Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δείτε την κατάθλιψη με άλλο μάτι: Ως προστασία από κάτι πολύ επώδυνο!




Όταν ενεργοποιείται το καταθλιπτικό μοτίβο σας, πιθανότατα αισθάνεστε απελπισία και χαμηλή ενέργεια. Η φυσικές σας αντοχές, η ζωντάνια και η ενέργειά σας είναι σε ύφεση. Σας είναι δύσκολο να κάνετε ακόμη και τις βασικές καθημερινές δουλειές στο σπίτι.

Μπορεί να νιώθετε ληθαργικός και να πιστεύετε ότι δεν έχει κανένα νόημα να κάνετε οτιδήποτε γιατί η ζωή σας φαίνεται απαίσια. Βουλιάζετε στη μιζέρια και στη νωθρότητα.

Ίσως έχετε μειωμένη όρεξη, δυσκολία να κοιμηθείτε ή αντίθετα, να κοιμάστε πάρα πολύ. Μπορεί να απομονώνεστε από τους περισσότερους ανθρώπους, επειδή δεν βρίσκετε κανένα νόημα στο να προσπαθήσετε να σχετιστείτε μαζί τους. Ακόμα και όταν είστε μαζί με άλλους, είστε αποσυρμένος και κακοδιάθετος. Έτσι απομονώνεστε όλο και περισσότερο, γεγονός που αυξάνει την αίσθηση της απελπισίας και της θλίψης.

Μέσα σας μπορεί να αισθάνεστε άδειος και γκρίζος, χωρίς ζωή. Ίσως επίσης να αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας. Ενδεχομένως να πιστεύετε ότι ο λόγος πίσω από την απελπισία σας είναι ότι υπάρχει κάτι εγγενώς προβληματικό σε σας. Ότι είστε άχρηστος ή ανεπαρκής και γι' αυτό η ζωή σας δεν πάει καλά. Πιστεύετε ότι είστε βαθιά προβληματικός και έχετε πολύ πόνο σχετικά μ’ αυτό, αν και ο πόνος μπορεί να είναι θαμμένος πίσω από την ψυχρότητα.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Υπό τη θεώρηση της προσέγγισης IFS(Internal Family Systems), το «καταθλιπτικό μέρος» του εαυτού σας, σας κάνει σκόπιμα να νιώθετε χαμηλή ενέργεια και απελπισία. Ίσως φοβάται ότι εάν σας επιτρέψει να είστε ενεργητικός και αισιόδοξος, θα απογοητευτείτε και πάλι, όπως έχει συμβεί τόσες πολλές φορές στο παρελθόν. Είναι πιθανό ότι όταν ήσασταν αισιόδοξος και μετά απογοητευτήκατε, το χτύπημα ήταν πολύ πιο επώδυνο. Έτσι, το «καταθλιπτικό μέρος» σας μπορεί να προσπαθεί να σας προστατεύσει από το να νιώσετε αυτό τον πόνο. Φυσικά, στην πραγματικότητα σας προκαλεί απίστευτο πόνο και καταστρέφει τη ζωή σας, αλλά αυτό δεν το αντιλαμβάνεται.

Το «καταθλιπτικό μέρος» προσπαθεί να προστατεύσει ένα άλλο μέρος του εαυτού σας, συνήθως ένα «στερημένο μωρό», που αντιστοιχεί σε ένα πληγωμένο εσωτερικό παιδί το οποίο έχει ανικανοποίητες ανάγκες επειδή δεν πήρε ποτέ αρκετή φροντίδα και αγάπη από τη μητέρα (ή το βασικό φροντιστή). Ο δεσμός μητέρας-παιδιού δεν ήταν αρκετά ασφαλής για το παιδί, ίσως επειδή η μητέρα ήταν απασχολημένη με άλλα παιδιά ή αντιμετώπιζε δικά της προβλήματα, οπότε το «στερημένο μωρό» αισθανόταν εγκατάλειψη.

Έτσι, όταν το «στερημένο μωρό» πυροδοτείται από κάποια σημαντική απώλεια (μιας δουλειάς, ενός συνεργάτη, του γονέα κλπ), αναδύεται ο πόνος του «μωρού», οπότε παρεμβαίνει το «καταθλιπτικό μέρος» για να μειώσει αυτό τον πόνο. Μπορεί επίσης, να προσπαθεί να σας εμποδίσει να νιώσετε αισιόδοξος και πάλι, έτσι ώστε να μην υπάρξει άλλη απογοήτευση!

Τρόπος αποκατάστασης
Χρειάζεται να έρθετε σε επαφή με το «στερημένο μωρό» από τον «αυθεντικό Εαυτό [α1]» και να του δώσετε τη φροντίδα που χρειάζεται. Να κρατήσετε το μωρό, να του πείτε πόσο πολύ το αγαπάτε και πόσο πολύτιμο είναι. Ανάμεσα στις θεραπευτικές συνεδρίες, χρειάζεται να διατηρήσετε τη σύνδεσή σας με το «στερημένο μωρό» και να φροντίσετε να διαβεβαιώσετε το μωρό ότι θα είστε η «μητέρα» που χρειάζεται και ότι δεν θα είναι ποτέ πια μόνο του και παραμελημένο. Σταδιακά το «στερημένο μωρό» θα μετατραπεί σε ένα ευτυχισμένο, χαρούμενο μωρό και στη συνέχεια θα εξελιχθεί σε ένα ενθουσιώδες, παιχνιδιάρικο, τολμηρό παιδί.

Όταν το «καταθλιπτικό μέρος» δει αυτή τη μεταμόρφωση στο «στερημένο μωρό», θα συνειδητοποιήσει ότι δεν χρειάζεται πλέον να σας συνθλίβει και να σας απελπίζει. Το «μωρό» δεν θα χρειάζεται πλέον την προστασία του «καταθλιπτικού μέρους», οπότε θα μπορεί να χαλαρώσει και να σταματήσει να σας καταθλίβει. Η ενέργεια και ο ενθουσιασμός σας για τη ζωή θα επιστρέψει. Θα αρχίσετε να χτίζετε την αυτοπεποίθηση σας και να νιώθετε ζωντάνια και ενεργητικότητα. Θα έχετε διάθεση και ενθουσιασμό για να κάνετε τα βήματα που χρειάζεται ώστε να κυνηγήσετε τα όνειρά σας και να βελτιώσετε τη ζωή σας. Θα επανασυνδεθείτε με κάποιους φίλους σας και θα κάνετε και νέους φίλους. Θα αρχίσετε να βγαίνετε πάλι, θα έλκετε το άλλο φύλο με τη ζωντάνια σας και θα είστε ανοιχτοί να συνδεθείτε μαζί τους.

[1] Η προσέγγιση IFS αναγνωρίζει ότι ο καθένας από εμάς έχει έναν πνευματικό πυρήνα, έναν αυθεντικό Εαυτό που διαθέτει -από τη φύση του- συμπόνια και ενδιαφέρον για τους ανθρώπους και ειδικά για τα δικά μας μέρη. Θέλει να συνδεθεί με κάθε μέρος μας, να το γνωρίσει και να το κατανοήσει. Ο αυθεντικός Εαυτός είναι βασικός συντελεστής της θεραπείας. Είναι σε θέση να μένει ήρεμος και στο κέντρο του, παρά τα ενίοτε έντονα συναισθήματα που μπορεί να αισθάνονται τα διάφορα μέρη μας. Ο καθένας μας έχει έναν αυθεντικό Εαυτό, αν και σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να μην είναι εύκολα προσβάσιμος.

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια
http://www.e-psychology.gr/depression-bipolar-disorder-grief/1945-katathlipsh-prostasia-apo-kati-epodyno.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Βαρθολίνειος κύστη

Oι βαρθολίνειοι αδένες βρίσκονται δεξιά και αριστερά, στην είσοδο του κόλπου, μέσα στα μεγάλα χείλη των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας. Η λειτουργία τους είναι να εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό για την ύγρανση της περιοχής. ιδιαίτερα κατά την ώρα της σεξουαλικής επαφής. · Το απόστημα του βαρθολινείου αδένα είναι η συγκέντρωση πύου, μέσα στον αδένα, που προκαλεί οίδημα (πρήξιμο), πόνο, κάψιμο και ερυθρότητα, Η πίεση, που ασκείται στον κόλπο και γενικά στην περιοχή, μπορεί να προκαλέσει βασανιστικό πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, στο περπάτημα και στο κάθισμα της γυναίκας. Το απόστημα δημιουργείται, όταν ο πόρος (το σωληνάκι) του αδένα φράξει. Τότε το έκκριμα του αδένα δεν παροχετεύεται και μπορεί να μολυνθεί και να μετατραπεί σε απόστημα. Το έκκριμα μπορεί να παραμείνει αρκετό καιρό μέσα στον αδένα, προτού να μετατραπεί σε απόστημα. Συχνά το απόστημα αναπτύσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια λίγων ημερών. Η δι

Τα παυσίπονα και οι δράσεις τους

O πόνος αποτελεί το πιο σημαντικό μήνυμα προς άμυνα του οργανισμού επερχόμενης ή υπάρχουσας νοσηρής κατάστασης - βλάβης. Στην καθημερινή ζωή αποτελεί ένα από τα πιο συχνά, αλλά και δύσκολα προβλήματα προς αντιμετώπιση. Eνώ είναι εύκολο να καταλάβει κανείς την πορεία του αλγογόνου ερεθίσματος από το σημείο που ξεκινά μέχρι τη συνειδητοποίησή του στον εγκέφαλο, είναι πολύ δύσκολο να καθορίσει ακριβώς τα χαρακτηριστικά του, την πραγματική αξία και τον βαθμό της αιτίας που τον προκαλεί. Mια βλάβη- το κόψιμο του δαχτύλου του, το αντιλαμβάνεται κανείς οξέως, την εντοπίζει και την συνειδητοποιεί. Ένας πόνος χωρίς εμφανή αίτια, π.χ. πονοκέφαλος, απροσδιόριστης «βλάβης» είναι αμβλύς και κινητοποιεί το άτομο προς άμυνα, που ανάλογα με την υποκειμενική εμπειρία του, αξιολογεί και αντιδρά με διάφορη συγκινισιακή και συμπεριφορειακή ένταση. Σε όλες, όμως, τις εκδηλώσεις πόνου, εκτός της αναζήτησης - διάγνωσης της νόσου - βλάβης για την μόνιμο θεραπεία, π.χ. χειρουργική επέμβαση, α