Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλτσχάιμερ: Η καθιστική ζωή επικίνδυνη όσο η γενετική προδιάθεση



Όσοι περνάνε τη ζωή τους για πολλές ώρες σε μια καρέκλα έχουν τις ίδιες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο Αλτσχάιμερ με αυτού που έχουν κληρονομική προδιάθεση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease, από Καναδούς ερευνητές του McMaster University στο Οντάριο. Από την άλλη πλευρά, όσοι γυμνάζονται συστηματικά διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο. Η μελέτη περιέλαβε 1.646 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

«Η καθιστική ζωή εξουδετερώνει εντελώς την προστατευτική επίδραση που ασκεί η απουσία κληρονομικότητας», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης Jennifer Heisz, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κινησιολογίας.

Η Χέιζ έσπευσε να προσθέσει ότι η μελέτη υποδηλώνει μία στατιστική συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος, δηλαδή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η καθιστική ζωή αποτελεί αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ αλλά δεν αποκλείεται και πράγματι να είναι.

Όπως εξηγεί η Heisz, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η κληρονομική προδιάθεση και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, αλλά τα στοιχεία για τη δυνητική αλληλεπίδραση μεταξύ τους δεν είναι σαφή. Έτσι, αποφάσισαν να διερευνήσουν το θέμα παρακολουθώντας πάνω από 1.600 άτομα επί μία πενταετία.

Διαπιστώθηκε πως όσα άτομα δεν είχαν κληρονομική προδιάθεση, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια αν έκαναν καθιστική ζωή, ενώ η καθιστική ζωή δεν άλλαζε τον κίνδυνο όσων είχαν γενετική προδιάθεση.

Γενετική προδιάθεση θεωρήθηκε πως είχαν οι εθελοντές που έφεραν το γονίδιο για την απολιποπρωτεΐνη ε4 (APOEε4). Οι μεταλλάξεις του γονιδίου της απολιποπρωτεΐνης ε4 είναι ο ισχυρότερος γενετικός παράγοντας κινδύνου για αγγειακή άνοια, άνοια με σωμάτια Lewy και, ιδίως, νόσου Αλτσχάιμερ. Όσοι φέρουν έναν πολυμορφισμό αυτού του γονιδίου ίσως διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με τους μη-φορείς.

«Δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν διατρέχουν γενετικό κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η φυσική δραστηριότητα ίσως αποτελεί μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη της άνοιας», έγραψαν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

http://www.healthyliving.gr/2017/01/30/altsxaimer-kathistikh-zoh/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε