Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αυγούστου 21, 2016

Πάνω από εκατό χρόνια θα ζουν τα παιδιά που γενιούνται σήμερα

Πάνω από εκατό  χρόνια θα ζουν τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής έρευνας - τεχνολογίας  και της εφαρμογής  τους στην καθημερινή ζωή.
Αυτό τόνισε ο κ Διονύσιος Φ. Κόκκινος, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Επίτιμος Διευθυντής και Eπιστημονικός Συνεργάτης Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και  Διευθυντής Τομέως Καρδιάς – Αγγείων στο  Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών .
 « Η ιατρική έρευνα σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας και η κλινική εφαρμογή τους   είναι οι βασικοί παράγοντες που βοήθησαν καθοριστικά στην  αύξηση του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπου» τόνισε ο κ Κόκκινος και πρόσθεσε
«Στην Αμερική, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες από το 1970 μέχρι το 2000 είχαμε αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά τρία χρόνια». Αυτό σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημονικών  μελετών οφείλεται  σε δυο βασικούς λόγους. Στην βελτίωση της  ποιότητα στην περίθαλψη και θεραπεία σε ποσοστό 50 με 75% Στις  αλλαγές στον τρόπο ζωής  και πρόλη…

Πώς ξεχωρίζουμε τις παιδικές ασθένειες από τη μορφή του εξανθήματος;

Ένα απο τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα που εμφανίζουν οι παιδικές ασθένεις είναι οι βλάβες του δέρματος που περιγράφονται με τον όρο "εξάνθημα". Τα εξανθήματα μοιάζουν σε γενικές γραμμές, έχουν όμως και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μας βοηθάνε στη διάγνωση της μιας παιδικής ασθένειας από την άλλη.
Στην ιλαρά στο εξάνθημα μοιάζει με κοκκινωπές κηλίδες στο δέρμα, εμφανίζεται χαρακτηριστικά και πίσω από τα αυτιά, δεν έχει ιδιαίτερο κνησμό (φαγούρα) και διαρκεί συνήθως 2-4 ημέρες.
Στην ερυθρά το εξάνθημα είναι ίσως πιό ήπιο από αυτό της ιλαράς, εμφανίζεται χαρακτηριστικά και στο πρόσωπο και διαρκεί συνήθως 2-3 ημέρες.
Στην οστρακιά στο εξάνθημα μοιάζει με μικρές κοκκινωπές κηλίδες στο δέρμα σαν στίγματα (στικτό εξάνθημα), είναι πιο πυκνό στις πτυχές του δέρματος και εμφανίζει χαρακτηρηστική απολέπιση. Διαρκεί συνήθως 2-7 ημέρες.
Στην ανεμοευλογιά το χαρακτηριστικό του εξανθήματος είναι οτι έχει διάφορες μορφές εμφάνισης ταυτόχρονα, από κόκκινες κηλίδες του δέρματος μέχρι φυσα…

Η ενασχόληση με τα Social media περιορίζει το διαβήτη και την υπέρταση στους ηλικιωμένους

Έρευνα ανακάλυψε ότι συμμετέχοντες που ήταν δραστήριοι στα κοινωνικά δίκτυα ήταν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους και είχαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, καθώς και λιγότερες χρόνιες παθήσεις όπως υπέρταση και διαβήτη.
Η ενασχόληση με τα Social media περιορίζει το διαβήτη και την υπέρταση στους ηλικιωμένους Η ενασχόληση ηλικιωμένων με τα κοινωνικά δίκτυα θα μπορούσε να μειώσει τη μοναξιά καθώς και χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.
Σύμφωνα με ερευνητές, αυτό οφείλεται στο ότι αυτή η τεχνολογία, όπως emails, Twitter, Skype, έχει τη δυνατότητα να καλλιεργεί σχέσεις μεταξύ των ηλικιωμένων.
Ο William Chopik, του Michigan State University, δήλωσε ότι καθεμία από τις σχέσεις μεταξύ της χρήσης των κοινωνικών δικτύων και της σωματικής και ψυχικής υγείας σχετιζόταν με μειωμένη μοναξιά.
Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι συμμετέχοντες που ήταν δραστήριοι στα κοινωνικά δίκτυα, γενικά ήταν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους και είχαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, καθώς και λιγότερε…

