Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιες τροφές δεν τρώνε οι γιατροί και γιατί



Υπάρχουν τροφές που ο ιατρικός κλάδος θεωρεί απαγορευμένες και τις αποφεύγει όπως… η γάτα το νερό.

Δείτε ποιες είναι και τι εξήγηση δίνουν για την κάθε μία ξεχωριστά, και θα αναθεωρήσετε πολλά στη διατροφή σας… χωρίς, βέβαια, να σημαίνει ότι θα ακολουθήσετε τις συνήθειές τους κατά γράμμα.

Παγωτό
Μάλλον θα σας έρθει κεραμίδα εάν ακούσετε τι έχουν να πουν οι γιατροί για το παγωτό.
“Πρόκειται για τη χειρότερη τροφή για τους ανθρώπους”, λέει ο Dr. Hirt. “Είναι γεμάτο με χημικά, ορμόνες και παστεριωμένα γαλακτοκομικά. Η παστερίωση μεταβάλλει τις πρωτείνες του γάλακτος. Περιέχει κορεσμένα λίπη και το χειρότερο όλων, ζάχαρη”. Το frozen yogurt όμως;

Frozen Yogurt 
Και τι έχει να πει για το frozen yogurt; “Δεν είναι και πολύ καλύτερο. Περιέχει ζάχαρη, η οποία έχει καταστρέψει τον ανθρώπινο πολιτισμό περισσότερο από οποιοδήποτε συστατικό”.

Φρούτα και λαχανικά
Όχι όλα βέβαια, απλώς αυτά που περιέχουν τα περισσότερα φυτοφάρμακα. Ο Dr. Chandra προτείνει να επιλέγουμε τα βιολογικά. Αποφύγετε τα πάντα που σας θυμίζουν το μάθημα της χημείας που κάνατε στο σχολείο. Π.χ. βενζοϊκό νάτριο + βρωμικό κάλιο = τροφή-που-δεν-θα-βάλω-στο-στόμα-μου”.

Πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώω;
Οι ειδικοί προτείνουν 5 με 9 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Μπορεί να σας φαίνεται πολύ αλλά εάν τα καταναλώνετε σαν σνακ αντί για πατατάκια θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι

Αναψυκτικά, χυμοί και energy drinks
Όλοι ξέρουμε ότι είναι από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να πιει κάποιος “λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και της οξύτητας”, λέει ο Dr. Chandra. “Είναι τοξικά για τα δόντια σας και προκαλούν έλλειψη ασβεστίου. Επιπλέον προκαλούν παχυσαρκία λόγω της ζάχαρης που περιέχουν. Γι’ αυτό αφήστε τις δικαιολογίες και απλά φορντίστε να τα αποφεύγετε”. Και σε αυτό συμφωνούν όλοι οι γιατροί.

“Τα αναψυκτικά είναι καραμέλες σε υγρή μορφή”, μας επιβεβαιώνει ο Dr. Tolcher. “Επιλέξτε να φάτε ένα μήλο αντί να πιείτε χυμό μήλου, οι περισσότεροι χυμοί άλλωστε το αναγράφουν στη συσκευασία ξεκάθαρα “δεν περιέχει φρούτα!”. Όσο για τα energy drinks: “Πολλά διεγερτικά”, εξηγεί ο Dr. Pacheco. “Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι προκαλούν καρδιακά προβλήματα. Η καφείνη είναι ασφαλής επιλογή αλλά σε λογικές ποσότητες”.

Τροφές με τεχνητά χρώματα 
“Εάν βλέπετε ότι περιέχει χρώμα με έναν αριθμό δίπλα, στρίψτε γωνία αμέσως”, συμβουλεύει ο Dr. Chandra. “Συστατικά όπως το κίτρινο#5 (ταρτραζίνη), το κόκκινο#40, και το μπλε #1 προέρχονται από πίσσες λιθανθράκων και έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Το κίτρινο#5 έχει συνδεθεί αποδεδειγμένα με τον καρκίνο και τη ΔΕΠ-Υ.

Δηλαδή;
Πολλά τεχνητά χρώματα απαγορεύτηκαν στην Ευρώπη μετά από έρευνες οι οποίες απέδειξαν ότι είναι βλαβερά και μετά τις αντιδράσεις των καταναλωτών. Ωστόσο, στις ΗΠΑ επιτρέπονται ακόμη παρόλο που είναι τοξικά.

Αλλαντικά
“Πρόκειται για τη χειρότερη μορφή επεξεργασμένων τροφίμων καθώς περιέχουν πολλά λιπαρά, αλάτι και συντηρητικά”, μας εξηγεί ο Dr. Chandra. “Η κατανάλωση των αλλαντικών έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του στομάχου, μεταξύ άλλων”. Να θυμάστε ότι σε αυτά περιλαμβάνονται και τα λουκάνικα.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τα αλλαντικά;
“Έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του στομάχου και άλλες ασθένειες”, επισημαίνει ο Dr. Maroon.

Επεξεργασμένο κοτόπουλο και ψάρια ιχθυοτροφείου  
Όσον αφορά στο κοτόπουλο και στα ψάρια, οι άνθρωποι πιστεύουν συνήθως ότι είναι απόλυτα ασφαλές να τρώνε αυτή τη μορφή άπαχης πρωτεϊνης. Αλλά εάν δεν διαβάζετε αυτά που αναγράφονται στη συσκευασία, τότε μπορεί να έχετε πρόβλημα στο τέλος. “Τα πουλερικά αρρωσταίνουν από διάφορες ασθένειες που κολλάμε κι εμείς”, λέει ο Dr. Hirt. “Επιπλέον, τα φορτώνουν με χημικά όπως αρσενικό και άλλες τοξίνες. Οι άνθρωποι θα πρέπει να καταλάβουν ότι όταν τρώνε ένα μη υγιές ζώο θα καταλήξουν και εκείνοι μη υγιείς”.

Γιατί το επεξεργασμένο κοτόπουλο και τα ψάρια ιχθυοτροφείου είναι επικίνδυνα; 
“Τα πουλερικά αρρωσταίνουν από διάφορες ασθένειες που κολλάμε κι εμείς”, λέει ο Dr. Hirt. “Επιπλέον, τα φορτώνουν με χημικά όπως αρσενικό και άλλες τοξίνες. Οι άνθρωποι θα πρέπει να καταλάβουν ότι όταν τρώνε ένα μη υγιές ζώο θα καταλήξουν και εκείνοι μη υγιείς”.

Σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη
“Το συγκεκριμένο συστατικό εφευρέθηκε για να μειωθεί το κόστος”, μας εξηγεί ο Dr. Pacheco, ο οποίος είναι εναντίον του συγκεκριμένου γλυκαντικού που προκαλεί διαβήτη. “Το συγκεκριμένο γλυκαντικό παρακάμπτει την ρυθμιστική οδό της γλυκόζης με αποτέλεσμα η φρουκτόζη να αποθηκεύεται ως λίπος ευκολότερα. Το σιρόπι καλαμποκιού είναι από τις κύριες αιτίες της αύξησης της παχυσαρκίας.

Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε; 
“Πριν αγοράσω οτιδήποτε διαβάζω τα συστατικά που περιέχει”, λέει ο Dr. Chandra. Επιπλέον, οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως το Splenda και η Nutrasweet (ασπαρτάμη) θα πρέπει να αποφεύγονται. “Η ασπαρτάμη αποδείχθηκε καρκινογόνος για τα ποντίκια. Η στέβια ίσως είναι ασφαλής επιλογή, παρόλα αυτά”.

Τρανς λιπαρά και υποκατάστατα λιπαρών 
“Τείνουν να εκλείψουν γενικά αλλά εάν βλέπετε στα συστατικά ‘μερικώς υδρογονομένα’ μην τα πλησιάζετε”, μας πληροφορεί ο Dr. Chandra. “Τα συστατικά αυτά βουλώνουν τις αρτηρίες και οδηγούν σε έμφραγμα και εγκεφαλικό, όπως αποδεικνύουν οι έρευνες”. Δεν είναι δύσκολο να τα αποφύγετε.

Πώς θα αποφύγουμε τα λιπαρά και τα υποκατάστατά τους;
“Θα τα απαγορεύσουν εντελώς”, λέει ο Dr. Tolcher, κι έτσι δεν θα δυσκολευτείτε να τα αποφύγετε. Τα υποκατάστατα όμως των λιπαρών, όπως το Olestra και το Olean, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν. “Τα βρίσκουμε συνήθως στα πατατάκια που δεν περιέχουν λιπαρά και προκαλούν πεπτικά προβλήματα και αναστέλλουν την απορρόφηση κάποιων βιταμινών. Στον Καναδά έχουν απαγορευτεί”, λέει ο Dr. Chandra.

Μη παστεριωμένο γάλα
Το εν λόγω γάλα είναι ιδιαίτερα βλαβερό καθώς περιέχει βακτήρια. Ο Dr. Maroon συστήνει βιολογικό γάλα καθώς τα “αντιβιοτικά και οι ορμόνες είναι ένα θέμα”.

Λευκό αλεύρι
“Μιλάμε για το αλεύρι που έχει υποστεί επεξεργασία”, εξηγεί ο Dr. Chandra. “Είναι ανώφελο να αφαιρούμε το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φύτρο του σιταριού και στη συνέχεια να το αντικαθιστούμε με κάτι άλλο, όπως η θειαμίνη π.χ. Αυτό όμως συμβαίνει, πιστεύω, για να μην ταγκίσει το προϊόν και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής… Είναι προτιμότερο να τρώτε φρέσκο ψωμό από ανεπεξέργαστο αλεύρι”.

Και το σιτάρι; 
Ο Dr. Hirt πιστεύει ότι το γενετικά τροποποιημένο σιτάρι είναι επιβλαβές. “Εάν οι άνθρωποι απέφευγαν τη γλουτένη και τα γαλακτοκομικά, το 75 τοις εκατό των προβλημάτων υγείας θα εξαφανιζόταν”. Φυσικά εάν καταναλώνεται με μέτρο είναι σχετικά ασφαλές Αλλά μην το παρακάνετε.
“Οι “λευκές” τροφές, όπως οι πατάτες, το ρύζι, το αλεύρι, τα μακαρόνια, το ψωμί και η ζάχαρη, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ο οποίος ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα πολύ γρήγορα και μας κάνει να θέλουμε να ξαναφάμε”, λέει ο Dr. Maroon.

Συσκευασμένα τρόφιμα
Για την ακρίβεια, μιλάμε για τα επεξεργασμένα τρόφιμα γενικότερα. Φυσικά υπάρχουν και γιατροί που τα τρώνε αλλά εκείνοι με τους οποίους μιλήσαμε εμείς τα αποφεύγουν.
“Σε γενικές γραμμές, τα φαγητά που είναι συσκευασμένα περιέχουν πολλά συντηρητικά για να μπορούν να παρεμείνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ για μεγάλο χρονικό διάστημα”, μας εξηγεί ο Dr. Chandra.

Το να παραλείπετε γεύματα είναι προτιμότερο από το να τρώτε κακής ποιότητας τροφές
Στην ουσία, λέει ο Dr. Hirt δεν έχουμε καμιά δικαιολογία για να φάμε αυτού του είδους τα φαγητά. “Κανείς δεν πέθανε ποτέ επειδή παρέλειψε ένα γεύμα. Εάν βιάζεστε, πιείτε λίγο νερό και φάτε μόλις μπορέσετε να βρείτε κάτι αξιοπρεπές”. Αυτό δεν σημαίνει ότι σας παροτρύνει να παραλείπετε γεύματα αλλά μάλλον να παραλείπετε τα κακής ποιότητας γεύματα. “Καλύτερα να πεινάω παρά να δηλητηριαστώ”.

Κονσέρβες
Όταν αναφερόμαστε σε κονσέρβες και εμφιαλωμένο νερό, δεν είναι αυτή καθαυτή η τροφή που απασχολεί τους γιατρούς. Το BPA που μπορεί να περιέχεται στις κονσέρβες είναι εκείνο που τους προκαλεί ανησυχία, κι ο Dr. Maroon φθάνει στο σημείο να λέει ότι θα κατανάλωνε τις συγκεκριμένες τροφές μόνο στην περίπτωση που αποδεδειγμένα δεν περιείχαν BPA.

http://www.madata.gr/diafora/health/513116.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