Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Οκτωβρίου 9, 2016

Εμβοές: Πού οφείλεται το ενοχλητικό βουητό στα αυτιά

Το βουητό είναι σύμπτωμα και όχι πάθηση. Είτε στο ένα είτε και στα δυο αυτιά, μπορεί να προκαλείται από διάφορες αιτίες, τις περισσότερες φορές απλές, για αυτό μην πανικοβάλλεστε.
Mόλις αντιληφθείτε ότι βουίζουν τα αυτιά σας, πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο, προκειμένου να γίνει διάγνωση. H αντιμετώπιση των εμβοών θα εξαρτηθεί από την αιτία που τις προκαλεί. Η πρώτη κίνηση είναι να γίνει ένας λεπτομερής έλεγχος για να διαπιστωθεί η αιτία.
Γενικά, το βούισμα που οφείλεται στην ακοή έχει άλλο άκουσμα και είναι συνεχές. Μπορεί όμως, να είναι αγγειακής αιτιολογίας και τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε την αρτηριακή πίεσή σας. Για όσους έχουν ακουστικά βαρηκοΐας θα πρέπει να γίνει και ένας έλεγχος.

Μετά την ηλικία των 50 ετών, η ακοή του ανθρώπου μειώνεται κατά μέσο όρο 1 έως 2 ντεσιμπέλ τον χρόνο. Έτσι, στις μεγάλες ηλικίες παρουσιάζεται η πρεσβυακουσία και εμφανίζεται ένα βουητό που αντιστοιχεί στις συχνότητες που έχουν υποστεί βλάβη. Αν τελικά το βουητό οφείλεται …

Απαγόρευση του όρου Pharmacy στα Hondos Center

Την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, περί διαγραφής της λέξης «Pharmacy» (η οποία παραπέμπει στην ελληνική «φαρμακείο»), στο κατάστημα επί της οδού Ομήρου της γνωστής εταιρείας «Hondos Center», χαιρετίζει με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Όπως αναφέρεται, Ο ΠΦΣ, ενεργώντας με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την τήρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, απέστειλε τον περασμένο Σεπτέμβριο έγγραφο προς την Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΟΦ στο οποίο κατήγγειλε το συγκεκριμένο γεγονός.

Η Περιφέρεια Αττικής, ανταποκρίθηκε άμεσα καλώντας την εταιρεία να διαγράψει την επίμαχη λέξη.

Στο έγγραφό του ο Π.Φ.Σ. ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ουδείς πλην των νομίμως λειτουργούντων φαρμακείων δύναται να κάνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο χρήση και εμπορική εκμετάλλευση α) της λέξεως «φαρμακείο» (αυτούσια ή των παραγώγων της) σε οποιαδήποτε γλώσσα, και β) του σταυρού πρασίνου χρώματος, (στο κέντρο του οποίου μπορεί να υπάρχει η απεικόνιση του συμπλέγματος φαρμακευτικού σκεύο…

Εξι αιτίες «πυροδοτούν» την άνοια

Η ορθοστατική υπόταση και μία σειρά από συνηθισμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες -όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η έλλειψη βιταμίνης D και η διαβίωση κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια- αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας! Δύο νέες έρευνες επικεντρώθηκαν στις αιτίες που οδηγούν στη γεροντική άνοια, φέρνοντας στο φως νέα ανησυχητικά στοιχεία.

Η πρώτη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Ρότερνταμ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από ορθοστατική υπόταση, δηλαδή πέφτει απότομα η αρτηριακή τους πίεση όταν σηκώνονται όρθιοι, κινδυνεύουν κατά 15% να παρουσιάσουν άνοια από οποιαδήποτε αιτία (δηλαδή Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον ή αγγειακή άνοια) εντός της επόμενης δεκαπενταετίας της ζωής τους. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Αρφάν Ικράμ από το τμήμα επιδημιολογίας του πανεπιστημίου, που δημοσίευσαν την έρευνά τους στην επιστημονική επιθεώρηση «PloS Medicine», μελέτησαν επί 24 χρόνια την υγεία περισσότερων από 6.200 ανθρώπων μέσης ηλικίας 68,5 χρόνων, χωρίς ιστορικό άνοιας.

Παρατηρήθηκε ότι το 19%…

Ποιες τροφές δεν τρώνε οι γιατροί και γιατί

Υπάρχουν τροφές που ο ιατρικός κλάδος θεωρεί απαγορευμένες και τις αποφεύγει όπως… η γάτα το νερό.

Δείτε ποιες είναι και τι εξήγηση δίνουν για την κάθε μία ξεχωριστά, και θα αναθεωρήσετε πολλά στη διατροφή σας… χωρίς, βέβαια, να σημαίνει ότι θα ακολουθήσετε τις συνήθειές τους κατά γράμμα.

Παγωτό
Μάλλον θα σας έρθει κεραμίδα εάν ακούσετε τι έχουν να πουν οι γιατροί για το παγωτό.
“Πρόκειται για τη χειρότερη τροφή για τους ανθρώπους”, λέει ο Dr. Hirt. “Είναι γεμάτο με χημικά, ορμόνες και παστεριωμένα γαλακτοκομικά. Η παστερίωση μεταβάλλει τις πρωτείνες του γάλακτος. Περιέχει κορεσμένα λίπη και το χειρότερο όλων, ζάχαρη”. Το frozen yogurt όμως;

Frozen Yogurt 
Και τι έχει να πει για το frozen yogurt; “Δεν είναι και πολύ καλύτερο. Περιέχει ζάχαρη, η οποία έχει καταστρέψει τον ανθρώπινο πολιτισμό περισσότερο από οποιοδήποτε συστατικό”.

Φρούτα και λαχανικά
Όχι όλα βέβαια, απλώς αυτά που περιέχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα. Ο Dr. Chandra προτείνει να επιλέγουμε τα βιολογικά. Αποφύγετε τα πάντα…

Παράλυτος απέκτησε για πρώτη φορά αίσθηση αφής στο ρομποτικό χέρι του (ΒΙΝΤΕΟ)

Για πρώτη φορά ένας 28χρονος παράλυτος άνδρας απέκτησε μια περιορισμένη αλλά ρεαλιστική αίσθηση αφής στο –ελεγχόμενο από τον νου– ρομποτικό χέρι του, χάρη στην εμφύτευση τεσσάρων ηλεκτρονικών «τσιπ» στον εγκέφαλό του, το καθένα με μέγεθος περίπου όσο το μισό ενός κουμπιού πουκαμίσου.

Το επίτευγμα ανοίγει τον δρόμο για τη βελτίωση της τεχνητής αφής στα νευροπροσθετικά άνω άκρα που τοποθετούνται σε ακρωτηριασμένους ή παράλυτους ανθρώπους, αλλά επίσης και για τη μερική έστω αποκατάσταση των αισθήσεων και σε άλλα μέρη του παράλυτου σώματος, με την εμφύτευση περισσότερων «τσιπ».
Η εμφυτευμένη ηλεκτρονική συσκευή δεν είναι ασύρματη (μια βελτίωση που θα πρέπει να γίνει μελλοντικά) αλλά συνδέεται μέσω μικροηλεκτροδίων που βγαίνουν από το κεφάλι, με το ρομποτικό χέρι και έναν υπολογιστή, ο οποίος ενεργοποιεί τα «τσιπάκια».

Τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα –το καθένα με 32 μικροηλεκτρόδια– ενεργοποιούν ηλεκτρικά τους κατάλληλους νευρώνες του εγκεφάλου και στη συνέχεια, συνδεόμενα με τους ηλεκτρονικού…

Η αναγέννηση της καρδιάς με βλαστοκύτταρα

Ιάπωνες ανοίγουν τον δρόμο για καλή ζωή μετά από το έμφραγμα  Οι στατιστικές αναφέρουν ότι, αν και περίπου το 70% των ασθενών επιβιώνει έπειτα από ένα έμφραγμα, ακολούθως πολλοί εξ αυτών συνεχίζουν να ζουν με βλάβες στην καρδιά τους, η οποία πλέον αδυνατεί να λειτουργήσει κανονικά. Σήμερα, δε, για μερικούς ανθρώπους η μόνη επιλογή είναι η μεταμόσχευση καρδιάς, ωστόσο καταγράφεται μεγάλη ανεπάρκεια δωρητών.

Ολα αυτά στο μέλλον μπορεί όμως να αλλάξουν, καθώς Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν, με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων που προέρχονταν από τον γενετικό αναπρογραμματισμό ενήλικων δερματικών κυττάρων, να αναγεννήσουν εν μέρει καρδιές μαϊμούδων που είχαν υποστεί βλάβες ύστερα από έμφραγμα!

Το επίτευγμα των επιστημόνων από την Ιαπωνία ανοίγει τον δρόμο λοιπόν για τη μεταμόσχευση αναγεννητικών κυττάρων σε καρδιές ανθρώπων που έχουν υποστεί έμφραγμα, χωρίς μάλιστα να χρειάζεται αυτά τα κύτταρα να έχουν ληφθεί από έμβρυα, ούτε καν από τους ίδιους τους ασθενείς.

Οι ερευνητές μεταμόσχευσαν στα…

Ποια είναι τα οφέλη της βρώμης;

Όλοι πλέον γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η βρώμη για μια ισορροπημένη διατροφή. Μια από τις καλύτερες επιλογές μας για ένα υγιεινό πρωινό, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μας χορταίνουν και ρίχνουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης. Επίσης, περιέχει σημαντικά μέταλλα, όπως μαγγάνιο, σελήνιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά στα οφέλη που έχει αυτό το superfood για την υγεία μας.

Ελαττώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας
Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, και ειδικά αυτή που περιέχει η βρώμη, μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Αυτό έχει αποδειχθεί μέσα από μελέτες που επιβεβαίωσαν ότι η βρώμη αποτελεί σημαντικό κομμάτι ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Ερευνητές από τη Βρετανία και την Ολλανδία εξέτασαν τα αποτελέσματα από ποικίλες έρευνες, με σύνολο συμμετεχόντων σχεδόν 2 εκατομμύρια και κατέληξαν ότι όσο περισσότερες φυτικές ίνες καταναλώνουμε, τόσο μικρότερες είναι οι…

Αποχή από το σεξ: Ποιες οι σωματικές & ψυχολογικές επιπτώσεις

Ένας χωρισμός, τα απανωτά επαγγελματικά ταξίδια ή μια ασθένεια του συντρόφου είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που βάζουν τη σεξουαλική μας ζωή στον... πάγο.

Ποιες είναι οι αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα και στην ψυχολογική μας κατάσταση μετά από μερικές μέρες, εβδομάδες ή και μερικούς μήνες αποχής;

1. Πεσμένη ερωτική διάθεση
Κατά τη σεξουαλική επαφή, το σώμα κατακλύζεται από ενδορφίνες, μια κατηγορία νευροπεπτιδίων που προωθούν το αίσθημα ευφορίας και μας κάνουν να συσχετίζουμε το σεξ με θετικά συναισθήματα. Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα εξασθενίζει αυτή τη συσχέτιση και επομένως οδηγεί σε μειωμένη επιθυμία για σεξ. Με άλλα λόγια, ο οργανισμός μας «ξεχνάει» πόσο απολαυστικό είναι το σεξ!

2. Περισσότερο στρες
Μελέτη του 2005 που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Biological Psychology υπέδειξε ότι το σεξ συσχετίζεται με καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι το σεξ λειτουργεί σαν «μηχανισμός διαχείρισης» του στρες, αφού συνδέεται με μικρότερη αύξηση στα ε…

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Με ποια διατροφή θα μειώσετε τον κίνδυνο

Ο όρος ανεύρυσμα περιγράφει τη μη αναστρέψιμη διάταση μίας αρτηρίας κατά τουλάχιστον 50% πάνω από την φυσιολογική διάμετρό της και τη δημιουργία ενός «εξογκώματος» σε κάποιο σημείο της, λόγω εξαιτίας εξασθένησης του τοιχώματός της.

Το ανεύρυσμα είναι πρόβλημα που συχνά συνοδεύει για χρόνια τους πάσχοντες, χωρίς να προκαλεί συμπτώματα.

Μπορεί να εμφανιστεί σε αρτηρία του εγκεφάλου, στην αορτή (είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος, που ξεκινάει από την καρδιά και διέρχεται από τον θώρακα και την κοιλιά) που είναι και το πιο συχνό ή/και σε κάποια περιφερειακή αρτηρία, συνήθως των κάτω άκρων.

Αν επέλθει ρήξη ανευρύσματος, τότε υπάρχει υψηλός κίνδυνος θανάτου από αιμορραγία.
Σε μια μεγάλη μελέτη που έγινε στη Σουηδία, στη διάρκεια της οποίας οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 80.000 ανθρώπους, ηλικίας από 46 έως 84 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 13 χρόνια, 1.100 παρουσίασαν ανευρύσματα κοιλιακής αορτής, ενώ 222 είχαν ρήξη ανευρύσματος.

Οι άνθρωποι που έτρωγαν περ…

Ορθοστατική υπόταση: Με ποια σοβαρή ασθένεια συνδέεται – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Η ορθοστατική υπόταση, δηλαδή η απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν κάποιος σηκώνεται όρθιος, σχετίζεται με αύξηση κατά 15% του κινδύνου για εμφάνιση άνοιας λόγω Αλτσχάιμερ ή άλλης αιτίας, σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη για την ορθοστατική υπόταση διήρκεσε 24 χρόνια και συμπεριέλαβε πάνω από 6.200 ανθρώπους με μέση ηλικία 68,5 ετών, χωρίς ιστορικό άνοιας, ή εγκεφαλικού. Από αυτούς, σχεδόν ο ένας στους πέντε (19%) εμφάνιζε -συχνά ή πιο σπάνια- ορθοστατική υπόταση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αρφάν Ικράμ του Τμήματος Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "PLoS Medicine".

Η ορθοστατική υπόταση επιφέρει παροδική μείωση της ροής του αίματος και συνεπώς του οξυγόνου προς τον εγκέφαλο. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η μείωση αυτή στους ηλικιωμένους μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργίες στον εγκέφαλό τους.

Η νέα έρευνα συσχέτισε την εκδήλωση ο…

Δείτε την κατάθλιψη με άλλο μάτι: Ως προστασία από κάτι πολύ επώδυνο!

Όταν ενεργοποιείται το καταθλιπτικό μοτίβο σας, πιθανότατα αισθάνεστε απελπισία και χαμηλή ενέργεια. Η φυσικές σας αντοχές, η ζωντάνια και η ενέργειά σας είναι σε ύφεση. Σας είναι δύσκολο να κάνετε ακόμη και τις βασικές καθημερινές δουλειές στο σπίτι.

Μπορεί να νιώθετε ληθαργικός και να πιστεύετε ότι δεν έχει κανένα νόημα να κάνετε οτιδήποτε γιατί η ζωή σας φαίνεται απαίσια. Βουλιάζετε στη μιζέρια και στη νωθρότητα.

Ίσως έχετε μειωμένη όρεξη, δυσκολία να κοιμηθείτε ή αντίθετα, να κοιμάστε πάρα πολύ. Μπορεί να απομονώνεστε από τους περισσότερους ανθρώπους, επειδή δεν βρίσκετε κανένα νόημα στο να προσπαθήσετε να σχετιστείτε μαζί τους. Ακόμα και όταν είστε μαζί με άλλους, είστε αποσυρμένος και κακοδιάθετος. Έτσι απομονώνεστε όλο και περισσότερο, γεγονός που αυξάνει την αίσθηση της απελπισίας και της θλίψης.

Μέσα σας μπορεί να αισθάνεστε άδειος και γκρίζος, χωρίς ζωή. Ίσως επίσης να αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας. Ενδεχομένως να πιστεύετε ότι ο λόγος πίσω από την απελπισία σας είναι…

Παγκόσμια Ημέρα Όρασης: Χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα των ματιών

Ο τακτικός και συνεχής οφθαλμολογικός έλεγχος, καθώς και η υγιεινή και φροντίδα των οφθαλμών και της όρασης, συμβάλλουν στην πρόληψη και στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, αναφέρει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης, η οποία σε συνεργασία με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), και την Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α.), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ορασης, παρέχει χρήσιμες οδηγίες - συμβουλές για την υγιεινή και φροντίδα των ματιών, την ορθή και ασφαλή χρήση καλλυντικών, φακών επαφής και γυαλιών, την προστασία από αλλεργίες, κ.α.
Συμβουλές για την κατάλληλη υγιεινή και φροντίδα των ματιών Απαραίτητη είναι η παρουσία των δακρύων για την υγιεινή των ματιών και προκειμένου να διατηρούνται και να επιτελούν την λειτουργία τους, ο καθαρισμός αυτών συνιστάται να γίνεται με καθαρά χαρτομάντιλα, με απαλές κινήσεις στα βλέφαρα και στις γωνίες (όχι πιεστικά και τρίβοντας γιατί υπάρχει κίνδυνος ερεθισμού).
Τα μάτια χωρίς δάκρυα πονούν, ερεθίζ…

Με ποια σοβαρή πάθηση συνδέεται η εργασιακή ανασφάλεια

Η εργασιακή ανασφάλεια -ο φόβος της ανεργίας στο μέλλον- σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους ανθρώπους ανήκουν ήδη σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη, όπως τους υπέρβαρους ή τις εγκύους.
Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει την εργασιακή ανασφάλεια με αυξημένη πιθανότητα αύξησης του βάρους (που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη), καθώς επίσης με στεφανιαία νόσο και κίνδυνο εμφράγματος.
Το στρες που σχετίζεται με την εργασία ή την απώλειά της κάνει τους ανθρώπους να παχαίνουν ή να καταφεύγουν σε άλλες ανθυγιεινές συμπεριφορές (κακή διατροφή, αλκοόλ, κάπνισμα κ.α.).
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζέιν Φέρι του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Καναδικής Ιατρικής Ένωσης (CMAJ), αξιολόγησαν στοιχεία από 19 σχετικές έρευνες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 140…

Πώς θα καταλάβετε ότι σας έχει ανέβει το ζάχαρο

Στο ανθρώπινο αίμα κυκλοφορούν ελεύθερα σάκχαρα (γλυκόζη), ώστε να τροφοδοτούν με ενέργεια τα κύτταρα και τα όργανα. Γλυκόζη παράγουν το συκώτι και οι μύες, όμως η βασική πηγή για τον οργανισμό μας είναι οι υδατάνθρακες που λαμβάνουμε από τροφές και ποτά.
Προκειμένου να διατηρείται η γλυκόζη του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, ο οργανισμός παράγει την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που αντλεί τη γλυκόζη και τροφοδοτεί τα κύτταρα με αυτή.
Εάν το ζάχαρο παραμένει μόνιμα σε υψηλά επίπεδα προκύπτουν σοβαρές βλάβες σε επιμέρους όργανα και/ή συστήματα του οργανισμού και αυξάνεται ο κίνδυνοςεμφράγματος, εγκεφαλικού, απώλειας της όρασης, βλάβης στα νεφρά και νευρολογικών προβλημάτων λόγω καταστροφής των αιμοφόρων αγγείων.
Τι νιώθουμε όταν ανεβαίνει το ζάχαρο Παρά το γεγονός ότι η γλυκόζη αποτελεί πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, η υπερβολική αύξησή του δεν συνοδεύεται από έκρηξη ενέργειας, αλλά αντιθέτως από αίσθημα κούρασης.
Επίσης, ποσότητα της περιττής γλυκόζης κατευθύνεται προς …

Ποιες είναι οι παρενέργειες της κορτιζόνης

Η κορτιζόνη είναι μια ένεση στεροειδών που γίνεται άμεσα στο σημείο της φλεγμονής, με σκοπό να τη μειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκαλώντας τη μικρότερη δυνατή βλάβη στους γειτονικούς ιστούς.
Συνήθως γίνεται σε κλινική ως εξωνοσοκομειακή διαδικασία και ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί αρκετούς γύρους, αν η φλεγμονή είναι σοβαρή. Η κορτιζόνη μπορεί να χορηγηθεί και από το στόμα.
Είναι μια συχνή θεραπευτική επιλογή για μια σειρά από παθήσεις, ωστόσο όπως όλα τα φάρμακα έχει κι αυτή μια σειρά από παρενέργειες. Μερικές από τις πιο συχνές παρενέργειες της κορτιζόνης που λαμβάνεται από το στόμα είναι η ανακατωσούρα στο στομάχι και η αυξημένη όρεξη. Οταν λαμβάνεται ως ένεση μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Μπορεί, επίσης, να φωτίσει το χρώμα του δέρματος και να αποδυναμώσει τους γύρω τένοντες. Επίσης, μια ένεση κορτιζόνης μπορεί να κάνει κάποιους ασθενείς να βιώσουν εξάψεις ή μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Δεδομένου ότι η κορτιζόνη μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικ…

Οι ελλείψεις των χειρουργείων 26 Δημόσιων νοσοκομείων

Χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς μηχανήματα  αναγκάζονται να πραγματοποιούν οι γιατροί στο ΕΣΥ, εξαιτίας ελλείψεων ακόμη και στον αναγκαίο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Τα διαγνωστικά, επεμβατικά και θεραπευτικά μηχανήματα των δημόσιων νοσοκομείων βρίσκονται στο…κόκκινο, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ)  με ό,τι αυτές συνεπάγονται για τη ζωή των ασθενών.
Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ: στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, όπου οι αξονικοί τομογράφοι είναι εκτός λειτουργίας, τον περασμένο μήνα χειρουργήθηκε ασθενής με ραγέν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής (εσωτερική αιμορραγία) από τους αγγειοχειρουργού,ς χωρίς να είναι δυνατή η διενέργεια αξονικής τομογραφίας ώστε να γνωρίζουν ποιο αγγείο αιμορραγεί…
«Ο ασθενής ήταν τυχερός, διότι αντιμετωπίστηκε και από άριστους γιατρούς. Άλλοι όμως ασθενείς σε επείγοντα περιστατικά δεν είναι το ίδιο τυχεροί. Χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της καθυστέρησης στη διάγνωση και της ταλαιπωρίας κατά …

Πόσο επικίνδυνες είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται την νύχτα

Αποτελέσματα σχετικής έρευνας, δείχνουν, ότι οι ασθενείς, που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση  την νύχτα  έχουν διπλάσιες πιθανότητες  να πεθάνουν, σε σύγκριση με αυτούς που χειρουργούνται κατά την διάρκεια των πρώτων ωρών  της ημέρας.

Όπως επίσης, ότι διατρέχουν υψηλότερο από το συνηθισμένο κίνδυνο θανάτου, όταν η επέμβαση  γίνεται αργότερα μέσα στην ημέρα ή νωρίς το βράδυ.

Ποσοστά επιβίωσης
Τα αποτελέσματα βασίζονται, σε μελέτη των ποσοστών επιβίωσης 30 ημερών, και αφορούν
ασθενείς νοσοκομείου στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Από τον Απρίλιο του 2010 έως και τον Μάρτιο του 2015, οι ερευνητές είχαν την δυνατότητα
να δημιουργήσουν μία βάση δεδομένων με 41.716 επεμβάσεις, επειγουσών καθώς και ρουτίνας,
που πραγματοποιήθηκαν σε 33.942 ασθενείς.

Οι  επεμβάσεις ταξινομήθηκαν, ανάλογα με την ώρα διενέργειάς τους, σε τρεις κατηγορίες.
Αυτές  που έγιναν από   α) τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 15.29 το απόγευμα, β) από τις 15.30 μέχρι  τις 23.29 το βράδυ και γ) και από αυτές που έγιναν κατά την διά…

Καυγάδες και πώς να τους αποφύγουμε

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι δεν υπάρχει σχέση, στην οποία να μην εκδηλωθεί κάποια στιγμή διαφωνία, η οποία θα οδηγήσει σε καυγά. Εάν το φαινόμενο αυτό είναι συχνό θα πρέπει να προβληματιστούμε, ώστε να βρούμε τρόπο να εκφράζουμε την αναπόφευκτη διαφωνία μας με τρόπο τέτοιο, που δεν θα οδηγήσει σε τσακωμό.
Το πιθανότερο είναι να έχουμε επιλέξει λάθος τρόπο χειρισμού και να μην έχουμε σκεφτεί εναλλακτικές λύσεις.
Για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε καλύτερη αντιμετώπιση των συγκρούσεων με το σύντροφό μας θα πρέπει να διερευνήσουμε κάποια πράγματα που μας αφορούν. Θα πρέπει να εντοπίσουμε την πραγματική αιτία της ενόχλησής μας από τη συμπεριφορά του και να μη μείνουμε στην επιφάνεια. Θα πρέπει να αποκτήσουμε συναίσθηση του πώς αντιδρούμε σε δεδομένες καταστάσεις. Πώς τσακωνόμαστε, πώς εκφράζουμε τη διαφωνία μας; Διαλέγουμε να φωνάζουμε, να γκρινιάζουμε, να «παραβλέπουμε» μέχρι να γίνει η έκρηξη κ.ο.κ. Επίσης, θα πρέπει να παρατηρήσουμε ποιον τρόπο επιλέγει ο σύντροφός μας να αντιδράσει σε αντ…

Οι αλήθειες και οι «μύθοι» για τη χοληστερίνη

Στο άκουσμα και μόνο της λέξης χοληστερόλης -ή χοληστερίνης, όπως την αποκαλούμε οι περισσότεροι- αρκετοί άνθρωποι τρομοκρατούνται, καθώς οι υψηλές τιμές της αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η χοληστερόλη είναι σημαντική για την καλή λειτουργία κάθε κυττάρου. Το σώμα μας χρησιμοποιεί τη χοληστερίνη για να παρασκευάσει ζωτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D, και ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη.

Η μεταφορά της στον οργανισμό γίνεται με ένα είδος πρωτεϊνών, που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας ή αλλιώς HDL, γνωστή και ως «καλή» χοληστερίνη, είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό, καθώς απομακρύνει τη χοληστερόλη από τις αρτηρίες προς το ήπαρ, όπου αποβάλλεται. Από την άλλη, τα υψηλά ποσοστά λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ή LDL, γνωστή και ως «κακή» χοληστερίνη, είναι επιβλαβή για τον οργανισμό, καθώς αποτελούν παράγοντα κινδύνου όχι μόνο για στεφανιαία νόσο, αλλά και για εγκεφαλικό.

Οι γιατροί συνήθως, προτού συνταγογραφήσουν το …

Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών: Παραπλανητική διαφήμιση κάρτας υγείας

H κάρτα υγείας Diamant που διαφημίζεται σε τηλεοπτικά κανάλια και υπόσχονται πλήρη υγειονομική κάλυψη και νοσηλεία για κάθε μέλος της οικογένειας δεν έχει την συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), κάτι που παραπλανητικά αναφέρεται στη διαφήμιση.

Για το θέμα αυτό η ΠΕΙΚ εξέδωσε  δελτίο τύπου, αν και δεν αναφέρει ότι πρόκειται για την κάρτα υγείας Diamant. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Αναφορικά με το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την κάρτα υγείας που διαφημίζεται σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια και φέρεται να εκδίδεται σε συνεργασία με την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, ήδη η ΠΕΙΚ προέβη σε σύνταξη και επίδοση κατεπείγουσας Εξωδίκου Δήλωσης – Πρόσκλησης – Διαμαρτυρίας κατά της εν λόγω εταιρείας.

Με την εξώδικο αυτή διαμαρτύρεται εντονότατα για την παράνομη ψευδεπίγραφη και παραπλανητική διαφήμισή της, την καλεί όπως από τη λήψη της εξωδίκου παύσει πάραυτα οποιαδήποτε προβολή του εν λόγω διαφημιστικού, στο οποίο εμφαίνεται ότι δήθεν υφίσταται συνεργασία μ…

Μην κάνετε γυμναστική όταν έχετε τα νεύρα σας

Οι άνθρωποι που νιώθουν θυμό ή μεγάλη στεναχώρια ή άλλη συναισθηματική αναστάτωση, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος μέσα στην επόμενη ώρα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Εξίσου αυξάνεται ο κίνδυνος, αν κανείς υποβάλλεται σε έντονο σωματικό στρες, π.χ. όταν γυμνάζεται ή δουλεύει χειρωνακτικά.

Αν τα ψυχικά βάρη συνδυάζονται με τα σωματικά – αν π.χ. κανείς είναι θυμωμένος ή πολύ στεναχωρημένος την ώρα που καταβάλλει κάποια έντονη σωματική προσπάθεια- τότε υπερτριπλασιάζεται ο κίνδυνος να «πυροδοτηθεί» έμφραγμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Άντριου Σμιθ του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Καναδά, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό “Circulation”, ανέλυσαν στοιχεία από 12.461 άτομα με μέση ηλικία 58 ετών, στο πλαίσιο της διεθνούς μελέτης INTERHEART, η οποία μελέτησε ασθενείς που έπαθαν για πρώτη έμφραγμα σε 52 χώρες.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνθήκες που βρίσκονταν μια ώρα πριν το έμφραγμα. Η …

Εγκεφαλικό: 9 ασυνήθιστα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι γυναίκες

Το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί επείγουσα κατάσταση που, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες δυσλειτουργίες και σημαντική πτώση στην ποιότητα ζωής. Δεδομένου ότι σε γενικές γραμμές οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια από τους άντρες, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συχνά σημαίνει γι’ αυτές περισσότερα χρόνια ζωής με κακή υγεία.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Σύλλογο για το Εγκεφαλικό (NSA), οι γυναίκες συχνά εκδηλώνουν ασυνήθιστα συμπτώματα εγκεφαλικού.

Τυπικά συμπτώματα εγκεφαλικού θεωρούνται η ξαφνική πνευματική σύγχυση, η ξαφνική δυσκολία στην ομιλία/κατανόηση, οι ξαφνικές αλλοιώσεις στην όραση, η ξαφνική δυσκολία στη βάδιση, η ξαφνική ζαλάδα κ.α.
Ωστόσο, μερικά από τα συμπτώματα που εκδηλώνουν συγκεκριμένα οι γυναίκες είναι τα εξής:
1. απώλεια των αισθήσεων
2. γενικευμένη αδυναμία
3. δυσκολία αναπνοής
4. ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά
5. νευρικότητα
6. παραισθήσεις
7. ναυτία ή τάση προς έμετο
8. επιληπτική κρίση
9. λόξιγκας

Τα ασυνήθιστα αυτά συμπτώματα πολλές φορές …

Η καθαριότητα σύμμαχος των μικροβίων!

Έρευνα διαπιστώνει ότι το «βρόμικο» περιβάλλον αποτρέπει σημαντικά τις φλεγμονές του εντέρου
Οι άνθρωποι που μεγαλώνουν σε «βρόμικο» περιβάλλον ή τουλάχιστον όχι υπερβολικά καθαρό και εκτίθενται σε μικρόβια αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονωδών νόσων του εντέρου. Ερευνητές του Harvard Medical School, του Montefiore Medical Center, Massachusetts General Hospital διαπίστωσαν ότι η χαμηλή περιβαλλοντική υγιεινή παίζει αποτρεπτικό ρόλο στην εμφάνιση των συγκεκριμένων νόσων, ωστόσο ρυθμιστικός παράγοντας είναι και η εθνικότητα.

Στο συμπέρασμα κατέληξαν, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Inflammatory Bowel Diseases», αναλύοντας τα στοιχεία από 29 δημοσιεύσεις που έγιναν μεταξύ 1980 και 2015 και αφορούσαν τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (IBD). Οι έρευνες αυτές είχαν αξιολογήσει την επαφή με κατοικίδια ζώα και ζώα αγροκτήματος, τον αριθμό των αδελφών, τη συμβίωση στο ίδιο υπνοδωμάτιο κατά την παιδική ηλικία με αδέλφια ή γονείς, και την πρόσβαση σε π…

Αποδέχεσαι τα συναισθήματα σου;

Όταν βιώνουμε δυσάρεστα συναισθήματα όπως λύπη, θυμό, άγχος ή πόνο, μέσα μας συχνά υπάρχει μια έντονη αντίσταση απέναντι σε αυτό που μας συμβαίνει. Οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουν τα συναισθήματα αυτά σαν «ανεπιθύμητους επισκέπτες» ή ακόμα και σαν εχθρούς που πρέπει να ξεφορτωθούν γρήγορα.

Μέσα μας ξυπνάει η αντιδραστικότητα και ο επαναστατικός εαυτός που είτε δεν μπορεί να ανεχτεί αυτό που νιώθουμε ή που μας κρίνει αρνητικά γι’ αυτό που νιώθουμε. Εάν όμως καταφέρουμε να περάσουμε από την επανάσταση στην αποδοχή των συναισθημάτων μας, τότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε τη ζωή σαν ένα «σχολείο», όπου οι καταστάσεις στοχεύουν να μας διδάξουν αυτό που χρειαζόμαστε να μάθουμε. Τότε, οι επώδυνες καταστάσεις θα μεταμορφωθούν σε γρίφους που πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε χάνοντας τον τόσο ενοχλητικό χαρακτήρα τους.

Όταν αποδεχόμαστε τα συναισθήματα μας, αποδεχόμαστε την πολυμορφία της ανθρώπινης εμπειρίας και κατανοούμε ότι ο φόβος, ο πόνος ή η θλίψη δεν μπορούν να καταργηθούν από τη ζωή μ…