H κοσμική ακτινοβολία βλάπτει την καρδιά

Η παραμονή στο διάστημα, όπου δεν υπάρχει η βαρύτητα της Γης, είναι γνωστό ότι προκαλεί και απώλεια οστικής και μυϊκής μάζας, διόγκωση της καρδιάς και βλάβες στα μάτια.
Τώρα μια νέα μελέτη από τη  NASA και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports βρήκε ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιοπάθεια είναι πενταπλάσιος για τους αστροναύτες των αποστολών Apollo στη Σελήνη. Η αιτία είναι άγνωστη, ωστόσο η σκέψη είναι πως παίζει ρόλο η κοσμική ακτινοβολία.
Το αποτέλεσμα της μελέτης πάντως δεν είναι οριστικό διότι το δείγμα είναι μικρό. Μέχρι σήμερα, μόνο 24 αστροναύτες έχουν ταξιδέψει πέρα από το μαγνητικό πεδίο της Γης.
Οι αστροναύτες του δείγματος πήραν μέρος στις αποστολές Apollo και εκτοξεύτηκαν σε μια περίοδο τεσσάρων ετών, από τον Δεκέμβριο του 1968 έως τον Δεκέμβριο του 1972. Οι οκτώ από τους 24 έχουν πεθάνει και για τους επτά είναι γνωστή η αιτία. Οι τρεις από τους επτά (το 43%) πέθαναν λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το ποσοστό αυτό είναι …

Τι είναι το Σύνδρομο Williams

Πιθανόν να έχετε ακούσει ιστορίες ανθρώπων με το σύνδρομο Williams, χωρίς να το ξέρετε. Σε πολλούς πολιτισμούς αναφέρονται ιστορίες για μικρά μαγικά ανθρωπάκια: νεράιδες, ξωτικά κ.α. Θα λέγαμε πως η εμφάνιση των ατόμων με σύνδρομο Williams προσομοιάζει εκείνης των ξωτικών.
Έχουν συνήθως μικρό ανάστημα, οβάλ αυτιά, μικρές ανασηκωμένες μύτες, φαρδύ στόμα με σαρκώδη χείλη, γουρλωμένα μάτια και μικρά μάγουλα. Σύμφωνα με όλα αυτά πολλοί πιστεύουν πως οι λαϊκές ιστορίες για τα ξωτικά βασίστηκαν σε ανθρώπους που είχαν το σύνδρομο  Williams.
Το σύνδρομο Williams είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή με συνοδό νοητική υστέρηση, αλλά και ένα μωσαϊκό ικανοτήτων και μειονεξιών. Το σύνδρομο Williams είναι σχετικά σπάνιο. Εμφανίζεται 1 φορά περίπου στις 20.000 γεννήσεις και συγκεκριμένα στη Βρετανία 1 φορά στις 18.000 γεννήσεις. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι παρουσιάζεται 1 φορά στις 7.500 γεννήσεις.
Τα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο Williams είναι εξαιρετικά κοινωνικά, φιλικά και ομιλ…

Μίνι εγκεφαλικό: Tα σημάδια που σώζουν ζωές

Ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, που ονομάζεται επίσης “μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο”, εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτή η απόφραξη είναι προσωρινή (παροδική) και, σε αντίθεση με το κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το «μίνι» εγκεφαλικό δεν σκοτώνει γενικά τον εγκεφαλικό ιστό.

Τα συμπτώματα σε ένα "μίνι" εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σύντομα, συνήθως διαρκεί μερικά λεπτά έως μερικές ώρες, αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν συμπτώματα για έως και μία ολόκληρη ημέρα.

Με το να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα πρώιμα σημάδια ενός παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου θα καταφέρετε να το ξεπεράσετε ταχύτερα και με ασφάλεια.

Μίνι εγκεφαλικό: Συμπτώματα
Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν την κινητική δυσλειτουργία. Τις περισσότερες φορές, αυτό εκδηλώνεται ως αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος, η οποία ονομάζεται ημιπάρεση.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Εάν, ένας φίλος ή κάποιος κοντινός σας άνθρωπος βιώνει …

Κρεβάτι, στρώμα και μαξιλάρι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου

Το κρεβάτι, το στρώμα και το μαξιλάρι παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου μας. Εάν δεν είναι καλής ποιότητα ή εάν έχουν φθαρεί από το χρόνο και τη χρήση και δεν τα έχουμε αντικαταστήσει, τότε μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα ύπνου και αϋπνίας.

Το καλό κρεβάτι και το στρώμα ψηλής ποιότητας, δεν θα λύσουν ένα πρόβλημα αϋπνίας που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Εάν όμως δεν είναι κατάλληλα και δεν προσφέρουν την ξεκούραση που απαιτεί το σώμα μας, θα επιδεινώσουν διαταραχές του ύπνου που ήδη υπάρχουν.

Είναι λοιπόν σημαντικό να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση του κρεβατιού, του στρώματος και του μαξιλαριού μας. Ακόμη περισσότερο πρέπει να τα  αλλάζουμε όταν κρίνουμε ότι έχουν φθαρεί. Η επιλογή για αγορά καινούργιων κρεβατιών και στρωμάτων, πρέπει να είναι προσεκτική και σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός.

Ας μην ξεχνούμε ότι περνούμε τουλάχιστο το ένα τρίτο της ζωής μας στο κρεβάτι. Είναι λοιπόν αναγκαίο να αφιερώσουμε όλο το χρόνο που χ…

Τα 5 φυτά που φιλτράρουν τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα φυτά στους εσωτερικούς χώρους δεν προσδίδουν μόνο χρώμα. Ορισμένα έχουν τη δυνατότητα να φιλτράρουν τον αέρα και να εξουδετερώνουν βλαβερές ουσίες. Έρευνα της NASA που εκπονήθηκε το 1989 κατέδειξε για πρώτη φορά αυτή την ιδιότητα των φυτών και έκτοτε αρκετοί επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει τη θεωρία.

Στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας, ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης παρουσίασαν τα ευρήματά τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα των φυτών ως προς τον καθαρισμό του αέρα.

Στους εσωτερικούς χώρους υπάρχουν συχνά βλαβερές πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), όπως προπανόνη, βενζόλιο και φορμαλδεΰδη, προερχόμενες κυρίως από βαφές, έπιπλα, εκτυπωτές και καθαριστικά. Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα πτητικών ενώσεων μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργίες, άσθμα ή ζαλάδα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι πτητικές ενώσεις μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο νευρικό σύστημα ή και καρκίνο.Στο πλαίσιο των νέων δοκιμών αποδείχθηκε ότι πέντε φυτά εξουδετερώνο…

Η Ελλάδα έχει απόλυτη επάρκεια σε αίμα αλλά τα κρούσματα της ελονοσίας θα αυξηθούν

Την απόλυτη επάρκεια σε αίμα για όλη την χώρα, διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς και η πρόεδρος του ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ) κυρία Χάρις Ματσούκα, οι οποίοι καταδίκασαν ακόμη και τους συναδέλφους τους γιατρούς, που μιλούν για καραντίνα.

 Δεν υπάρχει καραντίνα είναι τελείως λάθος όρος ακόμη και από τους επιστήμονες όταν λέγεται, αλλά μόνο προσωρινός αποκλεισμός των αιμοδοτών που βρίσκονται σε περιοχές με κρούσματα ελονοσίας, τόνισαν η ηγεσία και οι εκπρόσωποι των φορέων μετά την ευρεία σύσκεψη που είχαν στο υπουργείο Υγείας.

Αναφορικά με τα κρούσματα ελονοσίας, ο καθηγητής της ΕΣΔΥ και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι αυτή την στιγμή, έχουμε 4 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης, τα οποία αυτά μας ενδιαφέρουν διότι τα εξωτερικά δεν έχουν καμία σημασία. Από το 2009 έχουμε περιστατικά ελονοσίας και είναι πράγματι μεγάλη η απορία μου όπως είπε, γιατί έχει γίνει τόσος θόρυβος με τα 4 αυτά περιστατικά. Τα περιστατικά με ελ…

Πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει να οδηγούν οι ηλικιωμένοι

Όλο και πιο απαραίτητη γίνεται η αξιολόγηση της ικανότητας ηλικιωμένων για την παράταση ή τη διακοπή της οδήγησης, λόγω του αυξανόμενου ποσοστού ατόμων με άνοια σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και του κινδύνου πρόκλησης ατυχημάτων, επισημαίνει η καθηγήτρια Εφαρμογών, στο Τμήμα Εργοθεραπείας του ΤΕΙ Αθηνών, Ιωάννα Κατσούρη, η οποία εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα την επίδραση της άνοιας στην οδήγηση, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας του ΑΠΘ νευρολόγου-ψυχιάτρου Μάγδας Τσολάκη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσολάκη και η κ. Κατσούρη απαντούν από κοινού σε ερωτήματα για τις περιπτώσεις που δεν θα πρέπει να οδηγούν οι ηλικιωμένοι, για τις παθήσεις που επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης ηλικιωμένων, για το πώς προσδιορίζεται το στάδιο της άνοιας κατά το οποίο απαγορεύεται η οδήγηση και για το τι έδειξαν οι μελέτες.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν θα πρέπει να οδηγούν οι ηλικιωμένοι και ποιες παθήσεις είναι απαγορευτικές για την οδήγηση;
Η οδήγηση από ηλικιωμένους και η ασφαλής μετακίνησή τους αποτελεί…

Ζευγαρώνοντας με τον ακατάλληλο

Γιατί οι άνθρωποι, ακόμα και οι πιο έξυπνοι, παντρεύονται ή γενικά ζευγαρώνουν τόσο συχνά με πρόσωπα εντελώς ακατάλληλα; Ποιος είναι ο λόγος που επιλέγεις να αποτύχεις στον έρωτα με κάποιον όταν όλοι οι τρίτοι γύρω σου προέβλεπαν εξαρχής την αποτυχία σας;

Η πρώτη εύκολη απάντηση που μας έρχεται στα χείλη είναι πως ο έρωτας είναι τυφλός. Ο έρωτας λένε, δεν έχει να κάνει με τη λογική. Ερωτευμένοι βαριά – ιδίως κατά τη νιότη – με τον ίδιο τον έρωτα, αφήνουμε τον ποθητό άνθρωπο, ως ορισμένο μοναδικό πρόσωπο, σε δεύτερο πλάνο.

Πρώτα ο έρωτας για τον έρωτα, μετά ο έρωτας για το πρόσωπο, το συγκεκριμένο πρόσωπο.
Λαχταρούμε τόσο να βυθιστούμε στην αισθηματική ατμόσφαιρα και στο σενάριο ενός ειδυλλίου, που δε χάνουμε καιρό για να εξετάσουμε προσεχτικά ποιος είναι πράγματι αυτός που αρχίζουμε να ερωτευόμαστε. Αν είναι δηλαδή όντως εκείνος που αγαπάμε.

Λίγα ελκυστικά χαρακτηριστικά είναι υπεραρκετά να πυροδοτήσουν καρδιά και σώμα. Για τα υπόλοιπα, τον πρώτο τουλάχιστον καιρό, θα αναλάβει η φλογ…

Δερματική υγεία: Τι πρέπει να προσέχουμε στο κολυμβητήριο

Η κολύμβηση είναι δραστηριότητα που συνδυάζει άσκηση ολόκληρου του σώματος, ευεξία και ψυχική ευφορία, γι’ αυτό όλο και περισσότεροι - μικροί και μεγάλοι - απολαμβάνουν πλέον τα οφέλη ενός κολυμβητηρίου. Ωστόσο, οι πλημμελείς συνθήκες καθαρισμού της πισίνας και των κοινόχρηστων χώρων (ντους, αποδυτήρια), ο συνωστισμός και η λανθασμένη ατομική υγιεινή εγκυμονούν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης δερματικών λοιμώξεων.

Οι συχνότερες από αυτές είναι:
Μυρμηκιές: Οφείλονται στον ιό ανθρώπινων θηλωμάτων (ιοί HPV) που έχει πάνω από 100 τύπους και είναι ανθεκτικός στην ξηρασία, την ψύξη και τους χημικούς διαλύτες. Οι κοινές μυρμηκιές εμφανίζονται συνήθως στα χέρια και συχνότερα σε ηλικίες 5-20 ετών, ενώ οι πελματιαίες μυρμηγκιές απαντώνται κυρίως στην εφηβική ηλικία. Η θεραπεία τους γίνεται με ψεκασμό με υγρό άζωτο και τοπικά κερατολυτικά.

Μολυσματική τέρμινθος: Ιογενής λοίμωξη που προσβάλλει κυρίως παιδιά και χαρακτηρίζεται από ομφαλωτές βλατίδες στο χρώμα του δέρματος, με κύρια εντόπιση στο πρόσωπο,…

Εξέταση αίματος υπόσχεται πρόγνωση του εγκεφαλικού επεισοδίου

Μια απλή αιματολογική εξέταση ίσως κάποτε να μπορεί να προβλέψει με ασφάλειας τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου. Καναδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μέτρηση των επιπέδων τεσσάρων βιοδεικτών στο αίμα μπορεί να δώσει αξιόπιστη εικόνα του κινδύνου που αντιμετωπίζει το άτομο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακ Μαστερ στο Οντάριο, μέτρησε τα επίπεδα διαφόρων βιοδεικτών στο αίμα 3.200 ατόμων. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 61 ετών και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για εννέα χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος 98 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα αυξημένα επίπεδα τεσσάρων βιοδεικτών στο αίμα σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Συγκεκριμένα, τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης υποδείκνυαν 32% μεγαλύτερο κίνδυνο, εν συγκρίσει με τα χαμηλότερα επίπεδα της. Επίσης, τα αυξημένα επίπεδα του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα, της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και του υπ…

Γιατρός στο εδώλιο για έκτρωση σε 13χρονη

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Κω θα καθίσουν το φθινόπωρο, ένας γιατρός και ένας 34χρονος οι οποίοι κατηγορούνται για την έκτρωση μίας 13χρονης κοπέλας πριν από τέσσερα χρόνια!

Συγκεκριμένα, ο γιατρός κατηγορείται για τεχνητή διακοπή εγκυμοσύνης ανήλικης εγκύου χωρίς την συναίνεση των γονιών της, σε μη οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα και έκθεση, ενώ ο 34χρονος για αποπλάνηση ανηλίκου που συμπλήρωσε το δωδέκατο αλλά όχι και το 14ο έτος της ηλικίας του κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία στην τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης της ανήλικης χωρίς την συναίνεση των γονιών της.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης μετά από μήνυση που υπέβαλε η οικογένεια της ανήλικης το Φθινόπωρο του 2011 σε βάρος του 34χρονου με τον οποίο η νεαρή κοπέλα διατηρούσε σχέση, κατά την οποία και φέρεται να έμεινε έγκυος.
Όμως τη κύηση της την σταμάτησε, με αποτέλεσμα στην υπόθεση να εμπλακεί και ο γιατρός.

Σε βάρος των δύο ανδρών ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και ένα χρόνο μετά πέρ…

Πράγματα που δεν σας λέει κανείς για την απώλεια κιλών

Το να χάσετε μόλις το 5-10% του σωματικού σας βάρους μπορεί να βελτιώσει τη γενική σας υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης.

Αλλά, σύμφωνα με τον δρ Adam Tsai από τον οργανισμό υγείας Kaiser Permanente στο Κολοράντο των ΗΠΑ, καμιά φορά το να χάσετε τα ανεπιθύμητα κιλά μπορεί να έχει μερικές λιγότερο προφανείς επιπτώσεις, και όχι πάντα προς το καλύτερο.

Το δέρμα σας μπορεί να “σακουλιάσει”: Ένα πράγμα που πολλοί άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να διαχειριστούν μετά από μια δραματική απώλεια βάρους είναι η χαλάρωση και το “κρέμασμα” του δέρματος. Είναι κάτι που φεύγει πολύ δύσκολα και ίσως δεν φύγει ποτέ και μπορεί να σας αφήσει απογοητευμένους με το “νέο” σας σώμα.

Θα έχετε περισσότερη ενέργεια: Μια μεγάλη αύξηση της ενέργειάς τους είναι συχνά το πρώτο πράγμα που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ως αλλαγή επάνω τους, όταν αρχίσουν να χάνουν βάρος. Η απώλεια βάρους βελτιώνει επίσης την αποτελεσματικότητα του οξυγόνου στο αίμα. Έτσι δεν θα δείτ…

Η ημικρανία μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη βιταμινών - Τι πρέπει να τρώτε

Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, η ημικρανία ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να οφείλεται σε έλλειψη βιταμινών.

Αναλύσεις που αφορούσαν 7.691 ασθενείς υπέδειξαν ότι όσοι εκδήλωναν συχνότερα ημικρανίες ήταν πολύ πιο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, βιταμίνης Β2, φυλλικού οξέος και συνενζύμου Q10. Καθεμιά από αυτές τις βιταμίνες παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα του οργανισμού.

Πού μπορείτε να βρείτε αυτές τις βιταμίνες
Η βιταμίνη D βρίσκεται σε σημαντική ποσότητα στον σολομό, στον τόνο, στον ξιφία, στο τυρί και στο αυγό. Μπορείτε επίσης να βρείτε στην αγορά προϊόντα (π.χ. γάλα, χυμό πορτοκάλι) ενισχυμένα με βιταμίνη D. Επίσης, ο οργανισμός μας συνθέτει τη βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο.

