Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συμβουλές για αποφυγή μολύνσεων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού στην ευαίσθητη περιοχή



Και τώρα που το καλοκαίρι είναι εδώ, εμείς οι γυναίκες, είναι πολύ σημαντικό ακολουθώντας κάποιους βασικούς κανόνες, να αποφύγουμε τις μολύνσεις που αφορούν τα γεννητικά μας όργανα και να μην μπούμε στην διαδικασία να πρέπει να τις θεραπεύσουμε.

Η ζέστη και ο ιδρώτας, ευνοούν την εμφάνιση λοιμώξεων στα εξωτερικά γεννητικά όργανα και τον κόλπο. Το καλύτερο λοιπόν, που μπορούμε να κάνουμε, είναι να προτιμήσουμε τα βαμβακερά εσώρουχα, αντί των συνθετικών, και να αποφύγουμε τα πολύ στενά ρούχα, έτσι ώστε το δέρμα να μπορεί να αερίζεται επαρκώς.

Πολλή σημαντική είναι η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, που πρέπει να γίνεται καθημερινά, με νερό και την χρήση κατάλληλων προϊόντων, που έχουν ουδέτερο PH ή χαμομήλι. Πρέπει να αποφεύγονται τα αφρόλουτρα με αρώματα καθώς και οι κολπικές πλύσεις.

Μετά το κολύμπι, καλό θα ήταν να αλλάζετε το βρεγμένο μαγιό, για να αποφύγετε την υγρασία, που επίσης ευνοεί την ανάπτυξη των μικροβίων, καθώς και να φροντίζετε να μην μένει άμμος μέσα στο μαγιό.

Σε περίπτωση που θέλουμε να κάτσουμε στην άμμο, βάζουμε μία ψάθα και ποτέ την πετσέτα με την οποία σκουπιζόμαστε. Εννοείτε, ότι το ίδιο ισχύει και για τις κοινόχρηστες ξαπλώστρες. Και αν στην ξαπλώστρα χρησιμοποιήσουμε πετσέτα, την απλώνουμε από την πλευρά που δεν έρχεται σε επαφή με το σώμα μας.

Όσον αφορά την χρήση του ταμπόν, κατά την διάρκεια της περιόδου, στους καλοκαιρινούς μήνες, πρέπει να γίνεται με προσοχή και αυτό να αλλάζεται κάθε 3 - 4 ώρες, (κάτι που έτσι κι αλλιώς πρέπει να γίνεται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου). Εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι, ότι το ταμπόν δεν προφυλάσσει από κολπικές λοιμώξεις.

Να μην ξεχνάμε γενικότερα:
Μόνο η χρήση του προφυλακτικού κατά την σεξουαλική επαφή, προστατεύει από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Άρσα Κιλιτζιάν
Μαία - Πρώην Καθηγήτρια εφαρμογών Τ.Ε.Ι. Αθήνας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Βαρθολίνειος κύστη

Oι βαρθολίνειοι αδένες βρίσκονται δεξιά και αριστερά, στην είσοδο του κόλπου, μέσα στα μεγάλα χείλη των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η λειτουργία τους είναι να εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό για την ύγρανση της περιοχής. ιδιαίτερα κατά την ώρα της σεξουαλικής επαφής. · Το απόστημα του βαρθολινείου αδένα είναι η συγκέντρωση πύου, μέσα στον αδένα, που προκαλεί οίδημα (πρήξιμο), πόνο, κάψιμο και ερυθρότητα, Η πίεση, που ασκείται στον κόλπο και γενικά στην περιοχή, μπορεί να προκαλέσει βασανιστικό πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, στο περπάτημα και στο κάθισμα της γυναίκας. Το απόστημα δημιουργείται, όταν ο πόρος (το σωληνάκι) του αδένα φράξει. Τότε το έκκριμα του αδένα δεν παροχετεύεται και μπορεί να μολυνθεί και να μετατραπεί σε απόστημα. Το έκκριμα μπορεί να παραμείνει αρκετό καιρό μέσα στον αδένα, προτού να μετατραπεί σε απόστημα. Συχνά το απόστημα αναπτύσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια λίγων ημερών. Η δι

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το