Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Φεβρουαρίου 5, 2017

Πότε λήγουν στην πραγματικότητα τα τρόφιμα;

Τι ακριβώς σημαίνει η ετικέτα με την ημερομηνία λήξης στις τροφές; Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι με το πέρας αυτής της συγκεκριμένης μέρας, τα φαγητά που αγοράζουμε πρέπει αμέσως να πεταχτούν στα σκουπίδια. Όπως, όμως, μας ενημερώνουν οι ειδικοί (και, με λιγότερα επιστημονικά επιχειρήματα, οι περισσότεροι φοιτητές), αυτή η ημερομηνία δεν είναι ακριβώς αυτό που πιστεύουμε.
Στην πραγματικότητα,  αυτή η ετικέτα που λέει “Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…” δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια του τροφίμου, αλλά με την ποιότητα και την γεύση του. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να καταναλώσουμε τα περισσότερα τρόφιμα αρκετές μέρες μετά την ημερομηνία λήξης τους. Ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά.
Γάλα: Τις περισσότερες φορές, μπορούμε να το καταναλώσουμε μέχρι και 3-5 ημέρες αργότερα. Αυγά: Αντέχουν 3-5 εβδομάδες στο ψυγείο.
Πουλερικά και θαλασσινά: Πρέπει να τα μαγειρέψετε ή να τα καταψύξετε μέσα σε μία ή δύο μέρες αφού τα αγοράσετε.
Μοσχάρι και χοιρινό: Μαγειρέψτε ή καταψύξτε μέσα …

Ναρκωτικά χάπια συνταγογραφούσε γιατρός σε χρήστες με βιβλιάριο μιας γιαγιάς

Ναρκωτικά χάπια συνταγογραφούσε γιατρός σε χρήστες στο όνομα της… γιαγιάς ενός φίλου τους που τους είχε δώσει την ταυτότητά της! Το περιστατικό συνέβη στην Καρδίτσα και ο 54χρονος ιατρός βρέθηκε με χειροπέδες, όπως και οι νεαροί που εξυπηρέτησε.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν οι αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έκαναν τυχαία έλεγχο σε έναν 24χρονο και μια 20χρονη και βρήκαν στην κατοχή της κοπέλας 148 ναρκωτικά χάπια και μία ιατρική συνταγή γι’ αυτά. Η ιατρική συνταγή ωστόσο είχε τα στοιχεία μιας 86χρονης, η αστυνομική ταυτότητα της οποίας βρέθηκε στην κατοχή του ζευγαριού.
Το ζευγάρι συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Ασφάλεια, όπου αποκαλύφθηκε ότι η ταυτότητα ανήκε στην γιαγιά ενός 26χρονου φίλου τους. Μάλιστα, την είχε δώσει ο ίδιος στους άλλους δύο για να προμηθευτούν χάπια από το ιατρείο του 54χρονου, ο οποίος εξέδωσε παράνομα ιατρική συνταγή με τα στοιχεία της ηλικιωμένης παρ’ όλο που δεν ήταν παρούσα.
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/ygeia/narkwtika-xapia-syntagografouse-giatros-se-xrh…

Η κατανάλωση αυγών τονώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Η κατανάλωση αυγών έχει κατηγορηθεί για πολλά προβλήματα υγείας, εξαιτίας της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε χοληστερίνη. Νεότερες έρευνες ωστόσο αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση αυγών επηρεάζει ελάχιστα τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.
Επιπρόσθετα η κατανάλωση αυγών φαίνεται ότι μπορεί να τονώνει την εγκεφαλική λειτουργία.
Φινλανδοί ερευνητές σε έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στην American Journal of Clinical Nutrition, ανέλυσαν τη διατροφή 2.497 ανδρών ηλικίας μεταξύ 42 και 60 ετών που δεν είχαν διαγνωστεί με διαταραχές μνήμης.
Κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου 22 ετών, 337 εξ’ αυτών παρουσίασαν κάποια νευρολογική διαταραχή, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να αφορά το Άλτσχάιμερ.
Ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Jyrki Virtanen από το πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας εξηγεί ότι «ούτε η χοληστερίνη ούτε η κατανάλωση αυγών συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας ή νόσου του Άλτσχάιμερ».
Ο ερευνητής επισημαίνει ότι «η πρόσληψη αυγών συσχετίστηκε με καλύτερ…

Καταρράκτης: 3 τρόποι για να τον προλάβετε

Καθώς μεγαλώνουμε τα μάτια γίνονται πιο ευάλωτα σε εκφυλιστικές ασθένειες της όρασης, όπως ο καταρράκτης.
Ο καταρράκτης προσβάλλει κυρίως τους ηλικιωμένους. Περίπου το 50% των Ευρωπαίων μεταξύ 65-74 ετών έχουν καταρράκτη, ποσοστό που ανεβαίνει στο 70% για την ηλικία των 75. Στον καταρράκτη θολώνει ο φακός του ματιού και ο μόνος τρόπος θεραπείας είναι η αφαίρεση του θολωμένου φακού και η αντικατάστασή του από τεχνητό. Οι φυσιολογικοί φακοί των ματιών είναι τελείως διαφανείς, επιτρέποντας στο φως να περάσει ελεύθερα στο πίσω μέρος του ματιού. Μόλις ο καταρράκτης αρχίζει να αναπτύσσεται, ο φακός του ματιού σταδιακά γίνεται πιο αδιαφανής και δεν επιτρέπει στο φως να φτάσει στον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας έτσι απώλεια όρασης.
Τα συνήθη συμπτώματα για όσους έχουν καταρράκτη είναι: - θολή και παραμορφωμένη όραση - ευαισθησία στο φως - διπλή όραση στο ένα μάτι - κακή νυχτερινή όραση - τα χρώματα φαίνονται λιγότερο ζωηρά - θάμπος και φωτοστέφανο γύρω από τα φώτα. Η επέμβαση καταρράκτη διαρκ…

Απλό τεστ αίματος για πρώτη φορά μπορεί να διακρίνει έγκαιρα το Πάρκινσον

Σουηδοί και Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα απλό τεστ αίματος, το οποίο για πρώτη φορά μπορεί να προσδιορίσει αν τα συμπτώματα ενός ασθενούς προκαλούνται από νόσο Πάρκινσον ή από κάποια άλλη παρεμφερή διαταραχή, τα λεγόμενα άτυπα παρκινσονικά σύνδρομα (Προϊούσα Υπερπυρηνική Παράλυση, Ατροφία Πολλαπλών Συστημάτων, Φλοιοβασική Εκφύλιση).
Έως σήμερα δεν υπάρχει κάποιο τεστ αίματος, διαγνωστική εξέταση του εγκεφάλου ή άλλη αντικειμενική μέθοδος για την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον και των συναφών διαταραχών. Συνήθως ένας νευρολόγος κάποια στιγμή κάνει τη διάγνωση με βάση τα κλινικά συμπτώματα του ασθενούς. Όμως ακόμη και έμπειροί γιατροί κάνουν λανθασμένες διαγνώσεις, ιδίως αν πρέπει να διακρίνουν το Πάρκινσον από τα παρκινσονικά σύνδρομα.
Στα πρώιμα ιδίως στάδια της νόσου, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να διαγνώσει ο γιατρός αν πρόκειται για κανονικό Πάρκινσον ή για κάποιο άτυπο παρκινσονικό σύνδρομο. Όμως η έγκαιρη σωστή διάγνωση είναι σημαντική για τη μελλοντική εξέλιξη και αντιμε…

Ο φόβος του αγνώστου προκαλεί περισσότερο στρες

Μερικές φορές το στρες μας κορυφώνεται όταν δεν ξέρουμε τι μας περιμένει παρά όταν γνωρίζουμε τι να περιμένουμε, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Είμαστε πιο ανήσυχοι όταν δεν είμαστε σίγουροι για το τι πρόκειται να συμβεί, παρά όταν γνωρίζουμε τι θα επακολουθήσει ακόμη και αν πρόκειται για κάτι δυσάρεστο σύμφωνα με νέα έρευνα. Από την άλλη μεριά τα υψηλά επίπεδα στρες σε στιγμές μεγάλης αβεβαιότητας ενδέχεται να σχετίζονται με πιο καθαρή κρίση και εκτίμηση του κινδύνου σύμφωνα με τους ερευνητές. Εκτιμούν ότι πρόκειται για συμπεριφορές που δίνουν στον άνθρωπο ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, αυξάνοντάς την επαγρύπνησή του μπροστά σε πιθανούς κινδύνους.
Οι ερευνητές του University College London κατέληξαν σ’ αυτά τα συμπεράσματα βάζοντας μια ομάδα 45 εθελοντών να παίξουν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή όπου αναποδογύριζαν βράχους κάτω από τους οποίους ήταν πιθανό να κρύβονται φίδια. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να μαντέψουν κάτω από ποιους βράχους κρύβονταν φίδια. Όταν αναποδογύριζαν ένα βράχο με φίδι από κ…

Νέο όπλο για διαταραχές του θυρεοειδούς

Ερευνητές με επικεφαλής Ελληνα καθηγητή βρίσκονται πολύ κοντά σε καινοτόμο θεραπεία
Τον δρόμο για τη θεραπεία από τις διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα ανοίγει επιτυχία ερευνητών, οι οποίοι ανακάλυψαν νέα τεχνική για την ανάπτυξη κυττάρων θυρεοειδούς στο εργαστήριο.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής επίκουρο καθηγητή του Boston University School of Medicine Λαέρτη Οικονόμου, που δημοσίευσαν την έρευνά τους στο επιστημονικό περιοδικό «Stem Cell Reports», κατάφεραν να δημιουργήσουν λειτουργικά θυρεοειδοκύτταρα.
Η τεχνική που εφάρμοσε η ερευνητική ομάδα βασίζεται στη χρήση εμβρυονικών βλαστοκυττάρων, τα οποία έχουν υποστεί γενετική επεξεργασία.

Στα πειράματά τους χρησιμοποίησαν βλαστοκύτταρα ποντικών, τα οποία καλλιέργησαν στο εργαστήριο και τα τροποποίησαν ώστε να αποκτήσουν έναν γενετικό «διακόπτη» με τον οποίο να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν το γονίδιο Nkx2-1. Πρόκειται για το γονίδιο που παίζει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη του θυρεοειδούς αδένα.

Στη συνέχεια οι ε…

Ορθοστατική υπόταση: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Ενα αίσθημα ζάλης ή ναυτίας κατά την αλλαγή θέσης του σώματος είναι γνωστό ως ορθοστατική υπόταση. Πρόκειται για μια πάθηση που προκαλείται από την απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης.
Η ορθοστατική υπόταση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια βραχυπρόθεσμη ζαλάδα και αν και συνήθως δεν είναι επιβλαβής από μόνη της, η χρόνια ορθοστατική υπόταση μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης και μπορεί να απαιτεί σε ορισμένες περιπτώσεις ιατρική φροντίδα.
Οταν είστε καθισμένοι ή ξαπλωμένοι, το αίμα τείνει να συγκεντρώνεται στα άκρα, στα πόδια και στις κάτω περιοχές του σώματος, αποστραγγίζοντας από το άνω μέρος του τα τυπικά επίπεδα της ροής του αίματος. Αν ένα άτομο στέκεται ξαφνικά όρθιο, η απώλεια του αίματος στο άνω μέρος του σώματος μπορεί να γίνει εμφανής, προκαλώντας πονοκέφαλο, ζαλάδα, ή ένα αίσθημα λιποθυμίας. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μπλακάουτ, εμετό ή θολή όραση.
Ο λόγος που δεν βιώνουν όλοι οι άνθρωποι την ορθοστατική υπόταση είναι πως το σώμα…

Συναγερμός για νέα έξαρση της γρίπης με διαφορετικό στέλεχος

Νέα έξαρση της γρίπης με νέο ιό αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Η γρίπη φέτος ξεκίνησε νωρίς και συγκεκριμένα το Δεκέμβριο και ο ιός που κυριαρχεί έφτασε την κορύφωσή του και πλέον οδηγείται σε εξασθένηση. Το τωρινό κύμα γρίπης πλήττει κυρίως ηλικιωμένους και είναι ο ιός A H3N2.
Συνολικά, η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει αυξημένη στην Ελλάδα και όπως γράφει η «Καθημερινή» ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι επειδή η γρίπη ξεκίνησε νωρίς μπορεί να υπάρξει δεύτερο επιδημικό κύμα γρίπης το επόμενο διάστημα με επικράτηση άλλου στελέχους γρίπης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα εκτός από το εμβόλιο που κυκλοφόρησε στη χώρα μας υπάρχουν άλλα δύο εμβόλια για τη γρίπη. Το ένα, το πιο ισχυρό κυκλοφορεί μόνο στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα πάντως, κατά την εφημερίδα το εμβόλιο έχει εξαντληθεί.
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση (έως 29 Ιανουαρίου 2017), του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), συνολικά, από τον Οκτώβριο που ξεκίνησε η δραστηριότητα της γρίπης, 36 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επι…

Χειμερινά σπορ: Πώς να αποφύγετε τους τραυματισμούς

Το τοπίο και η θέα που συναντά κανείς στο βουνό, και κυρίως στην κορυφή του, προσφέρουν μία χαλάρωση και αγαλλίαση ψυχής στον καθέναν μας. Πόσω μάλλον αν συνδυαστεί το τοπίο αυτό με χιόνι. Για τον λόγο αυτό, αθεράπευτοι λάτρεις του χιονιού και των χειμερινών σπορ, κατακλύζουν τα χιονοδρομικά κέντρα, για να επιδοθούν στα αγαπημένα τους χειμερινά σπορ ή μόνο για να τα επισκεφτούν. Τα συνηθέστερα σπορ στο ευρύ κοινό είναι το σκι, το snowboard, ακόμα και οι διάφορες μορφές έλκηθρου. Όμως, η όχι συχνή και συστηματική επαφή με το περιβάλλον του βουνού, πολλές φορές κάνει τους επισκέπτες να είναι επιρρεπείς σε πτώσεις και σε τραυματισμούς ή άλλες επιπλοκές, κάνοντας τελικά τη «βόλτα» στο βουνό δυσάρεστη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απουσία τους από τις καθημερινές δραστηριότητες, ίσως και για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Ο φυσιοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Γουδέβενος επισημαίνει: «Σύμφωνα  με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χε…

Έρευνα: Τι να κάνετε για να μην τσακώνεστε με το ταίρι σας!

Ένα παράδοξο μέτρο «πρόληψης» των τσακωμών μεταξύ των ζευγαριών ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες! Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Journal of Applied Psychology, τα ζευγάρια που είναι πιο δραστήρια σωματικά μέσα στην ημέρα είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε διαφωνίες και καβγάδες.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα, ένας περίπατος μέσα στην ημέρα –σε συνδυασμό με καλό ύπνο το βράδυ– βοηθά ώστε να αφήνουμε πίσω μας το στρες και τα νεύρα που μας δημιουργεί η δουλειά και να μην «ξεσπάμε» στον σύντροφό μας όταν επιστρέφουμε στο σπίτι.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν 118 άτομα που συγκατοικούσαν, καταγράφοντας το πρόγραμμα ύπνου και σωματικής δραστηριότητάς τους. Επίσης, τόσο οι συμμετέχοντες όσο και τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού τους συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια ώστε να διαπιστωθεί εάν υπήρχαν εντάσεις μέσα στο σπίτι. Όπως υπέδειξαν τα στοιχεία, όσοι από τους συμμετέχοντες έκ…

Ο φόβος του νευρωτικού ανθρώπου

Ο μεταμοντέρνος άνθρωπος δεν φοβάται την οικονομική κρίση, ούτε τους σεισμούς και τα τσουνάμια, δεν φοβάται μη τον εγκαταλείψει η σύζυγος, ή η πίστη του. Το μόνο που πραγματικά φοβάται είναι μήπως συμβεί κάτι βαθιά και οριζόντια ανατρεπτικό που θα συμβάλλει ώστε να αλλάξει η κεκτημένη προσωπική και συλλογική αίσθηση της αυτοδυναμίας κι αυτάρκειάς του, πάνω στην οποία στήριξε μεθοδικά την ασφάλεια του.
Κυριολεκτικά τρέμει μπρος το ενδεχόμενο να διευρυνθεί η άποψη που έχει για τον εαυτό του, να μετακινηθεί προς μια κατεύθυνση στην οποία δεν έχει διαθέσιμα αντιληπτικά κι ερμηνευτικά σχήματα.
Είναι νευρωτικά «αισιόδοξος», γιατί δεν αντέχει να είναι ρεαλιστικά απαισιόδοξος.
Θέλει να γίνει «καλύτερος», αποδοτικότερος, ως εργαζόμενος, ως εργοδότης, ως εραστής, φίλος, σύζυγος, γονιός χρησιμοποιώντας τεχνικές αυτό-βελτίωσης και «θετικής σκέψης», γιατί φοβάται να μεταμορφωθεί.
Ευχαριστιέται να μιλάει, να εξηγεί, να κάνει τον «σοφό», να παίρνει και να δίνει συμβουλές. Δεν έχει όμως καμία διάθεσ…

Άτμισμα: Λιγότερες τοξικές ουσίες κατά 56-97% σε σχέση με το κάπνισμα

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει νικοτίνη -την εθιστική ουσία του καπνιστή- αλλά όχι τα προϊόντα καύσης του καπνού που θεωρούνται πολύ επικίνδυνα για την υγεία.

Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικά λιγότερες οι καρκινογόνες και οι άλλες τοξικές χημικές που λαμβάνει ο χρήστης από το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε σχέση με το συμβατικό. Αυτό το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει μια βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.
“Η μελέτη αυτή θα πρέπει να χρησιμεύσει ως μια κλήση αφύπνισης για τους ακτιβιστές του ελέγχου του καπνού που έχουν περάσει τα τελευταία οκτώ χρόνια εκπέμποντας μια εχθρική και παντελώς ανακριβή ρητορική προς τα προϊόντα ατμού”, ανέφερε ο Gregory Conley, πρόεδρος της Αμερικανικού Συνδέσμου Ατμίσματος. Και πρόσθεσε: “Αρκετοί καπνιστές συνεχίζουν να καπνίζουν επειδή έχουν παραπλανηθεί να πιστεύουν ότι το άτμισμα είναι το ίδιο επικίνδυνο με το κάπνισμα”.
Ερευνητές από το University College, του Λονδίνου, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Lion Shahab, εξέτασαν δε…

Πόσο επικίνδυνα είναι τα καλλυντικά που κυκλοφορούν στην αγορά;

Περισσότερες από 10.000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στα κοινά καλλυντικά
Περισσότερες από 10.000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται  στα κοινά καλλυντικά. Οι περισσότερες από τις ουσίες αυτές δεν είναι βέβαια παράνομες, αλλά σύμφωνα με πολλές από επιστημονικές έρευνες, είναι τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μερικές από τις τοξικές ουσίες είναι, μεταξύ άλλων, το Αλουμίνιο, το Ασετόν, η Διαιθανολαμίνη, η Βενζυλική Αλκοόλη κλπ.
Ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για τα καλλυντικά προϊόντα, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 2013 προβλέπει, μεταξύ άλλων, την θέσπιση νέων υποχρεώσεων γνωστοποίησης των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών στα καλλυντικά.

Επίσης επισημαίνεται ότι τα υπεύθυνα πρόσωπα και οι διανομείς οφείλουν να αναφέρουν τις ενέργειες αυτές στις εθνικές αρχές τους. Στη συνέχεια, οι εθνικές αρχές οφείλουν να κοινοποιούν τις πληροφορίες αυτές - καθώς και οποιεσδήποτε άλλες έχουν λάβει από άλλες πηγές (π.χ.…

Δύσπνοια: Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια

Η δύσπνοια, δηλαδή η δυσκολία που αντιμετωπίζει κάποιος στην αναπνοή, είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα, καθώς μπορεί να οφείλεται σε καρδιακά και πνευμονικά αίτια.

Ο ασθενής μπορεί να περιγράφει τη δύσπνοια ως λαχάνιασμα, αδυναμία να εισπνεύσει βαθιά ή σφίξιμο στο στήθος.
Τα καρδιακά αίτια της δύσπνοιας μπορεί να είναι η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, οι αρρυθμίες, η περικαρδίτιδα κ.α.
Προβλήματα των πνευμόνων που μπορεί να προκαλέσουν δύσπνοια είναι το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η πνευμονία, ο καρκίνος των πνευμόνων κ.α.
Άλλα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν δύσπνοια είναι οι δηλητηριάσεις, η πολλαπλή σκλήρυνση, η έλλειψη οξυγόνου ή η διαμονή σε μεγάλο υψόμετρο, καθώς και ψυχιατρικές διαταραχές, π.χ. μία κρίση πανικού.

Πότε πρέπει να σας δει γιατρός
Επείγουσες καταστάσεις που πρέπει να σας οδηγήσουν στο γιατρό για να τις αξιολογήσει είναι:
- Δύσπνοια και πόνος στο θώρακα. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να οφείλεται σε ισχαιμία του μυοκαρδίου, έμφραγμα ή πιθανή πνευμονικ…

Σας… τριγυρνάει κρυολόγημα; Δείτε τι πρέπει να κάνετε άμεσα!

Όλα τα σημάδια είναι εκεί: ο λαιμός σας είναι τραχύς, έχετε αρχίσει να φτερνίζεστε συχνά, νιώθετε το κεφάλι σας “βαρύ” και έναν πονοκέφαλο που μοιάζει να αυξάνεται σιγά-σιγά. Ξέρετε, δηλαδή, ότι θα αρρωστήσετε.

Αλλά δεν χρειάζεται να “παραδοθείτε” ακόμα στο κρυολόγημα. Οι ακόλουθες τέσσερις εύκολες μέθοδοι πρόληψης μπορεί να σας βοηθήσουν να γλιτώσετε την αρρώστια, ή, τουλάχιστον, να μειώσετε αισθητά τα ενοχλητικά της συμπτώματα:

Προμηθευτείτε παστίλιες ψευδαργύρου με οξικό ή γλυκονικό ψευδάργυρο και πάρτε μία κάθε δύο ώρες, για όσο έχετε αυτά τα συμπτώματα.

Επιλέξτε κοτόσουπα για το επόμενο γεύμα σας. Όσο και αν σας μοιάζει ότι αυτό είναι απλά ένα “γιατροσόφι”, έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι η κοτόσουπα βοηθάει πάρα πολύ στο κρυολόγημα. Δεν ξέρουμε ακόμα το “πώς”, αλλά είναι σίγουρο ότι βοηθάει.

Πάρτε βιταμίνη C. Άλλο ένα γνωστό... αντίμετρο στο κρυολόγημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί η βιταμίνη C να μην προλαμβάνει την ασθένεια, αλλά αν παίρνετε 1.000mg καθημερινά από την στι…

Χολόλιθοι: Πώς να προστατεύσετε τον οργανισμό σας

Ελάχιστες είναι οι γνώσεις των περισσοτέρων ανθρώπων για τη χοληδόχο κύστη, παρά το υψηλό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που πάσχει από χολολιθίαση (12%), την πιο συχνή πάθησή της. Οι περισσότεροι δεν ξέρουν ούτε καν που βρίσκεται αυτό το μικρό όργανο, μέχρι τη στιγμή που θα νοιώσουν πόνο στο σημείο. Παρότι ο ρόλος του είναι σημαντικός, όταν προκαλεί συμπτώματα μπορεί να αφαιρεθεί, χωρίς να προκύψουν ουσιαστικά προβλήματα στη λειτουργία του οργανισμού.

«Στη χοληδόχο κύστη, που έχει σχήμα αχλαδιού και βρίσκεται κάτω από το δεξί λοβό του ήπατος, αποθηκεύεται η χολή -που παράγεται από το ήπαρ- πριν απελευθερωθεί στο λεπτό έντερο για να βοηθήσει στην πέψη των λιπών. Το συχνότερο πρόβλημα του οργάνου είναι η δημιουργία χολόλιθων εξαιτίας, κυρίως, της παρατεταμένης παραμονής της χολής στη χοληδόχο κύστη.
Επιρρεπείς στην ανάπτυξη χολολιθίασης είναι όσοι υποφέρουν από ορισμένα νοσήματα και όσοι λαμβάνουν φάρμακα συγκεκριμένων κατηγοριών, όπως αντισυλληπτικά. Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι μικρός…

Γιατί φοβάμαι την αλλαγή;

Θέλω να αλλάξω δουλειά, θέλω να μετακομίσω, θέλω να χωρίσω, θέλω να ζήσω σε άλλη χώρα...(επιλέξτε τη δική σας επιθυμία), αλλά κάτι με κρατάει πίσω. Άραγε πώς και γιατί φυτρώνει ο σπόρος του φόβου για την αλλαγή και με ποιον τρόπο μπορούμε να τον ξεπεράσουμε και να ανοίξουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή μας; Θαυμάζω τη φίλη μου τη Μαρία, που άφησε τη δουλειά της για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, τον Δημήτρη, που κατάφερε να φύγει από έναν βαρετό γάμο, τη Βάσω, που κόντρα στα δεδομένα επέλεξε να νοικιάσει το δικό της σπίτι, και την Άννα, που ξεπέρασε τους φόβους της και τόλμησε να αλλάξει χώρα μαζί με την οικογένειά της. Παρόλο που τώρα πια όλα δείχνουν ότι αυτή ήταν η σωστή απόφαση για καθέναν από τους φίλους μου, δεν ξεχνάω ότι όταν χρειάστηκε να βάλουν κάτω τα δεδομένα και να πουν ένα «ναι» ή ένα «όχι», οι προβληματισμοί και τα άγχη κατέκλυζαν το μυαλό τους. Το ζύγισμα των δεδομένων, των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων μιας τόσο κρίσιμης για τον καθένα απόφασης, εί…

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση της επίπτωσης των σποραδικών κρουσμάτων και επιδημιών από γαστρεντερίτιδες τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, πρόκειται για ιογενείς κυρίως γαστρεντερίτιδες που οφείλονται σε διάφορους ιούς. Οι συχνότεροι από αυτούς είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί (τύποι 40 και 41). Προσβάλλουν όλες τις ηλικίες, και οι ροταϊοί αφορούν σε  παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών.
Γενικά οι γαστρεντερίτιδες, εκτός από ιούς μπορει να οφείλονται και σε μικρόβια με γνωστότερη την Σαλμονέλα, τη Σιγκέλα, το Καμπυλοβακτηρίδιο κ.ά., περισσοτερο όμως συμβαινουν τους καλοκαιρινους μήνες.
Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες, διαδράμουν συνήθως ηπιότερα ενώ οι μικροβιακές πιο σοβαρά και πολλές φορές απαιτούν νοσηλεία. Οι συχνότερες όμως είναι οι ιογενείς και στα συμπτώματα βλέπουμε να κυριαρχούν οι έμετοι, οι διάρροιες, το κοιλιακό άλγος και ο πυρετός. Δεν είναι απαραίτητο μια γαστρεντερίτιδα να έχει όλα αυ…

Δεν κοιμάστε καλά; Κινδυνεύετε από άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια αναπνευστική νόσος που αν δεν αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς. Διάφοροι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την εκδήλωσή του, όπως αλλεργίες, πνευμονικές λοιμώξεις, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, το στρες, η ατμοσφαιρική ρύπανση κ.ά. Τώρα μια νέα έρευνα νορβηγών επιστημόνων συνδέει το άσθμα με την αϋπνία.
Οι άνθρωποι που συχνά δυσκολεύονται να κοιμηθούν τη νύχτα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από άσθμα, ενώ όσοι πάσχουν από χρόνια αϋπνία κινδυνεύουν τρεις φορές περισσότερο. Αυτό υποστηρίζουν νορβηγοί επιστήμονες από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας που διερεύνησαν τη σχέση άσθματος και αϋπνίας.        

Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο ανεπαρκής ύπνος προκαλεί σωματικές αλλαγές με βλαβερές επιπτώσεις στις αναπνευστικές οδούς, που οδηγούν στην εμφάνιση άσθματος.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα 18.000 ατόμων ηλικίας 20 έως 65 ετ…

Η πολλή δουλειά τρώει τον… μεσήλικα

Οι μεσήλικες που εργάζονται πολλές ώρες και συχνά θυσιάζουν τον ύπνο τους για χάρη της δουλειάς τους, τείνουν να έχουν χειρότερη υγεία, όταν γεράσουν, σύμφωνα με μια μακρόχρονη φινλανδική επιστημονική έρευνα.

Τα ευρήματα
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Μικαέλα Μπιργκίτα φον Μπόνσντορφ του Πανεπιστημίου της πόλης Γυβάσκυλα,  ανέλυσαν σε βάθος 25ετίας στοιχεία για την υγεία άνω των 3.000 ανδρών, επαγγελματιών και επιχειρηματιών, τόσο κατά την μέση όσο και την τρίτη ηλικία τους. Διαπιστώθηκε ότι όσοι 45άρηδες και 50άρηδες είχαν τη συνήθεια να δουλεύουν σκληρά (πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα) και να μην κοιμούνται αρκετά (λιγότερο από εξήμιση ώρες τη μέρα), όταν πια έγιναν 65άρηδες και 70άρηδες, είχαν χειρότερες επιδόσεις στις σωματικές λειτουργίες, στη ζωτικότητά και στη γενικότερη υγεία τους, σε σχέση με όσους εργάζονταν λιγότερο και κοιμούνταν περισσότερο, όταν ήσαν μεσήλικες.

Η Μπόντσντορφ επεσήμανε ότι στην εποχή μας πολλοί επαγγελματίες και άλλοι εργαζόμενοι, πέρα από τις επίσημες…

Νοσογόνος Παχυσαρκία: Γιατί ο γαστρικός δακτύλιος αποτυγχάνει;

εξηγεί ο Δρ. Δημήτρης Σ. Μουσιώλης, Γενικός Χειρουργός-Βαριατρική Χειρουργική, Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Ορθοπρωκτική Χειρουργική (www.dmousiolis.gr).


Η παχυσαρκία έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως επιδημία. Και όχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς ότι τα τελευταία 40 χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των παχύσαρκων, από 105 εκατομμύρια το 1975 σε 641 εκατομμύρια το 2014. Δεν πρόκειται απλώς για πρόβλημα καλαισθησίας, αλλά για μια πραγματική ασθένεια, ειδικά στη νοσογόνο μορφή της (Δείκτης Μάζας Σώματος >35), µε τρομακτικές επιπτώσεις στην υγεία, στην ικανότητα προς εργασία, στην κοινωνικότητα, καθώς και στην ποιότητα και διάρκεια ζωής.
Ωστόσο, τα τελευταία 15 χρόνια, χάρη στη διάδοση της Λαπαροσκόπησης στην καθημερινή χειρουργική πρακτική, η Βαριατρική παρέχει αξιόπιστες λύσεις στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Μάλιστα, την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα ο γαστρικός δακτύλιος αναδείχθηκε σε δημοφιλή χειρουργική τεχνική για την απώλεια των πολλών κιλών σ…

Οστεοαρθρίτιδα: 8 παράγοντες κινδύνου & τα βασικά συμπτώματα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας. Πρόκειται για χρόνια πάθηση που εμφανίζεται καθώς ο άνθρωπος γερνάει με αποτέλεσμα μετά τα 65 οι 3 στους 4 να πάσχουν από τη νόσο, ενώ πάνω από το 85% των ατόμων αυτών έχουν ευρήματα στις ακτινογραφίες των αρθρώσεών τους ακόμη και όταν δεν έχουν συμπτώματα.

Στην οστεοαρθρίτιδα προσβάλλεται ο αρθρικός χόνδρος, ο ιστός που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες σαν μαξιλαράκι και βοηθά τα κόκαλα της άρθρωσης να γλιστρούν το ένα πάνω στο άλλο κατά την κίνηση.
Η πάθηση έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις: αποχή από την εργασία, ευρεία χρήση φαρμάκων, χειρουργικές επεμβάσεις, αναπηρία. Αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες ανικανότητας.

Παράγοντες κινδύνου
- Ηλικία
- Παχυσαρκία: συνδέεται στενά με την οστεοαρθρίτιδα, κυρίως με την οστεοαρθρίτιδα των γονάτων
- Γενετικοί παράγοντες (οι γυναίκες έχουν πιθανότητα 30-50% να κληρονομήσουν από την μητέρα τους την οστεοαρθρίτιδα χεριών)
- Τραυματισμοί της άρθρωσης
- Εργασία ή ενασχόλ…