Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παυσίπονα και κίνδυνοι για νεφρούς, συκώτι και στομάχι


Η υπερβολική χρήση παυσίπονων, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στους νεφρούς, στο συκώτι και στο στομάχιΗ υπερβολική χρήση των φαρμάκων εναντίον του πόνου, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στους νεφρούς και στο συκώτι. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις η λήψη υπερβολικών δόσεων, είναι δυνατόν να απειλήσει και τη ζωή.
Υπάρχουν πολλά φάρμακα με αναλγητική δράση που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί χωρίς συνταγή. Οι ασθενείς δικαιολογημένα αναζητούν τα φάρμακα αυτά για την αντιμετώπιση κάθε μορφής πόνου.

Όμως πόσο ενημερωμένο είναι το πλατύ κοινό για τους κινδύνους που έχουν τα αναλγητικά φάρμακα;

Το ερώτημα αυτό γίνεται ακόμη πιο σοβαρό δεδομένου ότι ορισμένοι ασθενείς παίρνουν πιο ψηλές δόσεις από τα εν λόγω φάρμακα με την ελπίδα ότι μεγαλύτερες ποσότητες θα προσφέρουν μεγαλύτερη ανακούφιση.

Παράλληλα υπάρχουν πολλά φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν διαφόρους συνδυασμούς ουσιών με αναλγητική δράση. Το αποτέλεσμα είναι ότι ένας ασθενής που παίρνει από μόνος του φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου, είναι δυνατόν να παίρνει μεγάλες ποσότητες μιας φαρμακευτικής ουσίας χωρίς να το αντιλαμβάνεται.

Οι ψηλές δόσεις ορισμένων παυσίπονων φαρμάκων, μπορεί να είναι ιδιαίτερες τοξικές για το συκώτι. Τέτοια φάρμακα είναι η παρακεταμόλη (paracetamol) και η ακεταμινοφαίνη (acetaminophen) τα οποία συγκαταλέγονται στα πλέον δημοφιλή παυσίπονα.
Article Advertisement 1
Εκτός από την τοξικότητα που δημιουργείται, πρέπει να γνωρίζουμε ότι η χρόνια λήψη παυσίπονων μπορεί να προκαλέσει σταδιακά βλάβες στους νεφρούς. Στις περιπτώσεις αυτές οι νεφροί γίνονται πιο μικροί, παθαίνουν ατροφία, χάνουν το κανονικό τους σχήμα και έχουν αυξημένη εναπόθεση ασβεστίου.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη μεγάλων ποσοτήτων παυσίπονων για τουλάχιστο εννέα χρόνια, μπορεί να οδηγήσει σε τελική νεφρική ανεπάρκεια.

Η ασπιρίνη και τα άλλα φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών φαρμάκων όπως το ibuprofen, το ketoprofen, το diclofenac, το naproxen sodium και άλλα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο στομάχι, αιμορραγίες στο πεπτικό σύστημα και βλάβες στους νεφρούς.
Ο κίνδυνος αιμορραγίας στο στομάχι λόγω των πιο πάνω φαρμάκων, είναι μεγαλύτερος όταν λαμβάνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επίσης ο κίνδυνος αυτός μεγαλώνει με την αύξηση της ηλικίας (ιδιαίτερα για άτομα άνω των 60 ετών) και αυξάνεται με την ταυτόχρονη λήψη αλκοόλ.

Οι ασθενείς που παίρνουν και άλλα φάρμακα πρέπει να ιδιαίτερα προσεκτικοί. Κάποια φάρμακα όταν λαμβάνονται ταυτόχρονα, μπορούν να έχουν μαζί αρνητική δράση σε όργανα όπως οι νεφροί. Τέτοια παραδείγματα αλληλεπίδρασης είναι η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονοδών φαρμάκων και διουρητικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψηλής πίεσης.

Ασθενείς που έχουν ήδη προβλήματα στους νεφρούς ή που έχουν προδιάθεση για νεφρικές παθήσεις, είναι περισσότερο ευπαθείς στην αλόγιστη χρήση παυσίπονων.

Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να οργανώνουν εκστρατείες διαφώτισης του κοινού για την ορθή χρήση των παυσίπονων. Παλαιότερες εμπειρίες δείχνουν ότι τέτοιου είδους εκστρατείες είναι αποτελεσματικές. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι οι εκστρατείες διαφώτισης των γονέων για τη μη χορήγηση ασπιρίνης σε μικρά παιδιά (λόγω κινδύνου για ηπατοπάθεια, εγκεφαλοπάθεια με σύνδρομο Rey) οι οποίες στέφθηκαν με επιτυχία.

Είναι απαραίτητο οι ασθενείς να γνωρίζουν τι περιέχεται μέσα στα φαρμακευτικά σκευάσματα που παίρνουν. Πρέπει πάντοτε να ενημερώνουν το γιατρό τους και να μην παίρνουν από μόνοι τους ανεξέλεγκτα παυσίπονα φάρμακα.


medlook.net

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...