Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ελλάδα έχει απόλυτη επάρκεια σε αίμα αλλά τα κρούσματα της ελονοσίας θα αυξηθούν


Την απόλυτη επάρκεια σε αίμα για όλη την χώρα, διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς και η πρόεδρος του ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ) κυρία Χάρις Ματσούκα, οι οποίοι καταδίκασαν ακόμη και τους συναδέλφους τους γιατρούς, που μιλούν για καραντίνα.

 Δεν υπάρχει καραντίνα είναι τελείως λάθος όρος ακόμη και από τους επιστήμονες όταν λέγεται, αλλά μόνο προσωρινός αποκλεισμός των αιμοδοτών που βρίσκονται σε περιοχές με κρούσματα ελονοσίας, τόνισαν η ηγεσία και οι εκπρόσωποι των φορέων μετά την ευρεία σύσκεψη που είχαν στο υπουργείο Υγείας.

Αναφορικά με τα κρούσματα ελονοσίας, ο καθηγητής της ΕΣΔΥ και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Τάκης Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι αυτή την στιγμή, έχουμε 4 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης, τα οποία αυτά μας ενδιαφέρουν διότι τα εξωτερικά δεν έχουν καμία σημασία. Από το 2009 έχουμε περιστατικά ελονοσίας και είναι πράγματι μεγάλη η απορία μου όπως είπε, γιατί έχει γίνει τόσος θόρυβος με τα 4 αυτά περιστατικά. Τα περιστατικά με ελονοσία πάντως θα αυξηθούν όπως τόνισε ο καθηγητής. Πάντως κανένα από τα περιστατικά της ελονοσίας, δεν έχει συνδεθεί με τους πρόσφυγες, όπως ανέφερε.

Για το αίμα, ο κ. Παναγιωτόπουλος, σημείωσε ότι είμαστε ακραία σχολαστικοί. Καταδίκασε μάλιστα τους γιατρούς που μίλησαν για καραντίνα, όπως είπαμε παραπάνω.
Ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός από την πλευρά του, τόνισε σε συνέχεια όσων είπε η κυρία Ματσούκα, ότι πράγματι δεν θα έχουμε πρόβλημα με το αίμα εφέτος, ωστόσο επικαιροποιήσαμε το Σχέδιο Ενίσχυσης της εθελοντικής Αιμοδοσίας, το οποίο προβλέπει ακόμη την δημιουργία Εθνικού Μητρώου Εθελοντών καθώς και την δημιουργία Πληροφοριακού Συστήματος το οποίο θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να παρεμβαίνει όταν υπάρχουν ελλείψεις στο σύστημα.

Ο υπουργός, ανέφερε ακόμη, ότι στην Ελλάδα έχουμε σποραδικά αλλά ελεγχόμενα κρούσματα και επιδημιολογικά η χώρα είναι ασφαλής. Αυτό προκύπτει από τις γνωμοδοτήσεις μεγάλων Οργανισμών, ενώ όπως έχουμε πει πολλές φορές, δεν θα επιτρέψουμε το προσφυγικό, να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα, σημείωσε με νόημα.

Η κυρία Ματσούκα επεσήμανε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για το αίμα είναι πολύ αυστηρά και για τον λόγο αυτόν, απολύτως ασφαλή ενώ όσον αφορά το θέμα της επάρκειας, δεν είχαμε καμία όχληση τον Αύγουστο.
Ο ΓΓ Δημόσιας υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος, τόνισε ότι το Σχέδιο ΜΕΡΟΠΗ λειτουργεί κανονικά παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό και χρήματα. Προσπαθούμε απρόσκοπτα να κάνουμε την δουλειά μας. Οι ψεκασμοί του κουνουπιών έγιναν με επάρκεια από τις Περιφέρειες, ωστόσο στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα υπάρξουν θεσμικές αλλαγές, ώστε να γίνει καλύτερος συντονισμός, όπως δήλωσε.

Οι ψεκασμοί έγιναν με μεγαλύτερη επάρκεια φέτος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, συνέχισε, «όμως δεν είμαστε στο σημείο που πρέπει να είμαστε. Χρειάζεται ο συντονισμός να είναι καλύτερος με τις περιφέρειες. Η περιφέρεια έχει την ευθύνη και βλέπετε ότι και η περιφέρεια έχει την ευαισθησία να απαντήσει και δια του κ. Μπακογιάννη και δια του κ. Αγοραστού. Δεν λέω ότι έγινα όλα τέλεια. Γιατί υπάρχουν και εταιρείες που κάνουν ενστάσεις η μια στην άλλη και εμποδίζουν τις περιφέρειες. Επίσης θα μπορούσαν τα προγράμματα αεροψεκασμού να είναι πιο μακροχρόνια, για δύο ή τρία έτη έτσι ώστε να μην έχουμε διαγωνισμούς κάθε χρόνο.

Για το προσφυγικό, επεσήμανε ότι το σχέδιο Μετεγκατάστασης που επεξεργάζεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, θα δώσει σημαντικές λύσεις για τους πρόσφυγες και τις ανάγκες τους.
Να σημειωθεί, ότι στην σημερινή συνάντηση δεν ήταν παρόντες εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη σύσκεψη την Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας, με την συμμετοχή του προέδρου του Κέντρου καθηγητή Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ.

http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/story/346683/aima

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...