Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εμβοές: Πού οφείλεται το ενοχλητικό βουητό στα αυτιά




Το βουητό είναι σύμπτωμα και όχι πάθηση. Είτε στο ένα είτε και στα δυο αυτιά, μπορεί να προκαλείται από διάφορες αιτίες, τις περισσότερες φορές απλές, για αυτό μην πανικοβάλλεστε.
Mόλις αντιληφθείτε ότι βουίζουν τα αυτιά σας, πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο, προκειμένου να γίνει διάγνωση. H αντιμετώπιση των εμβοών θα εξαρτηθεί από την αιτία που τις προκαλεί. Η πρώτη κίνηση είναι να γίνει ένας λεπτομερής έλεγχος για να διαπιστωθεί η αιτία.
Γενικά, το βούισμα που οφείλεται στην ακοή έχει άλλο άκουσμα και είναι συνεχές. Μπορεί όμως, να είναι αγγειακής αιτιολογίας και τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξετε την αρτηριακή πίεσή σας. Για όσους έχουν ακουστικά βαρηκοΐας θα πρέπει να γίνει και ένας έλεγχος.

Μετά την ηλικία των 50 ετών, η ακοή του ανθρώπου μειώνεται κατά μέσο όρο 1 έως 2 ντεσιμπέλ τον χρόνο. Έτσι, στις μεγάλες ηλικίες παρουσιάζεται η πρεσβυακουσία και εμφανίζεται ένα βουητό που αντιστοιχεί στις συχνότητες που έχουν υποστεί βλάβη. Αν τελικά το βουητό οφείλεται στη βαρηκοΐα δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης. Ο οργανισμός όμως το αφομοιώνει σιγά σιγά και ύστερα από ένα χρονικό διάστημα δεν θα σας ενοχλεί.
Για να ελεγχθεί αν το βουητό οφείλεται στην ακοή, εκτός από το απλό ακοόγραµµα και τον κλινικό έλεγχο που θα πρέπει να έχετε κάνει, συνιστάται να υποβληθείτε σε εργαστήριο µεγάλου νοσοκομείου σε προκλητά δυναµικά εγκεφαλικού στελέχους, ηλεκτρονυσταγογράφηµα, µυογενή αντανακλαστικά (VEMPS) και ενδεχοµένως αξονική τοµογραφία εγκεφάλου (περιλαµβανοµένων των λιθοειδών οστών).

Τελευταία, υπάρχουν προθέµατα (σαν µικρά στιλό) που τοποθετούνται από τον ίδιο τον ασθενή κοντά στο αυτί και παράγουν ορισµένους θορύβους που βοηθούν στην εξοικείωση µε το βουητό. Έχει βρεθεί όµως ότι µπορεί να βοηθήσουν µόνο στο 30% περίπου των ασθενών. Ειδικά για το βράδυ, µπορεί να σας βοηθήσει ένα ήπιο ηρεµιστικό.

Πάντως, η πρόληψη μπορεί να αποτρέψει ή να βοηθήσει να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα. Για αυτό, αποφεύγετε να συχνάζετε σε χώρους με πολύ θόρυβο. Όταν πηγαίνετε σε κάποιο κέντρο διασκέδασης, φροντίστε να μην κάθεστε κοντά στα ηχεία.
Επίσης, όταν ακούτε μουσική με ακουστικά, δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή η ένταση. Αν νιώσετε πόνο στα αυτιά ή στο κεφάλι, είναι ένδειξη ότι το παρακάνατε και πρέπει να μειώσετε την ένταση του ήχου. Τέλος, για να αποφύγετε τη συσσώρευση κυψελίδας, μη χρησιμοποιείτε μπατονέτες, γιατί έτσι τη σπρώχνετε πιο μέσα.

http://www.iatronet.gr/ygeia/wtorinolaryggologia/article/38016/emvoes-poy-ofeiletai-to-enoxlitiko-voyito-sta-aftia.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...