Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουαρίου 29, 2017

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου - Προληπτικές εξετάσεις στο Ερρίκος Ντυνάν

Εως τις 10 Φεβρουαρίου Με στοχευμένα πακέτα κλινικών και διαγνωστικών εξετάσεων σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές, συμμετέχει το «Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center» στις γενικότερες δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου 2017), με κεντρικό στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, καθώς και την προώθηση της ιδέας του προληπτικού ελέγχου.

Στο πλαίσιο αυτό προσφέρονται, κατόπιν ραντεβού, έως τις 10 Φεβρουαρίου τα παρακάτω πακέτα διαγνωστικών εξετάσεων:

·Εξέταση προστάτη, η οποία περιλαμβάνει:

-υπέρηχο νεφρών-ουροδόχου κύστεως-προστάτη
-PSA
-Free PSA
-Βασική εξέταση ουρολόγου.
Το πακέτο προσφέρεται στην προνομιακή τιμή των 40€.

·Εξέταση μαστών, η οποία περιλαμβάνει:

-Ψηφιακή μαστογραφία στην προνομιακή τιμή των 45€.
-Ψηφιακή μαστογραφία & υπέρηχος μαστού στην προνομιακή τιμή των 60€.

Επισημαίνεται ότι ο, κορυφαίας τεχνολογίας, ψηφιακός μαστογράφος που διαθέτει το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center είναι ο μοναδικός στη χώρα μας με πιστοποίηση από την Europe…

Ποιες είναι οι 3 τροφές που χειροτερεύουν την κατάθλιψη

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση ορισμένων «αγαπημένων» τροφών μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης ή ακόμα και επιδείνωσης της κατάθλιψης σε πολλούς ανθρώπους.

Για να αποτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο οι άνθρωποι δεν πρέπει να τρώνε τρία συγκεκριμένα είδη τροφίμων. Αυτά τα τρόφιμα είναι:

Ραφιναρισμένα σιτηρά: Ζυμαρικά και λευκό ρύζι είναι τροφές που έχουν χαρακτηριστεί φλεγμονώδεις και έχουν συνδεθεί με την κατάθλιψη στις γυναίκες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωσαν φλεγμονώδη τρόφιμα τακτικά είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη στο τέλος της μελέτης.

Αναψυκτικά: Η κατανάλωση ακόμα και λίγου ανθρακούχου αναψυκτικού την ημέρα, είτε διαίτης, είτε κανονικού, μπορεί να συμβάλλει στην κατάθλιψη, μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων της αυξημένης πιθανότητας εγκεφαλικού επεισοδίου.

Fast Food: Οι άνθρωποι που τρώνε fast food έχουν 51% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη, από εκείνους που δεν τρώνε, σύμφωνα με…

Ετσι μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος -Ειδικοί εξηγούν

Ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί με σωστή διατροφή, σωματική άσκηση, αποφυγή τοξικών ουσιών και κυρίως διακοπή του καπνίσματος.

Αυτό τόνισαν χθες κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.
Yπολογίζεται πως 3,7 εκατ. άνθρωποι διεθνώς, θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο, αν εφαρμόζονταν οι σωστές στρατηγικές πρόληψης.

Δυστυχώς, ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως στις αναπτυγμένες χώρες. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής, τις τελευταίες δεκαετίες, σχετίζονται με τη συνεχώς αυξανόμενη νοσηρότητα και θνησιμότητα από καρκίνο και στην χώρα μας.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στον καρκίνο του πνεύμονα, ο πνευμονολόγος- εντατικολόγος, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Μπεχράκης, ανέφερε ότι «η νόσος, που προκαλείται κατά 90% από το κάπνισμα, στη χώρα μας ευθύνεται για 8.000 θανάτους το χρόνο.
Άρα, η μείωση του καπνίσματος αποτελεί τον κύριο μηχανισμό πρόληψης του καρκίνου αυτού».

Σύμφωνα με τα στ…

Η κατάθλιψη πλήττει την καρδιά όσο η χοληστερίνη και η παχυσαρκία

Όταν αναλογιζόμαστε τους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα, το μυαλό μας πάει στο κάπνισμα, την υψηλή χοληστερόλη και την παχυσαρκία. Τα ενδεχόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας μάλλον δεν μας περνάνε από το μυαλό.

Αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατάθλιψη αποτελεί εξίσου μεγάλο κίνδυνο για την καρδιά με τις προαναφερθείσες παθήσεις, ή καταστάσεις υγείας.

Σε μια νέα έρευνα, Γερμανοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 3.428 άνδρες ηλικίας 45-74 ετών, τους οποίους παρακολουθούσαν σε θέματα υγείας για 10 χρόνια. Όπως διαπίστωσαν, το να πεθάνει κάποιος από καρδιαγγειακή νόσο κατά τη διάρκεια αυτών των 10 χρόνων της έρευνας ήταν το ίδιο πιθανό να οφείλεται σε προβλήματα που συνδέονται με την κατάθλιψη, όσο και με προβλήματα που συνδέονται με τους 5 πιο γνωστούς παράγοντες κινδύνους για την καρδιά: παχυσαρκία, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και κάπνισμα.

Τα συμπτώματα κατάθλιψης στους συμμετέχοντες συνδέθηκαν με το 15% των θανάτων από καρδιαγγειακή και στεφανιαί…

Εξελιγμένη μέθοδος απεικονίζει όλο το εσωτερικό του ματιού σε μία εικόνα και χωρίς διαστολή της κόρης!

Ένα νέο, εξελιγμένο σύστημα απεικόνισης των εσωτερικών δομών του ματιού υπόσχεται να μεταμορφώσει τη διάγνωση και παρακολούθηση σοβαρών παθήσεων, επιτρέποντας την έγκαιρη αναγνώριση της εξέλιξής τους και την άμεση θεραπευτική παρέμβαση.
Το σύστημα λέγεται Optos  και χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη στην απεικονιστική του αμφιβληστροειδούς, την λεγόμενη απεικόνιση υπερευρέως πεδίου, η οποία με μία και μόνο λήψη δημιουργεί έγχρωμη εικόνα ακόμα και 200 μοιρών του χιτώνα που αντιστοιχεί σχεδόν σε όλη την εσωτερική επιφάνειά του.
Αυτό είναι εφικτό με το συνδυασμό κατόπτρων και πολλαπλών απεικονιστικών μεθόδων, μερικές από τις οποίες είναι ο αυτοφθορισμός, η αγγειογραφία με φλουοροσκεΐνη και η αγγειογραφία με το πράσινο της ινδοκυανίνης.

Η πιο συναρπαστική λεπτομέρεια της τεχνολογίας αυτής είναι ότι δεν απαιτεί διαστολή της κόρης του ματιού (μυδρίαση) που είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη «αγγαρεία» της πλήρους οφθαλμολογικής εξέτασης και ο πιο συχνός λόγος για την μη πραγματοποίησή της τόσο…

Τσάι: Η προστατευτική του δράση ενάντια σε καρδιοπάθεια και καρκίνο

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα είναι καλύτερα προστατευμένοι έναντι κάποιων ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το τσάι όχι μόνο δεν αφυδατώνει επειδή περιέχει καφεΐνη, αλλά ενυδατώνει εξίσου καλά με το νερό, ενώ ταυτόχρονα παρέχει προστασία εναντίον της στεφανιαίας νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει.
Τα φλαβονοειδή είναι μια ομάδα συστατικών που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και υπάρχουν σε αφθονία στα φύλλα του τσαγιού. Μελέτες έχουν δείξει πως τα συστατικά αυτά προλαμβάνουν τις κυτταρικές βλάβες, οι οποίες κρύβονται πίσω από την καρδιοπάθεια και τον καρκίνο.

Μελέτη που έγινε για λογαριασμό του Συμβουλίου Τσαγιού της Βρετανίας, το οποίο όμως δεν είχε ανάμειξη στην ανάλυση των στοιχείων, και ανέλυσε στοιχεία από προγενέστερες ερευνητικές εργασίες που αφορούσαν τις επιδράσεις που έχει στην υγεία η κατανάλωση τσαγιού, έδειξε ότι η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτ…

Ηρεμώντας την ορμή του πανικού στο σώμα σας

Πώς θα καταφέρετε να δημιουργήσετε απόσταση ανάμεσα στον εαυτό σας και αυτό που αντιμετωπίζετε προκειμένου να μειωθεί το άγχος και η ανησυχία σας.

