Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση στο πασχαλινό τραπέζι



Για να έχουμε γιορτές, κοινωνικές εκδηλώσεις και διακοπές χωρίς απρόοπτα θα πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής: Η τροφική δηλητηρίαση είναι τις γιορτινές ημέρες στην απλή της μορφή, συχνό δυσάρεστο και σπανιότερα, επικίνδυνο γεγονός. Η δηλητηρίαση προκαλείται τυχαία από ουσίες της καθημερινής μας χρήσης, που δρουν ως τοξικές ουσίες.

Δηλητήριο ή τοξίνη είναι η ουσία, η οποία όταν εισαχθεί στον οργανισμό μας σε αρκετή ποσότητα, θα μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ή χρόνια βλάβη. Μια τοξική ουσία, το δηλητήριο μπορεί να εισαχθεί στον οργανισμό μας με οποιοδήποτε τρόπο, π.χ. δια της εισπνοής, της κατάποσης, της απορρόφησης (από ενέσιμα, δια του δέρματος, από τσίμπημα, δάγκωμα και από έγκαυμα χημικών ουσιών). Δια μέσω του αίματος μεταφέρεται γρήγορα στα ζωτικά όργανα ή εισάγεται στους ιστούς.

Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται λοιπόν από μολυσμένη τροφή, από βακτηρίδια, τοξίνες, που περιέχουν οι τροφές. Τα συχνότερα βακτηρίδια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση είναι η σαλμονέλα (από πουλερικά, κρέας), ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος κ.α.

Εκτός από τις τροφές που προκαλούν την τροφική δηλητηρίαση, άλλες αιτίες δηλητηρίασης είναι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οινοπνευματωδών ποτών και ναρκωτικών ουσιών. Το οινόπνευμα προκαλεί σε μεγάλες ποσότητες καταστολή των λειτουργιών του κεντρικού νευρικού συστήματος. Σε μικρές ποσότητες παρατηρείται μια ελαφρά, συχνά ευχάριστη αλλαγή της διάθεσής μας. Όταν όμως, με το ποτό υπερβάλλουμε, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, εισρόφησης μετά από εμετό. Τέλος, κινδυνεύει ο πάσχων να χάσει τις αισθήσεις του. Διάφορα φυτά, όπως π.χ. τα δηλητηριώδη μανιτάρια, ακόμα και κάποιοι δηλητηριώδεις θάμνοι, προκαλούν επίσης επικίνδυνες δηλητηριάσεις. Ανάλογα με το αίτιο, την ποσότητα της τοξικής ουσίας, τον τρόπο λήψης είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης και η θεραπεία που ακολουθείται. Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο εμετός και συχνά η εισρόφηση. Οι τοξίνες από τροφές προκαλούν εκτός από εμετό, κοιλιακά άλγη, διάρροιες, πυρετό, τοπικές βλάβες στους βλεννογόνους του πεπτικού συστήματος, μεγαλύτερες βλάβες στο συκώτι (ηπατική ανεπάρκεια), στα νεφρά (νεφρική ανεπάρκεια), στον εγκέφαλο (σύγχυση, σπασμούς, απώλεια αισθήσεων), τοπικές βλάβες (εγκαύματα), αφυδάτωση, πονοκεφάλους, ναυτία, καταβολή δυνάμεων και λιποθυμία. Σε κάθε περίπτωση δηλητηριάσεως ζητάμε τη βοήθεια του γιατρού, εκτός ελαχίστων απλών περιπτώσεων ή μεταφέρουμε τον ασθενή στο Νοσοκομείο.

Το βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της δηλητηρίασης είναι οι πληροφορίες που θα δοθούν στο γιατρό, είτε από τον ίδιο τον ασθενή, εάν έχει τις αισθήσεις του, είτε από άτομα του περιβάλλοντος και της παρέας του, για τον τρόπο, το αίτιο, το είδος και το χρόνο έναρξης των συμπτωμάτων. Ο πάσχων από απλές μορφές δηλητηρίασης τις αντιμετωπίζει συνήθως μόνος του. Βαρύτερες μορφές σίγουρα απαιτούν ιατρική παρέμβαση. Σπανιότερα οδηγείται ο ασθενής στο Νοσοκομείο, για να αποφευχθούν δυσάρεστες, μέχρι πολύ δυσάρεστες καταστάσεις.

Πως αντιμετωπίζουμε μια τροφική δηλητηρίαση
Προσπαθούμε κατ’ αρχήν να μάθουμε τι προκάλεσε τη δηλητηρίαση.
Πότε ακριβώς εμφανίστηκαν τα συμπτώματα. Ανάλογα με το αίτιο, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες ή μετά από ημέρες.
Ενημερώνουμε το γιατρό μας.
Συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας με την έναρξη των συμπτωμάτων.
Εάν ο γιατρός μας το συμβουλέψει παίρνουμε αντιεμετικά και σπανιότερα αντιβιοτικά φάρμακα. Ο γιατρός θα μας πει τι θεραπεία θα ακολουθήσουμε και για πόσο.
Να προσπαθήσουμε να πίνουμε αρκετά υγρά, ζεστά ή κρύα, για να αποφύγουμε τον κίνδυνο της αφυδάτωσης.
Κάνουμε αυστηρή κυρίως αντιδιαρροϊκή δίαιτα, που ο γιατρός θα μας υποδείξει ή απέχουμε για μια ή δυο μέρες από φαγητό.
Παραμένουμε στο κρεβάτι για λίγο καιρό.
Τηρούμε αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, το βασικότερο από όλα, πλένουμε τα χέρια μας.
Διατηρούμε αυστηρά καθαρούς τους χώρους που διαμένουμε και τους κοινόχρηστους, δημόσιους χώρους.
Αποφεύγουμε χειραψίες, εναγκαλισμούς, φιλιά και τη χρήση χώρων, αντικειμένων καθημερινής χρήσεως με τον πάσχοντα.
Σε περίπτωση αμφιβολιών ή επιδείνωσης της καταστάσεως του ασθενούς, τον μεταφέρουμε στο Νοσοκομείο.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΚΩΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ

Οι μολυσμένες τροφές ξεχωρίζουν συνήθως από το χρώμα, τη γεύση, την οσμή.
Κατεψυγμένα τρόφιμα δεν πρέπει να ξεπαγώνονται πάνω από μια φορά.
Όσα τρόφιμα φυλάσσονται στο ψυγείο δεν πρέπει να μένουν εκτός για ώρες π.χ. γαλακτοκομικά.
Το κρέας να ψήνεται καλά, να αποφεύγουμε γενικά τα ωμά κρεατικά.
Αποφεύγουμε πράσινες σαλάτες, ωμά λαχανικά, που ίσως δεν έχουν πλυθεί σχολαστικά.
Προτιμούμε φρούτα που έχουν πλυθεί πολύ καλά ή που ξεφλουδίζονται.
Προτιμούμε τα φρέσκα φαγητά, της ώρας.
Να προσέχουμε την ημερομηνία λήξεως, όπου αυτό είναι δυνατόν
Να μην το παρακάνουμε με το φαγητό και το ποτό. ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΜΕΤΡΟ .

http://www.madata.gr/diafora/health/481705.html

Πηγή: boro.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...