Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η κατάθλιψη πλήττει την καρδιά όσο η χοληστερίνη και η παχυσαρκία



 Όταν αναλογιζόμαστε τους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα, το μυαλό μας πάει στο κάπνισμα, την υψηλή χοληστερόλη και την παχυσαρκία. Τα ενδεχόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας μάλλον δεν μας περνάνε από το μυαλό.

Αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατάθλιψη αποτελεί εξίσου μεγάλο κίνδυνο για την καρδιά με τις προαναφερθείσες παθήσεις, ή καταστάσεις υγείας.

Σε μια νέα έρευνα, Γερμανοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 3.428 άνδρες ηλικίας 45-74 ετών, τους οποίους παρακολουθούσαν σε θέματα υγείας για 10 χρόνια. Όπως διαπίστωσαν, το να πεθάνει κάποιος από καρδιαγγειακή νόσο κατά τη διάρκεια αυτών των 10 χρόνων της έρευνας ήταν το ίδιο πιθανό να οφείλεται σε προβλήματα που συνδέονται με την κατάθλιψη, όσο και με προβλήματα που συνδέονται με τους 5 πιο γνωστούς παράγοντες κινδύνους για την καρδιά: παχυσαρκία, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και κάπνισμα.

Τα συμπτώματα κατάθλιψης στους συμμετέχοντες συνδέθηκαν με το 15% των θανάτων από καρδιαγγειακή και στεφανιαία νόσο στην καρδιά, ενώ η υψηλή χοληστερόλη και η παχυσαρκία για το 8-21%. Ο διαβήτης αποτελεί μικρότερο κίνδυνο, αντιπροσωπεύοντας το 5-8% των θανάτων από κάποιο πρόβλημα στην καρδιά.

Μόνο δύο παράγοντες κινδύνου συνδέθηκαν με μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από την κατάθλιψη: το κάπνισμα (17-20%) και η υπέρταση (30-34%). Στην σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Atherosclerosis, οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι “η καταθλιπτική διάθεση και η ψυχική εξάντληση κατέχουν μια σταθερή μεσαία θέση, ανάμεσα στους βασικούς παράγοντες κινδύνου για σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα”.

Και προτείνουν οι τακτικές εξετάσεις ψυχικής υγείας να αποτελούν σταθερή προληπτική δράση σε ασθενείς, οι οποίοι διατρέχουν ήδη κάποιον από τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, ενώ "η κατάθλιψη θα πρέπει να κρίνεται ως ένας πρόσθετος κίνδυνος για την καρδιά".

Η δρ Heidi May από το Ιατρικό Κέντρο του Ινστιτούτου για την Καρδιά Intermountain στο Salt Lake City, υποστηρίζει ότι η νέα έρευνα είναι “σύμφωνη με αντίστοιχες αναφορές από άλλες μελέτες (...) Υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση της ανάγκης για τον έλεγχο και τη θεραπεία της κατάθλιψης, ως μέτρο κατά των καρδιαγγειακών προβλημάτων”.

Η δρ May λέει επίσης ότι η κατάθλιψη επηρεάζει πιθανώς την καρδιά με μια ποικιλία από άμεσους και έμμεσους τρόπους: “Υπάρχουν κάποιες φυσιολογικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στο σώμα με την κατάθλιψη, ενώ υπάρχουν και αλλαγές συμπεριφοράς. Για παράδειγμα οι καταθλιπτικοί άνθρωποι είναι πιο πιθανό να καπνίζουν, να ασκούνται λιγότερο και να αμελούν την φαρμακευτική τους αγωγή”.

Για την παρούσα μελέτη, τα αποτελέσματα για κάθε έναν παράγοντα κινδύνου ξεχωριστά προσαρμόστηκαν από τους επιστήμονες, συνυπολογίζοντας και όλους τους άλλους παράγοντες μαζί, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατάθλιψη αποτελεί από μόνη της κίνδυνο για την καρδιά και δεν είναι απλά μία παράμετρο που συμβάλλει αρνητικά σε κάποιον από τους άλλους 5 βασικούς παράγοντες κινδύνου.

Επίσης, όπως η κατάθλιψη μπορεί να συμβάλλει αρνητικά στην καρδιακή νόσο, εκείνοι που πάσχουν ήδη από σοβαρή καρδιακή πάθηση μπορεί να εκδηλώσουν και συμπτώματα κατάθλιψης. Η οποία με την σειρά της, σε ένα φαινόμενο “ντόμινο”, μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει την ανάκαμψη του ασθενούς.

http://www.ourlife.gr/permalink/233886.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...