Το άγχος καταπραΰνεται όταν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε απόσταση ανάμεσα στον εαυτό μας και αυτό που βιώνουμε. Ο δρ Stephen Covey επαναλαμβάνει τη σημαντική θεωρία του Viktor Frankl: «Ανάμεσα στο ερέθισμα και την αντίδραση υπάρχει μια απόσταση. Σε αυτή την απόσταση βρίσκεται η ελευθερία μας και η δύναμή μας να επιλέξουμε την αντίδρασή μας. Σε αυτή την αντίδραση έγκειται η εξέλιξη και η ευτυχία μας».

Όταν αντιδράτε με τρόπους που δεν είναι ενσυνείδητοι, μπορεί αυτοί σταδιακά να εξελιχθούν σε συνήθειες βλαβερές για την υγεία και την ευτυχία σας. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα μοτίβα αντίδρασης παρατείνουν την ταλαιπωρία ή τη θλίψη. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να διακρίνουμε με σαφήνεια τη διαφορά ανάμεσα στο να αντιδρούμε εν αγνοία μας και ενσυνείδητα. Μόλις μάθετε να επικεντρώνεστε στο παρόν, θα αποκτήσετε πρόσβαση σε μέσα που ίσως δεν διαθέτατ…

Νέες θεραπείες αποκατάστασης από έμφραγμα

Παρεμβάσεις για τις φθορές στο μυοκάρδιο με βλαστοκύτταρα Σημαντικά βήματα στις θεραπείες για την αποκατάσταση των ασθενών που έχουν υποστεί έμφραγμα σηματοδοτούν δύο ξεχωριστές πρόσφατες έρευνες Αμερικανών επιστημόνων, που αφορούν, αφενός, την επιτυχή παραγωγή κυττάρων του επικαρδίου με βλαστοκύτταρα και, αφετέρου, την αποκατάσταση του ηλεκτρικού δυναμικού της καρδιάς.

Η χρήση βλαστοκυττάρων για την αποκατάσταση μυικού ιστού στην καρδιά, που καταστρέφεται έπειτα από έμφραγμα (εξαιτίας της νέκρωσης των κυττάρων που παύουν να αιματώνονται, ως συνέπεια της φραγής των αιμοφόρων αγγείων), εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια σε πειραματικές έρευνες.

Ομως, μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν γνώριζαν με ποιον τρόπο θα «δώσουν» την πληροφορία στα βλαστοκύτταρα να αναπαράξουν κύτταρα σε επιμέρους τμήματα της καρδιάς. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Penn State, που από το 2012 έχουν ανακαλύψει και εφαρμόσει χημικά ερεθίσματα τα οποία προκαλούν τα βλαστοκύτταρα να αποκαταστήσουν φθορές στο μυοκάρδιο,…

Πώς να ανακουφιστούμε από τις αιμορροΐδες;

Όσοι έχουν παλέψει κάποια στιγμή με αιμορροΐδες, γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει ανάγκη να μιλήσουν με τον γιατρό τους. Οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισής τους μπορούν να γίνουν στο σπίτι. Πολλές από αυτές τις συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε την δυσκοιλιότητα και να ανακουφιστείτε την ίδια στιγμή, μπορεί να προλάβουν τον σχηματισμό των αιμορροΐδων.

Πώς να σταματήσουμε τον πόνο και την φαγούρα;
Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, για περίπου 15 λεπτά, για να χαλαρώσετε. Καθαρίστε την περιοχή με σαπούνι χωρίς άρωμα, και χωρίς να τρίβετε έντονα. Για να στεγνώσετε, χρησιμοποιήστε πολύ απαλά μια πετσέτα. Μπορείτε να προμηθευτείτε κρέμες και αλοιφές, που δεν χρειάζονται συνταγή, και θα σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα αποτελεσματικά. Προσέξτε να μην χρησιμοποιείτε αλοιφές που περιέχουν υδροκορτιζόνη για περισσότερο από μία εβδομάδα, εκτός κι αν σας το πει ο γιατρός σας.
Εναλλακτικά, μία καλή λύση μπορεί να είναι ο πάγος, ο οποίος θα ηρεμήσει το πρήξιμο και την φαγούρα στην περιοχή. Τα απλά…

Δέκατα πυρετού: Τι ισχύει ακριβώς και ποιες οι πιθανές επιπλοκές

Όταν ο πυρετός είναι αρκετά υψηλός, τότε κατά κανόνα γνωρίζουμε και την αιτία που συμβαίνει αυτό. Μια λοίμωξη ή μια δυνατή γρίπη είναι συνήθως οι πιο πιθανοί λόγοι.

Αλλά τι συμβαίνει στα δέκατα πυρετού, δηλαδή όταν έχουμε πολύ χαμηλό πυρετό; Τι ισχύει όταν το θερμόμετρο δεν δείχνει καν πάνω από 37,5°C;

Σε γενικές γραμμές, ο πυρετός βασικά είναι ένα "όπλο" άμυνας του οργανισμού μας έναντι των λοιμώξεων. Τα περισσότερα βακτήρια και ιοί που προκαλούν λοιμώξεις στους ανθρώπους, ακμάζουν καλύτερα στους 37°C.

Δέκατα πυρετού έχει ένα άτομο όταν αναπτύσσει θερμοκρασία σώματος πάνω από 37,0°C για τις πρωινές ώρες και πάνω από 37,2°C για τις απογευματινές ώρες.

Τι μπορεί να κρύβουν τα δέκατα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες νοσημάτων τα οποία εμφανίζονται με πυρετό:

Τα λοιμώδη νοσήματα (ιώσεις, λοιμώξεις από μικρόβια και άλλους μικροοργανισμούς)

Τα ρευματικά νοσήματα

Οι κακοήθειες (νεοπλάσματα ή καρκίνοι)

Μια αρκετά συχνή αιτία που προκαλεί δέκατα είναι και…

Εμμηνόπαυση: Οι απαραίτητες βιταμίνες για τη διαχείριση των συμπτωμάτων

Τα συμπτώματα που βιώνει μια γυναίκα στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα της.

Οι ωοθήκες δεν παράγουν την ίδια ποσότητα οιστρογόνων και προγεστερόνης, με αποτέλεσμα οι περίοδοι να αρχίζουν να αραιώνουν και να εκδηλώνονται συμπτώματα, όπως εξάψεις, προβλήματα στον ύπνο, μειωμένη λίμπιντο και εναλλαγές της διάθεσης.
Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ο ρόλος των βιταμινών είναι όμως σημαντικός για όλες, καθώς βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Δείτε ποιες είναι οι 8 βιταμίνες που θα σας βοηθήσουν στην εμμηνόπαυση:
Βιταμίνη Α
Η εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Η βιταμίνη Α αυξάνει την ανοχή των οστών, του δέρματος και των δοντιών. Επίσης, ενισχύει την όραση και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Βιταμίνη Β2
Γνωστή και ως ριβοφλαβίνη, η βιταμίνη Β2 ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και τον μεταβολισμό. Η ανεπάρκεια Β2 αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορα προβλήματα του ανοσοποιητι…

Οστεοαρθρίτιδα: Πόσο αποτελεσματική είναι η υδροθεραπεία;

Εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου που οφείλεται σε οστεοαρθρίτιδα, αλλά και σε οποιοδήποτε είδος μυοσκελετικής πάθησης, επιφέρει η υδροθεραπεία σε θερμαινόμενη πισίνα. Αυτή η μορφή ανακούφισης του πόνου εφαρμόζεται από την αρχαιότητα και σύμφωνα με μελέτες οι πρόγονοί μας είχαν δίκιο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν λόγοι που η συγκεκριμένη πρακτική έχει αντέξει στο πέρασμα του χρόνου.

«Η ζέστη σε οποιαδήποτε μορφή της, είτε σε μορφή επιθεμάτων είτε σε μορφή υδροθεραπείας, μειώνει τα συμπτώματα που προκαλεί η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας, η οστεοαρθρίτιδα. Πρόκειται για μια χρόνια νόσο που εντοπίζεται σε αρθρώσεις των άκρων, αλλά και στη σπονδυλική στήλη. Χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια του χόνδρου των αρθρώσεων που ενδεχομένως να οδηγήσει σε οστικές μεταβολές. Προκαλεί πόνο, δυσκαμψία, διόγκωση και σε προχωρημένες περιπτώσεις παραμόρφωση της άρθρωσης. Η  πάθηση επηρεάζει συχνότερα τις γυναίκες από τους άνδρες, με τα ποσοστά να αυξάνονται με το πέρασμα της η…

Διαρκώς κουρασμένος/η; Μια ψυχολογική εξήγηση

Η κούραση  είναι μια φυσιολογική κατάσταση που νιώθουμε όταν κάνουμε πνευματική ή σωματική εργασία. Μπορεί να αισθανόμαστε κούραση επειδή κοιμόμαστε λιγότερο απ’ ότι χρειάζεται ο οργανισμός μας ή επειδή αναπόφευκτα τα σωματικά και πνευματικά μας αποθέματα καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της μέρας.

Κάποιες φορές όμως η αίσθηση της κούρασης είναι εξαιρετικά έντονη, συνεχής και επίμονη. Είναι πιθανόν να μην υποχωρεί μετά από έναν καλό ύπνο ή να έρχεται πολύ γρήγορα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ίσως νιώθουμε πως «σέρνουμε» τον εαυτό μας να κάνει τα πράγματα που πρέπει να κάνει. Πάντα καταλήγουμε με μία αίσθηση εξουθένωσης ακόμα και για εργασίες που αντικειμενικά δεν θα έπρεπε να προκαλούν μια τέτοια αντίδραση. Εάν νιώθετε αυτή την κούραση,  είναι πιθανό να μην μπορείτε να την καλυτερέψετε ακόμα κι αν αφιερώσετε αρκετό χρόνο στο να ξεκουραστείτε και μοιάζει να μην συνδέεται απόλυτα με αυτά που κάνετε ή δεν κάνετε.

Υπάρχει ψυχολογική εξήγηση για το αίσθημα διαρκούς εξουθένωσης;
Εάν έχετε απ…

Ωραίο χαμόγελο: γιατί μας δείχνει νεότερους;

Η αισθητική οδοντιατρική μπορεί να αναβαθμίσει όχι μόνο την υγεία του στόματος αλλά και το πρόσωπο, με αποτέλεσμα να δείχνει νεότερο! Τα δόντια «μαρτυρούν» συχνά την ηλικία μας, όμως πλέον οι φθορές τους και τα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζουν αισθητικά και λειτουργικά αντιμετωπίζονται πλέον πολύ αποτελεσματικά.
Ιδανικά πριν από κάθε παρέμβαση αισθητικής ιατρικής στο πρόσωπο θα πρέπει πρώτα να αποκατασταθεί το στόμα του ανθρώπου, δηλαδή  η σωστή λειτουργία της μάσησης και ταυτόχρονα η αισθητική των δοντιών ( χρώμα, σχήμα, στραβά δόντια, μέγεθος, ουλικό χαμόγελο , σφραγίσματα, αραιοδοντίες, απώλειες , σύγκλειση), επισημαίνει η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη, ειδικευμένη στην αισθητική χειρουργική.

Ποιες είναι  όμως οι οδοντιατρικές  αιτίες που προσθέτουν χρόνια; 
Όταν υπάρχουν μεγάλες απώλειες δοντιών και ιδιαίτερα στα πίσω δόντια μπορεί  να αλλάξει η σχέση της άνω με την κάτω γνάθο και κατά συνέπεια να μειωθεί η μεταξύ τους φυσιολογική απόσταση. Αυτό μπορεί να δώσει μια…

Υπολογιστής «διαβάζει» τη σκέψη ασθενών που δεν μπορούν να μιλήσουν

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ασθενείς που έχουν πλήρως χάσει τον έλεγχο του σώματός τους κατάφεραν να επικοινωνήσουν,  Ουσιαστικά, σύμφωνα με  το BBC, χρησιμοποιήθηκε μια διεπαφή εγκεφάλου και υπολογιστή που «διαβάζει»« τις σκέψεις του ασθενή για να απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις με «ναι» ή «όχι».
Μέσω αυτού του τρόπου μάλιστα, ένας άνδρας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του βρετανικού δικτύου, αρνήθηκε  να δώσει τη συγκατάθεσή του στον γάμο της κόρης του.
Η μελέτη σε τέσσερις ανθρώπους στην Ελβετία, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PLOS Biology, έδειξε επίσης πως οι υπό μελέτη ασθενείς ήταν χαρούμενοι παρότι ήταν «αποκλεισμένοι» στο σώμα τους.
Όλοι οι ασθενείς είχαν αναπτύξει κάποια μορφή μυατροφικής πλευρικής σκλήρυνσης, στην οποία ο εγκέφαλος χάνει τη δυνατότητα ελέγχου των μυών.
Τελικά οι ασθενείς «παγιδεύονται» στο ίδιος τους το σώμα. Μπορούν να σκέφτονται αλλά όχι να κινηθούν ή να μιλήσουν. Σε κάποιους υπάρχει ακόμα δίαυλος επικοινωνίας με τις κινήσεις των ματιών. Οι ασθενείς της μ…

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα

Τα συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να σας αιφνιδιάσουν γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τα γνωρίζετε, αφού αυτή η κατάσταση είναι αναστρέψιμη αν διαγνωστεί εγκαίρως.

Όσο λοιπόν γρηγορότερα μάθετε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα, τόσο πιο γρήγορα θα αναζητήσετε θεραπεία για την κατάστασή σας, προτού αυτή γίνει ιδιαίτερα σοβαρή. Με την κατάλληλη άσκηση και υποστήριξη, θα μάθετε να διαχειρίζεστε τα συμπτώματα και να ανακτήσετε τη μυϊκή σας δύναμη και την ευκινησία στα χέρια και τους καρπούς σας.

Για να διαγνώσετε αυτή την κατάσταση θα πρέπει να κατανοήσετε τι ακριβώς είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

O καρπιαίος σωλήνας είναι στην πραγματικότητα ένας σωλήνας μέσα στον καρπό του χεριού, από τον οποίο περνά ένα σημαντικό νεύρο προς τους τένοντες που είναι υπεύθυνοι για την κίνηση των δακτύλων. Όπως μπορεί κανείς να φανταστεί, αυτό το νεύρο είναι πολύ σημαντικό, αλλά και πολύ ευαίσθητο. Εάν αυτός ο σωλήνας διογκωθεί ή κατά κάποιο τρόπο ερεθιστεί, τότε το νεύρο μπο…

Πονάει ο λαιμός μου: Τι να κάνω;

Ξυπνάμε μια μέρα, και ο λαιμός μας είναι τραχύς, πονάει, δυσκολευόμαστε να καταπιούμε. Όλοι το έχουμε ζήσει αυτό. Είναι το ξεκίνημα ενός κρυώματος, και αν δεν δράσουμε γρήγορα, τα συμπτώματα θα γίνουν χειρότερα. Αντί, όμως, να τρέξουμε στον γιατρό και να ζητήσουμε αμέσως αντιβιοτικά, ίσως να δοκιμάσουμε τις παρακάτω, πιο… σπιτικές λύσεις.

Αντιφλεγμονώδη
Η καλύτερη λύση είναι ένα μη συνταγογραφούμενο, μη-στεροειδές, αντιφλεγμονώδες παυσίπονο. Δηλαδή, τα κοινά παυσίπονα που όλοι έχουμε στο σπίτι μας που μπορούν να ελαττώσουν και τον πυρετό, αν υπάρχει, ανακουφίζοντάς μας ακόμα περισσότερο. Φροντίστε να μην ξεπεράσετε την προτεινόμενη δόση.

Αλατόνερο
Αυτό το γιατροσόφι λειτουργεί. Μια γαργάρα με χλιαρό αλατόνερο, αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, μπορεί να μειώσει το πρήξιμο στον λαιμό και να χαλαρώσει τις βλέννες, βοηθώντας μας να αποβάλουμε περισσότερα βακτήρια.

Καραμέλες λαιμού
Όχι μόνο περιέχουν συστατικά που μπορούν να μουδιάσουν την περιοχή, αλλά ενισχύουν την παραγωγή σάλιου, διατηρ…

Φεριτίνη & σίδηρος: Ποια η σχέση τους με τον θυρεοειδή

Το σώμα μας βασίζεται στον σίδηρο που υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφερθεί το οξυγόνο σε όλα τα κύτταρά του. Χωρίς αρκετό σίδηρο, τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν είναι σε θέση να παρέχουν αρκετό οξυγόνο. Εάν υπάρχει η υποψία ότι αντιμετωπίζετε μια έλλειψη σιδήρου, θα πρέπει να προσδιοριστεί η φεριτίνη, η οποία δείχνει την ποσότητα του αποθηκευμένου σιδήρου στο σώμα.

Η φερριτίνη είναι μια πρωτεΐνη που αποθηκεύει σίδηρο, απελευθερώνοντάς τον όταν το σώμα σας τον χρειάζεται. Η φεριτίνη βρίσκεται συνήθως στα κύτταρα του σώματος και κυκλοφορεί σε πολύ χαμηλές ποσότητες στο αίμα. Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φεριτίνης βρίσκονται τυπικά στα κύτταρα του ήπατος (γνωστά ως ηπατοκύτταρα) και σε αυτά του ανοσοποιητικού συστήματος (γνωστά ως δικτυοενδοθηλιακά κύτταρα).
Η φεριτίνη αποθηκεύεται στα κύτταρα του σώματος μέχρι να έρθει η ώρα να παραχθούν περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια. Το σώμα τότε θα δώσει το σήμα στα κύτταρα να απελευθερώσουν τη φεριτίνη, η οποία τότε δεσμεύεται σε μια άλλη ου…

Παν. Nοσ. Λάρισας: Σε λειτουργία το Μικροβιολογικό Εργαστήριο - Δωρεάν οι κλήσεις των ραντεβού

Κανονικά λειτουργεί το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας σύμφωνα με την διοίκηση του νοσηλευτηρίου, η οποία δηλώνει ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα για αναστολή λειτουργίας του.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε εξειδικευμένες εξετάσεις από την έλλειψη αντιδραστηρίων, τα οποία όμως παραγγέλθηκαν και η προμήθεια θα γίνει μέσω εξωσυμβατικής διαδικασίας έπειτα από αποφάσεις της διοίκησης, τονίζει η διοίκηση και προσθέτει:

Τέλος, οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάδειξη προμηθευτών για αντιδραστήρια των εργαστηρίων του Πανεπιστημιακού είναι στο τελικό στάδιο και τους επόμενους μήνες αναμένεται η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων.

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 1535 ΓΙΑ ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Εξάλλου, δωρεάν είναι από σήμερα 1η Φεβρουαρίου 2017 το κλείσιμο των ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων της Λάρισας. Με απόφαση της διοίκησης καταργείται η τηλεφωνική γραμμή 1535 και οι πολίτες θα εξυπηρετούνται ως εξής:

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας θ…

Το δίλημμα του αναποφάσιστου

Γιατί κάποιοι από εμάς αποφασίζουμε γρήγορα και με σιγουριά και άλλοι αμφιταλαντευόμαστε ακόμα και ανάμεσα στα πιο απλά πράγματα;
«Μα θαρρώ πως θα τα μπλέξω, απ’ την Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω;!», τραγουδούσε ο Αττίκ στον Μεσοπόλεμο, εκφράζοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δίλημμα ενός αναποφάσιστου ανθρώπου. Και όπως όλοι οι αναποφάσιστοι, σκεφτόταν μια τα προτερήματα της μίας και μια της άλλης και η απόφασή του φαινόταν ακόμα πιο δύσκολη. Όπως είναι, λοιπόν, προφανές σε όλους μας, ο αναποφάσιστος είναι, σύμφωνα και με την ετυμολογία της ίδιας της λέξης, εκείνος που δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις μόνος του, αλλά και
που όταν τελικά καταφέρει να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα, δεν νιώθει απόλυτη βεβαιότητα
για την κρίση του και είναι πιθανό να αλλάξει την απόφασή του.

Το προφίλ του
Όπως όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, έτσι και η αναποφασιστικότητα είναι ένα ιδιοσυγκρασιακό χαρακτηριστικό, που γίνεται αντιληπτό συχνά και από την παιδική ηλικία ακόμη, αλλά σχετίζεται και με άλλ…

Αλτσχάιμερ: Η καθιστική ζωή επικίνδυνη όσο η γενετική προδιάθεση

Όσοι περνάνε τη ζωή τους για πολλές ώρες σε μια καρέκλα έχουν τις ίδιες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ με αυτού που έχουν κληρονομική προδιάθεση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease, από Καναδούς ερευνητές του McMaster University στο Οντάριο. Από την άλλη πλευρά, όσοι γυμνάζονται συστηματικά διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο. Η μελέτη περιέλαβε 1.646 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

«Η καθιστική ζωή εξουδετερώνει εντελώς την προστατευτική επίδραση που ασκεί η απουσία κληρονομικότητας», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης Jennifer Heisz, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κινησιολογίας.

Η Χέιζ έσπευσε να προσθέσει ότι η μελέτη υποδηλώνει μία στατιστική συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος, δηλαδή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η καθιστική ζωή αποτελεί αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ αλλά δεν αποκλείεται και πράγματι να είναι.

Όπως εξηγεί η Heisz, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η κληρονομική προδιάθεση και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν τ…

Αποφρακτική άπνοια ύπνου: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια πάθηση κατά την οποία η αναπνοή μας γίνεται πολύ ρηχή - ή δεν αναπνέουμε καν για μικρά χρονικά διαστήματα - ενώ κοιμόμαστε. Μπορεί να συμβεί αρκετές φορές μέσα σε μια νύχτα σε ορισμένους ασθενείς. Συμβαίνει όταν κάτι μπλοκάρει εν μέρει ή και εντελώς τον αεραγωγό μας κατά τη διάρκεια του ύπνου, κάνοντας το διάφραγμα και τους μύες του στήθους να υπερλειτουργούν, προσπαθώντας να ανοίξουν τον δρόμο, και να τραβήξουν αέρα προς τους πνεύμονες.
Η αναπνοή συνεχίζεται συνήθως με έναν δυνατό βρόγχο ή με σωματικό σπασμό. Ο ύπνος μας δεν είναι καλός, αλλά μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε. Την ίδια στιγμή, η πάθηση μειώνει την ροή οξυγόνου προς τα ζωτικά μας όργανα, προκαλώντας καρδιακή αρρυθμία.

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα εξής:
Νύστα και κούραση κατά την διάρκεια της μέρας
Ξηροστομία, πονοκέφαλος ή πόνος στον λαιμό όταν ξυπνάμε
Δυσκολία στην συγκέντρωση, κακή μνήμη, κατάθλιψη ή ευερεθιστότητα
Ιδρώτας την νύχτα
Ανησυχία στον ύπνο
Προβλήματα στο σεξ
Ροχα…

Πόνος στη μέση: Δύο ασφαλείς ασκήσεις για άμεση ανακούφιση

Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν κάποια στιγμή έντονο πόνο στη μέση. Στο 95% των περιπτώσεων, ο πόνος εξαφανίζεται μέσα σε 6 εβδομάδες χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία.

Παράγοντες που αυξάνουν τον πόνο είναι το στρες, η αφυδάτωση, η έλλειψη ύπνου και το χαμηλό νάτριο.
Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στη μέση, τα πρώτα μέτρα που πρέπει να πάρετε είναι η ξεκούραση και η θέρμανση της περιοχής.
Λίγες μέρες ξεκούρασης σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως ιβουπροφαίνη, ναπροξένη ή ακεταμινοφαίνη είναι αρκετές σε πολλές περιπτώσεις.
Σε ορισμένους ασθενείς, αποτελεσματική είναι και η εφαρμογή ζέστης ή κρύου στην περιοχή. Δεν υπάρχει όμως ιατρική απάντηση για το αν είναι καλύτερο το ζεστό από το κρύο, αφού εξαρτάται από τον ασθενή.
Οι διατάσεις και ασκήσεις που ανακουφίζουν από τον πόνο μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες ή καταστροφικές, αναλόγως με την άσκηση και την αιτία που προκαλεί τον πόνο. Αν επιλέξετε να το κάνετε μόνοι σας, παίζετε με τις πιθανότητες. Για ασφάλεια και αποτελεσματικότη…