Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεν κοιμάστε καλά; Κινδυνεύετε από άσθμα
Το άσθμα είναι μια χρόνια αναπνευστική νόσος που αν δεν αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς. Διάφοροι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την εκδήλωσή του, όπως αλλεργίες, πνευμονικές λοιμώξεις, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, το στρες, η ατμοσφαιρική ρύπανση κ.ά. Τώρα μια νέα έρευνα νορβηγών επιστημόνων συνδέει το άσθμα με την αϋπνία.
Οι άνθρωποι που συχνά δυσκολεύονται να κοιμηθούν τη νύχτα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από άσθμα, ενώ όσοι πάσχουν από χρόνια αϋπνία κινδυνεύουν τρεις φορές περισσότερο. Αυτό υποστηρίζουν νορβηγοί επιστήμονες από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας που διερεύνησαν τη σχέση άσθματος και αϋπνίας.        

Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο ανεπαρκής ύπνος προκαλεί σωματικές αλλαγές με βλαβερές επιπτώσεις στις αναπνευστικές οδούς, που οδηγούν στην εμφάνιση άσθματος.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα 18.000 ατόμων ηλικίας 20 έως 65 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη Nord-Trondelag Health Study (HUNT).

Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να αναφέρουν τυχόν δυσκολίες στην έλευση και στη διατήρηση του ύπνου τους, καθώς και ενδεχόμενη κακή ποιότητα ύπνου. Ακόμη, έπρεπε να γνωστοποιούν στους ερευνητές πιθανά συμπτώματα άσθματος στην αρχή και στο τέλος της έρευνας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι δήλωναν ότι δυσκολεύονταν «συχνά» ή «σχεδόν κάθε νύχτα» να αποκοιμηθούν διέτρεχαν κατά 65% και 108% αντίστοιχα αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από άσθμα τα επόμενα 11 χρόνια.

Παρόμοια, όσοι ανέφεραν ότι ξυπνούσαν νωρίς τη νύχτα και δεν μπορούσαν να ξανακοιμηθούν «συχνά» ή «σχεδόν κάθε νύχτα» είχαν κατά 92% και 36% αντίστοιχα αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα.

Ακόμη, όσοι ανέφεραν κακή ποιότητα ύπνου «πάνω από μία φορά την εβδομάδα» κινδύνευαν κατά 94% περισσότερο να εκδηλώσουν τη νόσο.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα ανθρώπων με χρόνια αϋπνία, διαπίστωσαν ότι είχαν πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από άσθμα.

Η συγγραφέας της μελέτης δρ. Linn Beate Strand, από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, δήλωσε σχετικά: «Η αϋπνία, οριζόμενη ως δυσκολία στην έλευση και στη διατήρηση του ύπνου καθώς και ως κακή ποιότητα ύπνου, είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα των ασθματικών ασθενών. Όμως σχετικά με το αν τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αϋπνίας είναι δυνατόν σε μεταγενέστερο στάδιο να εμφανίσουν άσθμα δεν μπορούμε ακόμη να είμαστε απολύτως βέβαιοι».

Και η επιστήμονας συνέχισε: «Καθώς η αϋπνία είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση, μια αυξημένη εστίαση της προσοχής των επιστημόνων στις δυσμενείς επιπτώσεις της αϋπνίας στην υγεία θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην πρόληψη του άσθματος».            

«Ασφαλώς θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες που να επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της έρευνάς μας», κατέληξε   η δρ. Linn Beate Strand.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «European Respiratory Journal».

  http://www.vita.gr/news/article/35730/den-koimaste-kala-kindyneyete-apo-asthma/
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …

Οι βαφές των μαλλιών και η λευχαιμία

Ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στις βαφές μαλλιών έχουν τη δυνατότητα να προκαλούν καρκίνο στα ζώα.
Οι βαφές μαλλιών που χρησιμοποιούνταν τα παλαιότερα χρόνια ιδιαίτερα πριν από το 1980, αυτές που ήσαν σκούρου χρώματος και που παρέμεναν στα μαλλιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ήσαν περισσότερο καρκινογόνες από άλλες.
Οι άνδρες και γυναίκες που χρησιμοποιούσαν βαφές μαλλιών μόνιμου τύπου πριν από το 1980, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία σε σύγκριση με άλλους ενήλικες, που ποτέ δεν χρησιμοποίησαν βαφές μαλλιών.
Οι βαφές μαλλιών απασχόλησαν κατ΄ επανάληψη τους ερευνητές αναφορικά με το συσχετισμό χρήσης τους και πρόκλησης ορισμένων καρκίνων. Υπήρξαν έρευνες που έδειξαν, ότι η χρήση βαφών των μαλλιών παλαιού τύπου, αυξάνει τον κίνδυνο για λευχαιμία, πολλαπλό μυέλωμα και λέμφωμα. Υπήρξαν όμως και έρευνες που δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα.
Γιατροί από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στο Σικάγο, σύγκριναν 769 ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία με 623 ενήλικες χωρ…