παιδιά με σύνδρομο Down έχουν ιδιαίτερη εμφάνιση προσώπου. Τα πιο κοινά χαρακτηριστικά τους είναι:
•πλατυσμένα χαρακτηριστικά προσώπου
•γλώσσα που προεξέχει
•μικρό κεφάλι
•στροφή των ματιών προς τα πάνω
•ασυνήθιστο σχήμα των αυτιών
Τα παιδιά με σύνδρομο Down μπορεί επίσης να έχουν:
•Κακό τόνο των μυών
•Χέρια μικρού μεγέθους
•Μικρά δάχτυλα
•Υπερβολική ευελιξία
Τα βρέφη που γεννήθηκαν με σύνδρομο Down αναπτύσσονται αργά και παραμένουν μικρότερα από άλλα παιδιά παρόμοιας ηλικίας.
Πού οφείλεται το σύνδρομο DownΗ αιτία για το σύνδρομο Down είναι γενετική δηλαδή βλάβη…

Προστασία από το Αλτσχάιμερ το περπάτημα

Το περπάτημα για 20 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου Alzheimer, δείχνει νέα έρευνα.
Επιστήμονες από το Cambridge ισχυρίζονται ότι ακόμα και η αποβίβαση από το λεωφορείο μια στάση πριν και το περπάτημα ως τον τελικό προορισμό θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου.
Έχουν διαπιστώσει επίσης ότι το ένα τρίτο των περιστατικών οφείλονται στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της αδράνειας, της παχυσαρκίας, του καπνίσματος, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της ελλιπούς εκπαίδευσης.
Όμως βρέθηκε ότι η έλλειψη άσκησης είναι η πιο σημαντική αιτία.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα εξασφαλίζει σταθερή ροή πλούσιου σε οξυγόνο αίματος στον εγκέφαλο και ότι αυτό βοηθά να αποφευχθεί η συσσώρευση πλακών -εναποθέσεις πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, που προκαλούν τη νόσο.
Σημειωτέον, ότι δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες και η ασθένεια έχει καταστροφικές συνέπειες για τις οικογένειες, αλλά και τα ασφαλιστ…

Oδηγίες για να μη χαλάσει τις διακοπές σας η ...εξωτερική ωτίτιδα!

Το κολύμπι εκτός από μία εξαιρετική άσκηση αποτελεί  και αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως ο συνδυασμός θερμότητας και υγρασίας ευνοεί τη δημιουργία εξωτερικής ωτίτιδας γνωστής και ως «αφτί του κολυμβητή». Η μόλυνση προκαλείται από βακτήρια που μεταφέρονται  στον έξω ακουστικό πόρο, δημιουργώντας φαγούρα, ερυθρότητα, οίδημα, πόνο μέχρι και εκροή πύου. Το CDC (Centers for Disease Controland Prevention) μας δίνει οδηγίες για την προστασία από την εξωτερική ωτίτιδα. Ο στόχος είναι να διατηρηθεί το αφτί του παιδιού όσο το δυνατό πιο στεγνό.Χρησιμοποιήστε κατά την κολύμβηση σκουφάκι μπάνιου ή οι ωτασπίδες.Μετά το μπάνιο ή το ντους στεγνώστε του καλάτα αφτιά με πετσέτα.Στην συνέχεια γείρετε το κεφάλι  και κρατήστε κάθε αυτί στραμμένο προς τα κάτω ώστε να φύγει όσο νερό έχει συγκρατηθεί στον ακουστικό πόρο. Τραβήξτε το λοβό του αφτιού προς διάφορες κατευθύνσεις ώστε να βοηθήσετε να απομακρυνθεί όλο το νερό.Σαν τελευταία λύση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε…

Η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη σε νοσοκομειακές λοιμώξεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία παρουσίασε χθες στην ημερίδα του Υπουργείου Υγείας για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ), Ιωάννης Υφαντόπουλος, η Ελλάδα εμφανίζεται με τον υψηλότερο δείκτη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και το παράδοξο είναι ότι κατέχει, την ίδια ώρα, τον υψηλότερο δείκτη χρήσης αντιβιοτικών. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι 3.000 θάνατοι οφείλονται σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με αυξητική τάση, ενώ το κόστος ξεπερνά τα 1,5-2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Όπως υπογράμμισε ο κ. Υφαντόπουλος, η διοίκηση των νοσοκομείων θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και να εκπαιδευτεί κατάλληλα, ώστε να αναλάβει δράση, σε συνεργασία με τις επιτροπές ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς και να συντονίσει την ιατρική, νοσηλευτική και φαρμακευτική της υπηρεσία προς την αντιμετώπιση του ζητήματος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Επεσήμανε δε ότι θα πρέπει να αξιολογείται η αποτελεσματικότητά τους ως προς τη μείωση της κατανάλωσης…

Tαξιδιωτικές συμβουλές για ανθρώπους με αναπηρία

Η μετακίνηση με αεροπλάνο για ένα άτομο με κινητικά προβλήματα  πλέον είναι πολύ εύκολη. Αρκεί να ενημερωθεί η αεροπορική εταιρεία κατά την διάρκεια της αγοράς του εισιτηρίου.
Υπάρχουν 3 διαφορετικές κατηγορίες όσον αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
WCHR* είναι τα άτομα αυτά που χρειάζονται βοήθεια μόνο για μακρινές αποστάσεις και μέχρι να φτάσουν στο αεροσκάφος.WCHS* είναι τα άτομα αυτά που δεν μπορούν να ανεβούν σκάλες οπότε χρειάζονται ειδικό εφόδιο το οποίο θα τους ανεβάσει στο αεροσκάφοςWCHC* είναι τα άτομα αυτά που χρειάζονται και το ειδικό εφόδιο που θα τους ανεβάσει στο αεροσκάφος αλλά χρήζουν βοηθείας και μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους. Εκεί θα μεταφερθούνε μέχρι την θέση τους με ειδική στενή τροχήλατη καρέκλα.Όταν ο επιβάτης με αναπηρία φτάσει στο αεροδρόμιο και παρουσιαστεί στον έλεγχο εισιτηρίων  τότε ο προϊστάμενος της αεροπορικής εταιρείας θα εκτιμήσει σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες ανήκει ο επιβάτης. Ο ΑμεΑ θα πρέπει να παρουσιαστεί στο αεροδρόμιο τουλ…

Ενημερωτικό βίντεο για τις αλλεργίες σε τροφές

Εγκυμοσύνη και Έκφραση των Συναισθημάτων

Ανάμεσα στις πολυάριθμες συμβουλές που η μέλλουσα μητέρα δέχεται καθημερινά, δε λείπουν ποτέ αυτά τα λόγια: «Μην κλαίς, κάνει κακό στο παιδί!». Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια κρίσιμη φάση στη ζωή μιας γυναίκας, όπου αλλάζουν ισορροπίες, ευθύνες, σωματική εικόνα, διαπροσωπικές σχέσεις, ρόλοι. Όλες αυτές οι αλλαγές, σε διάφορα επίπεδα (κοινωνικό, ψυχικό, σωματικό) και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, την οδηγούν προς μια πιο εύθραυστη συγκινησιακή ισορροπία και η μέλλουσα μητέρα ανακαλύπτει τον εαυτό της ιδιαίτερα ευαίσθητο και εύκολο στις συγκινήσεις και τις παρεξηγήσεις. Ανάλογα με τον χαρακτήρα της εγκύου και το περιβάλλον της, τα ενδεχόμενα αρνητικά συναισθήματα, που μπορεί να βιώνει κατά καιρούς, συνοδεύονται συχνά από ενοχές, επειδή δε νιώθει χαρούμενη και ικανοποιημένη.

Το θέμα της αντιμετώπισης των εσωτερικών εντάσεων είναι ζωτικής σημασίας, οχι μόνο για τις έγκυες γυναίκες, αλλά για τον καθένα μας. Όταν αντιμετωπίζουμε μια δυσάρεστη κατάσταση, πιθανόν να δημιουργούνται αρνητικά συναι…

Έλεγχος θρομβοφιλίας

«Θρομβοφιλία» είναι ένας ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια μεγάλη ομάδα καταστάσεων στον οργανισμό, οι οποίες μπορεί να αυξάνουν την πιθανότητα θρόμβωσης όταν ο οργανισμός βρεθεί υπο ορισμένες συνθήκες.


Η θρομβοφιλία είναι νόσος;
Οχι. Η Θρομβοφιλία δεν είναι νόσος. Στις περισσότερες περιπτώσεις ένας άνθρωπος ενδέχεται να έχει θρομβοφιλία, αλλά να μην υποστεί θρόμβωση ποτέ. Επίσης κάποιος να κάνει θρόμβωση χωρίς να έχει θρομβοφιλία. Η θρομβοφιλία απλώς αυξάνει την πιθανότητα θρόμβωσης σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Ποιες είναι οι συνθήκες στις οποίες η θρομβοφιλία είναι πιο εύκολο να εκδηλωθεί:
Όλες οι συνθήκες οι οποίες απο μόνες τους αυξάνουν την πηκτικότητα του αίματος , όπως η κύηση, η πολυήμερη ακινησία λόγω χειρουργείου, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπερτασική νόσος  κλπ αυξάνουν και την πιθανότητα να εκδηλωθεί θρόμβωση. Η προυπάρχουσα θρομβοφιλία αυξάνει ακόμη περισσότερο αυτή την πιθανότητα.

Η θρομβοφιλία αφορά μόνο τις γυναίκες ή και …

Συναισθηματικές διαταραχές

Πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα διαταραχών, όπου αυτό που κυρίως πρωταγωνιστεί είναι η διαταραχή της συναισθηματικής ισορροπίας. Η συχνότητα εμφάνισης στον Γενικό Πληθυσμό ποικίλει.
Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή (γνωστή και ως κλινική κατάθλιψη, μείζων κατάθλιψη, μονοπολική διαταραχή ή απλώς κατάθλιψη) είναι μία κοινή διαταραχή της διάθεσης στην ψυχολογία και την ψυχιατρική, στην οποία η καθημερινότητα ενός ατόμου διαταράσσεται από την έντονη θλίψη, μελαγχολία ή απελπισία.
Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή διαφέρει από την κοινή κατάθλιψη και από το συνηθισμένο αίσθημα της θλίψης. Η διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο από ιατρό και θεραπεύεται με ψυχοθεραπεία ή αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Υπάρχουν διάφορες υπο-κατηγορίες κατάθλιψης, μερικές απο τις οποίες πληρούν τα συνηθισμένα διαγνωστικά κριτήρια της θλίψης, της αναστάτωσης και της διαταραχής του ύπνου ή της όρεξης για φαγητό και άλλοι τύποι που δεν διαταράσσουν την χαρά και την απόλαυση σε κάποιο άτομο αλλά δημιουργούν έναν έν…