Η βιταμίνη Β2 βρίσκεται κυρίως στη σόγια, στο σπανάκι, στη γαλοπούλα, στα αμύγδαλα και στο γιαούρτι.

Το φυλλικό οξύ μπορείτε να το πάρετε από λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμ…

Θυρεοειδής αδένας: Πώς επηρεάζει τα μαλλιά

Ο θυρεοειδής είναι ένα αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του λαιμού, επάνω από την τραχεία.

Παράγει ορμόνες που ελέγχουν το μεταβολικό ρυθμό και τα επίπεδα ενέργειας. Μια διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός) μπορεί να μειώσει ή να αυξήσει υπερβολικά το μεταβολικό ρυθμό, καθώς διαταράσσει τη διαδικασία παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα για τις Παθήσεις του Θυρεοειδούς, ο σοβαρής μορφής, μακρόχρονος υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός μπορεί να ευθύνεται για την τριχόπτωση.
Στην περίπτωση αυτή, η αδυναμία και η απώλεια των μαλλιών είναι διάχυτη και δεν εκδηλώνεται σε συγκεκριμένα σημεία του τριχωτού της κεφαλής. Η αποκατάσταση της όψης των μαλλιών επιτυγχάνεται με την επιτυχή θεραπευτική αντιμετώπιση της διαταραχής του θυρεοειδούς. Θα χρειαστούν όμως αρκετοί μήνες θεραπείας έως ότου αποκατασταθεί η φυσιολογική διαδικασία ανάπτυξης των μαλλιών.

Οι ήπιες (υποκλινικές) μορφές υποθυρεοειδι…

Ποιες τροφές επιλέγουν οι στρεσαρισμένοι άνθρωποι

Σε «δύσκολες» περιόδους κατά τις οποίες το άτομο δέχεται την παρατεταμένη επίδραση στρεσογόνων παραγόντων, παρατηρείται διαταραχή της ομοιόστασης του οργανισμού στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα στρεσογόνα ερεθίσματα που συνίσταται σε αλλαγή στην ψυχοφυσιολογία του οργανισμού.

Η νευροορμονική ανταπόκριση του οργανισμού στο στρες συνίσταται στην αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης στον οργανισμό, της αδρεναλίνης και άλλων ορμονών του στρες.

Όταν ένα άτομο βιώνει χρόνιο στρες, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει χρόνια απόκλιση των ρυθμιστικών συστημάτων του οργανισμού από το μέσο κανονικό επίπεδο λειτουργίας με αποτέλεσμα να εμφανίζει υπερκορτιζολαιμία. Το χρόνιο στρες προσαρμόζει και την όρεξη και την πρόσληψη τροφής με αποτέλεσμα η ημερήσια θερμιδική πρόσληψη να υπερβαίνει το φυσιολογικό και η ενεργειακή δαπάνη να μειώνεται καθώς το στρες επηρεάζει όλες τις συμπεριφορές υγείας μεταξύ των οποίων και την άσκηση, όπου παρατηρείται μείωση της συνολικής φυσικής δραστηριότητας του ατόμου.

Όπως…

10 κοινές παρενέργειες των αντισυλληπτικών χαπιών

Το αντισυλληπτικό χάπι είναι μια μορφή ορμονικής αντισύλληψης που λαμβάνεται από εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο για την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Το χάπι είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης όταν λαμβάνεται σωστά.

Κάθε χρόνο το 8% των γυναικών βιώνουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη κατά τη λήψη του χαπιού, συνήθως επειδή ξέχασε να το πάρει. Ωστόσο, όταν λαμβάνεται καθημερινά την ίδια στιγμή, μόνο μία στις 100 γυναίκες θα βιώσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη κατά το πρώτο έτος της λήψης του χαπιού.

Το χάπι μπορεί επίσης να ληφθεί και για άλλες θεραπείες ιατρικών καταστάσεων, όπως:
Έλεγχος περιόδου
Ακανόνιστες περιόδους
Μηνορραγία (βαριές περιόδους)
Δυσμηνόρροια (επώδυνες περιόδους)
Ενδομητρίωση
Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) και προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD)
Ακμή, υπερτρίχωση (υπερβολική τριχοφυία) και αλωπεκία (απώλεια μαλλιών)
Μείωση του κινδύνου των κύστεων μαστού, των κύστεων στις ωοθήκες και της φλεγμονώδης νόσου της πυέλου (PID).

