Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιουνίου 5, 2016

Τι προκαλεί στον οργανισμό η έλλειψη του ψευδάργυρου

Ο ψευδάργυρος (Zn) είναι ένα σημαντικό στοιχείο, συμπαράγοντας της καρβονικής ανυδράσης, της αλκαλικής φωσφατάσης, των RNA και DNA πολυμερασών, της αλκοολικής αφυδρογονάσης και πολλών άλλων σημαντικών ενζύμων και πρωτεϊνών. Ο ψευδάργυρος είναι ένα πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο. Ανανεώνει τα κύτταρα μας και κρατάει το δέρμα μας σφριγηλό και νεανικό.
Ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία του οργανισμού από μολύνσεις, ιώσεις και ασθένειες, ενώ βοηθά στη διαδικασία επούλωσης τραυμάτων. Συμμετέχει επίσης στην αναπαραγωγή και ανάπτυξη των κυττάρων του σώματός μας και επιπλέον έχει πρωτεύουσα σημασία για το μεταβολισμό των υδατανθράκων. Τέλος, το νευρικό σύστημα χρησιμοποιεί τον ψευδάργυρο που είναι σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης.
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την αναπαραγωγή τόσο στους άντρες όσο και σ…

Το 30% των εγκεφαλικών παγκοσμίως έχουν αιτία την ατμοσφαιρική ρύπανση

Για δεκαετίες είχαν υποτιμηθεί οι επιπτώσεις που προκαλεί στην υγεία η ατμοσφαιρική ρύπανση και ιδιαίτερα στους πνεύμονες, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Φαίνεται όμως ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί σημαντική αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς ευθύνεται για το 29,2% εξ’ αυτών παγκοσμίως, όπως συμπεραίνει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet Neurology. Τα υπόλοιπα εγκεφαλικά επεισόδια έχουν αιτία κυρίως την κακή διατροφή, το κάπνισμα, την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος.
Η μελέτη αυτή ήταν η πρώτη που ανέλυσε τους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο με τέτοια λεπτομέρεια, σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από την Global Burden of Disease Study για την εκτίμηση της νόσου και βρήκαν ότι σχετίζεται με 17 παράγοντες κινδύνου σε 188 χώρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η μελέτη, σε όλο τον κόσμο σχεδόν 15 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο ετησίως. Περίπου 6 εκατομμύρια χάνουν τη …

Νέο τεστ αναπνοής ανιχνεύει καρκίνο στους πνεύμονες

Ένα απλό τεστ αναπνοής μπορεί να ανιχνεύσει αλλαγές σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού περιοδικού The Annals of Thoracic Surgery.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τρεις χημικοί δείκτες, γνωστοί ως καρβονυλικές ενώσεις (αέρια που απελευθερώνονται όταν οι άνθρωποι εκπνέουν) ανιχνεύονται σε αισθητά μειωμένη συγκέντρωση σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι έχουν ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκων.
Αυτό υποστηρίζει ο δρ Victor Van Berkel, χειρουργός θώρακος στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Louisville στο Κεντάκι των ΗΠΑ, ο οποίος ήταν ένας εκ των επικεφαλής συγγραφέων της μελέτης.
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα γιατί αυτές οι χημικές ενώσεις ανιχνεύονται σε μειωμένες συγκεντρώσεις στο τεστ αναπνοής που έκαναν οι συμμετέχοντες. Θα μπορούσε να είναι επειδή οι όγκοι που αφαιρέθηκαν ήταν εκείνοι που παρήγαγαν εξαρχής τι…

Σε βάθος ο έλεγχος για τα κλεμμένα φάρμακα

Σε εξέλιξη είναι οι έλεγχοι στο Θεαγένειο νοσοκομείο μετά τις καταγγελίες για υπεξαίρεση φαρμάκων με απώτερο σκοπό την προώθησή τους στο εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, μετά τις καταγγελίες για υπεξαίρεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από το Θεαγένειο και προώθησής τους στο εξωτερικό, ο Υπουργός Υγείας έδωσε εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας- Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας να ξεκινήσουν ελέγχους σε φαρμακεία μεγάλων νοσοκομείων της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι και το Θεαγένειο. Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν τα ειδικά κλιμάκια αφορούν όλο το σύστημα διακίνησης και διαχείρισης των ΦΥΚ .
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, με εντολή του υπουργού Υγείας, μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο Γενικός Επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ, Σταύρος Ευαγγελάτος, προκειμένου να συντονίσει τους ελέγχους που διενεργούνται στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδος.

iatrikesexelixeis

Τι μπορείτε να πάθετε από τη μούχλα στο σπίτι

Η μούχλα στο σπίτι δεν έχει μόνο αντιαισθητική εικόνα και ενοχλητική μυρωδιά. Το χειρότερο από όλα είναι ότι είναι πολύ βλαβερή για την υγεία.
Είναι ένα φαινόμενο αρκετά συχνό και πολύ ενοχλητικό. Οι μύκητες της μούχλας, ωστόσο, ανήκουν στο φυσικό μας περιβάλλον και βρίσκονται περισσότερο στον αέρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν τα σπόρια της μούχλας μετοικούν στον υγρό τοίχο και σε υγρά υλικά, όπου αναπτύσσονται και κατόπιν γίνονται ορατά σαν χρωματιστό κάλυμμα, μπαλώματα ή λεκέδες μέσα στο χώρο μας.
Έτσι επιβαρύνουν το περιβάλλον μας με βλαβερές ουσίες, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν τα άτομα, τα οποία βρίσκονται συχνά σε χώρους με μούχλα, σε αναπνεύστηκα προβλήματα, όπως άσθμα και έντονο βήχα. Επίσης μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο και επιπεφυκίτιδα, ειδικά όταν ο χώρος είναι κλειστός.
Αλλεργικά προβλήματα
Αν και υπάρχουν εκατοντάδες είδη μούχλας, μόνο τα 15 από αυτά προκαλούν αλλεργίες και ερεθισμούς, οι οποίοι μοιάζουν με αυτούς της αλλεργί…

Το air condition προκαλεί τη νόσο των λεγεωνάριων. Δείτε τα συμπτώματα

Η νόσος των λεγεωνάριων είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας. Μια εκτεταμένη φλεγμονή των πνευμόνων που προκαλείται συνήθως από μόλυνση με ένα βακτήριο γνωστό legionella.
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση στα άτομο που πλήττει η νόσος των Λεγεωνάριων, εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης των κλιματιστικών (air condition) σε κάθε κλειστό χώρο (σπίτι, γραφείο, αυτοκίνητο, καταστήματα, εστιατόρια κλπ). Η ελλιπής, ή κακή συντήρηση του κλιματιστικού, φέρνει συσσώρευση επικίνδυνων βακτηρίων στο εσωτερικό του, τα οποία μεταφέρονται στον αέρα που αναπνέει το άτομο.
Δεν είναι μεταδοτική ασθένεια η νόσος των Λεγεωνάριων από άτομο σε άτομο μέσω της επαφής. Αντ' αυτού, οι περισσότεροι άνθρωποι κολλούν τη νόσο από την εισπνοή των βακτηρίων. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι καπνιστές και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ασθένεια των λεγεωνάριων.
Το βακτήριο της νόσου των λεγεωνάριων προκαλεί επίσης τον πυρετό τύπου Pontiac, μια ηπιότερη ασθένεια π…

Οι οδοντίατροι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για φθηνά «ασφαλιστικά» προγράμματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΟΣΑ), για τη δράση κερδοσκοπικών - επιχειρηματικών συμφερόντων και μάλιστα εκτός του χώρου της υγείας, εφιστώντας την προσοχή κοινού και οδοντιάτρων.
«Μετά τη "λεύκανση" των δοντιών από μη οδοντίατρους και εκτός οδοντιατρείων, με κινδύνους για την υγεία των πολιτών ακόμη και μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη διαφημιστική καμπάνια "ασφαλιστικών" προγραμμάτων με ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή των "ασφαλισμένων" στις οδοντιατρικές πράξεις» αναφέρει ο ΟΣΑ.
Εφιστά την προσοχή του κοινού, ως προς την αξιοπιστία των εν λόγω προγραμμάτων, τη δυνατότητα υλοποίησής τους και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Εκπτώσεις στις συνθήκες παροχής υπηρεσιών, στην ποιότητα και στην ασφάλεια δεν είναι αποδεκτές, διότι η στοματική υγεία συνδέεται και με τη συνολική υγεία του ατόμου. Η χαμηλή τιμή, ιδίως κάτω του κόστους, μπορεί να φαντάζει ελκυστική, συχνά, όμως, οδηγεί σ…

Ανάκαμψη της καρδιάς μετά από έμφραγμα

Το μυοκάρδιο, που υφίσταται βλάβες λόγω εμφράγματος μυοκαρδίου μπορεί να αποκατασταθεί, τουλάχιστον έως ένα σημείο, από τα πολυδύναμε αρχέγονα κύτταρα, που υπάρχουν είτε στο ίδιο το μυοκάρδιο είτε στον μυελό των οστών.
Η εγκατάσταση των πολυδύναμων αρχεγόνων κυττάρων στο μυοκάρδιο είναι ένας από τους πολύ υποσχόμενους τομείς της αναγεννητικής ιατρικής.
Η αντικατάσταση των, εξαιτίας του εμφράγματος νεκρωμένων, κυττάρων του μυοκαρδίου, από τα αρχέγονα κύτταρα που διαφοροποιούνται προς νέα μυοκαρδικά κύτταρα θα μπορούσε να διορθώνει τις βλάβες της καρδίας και να αποκαθιστά τη λειτουργία της.
Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι τα μυοκαρδιακά κύτταρα  μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, δεν είχαν την ικανότητα να αναγεννηθούν προκαλώντας έτσι μια μόνιμη βλάβη στη καρδιά.
Όμως μια σημαντική ανακάλυψη έρχεται να ανατρέψει την αντίληψη αυτή και να δείξει ότι τα κύτταρα του μυοκαρδίου μπορούν να αναγεννηθούν και να πολλαπλασιαστούν μετά από το έμφραγμα.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί νέες θεραπευτικές ελπ…

Το «χάπι της επόμενης ημέρας» και πως λειτουργεί

Το «χάπι της επόμενης μέρας» περιέχει την ορμόνη προγεστερόνη, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στα αντισυλληπτικά χάπια. Μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έδειξαν πως είναι απόλυτα ασφαλές για την υγεία της γυναίκας και η μόνη παρενέργεια που μπορεί να δημιουργήσει είναι η ναυτία.
Ο σκοπός του χαπιού είναι να εμποδίσει μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη προτού γίνει η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου (ζυγωτό) στην μήτρα. Σε καμία περίπτωση το χάπι δεν έχει εκτρωτικό χαρακτήρα!
Η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο θα γίνει στη σάλπιγγα. Στη συνέχεια το ζυγωτό θα ταξιδέψει στη μήτρα όπου θα εμφυτευτεί και θα ξεκινήσει η εγκυμοσύνη. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη γονιμοποίηση μέχρι την εμφύτευση του ζυγωτού στην μήτρα είναι 3 έως 4 ημέρες, διάστημα που εκμεταλλεύεται το «χάπι της επόμενης ημέρας» για να δράσει αποτρέποντας την εμφύτευση και κατά συνέπεια την εγκυμοσύνη.
Για το λόγο αυτό η χρονική στιγμή λήψης του χαπιού παίζει σπουδαίο ρόλο στην αποτελεσμα…

Οι “παράνομες” σκέψεις που γίνονται εμμονές

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως σχεδόν όλοι κάνουμε σκέψεις εμμονικού χαρακτήρα. Σκέψεις με συνήθως παράνομο ή απαγορευμένο περιεχόμενο τις οποίες προσπαθούμε να αποτινάξουμε είτε αποφεύγοντάς τις είτε αναπτύσσοντας μηχανισμούς για την απώθησή τους.
Για παράδειγμα, πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν κάνει σκέψεις ανησυχίας για το θάνατο αγαπημένων προσώπων, την ενδεχόμενη απιστία του συντρόφου ή σκέψεις αμφισβήτησης για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Στο ίδιο συνεχές ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πιο απογερευμένες σκέψεις όπως ιδέες αιμομιξίας, διάπραξης ενός εγκλήματος ή ακόμα αυτοκτονικές και παιδοφιλικές εμμονές.
Συχνά, αυτές οι σκέψεις μας επισκέπτονται ακάλεστες και βιώνουμε ένα καταιγιστικό συναίσθημα έντονης ταραχής, ενοχής και απόγνωσης το οποίο στις πιο ακραίες μορφές του μπορεί να εμπίπτει στα διαγνωστικά κριτήρια της Ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Αυτό που μας συμβαίνει λοιπόν με απλά λόγια είναι πως έχουμε δαιμονοποιήσει αυτές τις σκέψεις, καθως τις συγχέουμε με παρορμήσεις και όσο …

Θεραπεία βλαστοκυττάρων βοηθά στην ανάρρωση από εγκεφαλικό επεισόδιο

Με απευθείας έγχυση στον εγκέφαλο
Προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η έγχυση ενήλικων βλαστοκυττάρων απευθείας στον εγκέφαλο μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ανάρρωση των ασθενών που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Stroke.
Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στανφορντ, με επικεφαλής τον Δρ Γκάρι Στέινμπεργκ, δοκίμασαν την πειραματική θεραπεία σε 18 ασθενείς, κατά μέσο όρο 61 ετών. Όλοι είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο περίπου 12 μήνες πριν την έναρξη της μελέτης.
Αν και η μέχρι τώρα επιστημονική εμπειρία έχει δείξει ότι το 90% της ανάρρωσης του οργανισμού μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει τους πρώτους έξι μήνες από το συμβάν, οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν μπορούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες σε άτομα και μετά το εξάμηνο.
Επέλεξαν, λοιπόν, άτομα που είχαν υποστεί σοβαρή, αλλά όχι ακραία, κινητική εξασθένηση λόγω του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι επιστήμονες εισήγαγαν τα τροποποιη…

Αναποτελεσματικά για παιδιά και εφήβους τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά

Τα πιο πολλά αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι αναποτελεσματικά για τα παιδιά και τους εφήβους, ενώ ορισμένα μπορεί να μην είναι καν ασφαλή, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-κινεζική επιστημονική έρευνα.
Μάλιστα η μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, προειδοποιεί ότι η έλλειψη διαθέσιμων ολοκληρωμένων στοιχείων για τις δημοσιευμένες και μη σχετικές κλινικές μελέτες δημιουργεί μεγάλη αβεβαιότητα για την πραγματική επίδραση των αντικαταθλιπτικών.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αντρέα Κιπριάνι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 34 κλινικές δοκιμές, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 5.260 παιδιά και νέους ηλικίας εννέα έως 18 ετών.
Η βασική διαπίστωση είναι ότι, από τα 14 ευρέως χρησιμοποιούμενα αντικαταθλιπτικά, μόνο η φλουοξετίνη (εμπορικές ονομασίες Prozac, Ladose κ.α.) αποδείχθηκε πραγματικά πιο αποτελεσματική σε σχέση με το εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), στην ανακούφιση των συ…

Μίνι εγκεφαλικό: Tα σημάδια που σώζουν ζωές

Ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, που ονομάζεται επίσης “μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο”, εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτή η απόφραξη είναι προσωρινή (παροδική) και, σε αντίθεση με το κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το “μίνι εγκεφαλικό” δεν σκοτώνει γενικά τον εγκεφαλικό ιστό.
Τα συμπτώματα του “μίνι εγκεφαλικού επεισοδίου” είναι συχνά σύντομα, συνήθως διαρκεί μερικά λεπτά έως μερικές ώρες, αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν συμπτώματα για έως και μία ολόκληρη ημέρα.
Με το να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα πρώιμα σημάδια ενός παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου θα καταφέρετε να το ξεπεράσετε ταχύτερα και με ασφάλεια.
Μίνι εγκεφαλικό: Συμπτώματα
Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν την κινητική δυσλειτουργία. Τις περισσότερες φορές, αυτό εκδηλώνεται ως αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος, η οποία ονομάζεται ημιπάρεση.
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Εάν, ένας φίλος ή κάποιος κοντινός σας άνθρωπος βιώνει ένα μί…

Συμβουλές για αποφυγή μολύνσεων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού στην ευαίσθητη περιοχή

Και τώρα που το καλοκαίρι είναι εδώ, εμείς οι γυναίκες, είναι πολύ σημαντικό ακολουθώντας κάποιους βασικούς κανόνες, να αποφύγουμε τις μολύνσεις που αφορούν τα γεννητικά μας όργανα και να μην μπούμε στην διαδικασία να πρέπει να τις θεραπεύσουμε.
Η ζέστη και ο ιδρώτας, ευνοούν την εμφάνιση λοιμώξεων στα εξωτερικά γεννητικά όργανα και τον κόλπο. Το καλύτερο λοιπόν, που μπορούμε να κάνουμε, είναι να προτιμήσουμε τα βαμβακερά εσώρουχα, αντί των συνθετικών, και να αποφύγουμε τα πολύ στενά ρούχα, έτσι ώστε το δέρμα να μπορεί να αερίζεται επαρκώς.
Πολλή σημαντική είναι η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, που πρέπει να γίνεται καθημερινά, με νερό και την χρήση κατάλληλων προϊόντων, που έχουν ουδέτερο PH ή χαμομήλι. Πρέπει να αποφεύγονται τα αφρόλουτρα με αρώματα καθώς και οι κολπικές πλύσεις.
Μετά το κολύμπι, καλό θα ήταν να αλλάζετε το βρεγμένο μαγιό, για να αποφύγετε την υγρασία, που επίσης ευνοεί την ανάπτυξη των μικροβίων, καθώς και να φροντίζετε να μην μένει άμμος μέσα στο μαγιό.
Σε …

Υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας

Στον άνθρωπο υπάρχουν 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, δημιουργώντας ένα σύνολο 46 χρωμοσωμάτων σε κάθε κύτταρο. Σε μερικούς, ωστόσο, τα χρωμοσώματα, αντί να βρίσκονται σε ζεύγη (δισωμία), υπάρχουν σε τρισωμία, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό σε 47 χρωμοσώματα. Οι πιο κοινές τρισωμίες είναι η τρισωμία 21 (σ. Down), με συχνότητα 1/700 (διανοητική καθυστέρηση, καρδιακές ανωμαλίες κ.ά.) και με προσδόκιμο επιβίωσης τα 60 χρόνια και οι τρισωμίες 18, 13, με συχνότητα 1/7000, όπου η πλειοψηφία των εμβρύων πεθαίνουν ενδομητρίως (80%) ή λίγο μετά τη γέννηση, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό ξεπερνά τον 1ο χρόνο της ζωής. Όλες οι παραπάνω βλάβες σχετίζονται με την αυξημένη ηλικία των μητέρων.
Σήμερα, με το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας μπορούμε να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο για το σ. Down και τις άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε κύηση, η μητέρα έχει ένα εξατομικευμένο κίνδυνο για αυτές τις ανωμαλίες, που προκύπτει από την ηλικία της, δύο ορμόνες στο αίμα της, τη μέτρηση της αυχεν…

Ξηροστομία (στεγνό στόμα): Αιτίες, σημεία, συμπτώματα, θεραπεία και πρόληψη

Η ξηροστομία είναι συχνή πάθηση που μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Σε όλους τυχαίνει κάποτε να έχουν για λίγο, στεγνό στόμα ιδιαίτερα σε καταστάσεις νευρικότητας, θυμού ή στρες.
Ωστόσο όταν το στόμα είναι συνεχώς στεγνό ή για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, δημιουργούνται δυσάρεστα, ενοχλητικά συμπτώματα και μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η ξηροστομία είναι αιτία προβλημάτων στη γεύση, μάσηση, κατάποση και ομιλία. Αυξάνει τις πιθανότητες φθοράς και τερηδόνας των δοντιών ή άλλων μολύνσεων του στόματος. Μπορεί να είναι σημείο άλλων ασθενειών. Ορισμένα φάρμακα και θεραπείες, είναι σε θέση να προκαλούν ξηρότητα στο στόμα.
Πολλοί πιστεύουν ότι η ξηροστομία συνοδεύει φυσιολογικά τη γήρανση. Αυτό δεν αληθεύει και όταν υπάρχει στεγνότητα στόματος, χρειάζεται συμβουλή οδοντίατρου ή γιατρού. Η διάγνωση και αναγνώριση της αιτίας που ευθύνεται, επιτρέπει τη θεραπεία και ανακούφιση του ασθενούς. Το σάλιο είναι πολύ σημαντικό για την ορθή λειτουργία και κατάσταση του στόματο…

Συχνουρία: τι να προσέξω

Η εξέταση που λέγεται γενική ούρων είναι πάντα απαραίτητη και αποτελεί την αρχή για κάθε έλεγχο στις περιπτώσεις αυτές. Όταν πηγαίνουμε συχνά στην τουαλέτα, συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο συχνουρία. Αυτό δεν είναι πάντα σωστό. Ακούμε οτι το άγχος ή το κρύο μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο. Ή ίσως κάποια ουρολοίμωξη ελαφράς μορφής.
Όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα πολλές φορές (πάνω από 6 φορές την ημέρα) και κάνουμε μικρή ποσότητα ούρων, τότε μιλάμε για συχνουρία. Το άγχος, το κρύο είναι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται. Οταν όμως υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως πόνος, τσούξιμο ή φαγούρα κατά την ούρηση, τότε πιθανότατα πρόκειται για ουρολοίμωξη.
Στην περίπτωση που η ποσότητα ούρων είναι επαρκής, τότε δεν μιλάμε για συχνουρία, αλλά για πολυουρία. Η πολυουρία συνήθως οφείλεται σε αυξημένη λήψη υγρών ή επιπρόσθετα σε λήψη διουρητικών φαρμάκων. Σπανιότερα οφείλεται σε παθολογικά αίτια.
Οταν ξυπνά κανείς το βράδυ για να πάει στην τουαλέτα, έχουμε μια άλλη κατάσταση, που λέγεται νυ…

Τα πρώτα «μωρά των τριών γονιών» μπορεί να γεννηθούν μέσα στο 2017!

Η χρήση μιας νέας τεχνικής εξωσωματικής γονιμοποίησης, η οποία χρησιμοποιεί γενετικό υλικό (DNA) από τρεις ανθρώπους, τους δύο γονείς και μία δεύτερη γυναίκα δότρια, είναι ασφαλής και οδηγεί σε φυσιολογικές κυήσεις, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν δύο ελληνικής καταγωγής επιστήμονες.
Η διαπίστωση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία «μωρών με τρεις γονείς». Τα πρώτα μπορεί να γεννηθούν έως το τέλος του 2017 στη Βρετανία, την πρώτη χώρα στον κόσμο που το κοινοβούλιό της, από πέρυσι τον Φεβρουάριο, έχει εγκρίνει σχετική νομοθεσία, παρά τις έντονες αντιδράσεις από τις εκκλησίες και άλλους φορείς.
Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Νταγκ Τέρνμπουλ, διευθυντή του Κέντρου Μιτοχονδριακών Νόσων Wellcome Trust του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, αφορούσε τεστ σε πάνω από 500 γονιμοποιημένα ωάρια που προέρχονταν από 64 δότριες. Διαπιστώθηκε ότι η όλη δι…

Εισαγγελική παρέμβαση για υπεξαίρεση ακριβών φαρμάκων στο Θεαγένειο Θεσσαλονίκης

Στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας μπαίνει, μετά το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο, το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ύστερα από καταγγελίες ότι ακριβά φάρμακα που προμηθεύεται το ίδρυμα διοχετεύονται στο εξωτερικό.
theageneioΣτις επιστολές που έφτασαν στο γραφείο του εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης «στοχοποιούνται» δύο άτομα που εμφανίζονται να υπεξαιρούν φάρμακα από το ίδρυμα. Αυτά τα δύο άτομα φέρεται ότι εξάγουν τα φάρμακα, έναντι αμοιβής, σε γειτονική χώρα, κατά πάσα πιθανότητα τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα καταγγελλόμενα πρόσωπα είναι γιατροί.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα υπεξαιρεθέντα φάρμακα κατατάσσονται στην κατηγορία των ακριβών φαρμάκων και αποτελούν μέρος των σκευασμάτων που προορίζονται για διάθεση σε ασθενείς του Θεαγένειου οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες.
Αφού αξιολόγησε τα στοιχεία, ο αντιεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης διέταξε έρευνα στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας με το ερώτημα ν…

Οι ψυχολογικοί παράγοντες των σεξουαλικών διαταραχών

Ένα μεγάλο ποσοστό των σεξουαλικών διαταραχών έχει τις ρίζες του σε ψυχολογικούς και όχι οργανικούς/βιολογικούς παράγοντες, ειδικά όταν μιλάμε για ηλικίες κάτω των 50 ετών. Καταρχάς είναι σημαντικό να αναφερθούν τα είδη των σεξουαλικών διαταραχών για τους άνδρες και τις γυναίκες. Μια σεξουαλική διαταραχή με ψυχολογικό υπόβαθρο μπορεί να παρουσιαστεί στο επίπεδο της σεξουαλικής επιθυμίας.  Διαταραχή της σεξουαλικής επιθυμίας είναι η μειωμένη ή η πλήρης απουσία της νοητικής (π.χ. φαντασιώσεις) και της συναισθηματικής διάθεσης (π.χ. πάθος) εμπλοκής ενός άνδρα ή μιας γυναίκας σε οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη. 
Πολλές φορές μάλιστα μπορεί να δημιουργηθεί και σεξουαλική αποστροφή, όπου το άτομο αποφεύγει πλήρως κάθε σεξουαλικό ‘κάλεσμα’ ή ερέθισμα από τον/την σύντροφό του. Μια σεξουαλική διαταραχή μπορεί να παρουσιαστεί σε επίπεδο διέγερσης. Έχει να κάνει με τη αδυναμία απόκτησης ή διατήρησης της στύσης που παρατηρείται στους άνδρες και με την έλλειψη κολπικής εφύγρανσης στη γυναίκα. Τέλος,…