Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουαρίου 24, 2016

Τι είναι ο ιός Ζίκα και ποια τα συμπτώματα του; Πόσο πιθανό είναι να έρθει στην χώρα μας; (video)

Ο ιός Ζίκα είναι ένας ιός που μεταφέρεται από τα κουνούπια και προκαλεί πυρετό. Πήρε το όνομά του από δάσος της Ουγκάντα, όταν και ταυτοποιήθηκε σε μαϊμού, κατά τη διάρκεια επιδημίας κίτρινου πυρετού, το 1947. Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται από το είδος κουνουπιών Aedes, τα οποία επίσης ευθύνονται για την εξάπλωση του δάγγειου πυρετού, του κίτρινου πυρετου και του ιού Chikungunya. Μία μολυσμένη μητέρα το μεταφέρει στο νεογέννητο παιδί της. Έχει καταγραφεί μία περίπτωση που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ελάχιστες περιπτώσεις του ιού είχαν καταγραφεί πριν από το 2013. Όμως, οι επιστήμονες άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μετά από πολλαπλές εστίες που ανακαλύφθηκαν στα νησιά του Ειρηνικού και τη Νοτιοανατολική Ασία. Από τότε, ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί στη Βραζιλία, όπου οι επιστήμονες εκτιμούν πως 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να έχουν μολυνθεί.
Ο ιός Ζίκα έχει συνδεθεί με κρούσματα συγγενούς μικροκεφαλίας σε βρέφη στη Βραζιλία. Από τον Μάιο του 2015, όταν η Βραζιλία ανέφερε …

Κλειστά τα φαρμακεία την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος, τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα θα είναι κλειστά στις 4 Φεβρουαρίου και οι φαρμακοποιοί θα διαδηλώσουν μαζί με όλους τους επιστήμονες, τους ελευθέρους επαγγελματίες αλλά και τους αγρότες.
«Ρολά» κατεβάζει την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου και ο δημόσιος τομέα Υγείας, καθώς η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Επαναλειτουργούν τα Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ

Τα Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ απευθύνονται σε εφήβους και ενήλικες που αντιμετωπίζουν συγχρόνως πρόβλημα με τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ και κάποιου είδους ψυχιατρική διαταραχή, μια κατάσταση που είναι γνωστή ως συννοσηρότητα ή διπλή διάγνωση.
Για την αποτελεσματική υποστήριξη των ανθρώπων με διπλή διάγνωση τα Κέντρα ακολουθούν μια συνδυαστική και ολοκληρωμένη προσέγγιση που στοχεύει στην αντιμετώπιση τόσο της χρήσης ουσιών όσο και των προβλημάτων ψυχικής υγείας, με στόχο την αποκατάσταση και ισότιμη επανένταξη στην κοινωνία. Τα Κέντρα υποστηρίζουν επίσης συστηματικά και τα μέλη του στενού περιβάλλοντος των ατόμων με διπλή διάγνωση, παράλληλα ή ανεξάρτητα από τη συμμετοχή των τελευταίων στις υπηρεσίες τους.
Τα Κέντρα προσφέρουν ένα ασφαλές, μη επικριτικό περιβάλλον, με σεβασμό στις ανάγκες όσων απευθύνονται στις υπηρεσίες τους και στο απόρρητο. Είναι στελεχωμένα με ψυχιάτρους, κοινωνικούς λειτουργούς ψυχολόγους, νοσηλευτές και ειδικευμένους σύμβουλους τοξικοεξάρτησης. …

Φράσεις που είναι καλό να ακούν τα παιδιά

Όλοι έχουμε ανάγκη να ακούμε έναν καλό λόγο, ειδικά όταν αυτός προέρχεται από τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής μας, όπως είναι οι γονείς, τα αδέρφια, ο σύζυγος, ο σύντροφος, οι φίλοι κ.λ.π. Ωστόσο, οι φράσεις με θετικό περιεχόμενο έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, καθώς τονώνουν σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθησή των παιδιών, ενισχύουν το συναισθηματικό δεσμό και την επικοινωνία με τους γονείς τους και είναι απαραίτητες για να διαμορφώσει ένα παιδί έναν υγιή ψυχικό κόσμο και να εξελιχθεί σε έναν ενήλικα που θα έχει μια ισορροπημένη, ώριμη και υπεύθυνη προσωπικότητα και μια ολοκληρωμένη και ευτυχισμένη ζωή. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω ποιες είναι οι κυριότερες φράσεις και λέξεις-κλειδιά που είναι καλό να χρησιμοποιούν οι γονείς όσο πιο συχνά μπορούν, όταν απευθύνονται στα παιδιά, προκειμένου να τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν ομαλά στον κόσμο, να αναπτύξουν ποιοτικές διαπροσωπικές σχέσεις και να είναι σε θέση να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις δυσκολίες και τα πρ…

Η χαμηλή αιμοσφαιρίνη είναι πιθανός δείκτης καρδιακής ανεπάρκειας

Οι επιστήμονες υπέβαλαν σε τακτές αιματολογικές εξετάσεις τους συμμετέχοντες στη μελέτη και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν πολύ χαμηλή αιμοσφαιρίνη τους πρώτους 12 μήνες της μελέτης είχαν 47% περισσότερες εισαγωγές σε νοσηλευτικά ιδρύματα και 60% περισσότερους θανάτους.
Η αναιμία αυξάνει το κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια 29/09/2015 00:31 Τις σοβαρές επιπλοκές που προκαλεί η αναιμία στα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια ανέλυσαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ιταλία σε 5.002 ασθενείς στη μελέτη Valsartan Heart Failure Trial. Το 23% των συμμετεχόντων ήταν αναιμικοί και παρουσίαζαν προβλήματα διαβήτη και καρδιακής ανεπάρκειας.
Οι επιστήμονες υπέβαλαν σε τακτές αιματολογικές εξετάσεις τους συμμετέχοντες στη μελέτη και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν πολύ χαμηλή αιμοσφαιρίνη τους πρώτους 12 μήνες της μελέτης είχαν 47% περισσότερες εισαγωγές σε νοσηλευτικά ιδρύματα και 60% περισσότερους θανάτους. Αντίθετα όσοι αναιμικοί ασθενείς είχαν αυξημένη αιμοσφαιρίνη είχαν 22% μικρότερο κίνδυ…

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Τεστ προβλέπει τις πιθανότητες επιτυχίας

Ένα νέο τεστ που προβλέπει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να γλιτώσει τις γυναίκες από την ταλαιπωρία αλλά και την απογοήτευση των επαναλαμβανόμενων άκαρπων κύκλων εξωσωματικής. Το τεστ ανιχνεύει ένα «γενετικό αποτύπωμα» στη μήτρα που καθιστά, σε ορισμένες περιπτώσεις, την εγκυμοσύνη σχεδόν αδύνατη.
Οι γυναίκες που λαμβάνουν θετικό αποτέλεσμα από το τεστ μπορούν να αποφύγουν το σημαντικό κόστος που συνοδεύει κάθε κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλά και τη σημαντική σωματική και ψυχολογική καταπόνηση που συνεπάγεται κάθε προσπάθεια.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Νικ Μάκλον, διευθυντή του κέντρου γονιμότητας Complete Fertility Centre στο Σαουθάμπτον και υπεύθυνο των δοκιμών που αφορούσαν στην εφαρμογή του τεστ, «αρκετές γυναίκες υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενους κύκλους εξωσωματικής χωρίς επιτυχία παρά το γεγονός ότι το έμβρυο είναι υγιές και μέχρι σήμερα παρέμενε ασαφές κατά πόσο το τοίχωμα της μήτρας ευθύνεται για αυτήν την αποτυχία».
Ο ειδικός συμπληρών…

Οι κινήσεις SOS στην εγκυμοσύνη - Τι τονίζουν οι οδοντίατροι

Τακτικός έλεγχος και σχολαστικός καθαρισμός αποτρέπουν την εμφάνιση φλεγμονής στα ούλα και προλαμβάνουν δυσάρεστες συνέπειες κατά τη διάρκεια της κύησης.
Ιδιαίτερα σχολαστικές με την στοματική υγιεινή πρέπει να είναι οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς ενδεχόμενες παθολογικές καταστάσεις του στόματος ενδέχεται να επηρεάσουν τόσο την εγκυμοσύνη όσο και την ανάπτυξη του εμβρύου. Ειδικότερα, η Μαρία Σκουλάτου, χειρουργός-οδοντίατρος στην κλινική Advanced Dental Clinics δίνει έμφαση στα εξής:
1) Ουλίτιδα κύησης & επουλίδα Η αύξηση των επιπέδων της προγεστερόνης και των οιστρογόνων καθιστά τα ούλα πιο ευαίσθητα απέναντι στα μικρόβια της οδοντικής πλάκας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πόνος, πρήξιμο και αιμορραγία κατά το βούρτσισμα, μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως ουλίτιδα της κυήσεως. Παράλληλα στο β’ τρίμηνο μπορεί να εμφανιστεί και η επουλίδα κυήσεως (μικρά κόκκινα ογκίδια που εμφανίζονται στα ούλα αλλά είναι εντελώς ακίνδυνα).
Οι παραπάνω ορμονικές μεταβολές κατά …

Η καθημερινή δραστηριότητα που προστατεύει από την άνοια

Η άνοια είναι η καταστροφή των κυττάρων του εγκεφάλου και η σταδιακή μείωση των νοητικών λειτουργιών. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά πιο συχνά παρουσιάζεται μετά την ηλικία των 60 ετών και εξελίσσεται προοδευτικά σε 8 με 10 χρόνια κατά μέσο όρο. Εκτιμάται ότι το 5-10% του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω προσβάλλεται από κάποια μορφή άνοιας, με τη συχνότητα να διπλασιάζεται κάθε πέντε χρόνια μετά την ηλικία των 65 χρόνων.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που μεγαλώνοντας δεν εγκαταλείπουν μια συγκεκριμένη συνήθεια, μπορεί να προστατευτούν από την άνοια. Σύμφωνα με την έρευνα, η οδήγηση βοηθά το άτομο να αποφύγει τη νοητική εξασθένηση, καθώς ενθαρρύνει τον οδηγό να παραμείνει σε εγρήγορση, δίνοντάς του αίσθηση αυτοελέγχου, προσωπικής ελευθερίας και ανεξαρτησίας.
Η χρήση του αυτοκινήτου μπορεί να ενθαρρύνει τους συνταξιούχους που δεν χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς να βγουν από το σπίτι και να είναι πιο ενεργητικοί. Η έρευνα ανακάλυψε επίσης, ότι όταν …

Παυσίπονα και κίνδυνοι για νεφρούς, συκώτι και στομάχι

Η υπερβολική χρήση παυσίπονων, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στους νεφρούς, στο συκώτι και στο στομάχιΗ υπερβολική χρήση των φαρμάκων εναντίον του πόνου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στους νεφρούς και στο συκώτι. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις η λήψη υπερβολικών δόσεων, είναι δυνατόν να απειλήσει και τη ζωή. Υπάρχουν πολλά φάρμακα με αναλγητική δράση που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί χωρίς συνταγή. Οι ασθενείς δικαιολογημένα αναζητούν τα φάρμακα αυτά για την αντιμετώπιση κάθε μορφής πόνου.
Όμως πόσο ενημερωμένο είναι το πλατύ κοινό για τους κινδύνους που έχουν τα αναλγητικά φάρμακα;
Το ερώτημα αυτό γίνεται ακόμη πιο σοβαρό δεδομένου ότι ορισμένοι ασθενείς παίρνουν πιο ψηλές δόσεις από τα εν λόγω φάρμακα με την ελπίδα ότι μεγαλύτερες ποσότητες θα προσφέρουν μεγαλύτερη ανακούφιση.
Παράλληλα υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν διαφόρους συνδυασμούς ουσιών με αναλγητική δράση. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένας ασθενής που παίρνει από μόνος του φάρμακα για την α…

Γονιδιακή μετάλλαξη ρίχνει φως στις ρίζες της σχιζοφρένειας

Ο ρόλος των εγκεφαλικών συνάψεων
Ορισμένοι άνθρωποι ενδεχομένως να εκδηλώνουν σχιζοφρένεια επειδή όταν μια φυσιολογική διαδικασία της εγκεφαλικής ανάπτυξης διαταράσσεται στην εφηβική και πρώιμη ενήλικη ζωή, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Σύμφωνα με άρθρο του Nature, ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Δρ Στήβεν Μακ Καρολ, επίκουρο καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου, εξηγούν ότι κάθε άτομο διέρχεται την φάση του «κλαδέματος» των εγκεφαλικών συνάψεων καθώς ενηλικιώνονται. Πρόκειται για τη διαδικασία κατά την οποία τα επιπλέον εγκεφαλικά κύτταρα και συνάψεις περιορίζονται στον εγκεφαλικό φλοιό ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητα της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Ωστόσο, ένα γονίδιο που συντελεί στο συναπτικό «κλάδεμα» μπορεί να αυξήσει τον ατομικό κίνδυνο σχιζοφρένειας αν συγκεκριμένες μεταλλάξεις διαταράξουν την φυσιολογική διαδικασία.
Το επίμαχο γονίδιο είναι το C4 το οποίο φυσιολογικά δρα ως ρυθμιστής του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς βοηθά στην στόχευση ιών,…

10 γνωστοί και άγνωστοι εθισμοί

Τσιγάρο, αλκοόλ, ναρκωτικά… Όταν ακούμε τη λέξη “εθισμός”, το μυαλό μας θα πάει αμέσως σε αυτά. Ποιοι εθισμοί που δεν περιμέναμε, όμως, καραδοκούν;
Όλοι ξέρουμε κάποιον καπνιστή. Μπορεί να λέει συχνά πως θέλει να διακόψει το τσιγάρο, αλλά απλά δεν μπορεί. Και κάπως έτσι περιγράφεται η έννοια του εθισμού: μία συνήθεια που γίνεται ανάγκη. Και, σίγουρα, το κάπνισμα μπορεί να είναι θανατηφόρο, αλλά δεν θα το δούμε συχνά να βάζει εμπόδια στη λειτουργικότητα ενός ατόμου, όχι όπως – ας πούμε – ο εθισμός στο αλκοόλ. Υπάρχουν όμως και άλλων ειδών εθισμοί. Ίσως δεν τους είχαμε σκεφτεί μέχρι τώρα, αλλά είναι αληθινοί και αποτελούν εξίσου αληθινό κίνδυνο. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί.
Εθισμός στο smartphone Πόσο εύκολα αφήνετε το κινητό σας σε μια γωνία για αρκετή ώρα; Πόσες φορές νιώθετε την ανάγκη να το τσεκάρετε, να ελέγξετε τα μηνύματά σας, αν κάποιος δημοσίευσε κάτι—δεν υπάρχει ακόμα πολλή έρευνα που να το υποστηρίζει, αλλά οι επιστήμονες υποψιάζονται πως το αγαπημένο (κάποιος θα έλεγε αναγκαί…

Άγχος: Πώς επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου

Πολλοί άνθρωποι με αυξημένο άγχος ή κακή διάθεση παραπονούνται ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη λειτουργία του εντέρου. Οι εικασίες ότι η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου επηρεάζει τη λειτουργία του εντέρου, αποκτά επιστημονική βάση που σχετίζεται με τα βακτήρια που υπάρχουν σε αυτό. Σχετική έρευνα αποδεικνύει ότι η διαφοροποίηση των βακτηρίων του εντέρου σε ζώα μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του άγχους τους και να γίνουν πιο ήρεμα.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Psychopharmacology υποδεικνύει πως η ανάπτυξη «καλών» βακτηρίων στο πεπτικό μας σύστημα συμβάλει στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες που λαμβάνουμε και θα μπορούσε να βοηθά στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Ποια είναι όμως τα καλά βακτήρια; Πρόκειται για τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά, δύο κατηγορίες τροφίμων που περιέχουν είτε προβιοτικά συστατικά, ειδικούς ζωντανούς μικροοργανισμούς που αποικούν το έντερο και αποτελούν την επιθυμητή χλωρίδα του, είτε πρεβιοτικά, τα ο…

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ο γάμος σας περνάει... κρίση

Όλο και περισσότερα ζευγάρια στην εποχή μας βιώνουν κρίση στο γάμο τους, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διαζύγιο. Η κρίση σε ένα γάμο δεν οδηγεί απαραίτητα σε χωρισμό, καθώς η σχέση μπορεί να αναδιαμορφωθεί και να βγει κερδισμένη από μια τέτοια δοκιμασία.
Πώς θα αναγνωρίστε τα σημάδια της κρίσης στο γάμο Το πρώτο σημάδι κρίσης είναι οι συνεχόμενες εντάσεις και έντονοι διαπληκτισμοί, ειδικά όταν το ζευγάρι τσακώνεται με ασήμαντες αφορμές. Πρόκειται για δύο ανθρώπους που δεν είναι ικανοποιημένοι από την πορεία της σχέσης, είναι θυμωμένοι και βρίσκουν σημαντικούς ή ασήμαντους λόγους για να επιτεθούν και να υποτιμήσουν ο ένας τον άλλον.
Η αίσθηση ότι ο γάμος δεν πληροί τις προσδοκίες τους, τους κάνει σκληρούς και απότομους, με αποτέλεσμα οι τσακωμοί να γίνονται όλο και πιο έντονοι, ενώ συχνά δε λείπουν οι προσβολές και οι αλληλοκατηγορίες.
Η συναισθηματική αποξένωση είναι ένα ακόμη σημάδι ότι η σχέση τους περνάει κρίση. Οι σύντροφοι καταλήγουν να είναι απλά δύο ξένοι που μο…

Αν μπορούσα να ζήσω τη ζωή μου από την αρχή

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ανακαλύπτουν ποιο είναι το πραγματικό νόημα της ζωής μέχρι που έρχεται η ώρα να πεθάνουν. Τότε, όταν έρχονται αντιμέτωποι με τη θνητή τους φύση, αφυπνίζονται και αντιλαμβάνονται τα βαθύτερα νοήματα της ζωής και συνειδητοποιούν όλα όσα δεν έζησαν. Η ζωή μπορεί να είναι σκληρή από αυτήν την άποψη. 

Αν μπορούσα να ζήσω τη ζωή μου
από την αρχή, θα χαλάρωνα περισσότερο.
Θα ήμουν πιο απερίσκεπτη απ’ ό,τι σ’ αυτήν
τη ζωή. Θα ανέβαινα σε περισσότερα βουνά,
θα κολυμπούσα σε περισσότερα ποτάμια και
θα έβλεπα περισσότερα ηλιοβασιλέματα. Θα είχα
περισσότερα πραγματικά προβλήματα και λιγότερα
πλασματικά. Βέβαια, έχω ζήσει κι εγώ τις στιγμές μου,
και αν έπρεπε να ξαναζήσω, θα φρόντιζα
να είναι περισσότερες. Μάλιστα θα προσπαθούσα
να ζω μόνο σπουδαίες στιγμές, τη μια μετά
την άλλη. Και θα μάζευα περισσότερες μαργαρίτες.
Ναντίν Στερ, 89 ετών
Πολύ συχνά, ενδέχεται τα δώρα που μας χαρίζει να μη γίνονται αντιληπτά παρά μόνο στο τέλος. Όταν είμαστε νέοι και έχουμε όλη τη ζωή μπροστά μας…

Στους 28 οι νεκροί από την γρίπη - Απόφαση για ΔΩΡΕΑΝ αντί - ιικά φάρμακα από τα φαρμακεία

Ένας ακόμη νεκρός κατέληξε από την εποχική γρίπη ανεβάζοντας τον αριθμό σε 28 άτομα. Σε ΜΕΘ σήμερα νοσηλεύονται 91 άτομα και συνολικά από την ώρα που ξέσπασε το κύμα, έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδες 165 άνθρωποι. Εν τω μεταξύ, τη δωρεάν χορήγηση αντί – ιικών φαρμάκων (tamiflu και relenza) από τα ιδιωτικά φαρμακεία αποφάσισε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το κύμα της γρίπης στη χώρα μας, το οποίο ειδικά εφέτος, είναι επιθετικό.
Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας, τα εν λόγω σκευάσματα χορηγούνται με σκοπό την αποτροπή εμφάνισης επιπλοκών από τη γρίπη σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Λόγω της έξαρσης της επιδημίας, ο υπουργός παρατείνει έως τις 30 Ιουνίου την ισχύ παλαιότερης απόφασης, η οποία αφορούσε τη χορήγηση των παραπάνω σκευασμάτων που περιέχουν τη δραστική ουσία οσελταμιβίρη και ζαναμιβίρη, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι μονάδες Υγείας του ΕΣΥ, των ενόπλων δυνάμεων και του ΠΕΔΥ, τα ι…

Μύθοι για την υγεία που πρέπει να πάψουμε να πιστεύουμε

Ακούμε και διαβάζουμε πολλά για την υγεία μας, κάποιοι όμως μύθοι επιμένουν να βρίσκονται στο υποσυνείδητό μας. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί, και γιατί πρέπει να τους ξεχάσουμε.
Είναι αρκετά δύσκολο να προσπαθούμε να ακολουθήσουμε ένα σωστό πλάνο διατροφής, να προσέχουμε το σώμα μας με γυμναστική και να κάνουμε γενικότερα σωστές επιλογές στην καθημερινή μας ζωή. Και σαν να μην έφτανε αυτό, διαβάζουμε ή ακούμε και πράγματα που μας ανησυχούν ακόμα περισσότερο, ενώ είναι εντελώς λάθος. Ας ρίξουμε μια ματιά σε επτά από τους πιο δημοφιλείς αυτούς μύθους, και ας τους βγάλουμε μια και καλή από το μυαλό μας.
Το να ‘’σπάμε’’ τα δάχτυλά μας προκαλεί αρθρίτιδα Έχουν γίνει μελέτες επί μελετών πάνω σε αυτό το ζήτημα και τα αποτελέσματα είναι πάντα τα ίδια: αυτή η συνήθεια που άλλοι βρίσκουν χαλαρωτική και άλλοι απόλυτα ενοχλητική δεν μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα προκαλείται όταν οι χόνδροι των αρθρώσεων καταστρέφονται και επιτρέπουν στα οστά να τρίβονται μεταξύ τους. Όταν κάνουμε “κρα…

Προσλήψεις 101 θέσεων προσωπικού Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στο χώρο της υγείας

Το πράσινο φως έδωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ώστε να καλυφθούν άμεσα με σειρά προτεραιότητας,101 θέσεις τακτικού προσωπικού Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε φορείς του Υπουργείου Υγείας για το έτος 2016. Οι θέσεις αυτές αποτελούν τμήμα της συνολικής προκήρυξης των 985 μόνιμων νοσηλευτών, παραϊατρικού και υγειονομικού προσωπικού που για πρώτη φορά προκηρύχθηκαν στο ΕΣΥ μετά από 6 χρόνια. Όπως προβλέπεται από το νόμο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις για την κάλυψη ιδιαίτερης σημασίας επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών, επιτρέπεται η πρόσληψη των προσωρινά διοριστέων υποψηφίων μέχρι να εκδοθούν οι οριστικοί πίνακες μετά την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων.
Οι αρμόδιοι φορείς του Υπουργείου Υγείας καλούν τους ενδιαφερόμενους να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψής τους και να αναλάβουν υπηρεσία στο αμέσως επόμενο διάστημα.

http://www.healthreportaz.gr/15180/proslipsis-101-theseon-prosopikou-ipochreotikis-ekped…

Βήχας και ιγμορίτιδα: Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Η ιγμορίτιδα μπορεί να είναι η αιτία σε περισσότερο από 33% των ασθενών με χρόνιο βήχα. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η ρινίτιδα είναι οι άλλες δύο συχνότερες αιτίες που ευθύνονται για την πρόκληση χρόνιου βήχα.
Είναι αναγκαίο σε ασθενείς που παρουσιάζουν βήχα, ιδιαίτερα όταν αυτός είναι χρόνιος, να εξετάζεται κατά πόσο υπάρχει μια ιγμορίτιδα. Συχνά η ιγμορίτιδα διαλανθάνει της προσοχής των γιατρών. Η διάγνωση δεν γίνεται με αποτέλεσμα να παραμένει λόγω απουσίας θεραπείας, προκαλώντας χρόνιους πονοκέφαλους και βήχα.
Η ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή με ή χωρίς μόλυνση που εκδηλώνεται στα ιγμόρεια. Τα ιγμόρεια είναι οι κοιλότητες στα οστά που περιβάλλουν τη μύτη.
Τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας περιλαμβάνουν: Παχύρρευστες εκκρίσεις Ρινική συμφόρηση Ρινόρροια Πόνος. Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται μεταξύ ή πίσω από τα μάτια, κάτω από τα μάτια στις παρειές, πάνω από τα μάτια στο μέτωπο ή στα πάνω δόντια. Πυρετός Κούραση Ο εντοπισμός των συμπτωμάτων εξαρτάται από τους παραρρίνιους κόλπους …

Δωρεάν εξετάσεις σε παιδιά από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Πού θα γίνουν και πότε
Δωρεάν προληπτικές οδοντιατρικές εξετάσεις θα κάνει το κινητό πολυιατρείο «Ιπποκράτης» του «Χαμόγελου του Παιδιού». Σε συνεργασία με τους ιατρικούς και οδοντιατρικούς Συλλόγους της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Λακωνίας θα επισκεφθεί την Αιδηψό, την Ιστιαία, το Μοσχοχώρι (Λαμίας) και τη Σκάλα Λακωνίας από την 1η έως και τις 19 Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, ο Ιπποκράτης θα βρίσκεται: - 1 Φεβρουαρίου – 5 Φεβρουαρίου, στο Δήμο Ιστιαίας –Αιδηψού
- 8 Φεβρουαρίου - 12 Φεβρουαρίου, στην περιοχή Μοσχοχώρι, Δήμου Λαμιέων
- 15 Φεβρουαρίου -19 Φεβρουαρίου, στη Σκάλα Λακωνίας, Δήμου Ευρώτα
Το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής /οδοντιατρικής «Ιπποκράτης», απευθύνεται στα παιδιά όλης της Ελλάδας και πραγματοποιείται μέσα από την ένωση, τη συνεργασία και την ανιδιοτελή συμμετοχή των τοπικών Ιατρικών/Οδοντιατρικών Συλλόγων και Νοσοκομείων, με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών πρόληψης και ευαισθητοποίησης στα παιδιά.
Από το 2002 έως σήμερα και χάρη στην ενεργή συμμετοχή των εκατ…

Ελλάδα. Κάτω από τη βάση το σύστημα υγείας

Στην 28η θέση μεταξύ 35 ευρωπαϊκών χωρών σύμφωνα με τον οργανισμό HCP Mε «κάτω από τη βάση» βαθμολογείται το ελληνικό σύστημα υγείας, με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 28η θέση, μεταξύ 35 ευρωπαϊκών χωρών των οποίων τα συστήματα αξιολογήθηκαν από τον ανεξάρτητο οργανισμό «Health Consumer Powerhouse» (HCP). Ολλανδία και Ελβετία βρίσκονται στη πρώτη θέση και δεύτερη θέση με 916 βαθμούς και 894, αντίστοιχα. Η Ελλάδα με 577 βαθμούς βρίσκεται σης τελευταίες θέσεις και πολύ πίσω από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ισπανία (695 πόντοι), η Πορτογαλία (691 πόντοι) και η Ιταλία (667 πόντοι).
Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα εμφανίζει μία δραματική μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνες Υγείας κατά 28% από το 2009 έως το 2011 και μία μικρή αύξηση 1% το 2012. Ωστόσο, θετικό πρόσημο εμφανίζει η χώρα μας στους δείκτες υγείας. Ενδεικτικά, η Ελλάδα κατέχει την ένατη θέση στο δείκτη της βρεφικής θνησιμότητας (3 θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις), ξεπερνώντας χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
‘Εξτρα βα…

Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις για ανασφάλιστες στο ΕΚΠΑ

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου, η Β' Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, θα προσφέρουν δωρεάν σε ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες γυναικολογική εξέταση, ψηλάφηση μαστού και εξέταση κατά Παπανικολάου, στα Εξωτερικά Ιατρεία του Αρεταιείου Νοσοκομείου.
Επίσης, θα προσφερθεί δωρεάν εμβολιασμός για τον HPV (ιό ανθρώπινων θηλωμάτων) σε περιορισμένο αριθμό νεαρών κοριτσιών την Πέμπτη 4 και την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι. Οι εξετάσεις θα γίνονται στα Εξωτερικά Ιατρεία του Αρεταιείου Νοσοκομείου.

Εξάλλου, την Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Αρεταιείου Νοσοκομείου, εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη του Γυναικολογικού Καρκίνου». Η παρουσίαση θα είναι ελεύθερη και για το κοινό που θα ήθελε να ενημερωθεί για την πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου.

Ο Ιός ζίκα και στην Ευρώπη: Τι ακριβώς είναι, πως μεταδίδεται

Ο ιός ζίκα, ο οποίος ανακαλύφθηκε πριν από δεκαετίες στην Αφρική, συνήθως προκαλεί σχετικά ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, μυικούς πόνους και εξάνθημα. Πρόσφατα όμως ανιχνεύθηκε στη Βραζιλία όπου ενοχοποιήθηκε για συγγενείς εγκεφαλικές βλάβες, αναγκάζοντας τις αρχές άλλων χωρών να εκδώσουν οδηγία για τις εγκύους που ταξιδεύουν στη Ν.Αμερική.
Ο ιός μεταδίδεται από κουνούπια του γένους Aedes, μπορεί όμως να μεταδοθεί και μέσω του αίματος. Έχει επίσης ανιχνευθεί σε ανθρώπινο σπέρμα, αν και χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να επιβεβαιωθεί αν να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο κατά του ιού.
Κάτοικος της Δανίας που είχε ταξιδέψει στην Κεντρική και Νότιο Αμερική βρέθηκε θετικός στον ιό ζίκα, ο οποίος θεωρείται επικίνδυνος για τις εγγύους καθώς μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση παιδιών με μικροκεφαλία, μια σοβαρή ανωμαλία του νευρικού συστήματος.
Το τελευταίο περιστατικό ανακοίνωσε από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο …

Νερό με λεμόνι - Τα σημαντικά οφέλη του στην υγεία μας

Όλοι ακούμε ότι η κατανάλωση του νερού με το λεμόνι το πρωί είναι υγιές, αλλά λίγοι από εμάς γνωρίζουν τα ακριβή οφέλη αυτής της καθημερινής συνήθειας. Το πόσιμο ζεστό νερό με λεμόνι με άδειο στομάχι έχει τόνους οφέλη για την υγεία μας.
Ο χυμός λεμονιού είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, κάλιο, αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, βιταμίνες και Β και C. Διαθέτει επίσης ισχυρή αντι-ιική ανοσολογική δυνατότητα.
Η κατανάλωση του νερού με το λεμόνι βοηθά στο να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα, δίνει μια πολυπόθητη ώθηση πολεμώντας τις λοιμώξεις με τα υψηλά επίπεδα των βιοφλαβονοειδών, τα οποία περιλαμβάνουν κιτρικό οξύ, μαγνήσιο, ασβέστιο, και πηκτίνη.
Επιπλέον, πίνεται με άδειο στομάχι, καθαρίζει το σώμα και ξεπλένει το σύστημά σας, το οποίο προάγει στην απώλεια βάρους και διατηρεί την ισορροπία του pH του σώματος. Επιπλέον, βοηθά με τα πεπτικά προβλήματα.
16 τρόποι με τους οποίους το λεμόνι με το νερό βοηθά την υγεία σας: 1. Η απώλεια βάρους Το νερό με το λεμόνι θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε…

Λίπος στο συκώτι: Πότε εξελίσσεται σε επικίνδυνη στεατοηπατίτιδα - Ποια είναι η σωστή διατροφή

Η συσσώρευση λίπους στο συκώτι είναι ως ένα βαθμό φυσιολογική. Αν όμως η ποσότητα του λίπους αναλογεί σε περισσότερο από το 5-10% του συνολικού βάρους του ήπατος, τότε μιλάμε πλέον για λιπώδη νόσο του ήπατος. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η πάθηση αυτή οφείλεται στην κατάχρηση αλκοόλ (ALD). Ωστόσο, υπάρχει και μια δεύτερη μορφή της πάθησης που ονομάζεται μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) και δεν οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η συσσώρευση λίπους στο συκώτι μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, ειδικότερα αν εκδηλωθεί φλεγμονή ή εκτενής βλάβη στο συκώτι. Στην περίπτωση της NAFLD το συκώτι μπορεί να διογκωθεί και, με την πάροδο του χρόνου, τα ηπατικά κύτταρα να αντικατασταθούν από ουλώδη ιστό.
Το φαινόμενο αυτό είναι ευρύτερα γνωστό ως κίρρωση του ήπατος. Καθώς το συκώτι δυσλειτουργεί, μπορεί να εκδηλωθεί ηπατική ανεπάρκεια ή καρκίνος στο συκώτι ή ακόμη και να χάσει πρόωρα τη ζωή του ο ασθενής. Εκτός από βασικό παράγοντα της κίρρωσης, η NAFLD συμβάλλει …