Τα αντισυλληπτικά απ…

Μήνας κινητοποιήσεων ο Σεπτέμβριος για τα δημόσια νοσοκομεία

Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν για το Σεπτέμβριο οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις στο Ε.Σ.Υ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει εξαγγείλει τη συμμετοχή της στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, ενώ την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου οργανώνει «πορεία σωτηρίας», επτά χιλιομέτρων, με τίτλο «το καραβάνι της Υγείας». Η πορεία, όπως αναφέρει το zougla.gr, με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα ξεκινήσει από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στις 7 το πρωί, θα διέλθει από τα Νοσοκομεία Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ, Γεννηματά, Άγ. Δημήτριος και θα καταλήξει στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στα νοσοκομεία «προσελήφθησαν 450 υπάλληλοι και μόνο, εκ των 950 θέσεων που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι «οι υπόλοιπες 500 θέσεις πολύ δύσκολα θα καλυφθούν», αν και, όπως αναφέρει, «οι Υπουργοί Υγείας δεσμεύονταν για την πρόσληψη και των 950 υπαλλήλων έως τέλος το…

Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε υπογλυκαιμία

Η υπογλυκαιμία ή υπογλυκαιμικό επεισόδιο είναι η κατάσταση κατά την οποία το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα (γνωστό και ως «ζάχαρο» του αίματος) πέφτει σε χαμηλά επίπεδα, κάτω από 4 mmol/l (72 mg/dl).

Αυτό συμβαίνει όταν στον οργανισμό υπάρχει περισσότερη ινσουλίνη απ' όση χρειάζεται.
Υπάρχουν αρκετά συμπτώματα που προειδοποιούν ότι η γλυκόζη είναι χαμηλή. Αυτά είναι: ιδρώτας, πονοκέφαλος, υπερκόπωση, χλόμιασμα, τρεμούλα, ταχυπαλμία, πείνα, μεταβολές διάθεσης, θαμπή όραση, ζαλάδα.

Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας εμφανίζονται σε δύο φάσεις: καθώς τα επίπεδα του σακχάρου μειώνονται, θα αισθανθείτε συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της «αύξησης της αδρεναλίνης»: ταχυκαρδία, εφίδρωση, τρέμουλο, πείνα.

Όταν τα σάκχαρο φτάνει σε χαμηλά επίπεδα, τότε εμφανίζονται συμπτώματα έλλειψης σακχάρου από τον εγκέφαλο: αποπροσανατολισμός, σύγχυση και κώμα.
Η αναγνώριση της υπογλυκαιμίας δεν είναι δύσκολη όταν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία, καθώς η κατάσταση του οργανισμού μεταβάλλεται σημαντικά.

Ωσ…

Καφές και εγκυμοσύνη. Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ένα από τα πράγματα που αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να κόψουν κάποιες εγκυμονούσες είναι ο καφές.
Είναι ένα κομμάτι το οποίο φοβίζει και αγχώνει πολλές μελλοντικές μανούλες οι οποίες θέλουν να απολαμβάνουν τον πρωινό καφέ τους. Τι ισχύει όμως και τι πρέπει να προσέχουν οι εγκυμονούσες.

Στην πραγματικότητα όταν καταναλώνεται με μέτρο δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορείτε λοιπόν να καταναλώσετε με ασφάλεια έναν μονό ελληνικό ή μια μικρή κούπα γαλλικού καφέ ενώ θα ήταν προτιμότερο να το αποφεύγεται περισσότερο κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ενημέρωσης για τα Τρόφιμα δεν πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα από 300 mg καφεΐνης την ημέρα, ποσότητα που περιέχεται σε δύο-τρία φλιτζάνια καφέ.

Αν τώρα, έχετε ταχυπαλμίες να ξέρετε ότι ο καφές δεν σας βοηθά και αντιθέτως μπορεί να τις εντείνει. Kαλό είναι επίσης να αποφεύγετε τον στιγμιαίο και τον φραπέ. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε, επιπλέον, είναι ότι καφεϊνη περιέχει η σοκολάτα, το τσάι και τα ανα…

Αυτοάνοσα νοσήματα: όταν το σώμα επιτίθεται στον εαυτό του

Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ασθένειες που προκύπτουν γιατί το σώμα μας επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα.Ένας στους δέκα πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Είναι σήμερα η κύρια αιτία χρόνιων ασθενειών και επηρεάζει την υγεία περισσότερων ανθρώπων απ’ ότι τα καρδιακά νοσήματα ή ο καρκίνος. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αυτοάνοσων Νοσημάτων πενήντα εκατομμύρια Αμερικανοί, ένας στους πέντε, πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα και οι αριθμοί φαίνεται να είναι αντίστοιχοι και για τον Ευρωπαϊκό πληθυσμό.
Ασθένειες όπως:
- Σκλήρυνση κατά πλάκας
- Διαβήτης
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
- Ψωρίαση
- Ελκώδης κολίτιδα
- Νόσος του Crohn
- Ερυθηματώδης λύκος
- Δερματίτιδες
- Μυασθένεια
- ALS
ανήκουν στη κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων και αυξάνονται δραματικά τα τελευταία 15 χρόνια. Είναι χρόνια νοσήματα, για τα οποία το άτομο που πάσχει, πρέπει να λαμβάνει πολύπλοκα φαρμακευτικά σχήματα για την υπόλοιπη ζωή του.

Για…

Πέντε συμβουλές προετοιμασίας πριν τη μέτρηση της πίεσης

Η τακτική μέτρηση της πίεσης είναι ένα απαραίτητο μέτρο ώστε να εντοπιστεί έγκαιρα η υπέρταση και να σχεδιαστεί το απαραίτητο πλάνο παρέμβασης από τον θεράποντα ιατρό.

Για να γίνει σωστά η μέτρηση της πίεσης –και επομένως να είναι αξιόπιστη η ένδειξη– πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω πέντε βήματα προετοιμασίας.

1. Χαλαρώστε για 3-5 λεπτά πριν τη μέτρηση χωρίς να μιλάτε.
2. Καθίστε σε μια αναπαυτική καρέκλα, με επαρκή υποστήριξη της πλάτης και χωρίς να σταυρώνετε τα πόδια.
3. Μείνετε ακίνητοι και τοποθετήστε το χέρι σε μια σταθερή επιφάνεια (π.χ. τραπέζι), τεντωμένο στο ύψος της καρδιάς.
4. Εάν φοράτε μακρυμάνικο, διπλώστε τα μανίκια ώστε να αγκαλιάζουν χαλαρά το χέρι. Θα πρέπει να χωρά τουλάχιστον ένα δάχτυλο ανάμεσα στο ρούχο και στο χέρι.
5. Το διπλωμένο μανίκι θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 2,5 εκατοστά από την άρθρωση του αγκώνα.
Είναι επίσης σημαντικό να σημειώνετε την ημερομηνία και την ώρα κάθε μέτρησης ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε τα στοιχεία σε βάθος χρόνου.

Πηγή: Πανεπι…

Τα συμπτώματα που δείχνουν επιβαρυμένο συκώτι – Κάντε αποτοξίνωση σε 30 μέρες

Αν αναλογιστείτε όλες τις τοξίνες στις οποίες το σώμα μας εκτίθεται καθημερινά, θα δείτε ότι το ήπαρ (συκώτι) λειτουργεί πάντα στην μέγιστη ένταση.
Ξεκινώντας από τα τηγανητά φαγητά και τις τροφές που έχουν υποστεί επεξεργασία με φυτοφάρμακα, μέχρι τις τοξίνες από τον αέρα που αναπνέουμε, όλα πρέπει να φιλτράρονται από το συκώτι μας. Με τον καιρό αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες του ήπατος.

Συμπτώματα από ένα πολύ επιβαρυμένο ήπαρ
Μερικά συμπτώματα μπορεί να “χτυπήσουν καμπανάκι” ότι κάτι δεν πάει καλά με το συκώτι σας. Αν έχετε κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, τότε κατά πάσα πιθανότητα το συκώτι σας έχει υποστεί βλάβη.

-Τα ούρα και κόπρανα σας δεν είναι κανονικά (χρωματισμός, πυκνότητα κλπ)
-Το δέρμα σας είναι κιτρινωπό και το χρώμα του δεν θα αλλάζει ακόμη και μετά τη βελτίωση της διατροφής σας
- Μπορεί να αρχίσει να εμφανίζεται μονοπυρήνωση
- Ο σκληρός χιτώνας του ματιού σας είναι κίτρινος ή/και κοκκινωπός από αιμοφόρα αγγεία που έχουν βλάβη
- Έχετε διαρκώς κάποια ενόχληση στο σ…