Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το σκάνδαλο της μπαταρίας των βηματοδοτών



Ένα ενδιαφέρον άρθρο-παρέμβαση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journl από δύο Βρετανούς καρδιολόγους, τον John Dean των Νοσοκομείων Royal Devon και Exeter, και τον Neil Sulke του Νοσοκομείου Eastbourne, με τον τίτλο: «Το σκάνδαλο της μπαταρίας των βηματοδοτών».

Oι βηματοδότες που εμφυτεύονται σε καρδιοπαθείς έχουν μπαταρία με προσδόκιμη διάρκεια ζωής άνω των 10 ετών. Στην πράξη όμως οι ασθενείς ενημερώνονται ύστερα από περίπου έξι χρόνια ότι η μπαταρία τους πνέει τα λοίσθια και καλούνται να υποβληθούν σε επέμβαση αλλαγής της. Πέραν του κόστους, οι επεμβάσεις αυτές υποβάλλουν τους ασθενείς σε σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης και επιπλοκών.

Οι Dean και Sulke γράφουν: “Φανταστείτε να ξοδέψετε 3.000 λίρες σε ένα νέο ρολόι με μπαταρία ενσωματωμένη στον μηχανισμό του που δεν μπορεί να αντικατασταθεί ή να επαναφορτιστεί. Παρά το γεγονός ότι η μπαταρία προβλέπεται να διαρκέσει 10 χρόνια ή περισσότερο, μετά από έξι χρόνια ανακαλύπτετε ότι πρέπει να την αντικαταστήσετε αμέσως το ρολόι. Αυτό το παράδειγμα απεικονίζει το δίλημμα που αντιμετωπίζουν όλοι οι ασθενείς με καρδιακές εμφυτεύσιμες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως βηματοδότες και απινιδωτές (ICD) [implantable cardioverter defibrillator] αλλά το διακύβευμα στην περίπτωσή τους είναι πολύ μεγαλύτερο. Η αντικατάσταση της μπαταρίας του βηματοδότη τους εκθέτει σε κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένων των απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων. Πάνω από το 50% του των ασθενών θα χρειαστούν αντικατάσταση βηματοδότη διότι οι μπαταρίες θα λήξουν. Το 11-16% θα χρειαστεί πάνω από μια αντικαταστάσεις”.

Κατά τους δύο καρδιολόγους, ο λόγος των απανωτών επεμβάσεων για να αλλαχθούν οι μπαταρίες είναι το οικονομικό όφελος των εμπόρων και των γιατρών. Οι κατασκευαστές δεν έχουν κίνητρο να διαθέτουν στην αγορά βηματοδότες με μπαταρίες μεγαλύτερης διάρκειας. Φαίνεται λοιπόν ότι η κατάσταση αυτή υπάρχει μόνο για να θησαυρίζουν οι κατασκευαστικές εταιρείες, οι έμποροι και οι γιατροί εις βάρος των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι δύο καρδιολόγοι γράφουν ότι οι τρέχουσες τεχνολογικές δυνατότητες επιτρέπουν την ενσωμάτωση μπαταριών που θα λειτουργούν ακόμη και για 25 χρόνια.

Να σημειωθεί ότι το πόσο χρόνο διαρκεί η μπαταρία βηματοδότη εξαρτάται κατά πολύ από τη σωστή της ρύθμιση. Αν η ρύθμιση δεν γίνει προσεκτικά και κατάλληλα για την καρδιά του ασθενούς, τότε η μπαταρία μπορεί να αναλωθεί πρόωρα. Ειδικά οι βηματοδότες-απινιδωτές (ICD) ξοδεύουν πολύ γρηγορότερα την μπαταρία τους. Για να γίνει η σωστή ρύθμιση χρειάζεται η εμφύτευση του βηματοδότη να γίνεται σε νοσοκομείο που διαθέτει ειδική μονάδα παρακολούθησης βηματοδοτών.

Οι δύο γιατροί καταλήγουν: “Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ελαχιστοποιηθεί η απαίτηση για αντικατάσταση των συσκευών αυτών. Με αυτόν τον τρόπο θα σωθούν ζωές,
θα ελαχιστοποιηθεί η ταλαιπωρία και θα μειωθεί το κόστος”.

http://www.healthyliving.gr/2016/04/23/vhmatodotes-skandalo/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...