Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιες είναι οι παρενέργειες της κορτιζόνης


Η κορτιζόνη είναι μια ένεση στεροειδών που γίνεται άμεσα στο σημείο της φλεγμονής, με σκοπό να τη μειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκαλώντας τη μικρότερη δυνατή βλάβη στους γειτονικούς ιστούς.

Συνήθως γίνεται σε κλινική ως εξωνοσοκομειακή διαδικασία και ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί αρκετούς γύρους, αν η φλεγμονή είναι σοβαρή. Η κορτιζόνη μπορεί να χορηγηθεί και από το στόμα.

Είναι μια συχνή θεραπευτική επιλογή για μια σειρά από παθήσεις, ωστόσο όπως όλα τα φάρμακα έχει κι αυτή μια σειρά από παρενέργειες. Μερικές από τις πιο συχνές παρενέργειες της κορτιζόνης που λαμβάνεται από το στόμα είναι η ανακατωσούρα στο στομάχι και η αυξημένη όρεξη. Οταν λαμβάνεται ως ένεση μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Μπορεί, επίσης, να φωτίσει το χρώμα του δέρματος και να αποδυναμώσει τους γύρω τένοντες. Επίσης, μια ένεση κορτιζόνης μπορεί να κάνει κάποιους ασθενείς να βιώσουν εξάψεις ή μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Δεδομένου ότι η κορτιζόνη μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα, οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν την κορτιζόνη σε ασθενείς που έχουν αυτοάνοσες ασθένειες ή έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε μεταμόσχευση οργάνων. Οταν εγχέεται στις αρθρώσεις η κορτιζόνη μπορεί να ανακουφίσει τη φλεγμονή.

Η κορτιζόνη που λαμβάνεται από το στόμα συχνά περιλαμβάνει παρενέργειες όπως ναυτία, εμετό και διάρροια. Οι ασθενείς που παίρνουν κορτιζόνη από το στόμα έχουν επίσης αυξημένη όρεξη, ενώ μπορεί με την πάροδο του χρόνου να αρχίσουν να παίρνουν βάρος. Πονοκέφαλοι και ζάλη είναι επίσης παρενέργειες από τη λήψη κορτιζόνης από το στόμα.

Αλλά και η κορτιζόνη που λαμβάνεται ως ένεση μπορεί, επίσης, να προκαλέσει μια σειρά από παρενέργειες. Οι ασθενείς που εγχέεται κορτιζόνη στις αρθρώσεις τους μπορεί να βιώσουν πόνο και πρήξιμο γύρω από το σημείο της ένεσης. Αυτές οι παρενέργειες της κορτιζόνης μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές ώρες και να ανακουφιστούν με παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη και παγοκύστες.

Ατομα με σκουρόχρωμο δέρμα που παίρνουν κορτιζόνη μπορεί μερικές φορές να παρατηρήσουν ότι το δέρμα τους γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο, στο σημείο της ένεσης. Επίσης, η κορτιζόνη μπορεί να αποδυναμώσει τους τένοντες στις αρθρώσεις. Μερικές φορές, επίσης, μπορεί να επέλθει τέντωμα ή ρήξη των τενόντων, αν γίνουν πολλές ενέσεις κορτιζόνης.

Οι περισσότεροι ασθενείς που λαμβάνουν ενέσεις κορτιζόνης μπορεί επίσης να δουν το δέρμα τους να γίνεται κόκκινο και ζεστό. Αυτές οι παρενέργειες μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως και μερικές ημέρες.

Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου είναι μία ακόμα από τις παρενέργειες της κορτιζόνης.

Αν και είναι σπάνια τυχόν αλλεργική αντίδραση από την κορτιζόνη, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς. Η περίπτωση αυτή απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Οι ασθενείς που είναι αλλεργικοί στην κορτιζόνη μπορεί να παρατηρήσουν επίσης μια σειρά από ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Τα εξανθήματα είναι το πιο συχνό σύμπτωμα σε περίπτωση που υπάρχει αλλεργία στην κορτιζόνη. Τα εξανθήματα αυτά είναι συνήθως κόκκινα, και προκαλούν φαγούρα. Αν και μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, εμφανίζονται συνήθως γύρω από το σημείο της ένεσης.

Οι ασθενείς που είναι αλλεργικοί στην κορτιζόνη μπορεί επίσης να εμφανίσουν οίδημα στο πρόσωπο, καθώς και στο στόμα ή το λαιμό. Αυτό το οίδημα μπορεί να προκαλέσει κλείσιμο των αεραγωγών, γεγονός που θα κάνει πιο δύσκολη την αναπνοή. Σε κάποιες εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις η αλλεργία στην κορτιζόνη μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρα.

medinova

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