Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Απριλίου 24, 2016

EYXEΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ

Το Υγείας Δρόμοι και οι συνεργάτες του εύχονται σε όλους τους φίλους καλό Πάσχα, με υγεία όπου κι αν βρίσκεστε, ό,τι κι αν κάνετε.

Θα είμαστε και πάλι κοντά σας την Τετάρτη του Πάσχα

Το σκάνδαλο της μπαταρίας των βηματοδοτών

Ένα ενδιαφέρον άρθρο-παρέμβαση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journl από δύο Βρετανούς καρδιολόγους, τον John Dean των Νοσοκομείων Royal Devon και Exeter, και τον Neil Sulke του Νοσοκομείου Eastbourne, με τον τίτλο: «Το σκάνδαλο της μπαταρίας των βηματοδοτών».
Oι βηματοδότες που εμφυτεύονται σε καρδιοπαθείς έχουν μπαταρία με προσδόκιμη διάρκεια ζωής άνω των 10 ετών. Στην πράξη όμως οι ασθενείς ενημερώνονται ύστερα από περίπου έξι χρόνια ότι η μπαταρία τους πνέει τα λοίσθια και καλούνται να υποβληθούν σε επέμβαση αλλαγής της. Πέραν του κόστους, οι επεμβάσεις αυτές υποβάλλουν τους ασθενείς σε σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης και επιπλοκών.
Οι Dean και Sulke γράφουν: “Φανταστείτε να ξοδέψετε 3.000 λίρες σε ένα νέο ρολόι με μπαταρία ενσωματωμένη στον μηχανισμό του που δεν μπορεί να αντικατασταθεί ή να επαναφορτιστεί. Παρά το γεγονός ότι η μπαταρία προβλέπεται να διαρκέσει 10 χρόνια ή περισσότερο, μετά από έξι χρόνια ανακαλύπτετε ότι πρέπει να την αντικαταστήσετε αμέσως το ρολόι. Αυτό …

Από τι κινδυνεύουν οι γυναίκες που δουλεύουν σε εναλλασσόμενες βάρδιες

Η εργασία που περιλαμβάνει ωράρια που δεν ακολουθούν τη συμβατική 8ωρη εργασιακή περίοδο της ημέρας, όπως είναι οι νυχτερινές βάρδιες, το κυλιόμενο ωράριο και/ή οι ακανόνιστες ώρες εργασίας μπορεί να έχει μια σειρά επιπτώσεων στην υγεία.
Αυτές είναι η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι πεπτικές διαταραχές, οι διαταραχές ύπνου, η κατάθλιψη και η έλλειψη βιταμίνης D. Νέα μελέτη που εστιάζει στους κινδύνους που εγκυμονεί η εργασία σε βάρδιες για τις γυναίκες, επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA, οι γυναίκες που εργάζονται επί χρόνια σε εναλλασσόμενες βάρδιες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου. Μάλιστα, ο κίνδυνος γίνεται πιο αισθητός μετά τα πέντε χρόνια εργασίας, ενώ όταν η εναλλασσόμενη νυχτερινή απασχόληση διαρκεί πάνω από δέκα χρόνια, τότε ο κίνδυνος καρδιοπάθειας είναι αυξημένος κατά 15% έως 18%. Από την άλλη, όσο συχνότερα γίνονται αλλαγές στις νυχτερινέ…

Καλύτερη η απορρόφηση ασβεστίου στον οργανισμό μέσω της διατροφής

Φως στο ερώτημα, του κατά πόσο τα συμπληρώματα ασβεστίου βοηθούν τις μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες να διατηρήσουν την καλή οστική τους πυκνότητα, προσπάθησαν να ρίξουν οι επιστήμονες, καθώς αποτελεί το σοβαρότερο πυλώνα πρόληψης και αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης. Οι ερευνητές από το «Washington University School of Medicine» του Σαιντ Λούις στο Μισούρι των ΗΠΑ, έθεσαν υπό παρακολούθηση 168 υγιείς γυναίκες που βρίσκονταν σε ηλικίες μετά την εμμηνόπαυση. Οι 33 από αυτές έπαιρναν κατά μέσο όρο 1.030 mg ασβέστιο από διάφορα συμπληρώματα διατροφής που έπιναν καθημερινά. Άλλες 70 γυναίκες δεν έπαιρναν καθόλου συμπληρώματα αλλά λάμβαναν κατά μέσο όρο 830 mg καθαρού ασβεστίου καθημερινά. Οι υπόλοιπες 65 γυναίκες λάμβαναν κατά μέσο όρο 1.620 mg ασβεστίου συνδυαστικά από τη διατροφή τους και από συμπληρώματα.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που τροφοδοτούσαν τον οργανισμό τους με ασβέστιο, κυρίως από τα συμπληρώματα διατροφής που εμπεριείχαν και ασβέστιο, είχαν χαμηλότερο ποσοστό …

ΥΓΕΙΑ: Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς το Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας

Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς καθίσταται το Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΚΑΟ) του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, μετά τη συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη με την εταιρεία Elekta, λόγω του μοναδικού και τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμού που διαθέτει, καθώς και τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που παρέχει για τη θεραπεία του καρκίνου. Παράλληλα, το ΚΑΟ του ΥΓΕΙΑ είναι το μοναδικό Κέντρο στην Ελλάδα που επιλέχθηκε από τη Διεθνή Εταιρεία Ακτινοχειρουργικής (IRSA) ως Κέντρο Αριστείας Στερεοτακτικής Ακτινοθεραπείας και Ακτινοχειρουργικής.
Το Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΥΓΕΙΑ αποτελεί το πιο σύγχρονο και καλύτερα εξοπλισμένο κέντρο στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα κέντρα στην Ευρώπη. Είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, τα μοναδικά στην Ελλάδα (VERSA HDΤΜ, Synergy AgilityΤΜ, AxesseΤΜ με ρομποτικό κρεβάτι θεραπείας Hexapod και γknife Perfexion) και διαθέτει τη μεγαλύτερη εμπειρία στις πλέον εξελιγμένες τεχνικές ακτινοθεραπείας (IMRT, VMAT, IGRT, Στερεοταξία και Ακτι…

Ρομποτική χειρουργική: Ελπιδοφόρα μηνύματα στον τοπικά προχωρημένο και υψηλού κινδύνου καρκίνο του προστάτη

H ρομποτική ριζική προστατεκτομή θεωρείται ως ασφαλέστερη τεχνική για περιπτώσεις προστατικού καρκίνου υψηλού κινδύνου, τοπικά προχωρημένου αλλά και ολιγομεταστατικού σε σχέση με την ανοικτή
Ο καρκίνος του προστάτη έχει διάφορες παραμέτρους που εκφράζουν την επιθετικότητά του. Αρκεί να υφίσταται μια υψηλή τιμή από αυτές τις παραμέτρους για να χαρακτηρίσει μια νόσο υψηλού κινδύνου, ενώ όσο περισσότερες παράμετροι υφίστανται ταυτόχρονα τόσο υψηλότερος είναι αυτός ο κίνδυνος (όπως Gleason score > 7, PSA > 10 ng/ml, διήθηση κάψας προστάτη και επέκταση νόσου εκτός αυτής στη μαγνητική τομογραφία). Οι ασθενείς με υψηλού κινδύνου και τοπικά προχωρημένο καρκίνο την ώρα της διάγνωσης έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης μεταστάσεων και παρουσιάζουν υποψηφιότητα στο μέλλον για θνητότητα από τον καρκίνο.
Γιατί προτείνεται ρομποτική χειρουργική θεραπεία και σε αυτές τις περιπτώσεις; Μελέτες έδειξαν πως το όφελος στην επιβίωση έπειτα από εξαίρεση του προστάτη ήταν μεγαλύτερο στον υψηλού κι…

Ανδρική εμμηνόπαυση: Μύθος ή πραγματικότητα;

Οι ορμονικές αλλαγές είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης. Σε αντίθεση με την εντυπωσιακή βουτιά των αναπαραγωγικών ορμονών των γυναικών, οι ορμονικές αλλαγές στους άνδρες συμβαίνουν βαθμιαία. Απλώνονται, μάλιστα, σε μια περίοδο πολλών ετών. Εδώ θα διαβάσετε τι πρέπει να περιμένετε και τι μπορείτε να κάνετε γι αυτό.
Διαλύοντας τον μύθο της ανδρικής εμμηνόπαυσης Ο όρος «ανδρική εμμηνόπαυση» χρησιμοποιείται μερικές φορές για να περιγράψει τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης ή μια μείωση της βιοδιαθεσιμότητας της τεστοστερόνης που σχετίζονται με τη γήρανση. Η γυναικεία εμμηνόπαυση και η λεγόμενη ανδρική εμμηνόπαυση είναι, ωστόσο, δύο διαφορετικές καταστάσεις. Στις γυναίκες, η ωορρηξία τελειώνει και η παραγωγή ορμονών πέφτει κατά τη διάρκεια ενός σχετικά σύντομου χρονικού διαστήματος. Στους άνδρες, η παραγωγή της ορμόνης και η βιοδιαθεσιμότητα της τεστοστερόνης παρακμάζουν πιο σταδιακά. Τα αποτελέσματα – όπως αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία, το επίπεδο της ενέργειας ή της διάθεσης – τείνου…

Πώς να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση στο πασχαλινό τραπέζι

Για να έχουμε γιορτές, κοινωνικές εκδηλώσεις και διακοπές χωρίς απρόοπτα θα πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής: Η τροφική δηλητηρίαση είναι τις γιορτινές ημέρες στην απλή της μορφή, συχνό δυσάρεστο και σπανιότερα, επικίνδυνο γεγονός. Η δηλητηρίαση προκαλείται τυχαία από ουσίες της καθημερινής μας χρήσης, που δρουν ως τοξικές ουσίες.
Δηλητήριο ή τοξίνη είναι η ουσία, η οποία όταν εισαχθεί στον οργανισμό μας σε αρκετή ποσότητα, θα μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ή χρόνια βλάβη. Μια τοξική ουσία, το δηλητήριο μπορεί να εισαχθεί στον οργανισμό μας με οποιοδήποτε τρόπο, π.χ. δια της εισπνοής, της κατάποσης, της απορρόφησης (από ενέσιμα, δια του δέρματος, από τσίμπημα, δάγκωμα και από έγκαυμα χημικών ουσιών). Δια μέσω του αίματος μεταφέρεται γρήγορα στα ζωτικά όργανα ή εισάγεται στους ιστούς.
Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται λοιπόν από μολυσμένη τροφή, από βακτηρίδια, τοξίνες, που περιέχουν οι τροφές. Τα συχνότερα βακτηρίδια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση είναι η σαλμονέλα (από πουλερικά, κρέ…

Η ψωρίαση δεν προσβάλλει μόνο το δέρμα

Δύο στους τρεις ασθενείς με ψωρίαση πάσχουν ταυτοχρόνως από δύο ή περισσότερες άλλες παθήσεις που μπορεί να αφορούν οποιοδήποτε τμήμα του σώματός τους και όπως φαίνεται σχετίζονται με τη φλεγμονή που προκαλεί τη δερματοπάθειά τους.
Η συνύπαρξη πολλαπλών νοσημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται η ψωριασική αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, είναι ιδιαιτέρως συχνή στους ασθενείς που έχουν περάσει τα 60 τους χρόνια και δίχως την κατάλληλη αντιμετώπιση μπορεί να απειλήσει τη ζωή.
Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η καρδιαγγειακή θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο, πνευμονική εμβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο είναι αυξημένη κατά 50% στους πάσχοντες από ψωρίαση σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Ακόμα και αιματολογικοί καρκίνοι ή νευρολογικά νοσήματα ενδέχεται να είναι συχνότερα στους ασθενείς αυτούς.
«Η ψωρίαση είναι μία αυτοάνοση δερματοπάθεια, δηλαδή προκαλείται από διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή κερατίνης στο …

Το Σύμπλεγμα της Μαντόνα

Αυτό το σύμπλεγμα, δεν έχει καμία σχέση με τη γνωστή τραγουδίστρια!… Έχει σχέση με τη σεξουαλικότητα και την ερωτική επιθυμία, ιδίως σε μακροχρόνιες ή «σοβαρές» σχέσεις. Όταν λοιπόν οι άνθρωποι (ιδίως οι άνδρες) έχουν ένα τέτοιο σύμπλεγμα στο μυαλό τους, βλέπουν τη σταθερή τους σύντροφο σαν «Μαντόνα» και χάνουν την ερωτική τους επιθυμία για αυτή.
Όταν ενεργοποιείται αυτό το σύμπλεγμα, οι γυναίκες ταξινομούνται με βάση το δίπολο Αγία Μητέρα ή Πόρνη: κάποιες έχουν θηλυκότητα, ερωτισμό και είναι σεξουαλικά επιθυμητές, ενώ κάποιες άλλες είναι για αγάπη, εκτίμηση, οικογένεια, όχι όμως σεξ. Μπορεί και η ίδια γυναίκα να είναι αντικείμενο του πόθου στην αρχή μιας σχέσης, στην πορεία όμως να γίνει μια «Μαντόνα» και να χαθεί η ερωτική ζωή του ζευγαριού. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η γυναίκα εγκυμονεί ή γίνει μητέρα, όταν ο έρωτας μετατραπεί σε αγάπη και φροντίδα, όταν υπάρξει μεγάλη οικειότητα, ή απλά όταν η σχέση γίνει πιο σταθερή, δεδομένη και με «προοπτική».
Οι άνδρες που επηρεάζονται από αυ…

Μελέτη εξηγεί γιατί δεν πρέπει να δέρνετε τα παιδιά σας

Αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα
Τα παιδιά που έχουν υποστεί τιμωρία δια ξυλοδαρμού από τους γονείς τους, είναι πιθανότερο να ανυπάκουα, να έχουν αντικοινωνική συμπεριφορά, να εκδηλώνουν αυξημένη επιθετικότητα, προβλήματα ψυχικής υγείας και γνωστικές δυσκολίες.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν αμερικανοί ερευνητές μετά από αξιολόγηση δεδομένων των τελευταίων 50 ετών επί του θέματος.
Η μελέτη των Πανεπιστημίου του Τέξας και του Μίτσιγκαν, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Family Psychology, επαναξιολόγησε μελέτες που έχουν γίνει τις τελευταίες πέντε δεκαετίες για την χρήση σωματικής τιμωρίας σε δείγμα 160.000 παιδιών. Στην μετά-ανάλυση, ως ξυλοδαρμός ορίστηκε «το χτύπημα με ανοιχτή παλάμη στα οπίσθια ή στα άκρα».
«Διαπιστώσαμε ότι το ‘ξύλο’ σχετίζεται με ακούσια μεν αλλά επιζήμια αποτελέσματα και δεν συνδέεται με την άμεση ή μακροπρόθεσμη συμμόρφωση, που οι γονείς στοχεύουν όταν θέλουν να συνετίσουν το παιδί τους» εξηγεί η Δρ Ελίζαμπεθ Γκερσχοφ, επίκουρη κα…

Προσοχή: Αποσύρεται γνωστή βαφή αυγών

Βαφή αυγών, σε μορφή βαμμένων νημάτων, που κρίθηκε ως «μη κανονικό- μη ασφαλές προϊόν» εντοπίστηκε από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται στην αγορά ενόψει των εορτών του Πάσχα.
Πρόκειται για το προϊόν «ΒΑΦΗ ΑΥΓΩΝ» σε μορφή βαμμένων νημάτων, που διαθέτει στην αγορά η εταιρεία «DELFINO INTERNATIONAL».
Σύμφωνα με έκθεση εξέτασης του Γενικού Χημείου του Κράτους το προϊόν κρίθηκε «ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ» διότι δεν ταυτοποιήθηκαν οι επιτρεπόμενες από τη νομοθεσία χρωστικές για τη διακοσμητική χρώση των κελύφων των αυγών. Η Υπηρεσία ζήτησε την άμεση απόσυρση του εν λόγω προϊόντος από την επιχείρηση «DELFINO INTERNATIONAL» με την υπ’ αριθμ. 4522/25-4-16 ανακοίνωση της και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι προβλεπόμενες διαδικασίες απόσυρσης.

Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μη το χρησιμοποιήσουν.

ΕΟΦ: Ανάκληση παρτίδας συμπληρώματος διατροφής

Στην ανάκληση της παρτίδας 1078 του συμπληρώματος διατροφής Dr.Muller, Althea Syrup with Vitamin C (υπεύθυνος κυκλοφορίας ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ ΑΕ), προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Μετά από μικροβιολογικό έλεγχο βρέθηκαν να είναι εκτός προδιαγραφών ο συνολικός αριθμός αερόβιων μικροοργανισμών και ο συνολικός αριθμός ζυμών και μυκήτων.
Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Η εταιρεία ΠΕΤΣΙΑΒΑΣ ΑΕ που έχει πραγματοποιήσει τη διάθεση του προϊόντος στην Ελλάδα οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά, ενημερώνοντας σχετικά τον ΕΟΦ.

http://www.madata.gr/diafora/health/481855.html

Μεγαλύτερη απειλή τα ανθεκτικά μικρόβια από τον καρκίνο

H ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά απειλεί τη ζωή περισσότερο από τον καρκίνο, κι αν δεν ληφθεί άμεσα παγκόσμια δράση η μικροβιακή αντοχή θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη απειλή για τον άνθρωπο τα επόμενα χρόνια.
Σε ομιλία του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν ανέφερε ότι μέχρι ο 2050 θα πεθαίνουν 10 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο από συνηθισμένες λοιμώξεις επειδή τα μικρόβια έχουν γίνει ανθεκτικά, ενώ ο καρκίνος αφανίζει σήμερα 8 εκατομμύρια ζωές το χρόνο. Το οικονομικό κόστος επίσης θα είναι τεράστιο με την παγκόσμια οικονομία να επιβαρύνεται κατά 88 τρισεκατομμύρια ευρώ σ’ αυτό το διάστημα.
Για να αναχαιτιστεί η κατάσταση είναι απολύτως απαραίτητο να βρεθούν νέα αντιβιοτικά ενώ πρέπει να θεσπιστούν σημαντικά βραβεία για τις εταιρείες που θα επιτύχουν στην έρευνά τους. Σύμφωνα με τον Όσμπορν, κυβερνήσεις και βιομηχανία θα πρέπει να συνεργαστούν με ένα ριζικά νέο τρόπο.
Η μικροβιακή αντοχή οφείλεται στην κατάχρη…

"Ενεργό" θα παραμείνει το 2016 το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι"

«Ενεργό» θα παραμείνει και το 2016 το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι καθώς εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή του. Συγκεκριμένα, υπογράφηκε η προγραμματική Σύμβαση μεταξύ, του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος προέρχεται από: α) το λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ ), ύψους σαράντα εκατομμυρίων (40.000.000) ευρώ, β) τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ειδικότερα τον Ειδικό Φορέα 33 – 220, ύψους πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ευρώ, γ) Την ειδική εισφορά ασφαλισμένων, που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 138 του ν . 4052/2012 ( Α ́ 41) για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» ( ΙΚΑ …

Προσοχή στις κάψουλες πλυντηρίου αν έχετε παιδιά

Οι κάψουλες πλυντηρίου προτείνονται από τους κατασκευαστές διότι περιέχουν μία δόση συμπυκνωμένου υγρού απορρυπαντικού που αφαιρεί τους δύσκολους λεκέδες. Τοποθετούνται στον κάδο του πλυντηρίου πριν από τα ρούχα και διαλύονται όταν έρθουν σε επαφή με το νερό.
Ωστόσο μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics αναφέρει ότι χρειάζεται προσοχή καθώς ένας ανησυχητικός αριθμός παιδιών εισάγεται στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων διότι έφαγαν κάψουλες απορρυπαντικών νομίζοντας ότι ήταν κάποιο γλυκό ή καραμέλα.
Οι κάψουλες λόγω μεγέθους, σχήματος και χρωμάτων είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τα μικρά παιδιά, τα οποία μπαίνουν στον πειρασμό να τις βάζουν στο στόμα τους.
Οι κύριες συνέπειες της έκθεσης στις κάψουλες είναι: Σε περίπτωση κατάποσης: Εμετός, βήχας, αναπνευστικές διαταραχές, ναυτία, υπνηλία και εξάνθημα. Σε περίπτωση επαφής με τα μάτια: Επιπεφυκίτιδα, πόνος στα μάτια, ερεθισμός των ματιών. Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα: Εξάνθημα, ερεθισμός δέρματος, χημι…

Θολή όραση - Ποιες οι αιτίες που μπορεί να βλέπει θολά το ένα μάτι; Διατροφή για πρόληψη

Αν δεν μπορείτε να δείτε καλά κάποια αντικείμενα, δεν μπορείτε να διακρίνετε ανθρώπους (κυρίως τα πρόσωπά τους), δυσκολεύεστε να διαβάσετε ή νιώθετε ότι τα γράμματα κινούνται γύρω από τον υπολογιστή ή οι σελίδες από ένα βιβλίο καλύτερα να σας δει οφθαλμίατρος
Η μακροχρόνια θολή ή παραμορφωμένη όραση μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από αιτίες. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι κάποιο διαθλαστικό σφάλμα, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός, που αναγκάζουν το φως να μην εστιάζεται στο σωστό σημείο στο πίσω μέρος του ματιού, που ονομάζεται αμφιβληστροειδής. Κανονικά η επιφάνεια του κερατοειδή παρουσιάζει συμμετρία και ίδια σχεδόν καμπυλότητα σε όλους τους άξονες, με αποτέλεσμα οι ακτίνες του φωτός να επικεντρώνονται σε ένα σημείο του αμφιβληστροειδή που λέγεται ωχρά κηλίδα.
Ο καταρράκτης εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των 60 και ορισμένες φορές δεν συνοδεύεται από κανένα σύμπτωμα. Σε άλλες περιπτώσεις προκαλεί θόλωση του κερατοειδούς χιτώνα, θολή όραση, ευαισθησία στο φως, διπ…

ΓΑΣΤΡΟΡΡΑΓΙΑ - Συχνή επιπλοκή του έλκους. Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να παραμελείται

Σύντομη περιγραφή - ορισμός Είναι η αιμορραγία από το στομάχι ή το δωδεκαδάκτυλο.
Παθογένεια Είναι η πιο συχνή από τις επιπλοκές του πεπτικού έλκους (10-20%). Οφείλεται στη διάβρωση αιμοφόρου αγγείου (αρτηριδίου ή φλεβιδίου), που βρίσκεται στην περιοχή του έλκους. Η κατάσταση αυτή εκδηλώνεται σαν αιμορραγία του ανώτερου πεπτικού. Η γαστρορραγία μπορεί κάποιες φορές να οφείλεται σε αιμορραγία ενός κακοήθους όγκου, ή και σε βαρειές διαβρωτικές μορφές γαστρίτιδας. Αλλα αίτια είναι οι διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος, φάρμακα (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα), ααγγειοδυσπλασίες στομάχου, κ.λ.π.
Πρόληψη - Αποφυγή χρήσης μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων - Αποφυγή καπνίσματος - Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ - Ελεγχο με γαστροσκόπηση κάθε ύποπτου συμτώματος
Κλινική εικόνα Πολλοί ασθενείς δεν εμφανίζονται με πόνο, ενώ συχνά ο προηγούμενος πόνος του έλκους σταματάει με την έναρξη της αιμορραγίας.
Μέλαινες κενώσεις Μαύρου "σαν πίσσα" χρώματος, μαλακές, πολτώδεις, δύσοσμες κε…

Ασβέστιο και Καρδιά - Πόσο βλάπτει την καρδιά το ασβέστιο;

Χάπια ασβεστίου, ποιοι ασθενείς τα λαμβάνουν; Τα χάπια ασβεστίου τα παίρνουν άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών και ιδιαίτερα γυναίκες μετά την κλιμακτήριο προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οστεοπόρωση.
Τι είναι η οστεοπόρωση – χρειάζεται να λαμβάνουμε χάπια ασβεστίου; Η οστεοπόρωση αφορά την ελάττωση του ασβεστίου στα οστά (κόκκαλα), τα καθιστά εύθραυστα με αποτέλεσμα να παρατηρούνται εύκολα κατάγματα με την παραμικρή κάκωση.
Τι φοβόμαστε από την λήψη του ασβεστίου; Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι η εναπόθεση ασβεστίου στο τοίχωμα των αρτηριών καθιστά τις αρτηρίες πιο σκληρές και προάγει την αρτηριοσκλήρυνση και τα καρδιαγγειακά επεισόδια. ‘Όμως δεν υπάρχει καμιά σχεδόν μελέτη που να αποδεικνύει ότι το λαμβανόμενο από του στόματος ασβέστιο οδηγεί σε εναπόθεση του στις αρτηρίες.
Πόσο επικίνδυνο είναι να λαμβάνουμε από του στόματος ασβέστιο; Μια μόνο μελέτη που δημοσιεύτηκε προ ετών ανέδειξε άτομα που έπαιρναν 500mg ασβεστίου την ημέρα είχαν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν κα…

Χαρά Βογιατζάκη – Η σπουδαία προσωπικότητα της Μαιευτικής που “έφυγε” πλήρης ημερών

Μεγάλη η προσφορά της και το έργο που άφησε
Η Χαρά Βογιατζάκη γεννήθηκε στα Ανώγεια της Κρήτης, πριν 104 χρόνια και φοίτησε στην Αθήνα στη Σχολή Μαιών «Βιργινία Σκυλίτση», δωρεά της Έλενας Βενιζέλου. 'Ηταν από τις πρώτες που αποφοίτησαν. Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στην Μεγάλη Βρετανία και στην Ιρλανδία με υποτροφίες του Βρετανικού Συμβουλίου, του Υπουργείου Συντονισμού και του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιών της Αγγλίας.
Διορίστηκε στο Μαιευτήριο «Μαρίκα Ηλιάδη» και στη Σχολή Μαιών «Βιργινία Σκυλίτση» και έφθασε στις υψηλότερες βαθμίδες της ιεραρχίας (Διευθύνουσα) υπηρετώντας επάξια τόσο το Μαιευτήριο όσο και τη Σχολή Μαιών. Διακρίθηκε για την εργατικότητά της, το ήθος της, την επιστημονική κατάρτισή της και τις μεγάλες διοικητικές και οργανωτικές της ικανότητες. Το 1940 επιστρατεύτηκε και υπηρέτησε ως Διευθύνουσα στο 9ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο για την εξυπηρέτηση των τραυματιών του πολέμου. Το 1942 ορίστηκε επιθεωρήτρια σε τρία Κέντρα Γάλακτος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προ…

Προσοχή με τα Πασχαλινά αυγά: Πόσο μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου

Η σαλμονέλα είναι η πιο κοινή μορφή τροφικής δηλητηρίασης και τα μολυσμένα αυγά είναι μια κύρια αιτία που συμβαίνει αυτό. Η σωστή προετοιμασία και συντήρηση των αυγών είναι καίριας σημασίας, ειδικά την περίοδο του Πάσχα.
Και αυτό επειδή τα αυγά που παραδοσιακά βάφουμε το Πάσχα, συνηθίζουμε να τα χρησιμοποιούμε και ως διακοσμητικά αντικείμενα στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι τα αφήνουμε πολλές ώρες εκτός ψυγείου, κάτι που δεν κάνουμε σε καμία άλλη περίοδο του έτους.
Η “ζώνη κινδύνου” Αφήνοντας τα βραστά αυγά σε θερμοκρασία δωματίου για παρατεταμένες χρονικές περιόδους επιτρέπει σε επικίνδυνα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, να αυξάνονται με ταχύ ρυθμό. Τα τροφιμογενή παθογόνα αναπτύσσονται γρήγορα σε θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 60 βαθμών Κελσίου. Αυτή θεωρείται η “ζώνη κινδύνου”. Η μέση θερμοκρασία δωματίου κυμαίνεται στους 20-25 βαθμούς Κελσίου. Τα ψυγεία αποθηκεύουν τις τροφές κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, κάτι που επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των βακτηρίων.
Συστάσεις …

Συμπληρώματα βιταμίνης D: Βοηθούν στην απώλεια βάρους

Νέα μελέτη αναφέρει πως τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να μας βοηθήσουν να χάσουμε κιλά - σε ποιες περιπτώσεις, όμως;
Μια νέα μελέτη υποδεικνύει πως οι παχύσαρκοι άνθρωποι που πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να δουν θετικά αποτελέσματα στον αγώνα τους να χάσουν βάρος αν παίρνουν συμπληρώματα της βιταμίνης αυτής. Σύμφωνα με μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει πως η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Από την άλλη πλευρά, συμπληρώνει η ομάδα των ερευνητών, οι μελέτες που προσπάθησαν να αποδείξουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Dμπορούν να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία δεν κατέληγαν σε απόλυτα αποτελέσματα.
Η νέα αυτή έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 400 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα με έλλειψη βιταμίνης D, χώρισε τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες, και τους έβαλε να ακολουθούν διατροφή με χαμηλές θερμίδες. Το πρώτο γκρουπ δεν λάμβανε συμπληρώματα της βιταμίνης, ενώ τα άλλα δύο γκρουπ λάμβαναν 25.000 IU…