Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ρομποτική χειρουργική: Ελπιδοφόρα μηνύματα στον τοπικά προχωρημένο και υψηλού κινδύνου καρκίνο του προστάτη

H ρομποτική ριζική προστατεκτομή θεωρείται ως ασφαλέστερη τεχνική για περιπτώσεις προστατικού καρκίνου υψηλού κινδύνου, τοπικά προχωρημένου αλλά και ολιγομεταστατικού σε σχέση με την ανοικτή


Ο καρκίνος του προστάτη έχει διάφορες παραμέτρους που εκφράζουν την επιθετικότητά του. Αρκεί να υφίσταται μια υψηλή τιμή από αυτές τις παραμέτρους για να χαρακτηρίσει μια νόσο υψηλού κινδύνου, ενώ όσο περισσότερες παράμετροι υφίστανται ταυτόχρονα τόσο υψηλότερος είναι αυτός ο κίνδυνος (όπως Gleason score > 7, PSA > 10 ng/ml, διήθηση κάψας προστάτη και επέκταση νόσου εκτός αυτής στη μαγνητική τομογραφία). Οι ασθενείς με υψηλού κινδύνου και τοπικά προχωρημένο καρκίνο την ώρα της διάγνωσης έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης μεταστάσεων και παρουσιάζουν υποψηφιότητα στο μέλλον για θνητότητα από τον καρκίνο.

Γιατί προτείνεται ρομποτική χειρουργική θεραπεία και σε αυτές τις περιπτώσεις; Μελέτες έδειξαν πως το όφελος στην επιβίωση έπειτα από εξαίρεση του προστάτη ήταν μεγαλύτερο στον υψηλού κινδύνου και τοπικά προχωρημένο καρκίνο σε σχέση με ασθενείς χαμηλού κινδύνου, ενώ η επιβίωση ανδρών με επιθετικό καρκίνο ήταν καλύτερη για αυτούς που υποβλήθηκαν σε ρομποτική επέμβαση συγκριτικά με αυτούς που έλαβαν μόνο ακτινοθεραπεία. Παρόμοια αποτελέσματα εκτός από την επιβίωση παρατηρήθηκαν και για την εμφάνιση μεταστάσεων (μικρότερες πιθανότητες για αυτούς που χειρουργήθηκαν συγκριτικά με αυτούς που τέθηκαν μόνο σε φαρμακευτική αγωγή ή ακτινοθεραπεία). Περαιτέρω πλεονέκτημα από τη ρομποτική προστατεκτομή αποτελεί η εκρίζωση σημαντικού φορτίου της νόσου και εκτεταμένη εξαίρεση λεμφαδένων, οπότε εφαρμόζεται κατόπιν από τους ογκολόγους καλύτερα στοχευμένη θεραπεία και αποφεύγονται ίσως θεραπείες περιττές, που αυξάνουν τη νοσηρότητα.

Η ρομποτική εξαίρεση επίσης αποτρέπει και μειώνει την εμφάνιση τοπικής υποτροπής και ελέγχει καλύτερα την τοπική εξέλιξη της νόσου αποφεύγοντας δυσάρεστες επιπλοκές (π.χ. μπλοκάρισμα των ουρητήρων από τον καρκίνο και νεφρική ανεπάρκεια). Η επέμβαση καθεαυτή ενέχει λιγότερες παρενέργειες από την ακτινοθεραπεία. Η ρομποτική προστατεκτομή αρχίζει επιπλέον να εφαρμόζεται και σε ολιγομεταστατική νόσο (μικρός αριθμός μεταστάσεων) με ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Τα τελευταία τρία έτη έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές περιπτώσεις ρομποτικών ριζικών προστατεκτομών για τοπικά προχωρημένους καρκίνους ή υψηλού κινδύνου περιπτώσεις στο Ιατρικό Αθηνών. Εχουμε την ικανοποίηση να αναφέρουμε ότι τα ογκολογικά και λειτουργικά αποτελέσματά μας είναι εφάμιλλα αυτών της διεθνούς βιβλιογραφίας. Ετσι, τα ποσοστά υποτροπής με νέα άνοδο του PSA στο έτος είναι χαμηλά (9%-23%), ο «καθαρισμός» της νόσου επί υγιών ορίων είναι άκρως ικανοποιητικός, ενώ τα ποσοστά της μετεγχειρητικής εγκράτειας των ούρων στο έτος ξεπερνούν το 92% αγγίζοντας το καλύτερο ποσοστό διεθνώς.

Τέλος, το ποσοστό επιπλοκών είναι κάτω του 1,5%, από τα πιο χαμηλά της διεθνούς βιβλιογραφίας. Επιπλέον, από την ομάδα της Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας με διευθυντή τον δρα Κυριάκου Γεώργιο ξεκίνησε να εφαρμόζεται και τεχνική κατά την οποία - με τη βοήθεια μικροσκοπίου και παθολογοανατόμου κατά τη διάρκεια της επέμβασης - μπορεί να γίνει διάσωση με ογκολογική ασφάλεια μέρους των στυτικών νεύρων, προσφέροντας και σε αυτούς τους ασθενείς ελπιδοφόρα μηνύματα για τη διατήρηση της στυτικής τους ικανότητας.

Αναφορικά με την ασφαλέστερη λήψη των σωστότερων αποφάσεων ακόμη και σε αυτούς τους τοπικά προχωρημένους καρκίνους έχουμε καταστήσει συνεργασία με πρωτοπόρους ογκολόγους για τον προστατικό καρκίνο από το κέντρο MDAnderson του Texas, όπως και με εξειδικευμένους ακτινοθεραπευτές και ακτινολόγους στο πλαίσιο πολύπλευρων θεραπειών μετά την επέμβαση.

Συμπερασματικά, η ρομποτική ριζική προστατεκτομή θεωρείται ως ασφαλέστερη τεχνική για περιπτώσεις προστατικού καρκίνου υψηλού κινδύνου, τοπικά προχωρημένου αλλά και ολιγομεταστατικού σε σχέση με την ανοικτή, αλλά και ελπιδοφόρα αποτελεσματική σύμφωνα με τα δεδομένα της διεθνούς βιβλιογραφίας. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως ο συνδυασμός της ρομποτικής εκρίζωσης της νόσου υψηλού κινδύνου με άλλες θεραπείες (π.χ. ακτινοθεραπεία και φάρμακα) φαίνεται να προσφέρει μακροβιότερα ποσοστά επιβίωσης και ποιότητας ζωής σε σχέση με μόνες άλλες θεραπείες μη χειρουργικές.

Ο κ. Γεώργιος Ν. Κυριάκου είναι διευθυντής Κέντρου Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας Ιατρικού Αθηνών, έμμισθο τακτικό εκπαιδευτικό μέλος IRCAD/EITS Ιατρικής Σχολής Στρασβούργου.

http://www.tovima.gr/health-fitness/article/?aid=794774

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα