Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποια είναι τα οφέλη της βρώμης;



Όλοι πλέον γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η βρώμη για μια ισορροπημένη διατροφή. Μια από τις καλύτερες επιλογές μας για ένα υγιεινό πρωινό, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μας χορταίνουν και ρίχνουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης. Επίσης, περιέχει σημαντικά μέταλλα, όπως μαγγάνιο, σελήνιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά στα οφέλη που έχει αυτό το superfood για την υγεία μας.

Ελαττώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας
Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, και ειδικά αυτή που περιέχει η βρώμη, μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Αυτό έχει αποδειχθεί μέσα από μελέτες που επιβεβαίωσαν ότι η βρώμη αποτελεί σημαντικό κομμάτι ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Ερευνητές από τη Βρετανία και την Ολλανδία εξέτασαν τα αποτελέσματα από ποικίλες έρευνες, με σύνολο συμμετεχόντων σχεδόν 2 εκατομμύρια και κατέληξαν ότι όσο περισσότερες φυτικές ίνες καταναλώνουμε, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Συγκεκριμένα, για κάθε 10 γραμμάρια επιπλέον φυτικές ίνες στη διατροφή μας, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 10%.

Χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση
Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατροφή που περιέχει πολλά δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση στο να ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, με τα αντιυπερτασικά φάρμακα.

Κατά της παχυσαρκίας
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014, η βρώμη παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της διατροφής μας και στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Μας αφήνει να νιώθουμε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα, με αποτέλεσμα να μην καταφεύγουμε σε πρόχειρες και ανθυγιεινές λύσεις για να κόψουμε την πείνα μας, καταναλώνοντας παράλληλα εκατοντάδες περιττές θερμίδες καθημερινά.

http://www.iatronet.gr/diatrofi/trofima-rofimata/article/38014/poia-einai-ta-ofeli-tis-vrwmis.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Νοσήματα Σιελογόνων Αδένων

  Οι σιελογόνοι αδένες είναι όργανα που βρίσκονται κατανεμημένοι γύρω από τη στοματική κοιλότητα και παράγουν το σάλιο. Υπάρχουν έξι μείζονες και δεκάδες διάσπαρτοι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες. Μείζονες αδένες είναι οι δύο παρωτίδες, οι δύο υπογνάθιοι και οι δύο υπογλώσσιοι. Οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες είναι περίπου 400-700.... Ο αριθμός αυτός διαφέρει από άτομο σε άτομο. Βρίσκονται διασκορπισμένοι σε πολλές θέσεις στο βλεννογόνο του στόματος. Από τοπογραφικής λοιπόν άποψης οι ελάσσονες σιελογόνοι αδένες ταξινομούνται στις παρακάτω ομάδες: α) χειλικοί: βρίσκονται στον υποβλεννογόνιο των χειλέων και είναι μικτοί αδένες β) παρειακοί: αποτελούν συνέχεια των χειλικών προς τις παρειές και είναι και αυτοί μικτοί αδένες γ) οπισθογόμφοι: βρίσκονται στο οπισθογόμφιο τρίγωνο και είναι βλεννώδεις αδένες δ) υπερώιοι: βρίσκονται στην σκληρή, τη μαλθακή υπερώα και τη σταφυλή και είναι αμιγείς βλεννώδεις αδένες ε) γλωσσικοί: διαιρούνται στους πρόσθιους και τους οπίσθιους.