Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ελλάδα έχει απόλυτη επάρκεια σε αίμα αλλά τα κρούσματα της ελονοσίας θα αυξηθούν


Την απόλυτη επάρκεια σε αίμα για όλη την χώρα, διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς και η πρόεδρος του ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ) κυρία Χάρις Ματσούκα, οι οποίοι καταδίκασαν ακόμη και τους συναδέλφους τους γιατρούς, που μιλούν για καραντίνα.

 Δεν υπάρχει καραντίνα είναι τελείως λάθος όρος ακόμη και από τους επιστήμονες όταν λέγεται, αλλά μόνο προσωρινός αποκλεισμός των αιμοδοτών που βρίσκονται σε περιοχές με κρούσματα ελονοσίας, τόνισαν η ηγεσία και οι εκπρόσωποι των φορέων μετά την ευρεία σύσκεψη που είχαν στο υπουργείο Υγείας.

Αναφορικά με τα κρούσματα ελονοσίας, ο καθηγητής της ΕΣΔΥ και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι αυτή την στιγμή, έχουμε 4 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης, τα οποία αυτά μας ενδιαφέρουν διότι τα εξωτερικά δεν έχουν καμία σημασία. Από το 2009 έχουμε περιστατικά ελονοσίας και είναι πράγματι μεγάλη η απορία μου όπως είπε, γιατί έχει γίνει τόσος θόρυβος με τα 4 αυτά περιστατικά. Τα περιστατικά με ελονοσία πάντως θα αυξηθούν όπως τόνισε ο καθηγητής. Πάντως κανένα από τα περιστατικά της ελονοσίας, δεν έχει συνδεθεί με τους πρόσφυγες, όπως ανέφερε.

Για το αίμα, ο κ. Παναγιωτόπουλος, σημείωσε ότι είμαστε ακραία σχολαστικοί. Καταδίκασε μάλιστα τους γιατρούς που μίλησαν για καραντίνα, όπως είπαμε παραπάνω.
Ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός από την πλευρά του, τόνισε σε συνέχεια όσων είπε η κυρία Ματσούκα, ότι πράγματι δεν θα έχουμε πρόβλημα με το αίμα εφέτος, ωστόσο επικαιροποιήσαμε το Σχέδιο Ενίσχυσης της εθελοντικής Αιμοδοσίας, το οποίο προβλέπει ακόμη την δημιουργία Εθνικού Μητρώου Εθελοντών καθώς και την δημιουργία Πληροφοριακού Συστήματος το οποίο θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να παρεμβαίνει όταν υπάρχουν ελλείψεις στο σύστημα.

Ο υπουργός, ανέφερε ακόμη, ότι στην Ελλάδα έχουμε σποραδικά αλλά ελεγχόμενα κρούσματα και επιδημιολογικά η χώρα είναι ασφαλής. Αυτό προκύπτει από τις γνωμοδοτήσεις μεγάλων Οργανισμών, ενώ όπως έχουμε πει πολλές φορές, δεν θα επιτρέψουμε το προσφυγικό, να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα, σημείωσε με νόημα.

Η κυρία Ματσούκα επεσήμανε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για το αίμα είναι πολύ αυστηρά και για τον λόγο αυτόν, απολύτως ασφαλή ενώ όσον αφορά το θέμα της επάρκειας, δεν είχαμε καμία όχληση τον Αύγουστο.
Ο ΓΓ Δημόσιας υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος, τόνισε ότι το Σχέδιο ΜΕΡΟΠΗ λειτουργεί κανονικά παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και χρήματα. Προσπαθούμε απρόσκοπτα να κάνουμε την δουλειά μας. Οι ψεκασμοί του κουνουπιών έγιναν με επάρκεια από τις Περιφέρειες, ωστόσο στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα υπάρξουν θεσμικές αλλαγές, ώστε να γίνει καλύτερος συντονισμός, όπως δήλωσε.

Οι ψεκασμοί έγιναν με μεγαλύτερη επάρκεια φέτος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, συνέχισε, «όμως δεν είμαστε στο σημείο που πρέπει να είμαστε. Χρειάζεται ο συντονισμός να είναι καλύτερος με τις περιφέρειες. Η περιφέρεια έχει την ευθύνη και βλέπετε ότι και η περιφέρεια έχει την ευαισθησία να απαντήσει και δια του κ. Μπακογιάννη και δια του κ. Αγοραστού. Δεν λέω ότι έγινα όλα τέλεια. Γιατί υπάρχουν και εταιρείες που κάνουν ενστάσεις η μια στην άλλη και εμποδίζουν τις περιφέρειες. Επίσης θα μπορούσαν τα προγράμματα αεροψεκασμού να είναι πιο μακροχρόνια, για δύο ή τρία έτη έτσι ώστε να μην έχουμε διαγωνισμούς κάθε χρόνο.

Για το προσφυγικό, επεσήμανε ότι το σχέδιο Μετεγκατάστασης που επεξεργάζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, θα δώσει σημαντικές λύσεις για τους πρόσφυγες και τις ανάγκες τους.
Να σημειωθεί, ότι στην σημερινή συνάντηση δεν ήταν παρόντες εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη σύσκεψη την Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας, με την συμμετοχή του προέδρου του Κέντρου καθηγητή Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ.

http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/story/346683/aima

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε