Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανδρική εμμηνόπαυση: Μύθος ή πραγματικότητα;


Οι ορμονικές αλλαγές είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης. Σε αντίθεση με την εντυπωσιακή βουτιά των αναπαραγωγικών ορμονών των γυναικών, οι ορμονικές αλλαγές στους άνδρες συμβαίνουν βαθμιαία.
Απλώνονται, μάλιστα, σε μια περίοδο πολλών ετών. Εδώ θα διαβάσετε τι πρέπει να περιμένετε και τι μπορείτε να κάνετε γι αυτό.

Διαλύοντας τον μύθο της ανδρικής εμμηνόπαυσης
Ο όρος «ανδρική εμμηνόπαυση» χρησιμοποιείται μερικές φορές για να περιγράψει τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης ή μια μείωση της βιοδιαθεσιμότητας της τεστοστερόνης που σχετίζονται με τη γήρανση. Η γυναικεία εμμηνόπαυση και η λεγόμενη ανδρική εμμηνόπαυση είναι, ωστόσο, δύο διαφορετικές καταστάσεις. Στις γυναίκες, η ωορρηξία τελειώνει και η παραγωγή ορμονών πέφτει κατά τη διάρκεια ενός σχετικά σύντομου χρονικού διαστήματος. Στους άνδρες, η παραγωγή της ορμόνης και η βιοδιαθεσιμότητα της τεστοστερόνης παρακμάζουν πιο σταδιακά. Τα αποτελέσματα – όπως αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία, το επίπεδο της ενέργειας ή της διάθεσης – τείνουν να είναι ήπια και μπορεί να περνούν απαρατήρητα για χρόνια.

Επομένως, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναφερθούμε στη λεγόμενη ανδρική εμμηνόπαυση; Πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο «ανδρόπαυση» για να περιγράψουν τις ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού στους άνδρες. Αλλοι όροι περιλαμβάνουν την «ανεπάρκεια τεστοστερόνης», την «ανεπάρκεια ανδρογόνων του αρσενικού που γερνά» και την «όψιμη έναρξη υπογοναδισμού».

Κατανόηση των ανδρικών ορμονών με την πάροδο του χρόνου
Τα επίπεδα τεστοστερόνης ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ανδρών. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, οι ηλικιωμένοι άνδρες τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης από ό,τι οι νεότεροι άνδρες. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται σταδιακά σε όλη την ενήλικη ζωή – περίπου 1% το χρόνο μετά την ηλικία των 30 ετών κατά μέσο όρο. Από περίπου την ηλικία των 70, η μείωση του επιπέδου της τεστοστερόνης ενός ανθρώπου μπορεί να είναι ακόμα και 50%.

Αναγνωρίζοντας τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης
Μερικοί άνδρες έχουν χαμηλότερο από το φυσιολογικό επίπεδο τεστοστερόνης, χωρίς σημάδια ή συμπτώματα. Για άλλους, η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να προκαλέσει:

Αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη στυτική δυσλειτουργία, τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, τις λιγότερες αυθόρμητες στύσεις – όπως κατά τη διάρκεια του ύπνου – και τη στειρότητα. Οι όρχεις μπορεί επίσης να γίνουν μικρότεροι.

Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου. Μερικές φορές η χαμηλή τεστοστερόνη προκαλεί διαταραχές του ύπνου, όπως αϋπνία, ή αυξημένη υπνηλία.

Φυσικές αλλαγές. Διάφορες φυσικές αλλαγές είναι δυνατές, όπως η αύξηση του σωματικού λίπους, η μειωμένη μυϊκή μάζα, η μειωμένη δύναμη και αντοχή και η μειωμένη οστική πυκνότητα. Πρησμένα ή τρυφερά στήθη (γυναικομαστία) και η απώλεια των τριχών του σώματος είναι πιθανά. Σπάνια, μπορεί να αντιμετωπίσετε εξάψεις και να έχετε λιγότερη ενέργεια.

Συναισθηματικές αλλαγές. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση των κινήτρων ή της αυτοπεποίθησης. Μπορεί να αισθάνεστε λυπημένος ή να έχετε πρόβλημα συγκέντρωσης ή δυσκολία να θυμάστε πράγματα.

Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα είναι φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Αλλα μπορεί να προκληθούν από διάφορους υποκείμενους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των παρενεργειών από φάρμακα, προβλημάτων του θυρεοειδούς, της κατάθλιψης και της υπερβολικής χρήση αλκοόλ. Μια εξέταση αίματος είναι ο μόνος τρόπος για να διαγνωστεί ένα χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης ή μια μείωση της βιοδιαθεσιμότητας της τεστοστερόνης.

Αν υποψιάζεστε ότι έχετε ένα χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αυτός μπορεί να αξιολογήσει τις πιθανές αιτίες για τα σημάδια και τα συμπτώματα σας και να σας εξηγήσει τις επιλογές θεραπείας. Δεν μπορείτε να ενισχύσετε τη φυσική παραγωγή τεστοστερόνης σας, αλλά αυτά τα βήματα μπορεί να βοηθήσουν:

Να είστε ειλικρινείς με τον γιατρό σας. Συνεργαστείτε με το γιατρό σας για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκαλούν ή να συμβάλλουν στα σημάδια και τα συμπτώματά σας – από τις παρενέργειες φαρμάκων έως τη στυτική δυσλειτουργία και άλλα σεξουαλικά θέματα.

Κάντε υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή και συμπεριλάβετε τη σωματική άσκηση στην καθημερινή ρουτίνα σας. Οι υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη δύναμή σας, την ενέργεια και τη μυϊκή σας μάζα. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει ακόμα και τη διάθεσή σας και να προωθήσει έναν καλύτερο ύπνο.

Ζητήστε βοήθεια εάν αισθάνεστε πεσμένοι ψυχολογικά. Η κατάθλιψη στους άνδρες δεν σημαίνει πάντα ότι έχετε τις μαύρες σας. Μπορεί να έχετε κατάθλιψη αν αισθάνεστε οξύθυμοι ή απομονωμένοι. Αλλα συμπτώματα της κατάθλιψης κοινά στους άνδρες περιλαμβάνουν την υπερβολική εργασία, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τη χρήση ναρκωτικών ή την αναζήτηση συγκινήσεων από επικίνδυνες δραστηριότητες.

Να είστε επιφυλακτικοί με τα φυτικά συμπληρώματα. Τα φυτικά συμπληρώματα δεν έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά για τη χαμηλή τεστοστερόνη που σχετίζεται με τη γήρανση. Ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνα. Μακροχρόνια χρήση της DHEA, για παράδειγμα, δεν έχει αποδεδειγμένα οφέλη και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Η αντιμετώπιση χαμηλής τεστοστερόνης που σχετίζεται με τη γήρανση με θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης είναι αμφιλεγόμενη. Για μερικούς άνδρες, η θεραπεία τεστοστερόνης ανακουφίζει από τα ενοχλητικά σημάδια και τα συμπτώματα της ανεπάρκειας τεστοστερόνης. Για άλλους, όμως -ιδίως για τους μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες- τα οφέλη δεν είναι σαφή. Οι κίνδυνοι είναι μια ανησυχία, επίσης. Η θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη ή άλλα προβλήματα υγείας. Αν αναρωτιέστε αν οι ενέσεις τεστοστερόνης ή άλλες θεραπείες τεστοστερόνης μπορεί να είναι σωστές για σας, συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να σταθμίσετε τα υπέρ και τα κατά.

http://www.medinova.gr/andriki-emminopausi-mythos-i-pragmatikotita/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε