Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεν κοιμάστε καλά; Κινδυνεύετε από άσθμα




Το άσθμα είναι μια χρόνια αναπνευστική νόσος που αν δεν αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς. Διάφοροι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την εκδήλωσή του, όπως αλλεργίες, πνευμονικές λοιμώξεις, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, το στρες, η ατμοσφαιρική ρύπανση κ.ά. Τώρα μια νέα έρευνα νορβηγών επιστημόνων συνδέει το άσθμα με την αϋπνία.
Οι άνθρωποι που συχνά δυσκολεύονται να κοιμηθούν τη νύχτα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από άσθμα, ενώ όσοι πάσχουν από χρόνια αϋπνία κινδυνεύουν τρεις φορές περισσότερο. Αυτό υποστηρίζουν νορβηγοί επιστήμονες από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας που διερεύνησαν τη σχέση άσθματος και αϋπνίας.        

Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο ανεπαρκής ύπνος προκαλεί σωματικές αλλαγές με βλαβερές επιπτώσεις στις αναπνευστικές οδούς, που οδηγούν στην εμφάνιση άσθματος.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα 18.000 ατόμων ηλικίας 20 έως 65 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη Nord-Trondelag Health Study (HUNT).

Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να αναφέρουν τυχόν δυσκολίες στην έλευση και στη διατήρηση του ύπνου τους, καθώς και ενδεχόμενη κακή ποιότητα ύπνου. Ακόμη, έπρεπε να γνωστοποιούν στους ερευνητές πιθανά συμπτώματα άσθματος στην αρχή και στο τέλος της έρευνας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι δήλωναν ότι δυσκολεύονταν «συχνά» ή «σχεδόν κάθε νύχτα» να αποκοιμηθούν διέτρεχαν κατά 65% και 108% αντίστοιχα αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από άσθμα τα επόμενα 11 χρόνια.

Παρόμοια, όσοι ανέφεραν ότι ξυπνούσαν νωρίς τη νύχτα και δεν μπορούσαν να ξανακοιμηθούν «συχνά» ή «σχεδόν κάθε νύχτα» είχαν κατά 92% και 36% αντίστοιχα αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα.

Ακόμη, όσοι ανέφεραν κακή ποιότητα ύπνου «πάνω από μία φορά την εβδομάδα» κινδύνευαν κατά 94% περισσότερο να εκδηλώσουν τη νόσο.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα ανθρώπων με χρόνια αϋπνία, διαπίστωσαν ότι είχαν πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από άσθμα.

Η συγγραφέας της μελέτης δρ. Linn Beate Strand, από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, δήλωσε σχετικά: «Η αϋπνία, οριζόμενη ως δυσκολία στην έλευση και στη διατήρηση του ύπνου καθώς και ως κακή ποιότητα ύπνου, είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα των ασθματικών ασθενών. Όμως σχετικά με το αν τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αϋπνίας είναι δυνατόν σε μεταγενέστερο στάδιο να εμφανίσουν άσθμα δεν μπορούμε ακόμη να είμαστε απολύτως βέβαιοι».

Και η επιστήμονας συνέχισε: «Καθώς η αϋπνία είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση, μια αυξημένη εστίαση της προσοχής των επιστημόνων στις δυσμενείς επιπτώσεις της αϋπνίας στην υγεία θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην πρόληψη του άσθματος».            

«Ασφαλώς θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες που να επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της έρευνάς μας», κατέληξε   η δρ. Linn Beate Strand.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «European Respiratory Journal».

  http://www.vita.gr/news/article/35730/den-koimaste-kala-kindyneyete-apo-asthma/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα