Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΑΣΤΡΟΡΡΑΓΙΑ - Συχνή επιπλοκή του έλκους. Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να παραμελείται


Σύντομη περιγραφή - ορισμός
Είναι η αιμορραγία από το στομάχι ή το δωδεκαδάκτυλο.

Παθογένεια
Είναι η πιο συχνή από τις επιπλοκές του πεπτικού έλκους (10-20%). Οφείλεται στη διάβρωση αιμοφόρου αγγείου (αρτηριδίου ή φλεβιδίου), που βρίσκεται στην περιοχή του έλκους. Η κατάσταση αυτή εκδηλώνεται σαν αιμορραγία του ανώτερου πεπτικού. Η γαστρορραγία μπορεί κάποιες φορές να οφείλεται σε αιμορραγία ενός κακοήθους όγκου, ή και σε βαρειές διαβρωτικές μορφές γαστρίτιδας. Αλλα αίτια είναι οι διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος, φάρμακα (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα), ααγγειοδυσπλασίες στομάχου, κ.λ.π.

Πρόληψη
- Αποφυγή χρήσης μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Αποφυγή καπνίσματος
- Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ
- Ελεγχο με γαστροσκόπηση κάθε ύποπτου συμτώματος

Κλινική εικόνα
Πολλοί ασθενείς δεν εμφανίζονται με πόνο, ενώ συχνά ο προηγούμενος πόνος του έλκους σταματάει με την έναρξη της αιμορραγίας.

Μέλαινες κενώσεις
Μαύρου "σαν πίσσα" χρώματος, μαλακές, πολτώδεις, δύσοσμες κενώσεις. Η μεταροπή του κόκινου χρώματος του αίματος σε μαύρο, είναι αποτέλεσμα της μετραπής της αίμης σε αιματίνη από ένζυμα του εντέρου και βακτηριδίων και εξαρτάται από το χρόνο παραμονής του αίματος στο έντερο. Προσοχή: Υπάρχουν φάρμακα που βάφουν τα κόπρανα μαύρα, (σίδηρος, βισμούθιο), καθώς και τροφές που δίνουν σκούρο χρώμα, (χόρτα, σουπιές). Η αναγνώριση μιας μέλαινας κένωσης πρέπει να γίνεται μόνο από το γιατρό. Αρκούν 50-100 ml αίματος στο στομάχι ή δωδεκαδάκτυλο για να δημιουργηθεί μέλαινα κένωση.

Αιματέμεση
Αποβολή ζωηρού κόκκινου αίματος με εμετό.

Καφεοιδείς έμετοι
Ο ρυθμός της αιμορραγίας είναι μικρότερος από αυτόν της αιματέμεσης. Ετσι το αίμα παραμένει στο στομάχι περισσότερη ώρα και η αιμοσφαιρίνη μετατράπεται σε μεθαιμοσφαιρίνη.

Αιματοχεσία
Αποβολή ζωηρού ερυθρού χρώματος αίματος από το ορθό, μέ η χωρίς κόπρανα. Συνήθως οφείλεται σε αιμορραγία του παχέος εντέρου. Αν οφείλεται σε γαστρορραγία σημαίνει ότι είναι μαζική και αθρόα.

Χρόνια απώλεια αίματος στα κόπρανα μπορεί να οφείλεαι σε γαστρορραγία και ο ασθενής να είναι ασυμπτωματικός, ή να εμφανίζει αδυναμία,καταβολή, ωχρότητα, κ.λ.π. Αν η ποσότητα του αίματος που χάνεται είναι μεγάλη, ο ασθενής μπορει να εμφανίσει συμπτώματα shock, δηλαδή, ταχυκαρδία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, αφίδρωση, ψυχρό και κολλώδες δέρμα, λήθαργο. Οσο πιο χρόνια είναι η απώλεια αίματος, τόσο λιγότερα συπτώματα εμφανίζει ο ασθενής λόγω προσαρμογής του οργανισμού.

Διάγνωση
Η αναγνώριση της αιμορραγίας γίνεται συνήθως κλινικά. Στην περίπτωση της μέλαινας κένωσης και της χρόνιας απώλειας αίματος, επιβεβαιώνεται με ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα. Η εντόπιση της εστίας της αιμορραγίας στο στομάχι ή στο δωδεκαδάκτυλο γίνεται με γαστροσκόπηση.

Αντιμετώπιση
Κάθε άρρωστος με γαστρορραγία πρέπει να μεταφέρεται αμέσως στο νοσοκομείο.

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει
- Εκτίμηση κατάστασης κυκοφορικού συστήματος
- Εκτίμηση της ποσότητας του αίματος που χάθηκε
- Ρινογαστρική αναρρόφηση και πλύσεις με παγωμένο φυσιολογικό ορό
- Γαστροσκόπηση για την εντόπιση της εστίας της αιμορραγίας
- Φάρμακα (αναστολείς των υποδοχέων Η2 της ισταμίνης)
- Ενδοσκοπικη ή χειρουργική αντιμετώπιση


http://www.care.gr/post/354/gastrorragia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε