Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πότε μια ελιά είναι επικίνδυνη









Το κακόηθες μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος, κυρίως του δέρματος αλλά και του οφθαλμού, βλεννογόνου, μηνίγγων του εγκεφάλου. 
Ο όρος μελάνωμα θα αντικαταστήσει τον όρο κακόηθες μελάνωμα, καθώς δεν υπάρχουν καλοήθη μελανώματα.
Συνήθως τα μελανώματα έχουν έντονη μελάχρωση (μαύρο χρώμα), αλλά υπάρχουν και αχρωστικοί όγκοι (αμελανωτικοί). 
Ακόμα και μικροί όγκοι δίνουν μετάσταση, άρα έχουν κακή πρόγνωση.
Άτομα με μεγάλο αριθμό σπίλων, καθώς και αυτά που παρουσιάζουν συγγενείς σπίλους (εκ γενετής) ή πολλαπλούς σπίλους, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Η κληρονομικότητα του μελανώματος είναι υπαρκτή. Εκτός από τους γενετικούς και τους ιδιοσυστατικούς παράγοντες κινδύνου σημαντικό ρόλο παίζει η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ο ρόλος τοξικών παραγόντων, φαρμάκων, και ορμονών (εγκυμοσύνη, αντισυλληπτικά) δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί. 
Το μελάνωμα εμφανίζεται με 4 μορφές:
Επιφανειακό
Οζώδες
Σε έδαφος φακής (σε δυσχρωμία του δέρματος)
Σε παλάμες, πέλματα και υπονύχια
Τα περισσότερα μελανώματα αναπτύσσονται ξαφνικά σε υγειές δέρμα.
Μελάνωμα νυχιού
Το μελάνωμα του νυχιού είναι νόσος των ενηλίκων και σπάνια συναντάται στα παιδιά. Είναι πιο συχνό στον αντίχειρα και το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Ο πιθανός λόγος είναι η μεγάλη μάζα της μήτρας του νυχιού όπου κατά αναλογία υπάρχει και μεγάλος αριθμός μελανινοκυττάρων. Ως πιθανή αιτία αναφέρεται η μηχανική κάκωση. Η δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι αδιευκρίνιστη.
Κλινικά εμφανίζεται ως επιμήκης μελανονυχία ή ως μάζα που προκαλεί δυστροφία του νυχιού. 
Όταν έχει την εικόνα της επιμήκους μελανονυχίας στη διάγνωση του μελανώματος συνηγορούν:
Βλάβη σε ένα μόνο δάχτυλο
Πλάτος βλάβης μεγαλύτερο από 6mm και ανομοιογένεια
Μελάχρωση στο παρονύχιο (ως αποτέλεσμα ανάπτυξης του μελανώματος)
Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με βιοψία. 
Ήλιος και μελάνωμα 
Η χρήση του solarium για τεχνητό μαύρισμα είναι διαδεδομένη στους νέους στις Δυτικές κοινωνίες και κύρια στις γυναίκες. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που συσχετίζουν το solarium με την ανάπτυξη του μελανώματος. 
Η χρήση τεχνητού μαυρίσματος από σημαντικό ποσοστό νέων είναι ένα ανησυχητικό γεγονός το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της συχνότητας των μελανωμάτων στο μέλλον.
Είναι αποδεδειγμένη η σχέση μεταξύ ηλιακής έκθεσης, ειδικά της επαναλαμβανόμενης, και του μελανώματος. Η έκθεση στον ήλιο, κατά την παιδική ηλικία, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου ειδικά σε ιστορικό εγκαυμάτων. 
Έλεγχος
Είναι σημαντικός ο περιοδικός έλεγχος των υπαρχόντων σπίλων από τον δερματολόγο με σκοπό να εντοπιστούν οι σπίλοι με πιθανότητα εξαλλαγής και πιθανώς να διαγνωστούν μελανώματα σε πρόωρο στάδιο.
O περιοδικός έλεγχος είναι σημαντικότερος σε άτομα με ανοιχτό φωτότυπο, αριθμό σπίλων μεγαλύτερο από 50 και ανοσοκαταστολή.
Θα μας ανησυχήσει ιδιαίτερα εάν παρατηρήσουμε στο δέρμα μας έναν σπίλο να αλλάζει χαρακτηριστικά (χρώμα, σχήμα, μέγεθος, αιμορραγία κτλ.). Ιδιαίτερα θα μας ανησυχήσει η εμφάνιση ενός καινούργιου σπίλου.
Δερματοσκόπηση 
Είναι μια απλή εξέταση που γίνεται στο χώρο του ιατρείου με χρήση κάμερας και ειδικό λογισμικό. Η αξιολόγηση των σπίλων γίνεται άμεσα εύκολα και ελέγχεται η επικινδυνότητα τους. Συγχρόνως μπορεί να γίνει χαρτογράφηση των σπίλων όλου του σώματος, δηλαδή καταγράφονται όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε σπίλου. Σε μελλοντική εξέταση γίνεται σύγκριση με την παλαιότερη εξέταση και εκτιμάται η εξέλιξη του σπίλου, άρα και η επικινδυνότητα του.
Θεραπεία
Η μόνη θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση κάθε ύποπτου σπίλου σε όρια ασφαλείας και η ιστολογική του εξέταση. Είναι προτιμότερο να αφαιρεθεί ένας καλοήθης σπίλος παρά να παραμείνει ένας ύποπτος. Κάθε άλλη θεραπεία ενός σπίλου απαγορεύεται (κρυοπηξία, διαθερμοπηξία, laser, απόξεση, χημική καυτηρίαση..) 
Συμπερασματικά:
Περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος έχουν οι άνθρωποι με: 
Ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων στην παιδική ηλικία, κυρίως επαναλαμβανόμενων εγκαυμάτων.
Συχνή και ανεξέλεγκτη χρήση solarium.
Γενετική προδιάθεση (ιστορικό καρκίνου δέρματος ατομικό ή οικογενειακό)
Ανοιχτόχρωμο δέρμα
Άτομα με μεγάλο αριθμό σπίλων, ιδίως άτυπων
Άτομα σε ανοσοκαταστολή 
Τι θα μας ανησυχήσει;
Αλλαγή στη μορφολογία ενός σπίλου (στο χρώμα, σχήμα, μέγεθος)
Εμφάνιση ενός νέου σπίλου στο δέρμα, ειδικά όταν είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους
Για τον εντοπισμό ενός ύποπτου σπίλου χρησιμοποιείστε το κανόνα ABCDE
Ένας σπίλος είναι ύποπτος αν έχει: 
Asymmetric, ασυμμετρία (σχήμα)
Βorders,όρια, (ανομοιόμορφο περίγραμμα)
Color, χρώμα, (περισσότερα του ενός χρώματα)
Diameter, διάμετρος, (μεγαλύτερη των 6 mm)
Evolution, εξέλιξη, (η βλάβη αλλάζει σε σχέση με τα παραπάνω στοιχεία)
Εάν παρατηρήσουμε έναν ύποπτο σπίλο τότε άμεσα επισκεπτόμαστε τον δερματολόγο μας για αξιολόγηση και ανάλογη αντιμετώπιση.

iatropedia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...