Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χαρά Βογιατζάκη – Η σπουδαία προσωπικότητα της Μαιευτικής που “έφυγε” πλήρης ημερών



Μεγάλη η προσφορά της και το έργο που άφησε


Η Χαρά Βογιατζάκη γεννήθηκε στα Ανώγεια της Κρήτης, πριν 104 χρόνια και φοίτησε στην Αθήνα στη Σχολή Μαιών «Βιργινία Σκυλίτση», δωρεά της Έλενας Βενιζέλου. 'Ηταν από τις πρώτες που αποφοίτησαν. Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στην Μεγάλη Βρετανία και στην Ιρλανδία με υποτροφίες του Βρετανικού Συμβουλίου, του Υπουργείου Συντονισμού και του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιών της Αγγλίας.

Διορίστηκε στο Μαιευτήριο «Μαρίκα Ηλιάδη» και στη Σχολή Μαιών «Βιργινία Σκυλίτση» και έφθασε στις υψηλότερες βαθμίδες της ιεραρχίας (Διευθύνουσα) υπηρετώντας επάξια τόσο το Μαιευτήριο όσο και τη Σχολή Μαιών.
Διακρίθηκε για την εργατικότητά της, το ήθος της, την επιστημονική κατάρτισή της και τις μεγάλες διοικητικές και οργανωτικές της ικανότητες.
Το 1940 επιστρατεύτηκε και υπηρέτησε ως Διευθύνουσα στο 9ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο για την εξυπηρέτηση των τραυματιών του πολέμου.
Το 1942 ορίστηκε επιθεωρήτρια σε τρία Κέντρα Γάλακτος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προσφέροντας τεράστιες υπηρεσίες κυρίως σε μητέρες και παιδιά.
Από το 1957 έως το 1976 παρακολούθησε Διεθνή Συνέδρια Μαιών και παρουσίασε εργασίες στη Σουηδία, στην Ελβετία , στην Ρώμη και στην Χιλή.

Στο Μαιευτήριο ίδρυσε το πρώτο Τμήμα Προώρων και την Τράπεζα Ανθρωπίνου Γάλακτος το 1947, πολύ σημαντικά και τα δύο για τον περιορισμό της βρεφικής θνησιμότητας.
Το 1953 ίδρυσε το Σύλλογο Μαιών ως ΝΠΔΔ και με δική της πρωτοβουλία εκδόθηκε το περιοδικό «ΕΛΕΥΘΩ» (επίσημο όργανο όλων των μαιών-ευτών της χώρας) και ο σύλλογος έγινε μέλος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών.

Εργάστηκε από το 1932 έως το 1982 προσφέροντας ακατάπαυστα στη μητέρα και το παιδί αλλά και εκπαιδεύοντας εκατοντάδες Μαίες οι οποίες στη συνέχεια στελέχωσαν όλη την Ελλάδα.
Δεν έπαψε ποτέ να αλληλογραφεί με Μαίες από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία με σκοπό να ενημερώνεται για καινούργιες γνώσεις που θα συνέβαλλαν στον εκσυγχρονισμό της πατρίδας μας.
Η κηδεία της θα γίνει σήμερα Μ.Τετάρτη (27-4-2016) στις 14.00, στο Κοιμητήριο Παπάγου.

'Ηταν τιμή και χαρά που η γνωριμία μου με την Χαρά Βογιατζάκη υπήρξε σε προσωπικό επίπεδο, (τελειόφοιτη τότε της Μαιευτικής) καθώς τέτοιοι άνθρωποι και επιστήμονες που μόνο καλό προσφέρουν στην ανθρώπινη ύπαρξη, το ελάχιστο που τους αξίζει είναι να τους θυμόμαστε.

Καλό σου ταξίδι Χαρά Βογιατζάκη, άνθρωπε, επιστήμονα.

'Αρσα Κιλιτζιάν- Μαία
Συντάκτρια  Υγείας Δρόμοι
Η φωτό είναι από το Σύλλογο Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθήνας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε