Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Αυγούστου 24, 2014

Oταν τα 540.000 καπάκια γίνονται ηλεκτρονικό αμαξίδιο

Μπαίνοντας στο κτίριο του Β’ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών, στην Ερμού, δίπλα από το Αστυνομικό Μέγαρο, μπορεί με ευκολία να ξεχωρίσει κανείς ένα μεγάλο κιβώτιο που σε… προσκαλεί να ρίξεις μέσα σε αυτό ένα πλαστικό καπάκι.

Ένα καπάκι δεν είναι τίποτα, όμως δεκάδες και χιλιάδες καπάκια, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η επιγραφή του κιβωτίου μπορούν να χαρίσουν σε έναν συνάνθρωπό μας με κινητικά προβλήματα ένα ηλεκτρονικό αμαξίδιο.

Πρόκειται στην ουσία για την ιδέα που είχε μία ομάδα ανθρώπων πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, μέλη του Συλλόγου Παραπληγικών Κινητικών Αναπήρων Πέλλας με έδρα τα Γιαννιτσά, οι οποίοι βρήκαν τον τρόπο να μετατρέπουν τα χιλιάδες πλαστικά καπάκια – ξέρετε εκείνα τα καπάκια που πετάμε με τόσο άνεση στα σκουπίδια ή στον δρόμο πολλές φορές – σε ηλεκτρονικά αμαξίδια.

Οι αστυνομικοί του Β’ Αστυνομικού Τμήματος Πατρών μαθαίνοντας μέσα από το διαδίκτυο και τα social media (όπως δεκάδες άλλοι φορείς και υπηρεσίες, αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις της χώρας) για τη…

Oι τραγικές συνέπειες των αναβολικών! (σοκαριστικές φωτογραφίες)

Κάνουν τα πάντα για να χτίσουν το σώμα τους. Όταν η γυμναστική όμως δεν είναι αρκετή χωρίς δισταγμό καταφεύγουν στα διεγερτικά, στις ορμόνες αλλά και σε κάθε είδους σκευάσματα, που υπόσχονται γρήγορα και εύκολα ''γραμμωμένους'' μυς. Με αφορμή το τραγικό περιστατικό, που σημειώθηκε στη Καλαμάτα οι επιπτώσεις από την χρήση τους επανήλθαν και πάλι στο φως της δημοσιότητας. Δείτε στις φωτό- σοκ πως παραμορφώνουν ανθρώπους και ζώα. Η γυναίκα που έγινε άνδρας!
Η μέχρι πρότινος λεπτή ξανθιά Candice έχει στην κυριολεξία μεταμορφωθεί. Πλέον είναι μελαχρινή, με τριχοφυία σε πλάτη, στήθος και άνω χείλος και με φουσκωτά μπράτσα.
Όπως μάλιστα δήλωσε σε συνέντευξη της σε τηλεοπτική εκπομπή δεν είχε καμία πρόθεση να... μεταμορφωθεί σε τέτοιο βαθμό, όταν ξεκίνησε να κάνει χρήση των συγκεκριμένων ουσιών αλλά «είναι πολύ αργά για να σταματήσει». Και συνέχισε: «Όταν ήθελα να αποκτήσω πιο μεγάλα χέρια και φαρδείς ώμους και μικρότερους γλουτούς, δεν ήθελα ακριβώς ένα αρρενωπό λ…

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δερματικό μελάνωμα

Ο ήλιος είναι απαραίτητος για τη ζωή μας, όμως σε... υπερβολικές δόσεις μπορεί να γίνει επικίνδυνος εχθρός. Μία από τις επιπτώσεις από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι διάφορα δερματικά νοσήματα, με πλέον επικίνδυνο το μελάνωμα. Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε, λοιπόν, ώστε να απολαύσουμε ξένοιαστοι τις διακοπές μας; Το μελάνωμα είναι μία μορφή καρκίνου του δέρματος που προέρχεται από τα κύτταρα της επιδερμίδας μας, τα οποία παράγουν τη μελανίνη και ονομάζονται μελανοκύτταρα. Η μελανίνη δίνει στο δέρμα μας το σκούρο χρώμα που μας προφυλάσσει από την ηλιακή ακτινοβολία. Όσο περισσότερα μελανοκύτταρα έχουμε και όσο περισσότερη μελανίνη παράγουν, τόσο πιο σκούρο - μαύρο είναι το δέρμα μας και τόσο μεγαλύτερη η προστασία. Σπάνια το μελάνωμα αναπτύσσεται σε άλλες θέσεις, όπως το μάτι ή οι βλεννογόνοι. Εάν διαγνωστεί έγκαιρα, η ίαση είναι ο κανόνας. Εάν παραμεληθεί, τότε μπορεί να εξαπλωθεί στους λεμφαδένες ή σε άλλα όργανα και, παρότι έχουν γίνει τεράστια βήματα στη θεραπεία…

Επιπλοκές θυροειδεκτομής

Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα η θυρεοειδεκτομή είχε υψηλή θνησιμότητα, μέχρι και 40%. Κύριες θανατηφόρες επιπλοκές ήσαν η μεγάλη αιμορραγία, η φλεγμονή, ο υποπαραθυρεοειδισμός και το μυξοίδημα. Ο Theodor Kocher, που έλαβε το βραβείο Nobel Ιατρικής το 1909, είναι ο άνθρωπος, ο οποίος κατενόησε τον ρόλο των παραθυρεοειδών, βελτίωσε δραματικά την τεχνική της θυρεοειδεκτομής και κατέβασε το ποσοστό της θνησιμότητας στο 0,5%. Σήμερα η θνητότητα είναι ασήμαντη, και οι  επιπλοκές έχουν μειωθεί δραματικά. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών είναι η απειρία του χειρουργού, η επανεγχείρηση, η εγχείρηση εκτεταμένης κακοήθειας, ανατομικές δυσκολίες και το αιμορραγικό χειρουργικό πεδίο.
Μονόπλευρη παράλυση του παλίνδρομου κάτω λαρυγγικού νεύρου (ΠΛΝ) Η παράλυση του ΠΛΝ μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη. Η μορφή της βλάβης ποικίλλει. Μπορεί να είναι πλήρης διατομή, τραυματισμός, διάταση, πίεση, σύνθλιψη, απολίνωση, ισχαιμία ή κάκωση κατά την αναρρόφηση. Η χρήση κορτικοστεροε…

Αύξηση θανάτων στα νοσοκομεία από ανθεκτικά μικρόβια

Ένας από τους χειρότερους εφιάλτες που μπορεί να έχει ένας γιατρός, είναι να έχει ένα ασθενή με μια μόλυνση από ένα μικρόβιο το οποίο να είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά. Ενώ γνωρίζει τη διάγνωση, ενώ ξέρει ότι το συγκεκριμένο μικρόβιο προχωρεί απειλητικά και οδηγεί στην καταστροφή τον ασθενή του, εντούτοις τα θεραπευτικά όπλα που έχει στη διάθεσή του, δεν μπορούν να σταματήσουν τον  εχθρό που προελαύνει.
Δυστυχώς οι καταστάσεις αυτού του τύπου γίνονται κατά τα τελευταία χρόνια συχνότερες. Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, η ανεπάρκεια τήρησης των μέτρων πρόληψης της μετάδοσης των μικροβίων μέσα στα νοσοκομεία και η χορήγηση σήμερα εντατικών θεραπειών, που εξασθενούν ορισμένες ομάδες ασθενών, έχουν οδηγήσει σε μια νέα κατάσταση που εξελίσσεται απειλητικά.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο τραγικό στην περίπτωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, οι οποίες κάποτε αποκαλούνται και δευτερογενείς.
Στις περιπτώσεις αυτές ένας ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο για ένα συγκεκριμένο πρόβλημ…

Κοινωνικά δίκτυα και μακροζωία: Ποιοι είναι σημαντικότεροι, οι φίλοι ή η οικογένεια;

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι οι καλοί φίλοι εμπλουτίζουν τη ζωή μας. Φαίνεται όμως ότι οι θετικές επιδράσεις των καλών φίλων δεν σταματούν εδώ.
Οι καλοί φίλοι είναι σε θέση να προσθέτουν χρόνια στη ζωή μας. Το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει για τους συγγενείς μας. Η θεωρία ότι το δίκτυο κοινωνικών σχέσεων του κάθε ανθρώπου, επιδρά στην υγεία και στη μακροζωία του, εξετάστηκε σε πολλές αξιόλογες ερευνητικές εργασίες. Προέκυψαν πολλά δεδομένα που τεκμηριώνουν την ορθότητα της θεωρίας αυτής, αποδεικνύοντας τις θετικές επιδράσεις των καλών κοινωνικών σχέσεων σε πολλούς τομείς της υγείας των ανθρώπων. Σε μια ενδιαφέρουσα ερευνητική εργασία διάρκειας 10 ετών που έγινε στην Αυστραλία (Australian Longitudinal Study of Ageing, ALSA), εξετάστηκε ο ρόλος των φίλων και των συγγενών στη διάρκεια ζωής σε ηλικιωμένα άτομα.
Η έρευνα έγινε σε 1.500 ηλικιωμένους. Υποβάλλονταν κάθε χρόνο για τα πρώτα 4 χρόνια, σε ερωτηματολόγιο για να αξιολογηθούν οι επαφές και σχέσεις τους με διάφορα κοινωνικά δίκτ…

Τέσσερις τρόποι για να βελτιώσετε τη ροή του αίματος

Ανεβάστε τη διάθεση και αυξήστε τα επίπεδα υγείας του οργανισμού σας Η σωστή κυκλοφορία του αίματος -μέσω της οποίας ο οργανισμός «τρέφεται» με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά- είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της καθημερινής υγείας και τη βελτίωση της διάθεσης.
Αν αναρωτιέστε με ποιο τρόπο μπορείτε να ανεβάσετε κι εσείς τη δική σας διάθεση και να αυξήσετε τα επίπεδα υγείας του οργανισμού σας, δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να το πετύχετε: 1. Καταπολεμήστε την κόπωση με χυμούς Αυξήστε τη ροή του αίματος στον οργανισμό σας με χυμούς φρούτων και λαχανικών, που βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία των κυττάρων του αίματος. Η ζάχαρη είναι η νούμερο ένα αιτία συμφόρησης στο κυκλοφορικό. «Όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια συγκεντρωθούν όλα μαζί, μειώνεται η παροχή οξυγόνου, με αποτέλεσμα να νιώθουμε κούραση» εξηγεί ο διατροφολόγος David Parker σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό Menshealth.
2. Ξεκούραση με μπόλικο ύπνο Οι πολλοί υδατάνθρακες επιβαρύνουν τον οργανισμό. Από τα μεσάνυχτα μέχρι …

Δυσάρεστες αναμνήσεις μετατρέπονται σε ευχάριστες

Οι αναμνήσεις συνήθως σχετίζονται με συναισθήματα και τα τελευταία μπορούν να αλλάξουν μέσω νέων εμπειριών αλλά και με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με όμως με άρθρο του Nature, επιστήμονες κατάφεραν να χειραγωγήσουν εγκεφαλικά κύτταρα ποντικιών και να μετατρέψουν τις δυσάρεστες αναμνήσεις τους σε ευχάριστες.
Οι αναμνήσεις κωδικοποιούνται σε μια ομάδα νευρώνων που ενεργοποιούνται ταυτόχρονα ή σε συγκεκριμένα πρότυπα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι νευρώνες σε διαφορετικές εγκεφαλικές περιοχές κωδικοποιούν διαφορετικές πτυχές μιας ανάμνησης ενός γεγονότος. Για παράδειγμα, η τοποθεσία όπου έλαβε χώρα ένα γεγονός και το συναίσθημα που σχετίζεται με αυτό ενδεχομένως να αποθηκεύεται σε διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές στο πλαίσιο της μελέτης εξέτασαν κατά πόσο ήταν δυνατόν να αλλάξουν επιλεκτικά ένα τμήμα της ανάμνησης, του συναισθήματος δηλαδή που σχετίζεται με αυτήν. Τροποποίησαν λοιπόν γενετικά άρρενα ποντίκια ώστε να σχηματίσουν φοβικές αναμνήσεις (τα υπέβα…

Ίαση παράλυτων: Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία

Η κινητικότητα και η αίσθηση είναι δυνατόν να αποκατασταθούν μερικώς σε ασθενείς που έχουν υποστεί παραλυσία λόγω σοβαρών κακώσεων του νωτιαίου μυελού.Η αποκατάσταση ως ένα σημείο των παράλυτων αυτών ασθενών, μπορεί να επιτευχθεί χάρις στην εμφύτευση μιας ειδικής ηλεκτρικής συσκευής στο νωτιαίο μυελό των πασχόντων. Η μικρή αυτή συσκευή έχει τη δυνατότητα να διεγείρει, δια μέσου ηλεκτρικού πεδίου που παράγει, τα νεύρα του νωτιαίου μυελού που έχουν υποστεί βλάβη.
Το ηλεκτρικό πεδίο με τις περιοδικές μεταβολές που το χαρακτηρίζουν, βοηθά στην αναζωογόνηση των νευρικών κυττάρων και στη διατήρηση ή ανάκτηση των λειτουργιών τους που ελέγχουν την κίνηση και την αίσθηση.
Η συσκευή αυτή που κατασκευάστηκε ειδικά για τη θεραπεία βλαβών του νωτιαίου μυελού από γιατρούς του πανεπιστημίου Purdue των Ηνωμένων Πολιτειών, ονομάστηκε Oscillating Field Stimulator (OFS). Εμφυτεύεται χειρουργικά κοντά στην περιοχή του νωτια…

Μαύρη σοκολάτα για ευκολότερο περπάτημα

Μπορεί να βοηθήσει ηλικιωμένους ασθενείς με προβλήματα στις αρτηρίες Λένε ότι αν είναι να φάει κανείς ένα κομματάκι σοκολάτας, καλύτερα να είναι μαύρη. Ειδικά, για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και θέλουν να χάσουν βάρος. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, στους ηλικιωμένους τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά: η μαύρη σοκολάτα θα μπορούσε να τους βοηθήσει στο… περπάτημα. Εευνητές από την Ιταλία βρήκαν ότι οι ηλικιωμένοι με προβλήματα στις αρτηρίες των ποδιών τους, μπορούσαν να περπατάνε λίγο παραπάνω μετά από την κατανάλωση λίγης μαύρης σοκολάτας. Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι μια καρδιαγγειακή ασθένεια που επηρεάζει πιο συχνά τις αρτηρίες των ποδιών και σχετίζεται στενά με την ηλικία, «χτυπώντας» πιο πολύ τους άνω των 70 ετών. Η μειωμένη ροή του αίματος μπορεί να προκαλέσει πόνο, κράμπες ή κούραση στα πόδια και στους γοφούς κατά το περπάτημα. Σε μία πιλοτική μελέτη σε ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο, 14 άντρες και 6 γυναίκες…

Σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρέφους

Τι είναι το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου του βρέφους; Το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου του βρέφους (ΣΑΘΒ) είναι ο θάνατος ενός βρέφους, ηλικίας κάτω των 12 μηνών το οποίο κατά τα άλλα ήταν υγιές. Για το θάνατο αυτό, δεν ανευρίσκεται καμία αιτία. Ο θάνατος αυτός συμβαίνει συνήθως όταν το παιδί κοιμάται στο κρεβατάκι του. Οι περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνουν σε παιδιά μικρότερα των 6 μηνών και κυρίως μεταξύ 1 και 4 μηνών. Επηρεάζει λίγο περισσότερο τα αγόρια παρά τα κορίτσια. Το ΣΑΘΒ είναι η κυριότερη αιτία θανάτου σε βρέφη ηλικίας από 1 μηνός μέχρι 12 μηνών. Για να γίνει αποδεκτή η διάγνωση αυτή σαν αιτία θανάτου του βρέφους, θα πρέπει να μη βρεθεί καμία αιτιολογία μετά από μια πλήρη διεξοδική έρευνα, που πρέπει μεταξύ άλλων να περιλαμβάνει αυτοψία, νεκροψία, εξέταση του χώρου στον οποίο συνέβηκε το θλιβερό γεγονός, ανασκόπηση των συμπτωμάτων και σημείων που είχε παρουσιάσει το παιδί πριν το γεγονός όπ…

Πολυκυστικές Ωοθήκες. Τι είναι; Ποια τα συμπτώματα τους; Πώς αντιμετωπίζονται;

Τι εννοούμε με τον όρο πολυκυστικές ωοθήκες και πόσο συχνή είναι η εμφάνισή τους στο γυναικείο πληθυσμό; Με τον όρο πολυκυστικές ωοθήκες περιγράφουμε εκείνες τις ωοθήκες που περιέχουν πολλές μικρές κύστεις, οι οποίες συνήθως δεν ξεπερνούν τα 8 χιλιοστά σε μέγεθος, και που εντοπίζονται τις πιο πολλές φορές ακριβώς κάτω από την επιφάνεια της ωοθήκης. Οι μικρές αυτές κύστεις είναι ωοθυλάκια που περιέχουν ωάρια, λόγω όμως ορμονικών διαταραχών, τα ωοθυλάκια αυτά δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως και παρουσιάζουν στασιμότητα στη πορεία εξέλιξης τους. Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι συχνές στις γυναίκες και απαντώνται περίπου στο 20 – 30% των γυναικών. Τι εννοούμε με τον όρο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου αυτού; Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί ένα σύνολο ετερογενών στοιχείων τα οποία καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα κλινικών εκδηλώσεων, από τις πιο ήπιες, όπως οι διαταραχές περιόδου, στις πιο σοβαρές όπως ο κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη…