Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οστεοαρθρίτιδα: Πόσο αποτελεσματική είναι η υδροθεραπεία;


Εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου που οφείλεται σε οστεοαρθρίτιδα, αλλά και σε οποιοδήποτε είδος μυοσκελετικής πάθησης, επιφέρει η υδροθεραπεία σε θερμαινόμενη πισίνα. Αυτή η μορφή ανακούφισης του πόνου εφαρμόζεται από την αρχαιότητα και σύμφωνα με μελέτες οι πρόγονοί μας είχαν δίκιο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν λόγοι που η συγκεκριμένη πρακτική έχει αντέξει στο πέρασμα του χρόνου.

«Η ζέστη σε οποιαδήποτε μορφή της, είτε σε μορφή επιθεμάτων είτε σε μορφή υδροθεραπείας, μειώνει τα συμπτώματα που προκαλεί η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας, η οστεοαρθρίτιδα. Πρόκειται για μια χρόνια νόσο που εντοπίζεται σε αρθρώσεις των άκρων, αλλά και στη σπονδυλική στήλη. Χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια του χόνδρου των αρθρώσεων που ενδεχομένως να οδηγήσει σε οστικές μεταβολές. Προκαλεί πόνο, δυσκαμψία, διόγκωση και σε προχωρημένες περιπτώσεις παραμόρφωση της άρθρωσης. Η  πάθηση επηρεάζει συχνότερα τις γυναίκες από τους άνδρες, με τα ποσοστά να αυξάνονται με το πέρασμα της ηλικίας. Σύμφωνα με έρευνα, η συνολική συχνότητα εμφάνισης της συμπτωματικής οστεοαρθρίτιδας, ξεπερνά το 13% των ενηλίκων στη χώρα μας. Η εκφυλιστική σπονδυλαρθροπάθεια, είναι η συχνότερα εμφανιζόμενη και ακολουθείται από την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, των χεριών και του ισχίου. Περίπου 20% των ασθενών με συμπτωματική οστεοαρθρίτιδα παρουσιάζουν δύο ή περισσότερες από τις παραπάνω εντοπίσεις», μας εξηγεί ο κ. Γεώργιος Κυρίτσης, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης του Ιδιωτικού Πολυϊατρείου Ηλιούπολης.

Η θερμότητα, με όποιον τρόπο κι αν εφαρμόζεται, χαλαρώνει τους μυς, επακόλουθα και τις αρθρώσεις στις οποίες εκφύονται ή καταφύονται αυτοί οι μύες. Το σημαντικό όμως είναι ότι τα ευεργετικά αποτελέσματά της δεν περιορίζονται στο χρονικό διάστημα της εφαρμογής, αλλά και πέραν αυτής.

Υπάρχουν, ωστόσο, κι άλλοι λόγοι που το ζεστό νερό κάνει καλό στην πάθηση. Μειώνει την επίδραση της βαρύτητας (που προκαλεί πίεση στην άρθρωση) λόγω της άνωσης και μέσω της υδροστατικής πίεσης προσφέρει υποστήριξη 360 μοιρών στις πληγείσες αρθρώσεις, ενώ μειώνει το πρήξιμο και τη φλεγμονή. Άρα, γίνεται ευκολότερη η εκτέλεση θεραπευτικής άσκησης.

Πόση ώρα όμως θα πρέπει να απολαύσει κάποιος το ζεστό του μπάνιο για να έχει το μεγαλύτερο όφελος; Οι ειδικοί λένε ότι οι ασθενείς αποκομίζουν το μέγιστο όφελος μετά από περίπου 20 λεπτά.

Η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 40 βαθμούς, διότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες θεωρούνται επικίνδυνες. Ιδανικά πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 32,3 και 37,8 βαθμών Κελσίου. Βέβαια, τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά τους πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τη θερμοκρασία, γιατί το πολύ ζεστό νερό προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού και μείωση της πίεσης.

Το ζεστό νερό είναι ιδανικό για χαλάρωση, αλλά είναι επίσης καλό και για τη κίνηση των μυών. Διεγείρει τη ροή του αίματος προς τους δύσκαμπτους μύες και τις “παγωμένες” αρθρώσεις, κάνοντας την πισίνα, το τέλειο μέρος για την εκτέλεση κάποιων ήπιων διατάσεων.  Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί συνιστούν την άσκηση σε θερμαινόμενες πισίνες. Διάφορες μελέτες κατέδειξαν ότι όταν οι ασθενείς συμμετείχαν σε προγράμματα άσκησης σε ζεστό νερό, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, ο πόνος τους μειώθηκε κατά 40% και η σωματική τους λειτουργία αυξήθηκε. Επίσης, τα προγράμματα άσκησης βοήθησαν τους ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα, ενώ ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στα παχύσαρκα άτομα.

«Δεν έχουν όλοι οι ασθενείς συμπτώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις που η νόσος είναι ασυμπτωματική για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή και συνεχώς, οπότε δεν χρειάζεται καμία επιπλέον θεραπευτική αγωγή, παρά μόνο ένα πρόγραμμα ασκήσεων. Η θεραπευτική αντιμετώπιση της συμπτωματικής οστεοαρθρίτιδας εξαρτάται από το στάδιο της νόσου. Η απώλεια του πλεονάζοντος βάρους, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών της άρθρωσης, η φυσικοθεραπεία και υποστηρικτικά βοηθήματα περιλαμβάνονται στις συστάσεις των γιατρών, ταυτόχρονα ή ανεξάρτητα από τη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της πάθησης.

 Τοπικές αλοιφές, αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη είναι τα φάρμακα που συνταγογραφούνται, όταν κρίνεται αναγκαίο. Σε ασθενείς όμως με σοβαρότερες μορφές οστεοαρθρίτιδας, συστήνονται εγχύσεις μέσα και γύρω από την άρθρωση. Για την επιλογή του θεραπευτικού σχήματος συνυπολογίζεται το στάδιο, η ένταση των συμπτωμάτων, αλλά και τα συνυπάρχοντα νοσήματα του ασθενή με οστεοαρθρίτιδα. Όταν όλες οι παραπάνω προσπάθειες για έλεγχο των συμπτωμάτων είναι ανεπαρκείς και ο ασθενής φτάνει στο σημείο να παρουσιάζει κινητικές δυσκολίες, τη λύση δίνει η χειρουργική επέμβαση.
Δεδομένης λοιπόν τόσο της λειτουργικής ανικανότητας που δύναται να προκαλέσει στους ασθενείς -η οποία τους επηρεάζει σωματικά, ψυχολογικά, κοινωνικά αλλά και οικονομικά- όσο και των αρνητικών επιπτώσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, η πρόληψη είναι σημαντική. Η άσκηση, η διατήρηση φυσιολογικού βάρους, η αποφυγή τραυματισμών είναι μερικά μέτρα που προφυλάσσουν από την εμφάνιση της πάθησης», καταλήγει ο κ. Κυρίτσης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα ...

Δίκερος μήτρα: Επιτρέπει την εγκυμοσύνη;

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή ανατομική παραλλαγή της μήτρας και οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας, χωρίζοντας έτσι στα δύο την κοιλότητα του ενδομητρίου. Αυτό θεωρητικά μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Τις περισσότερες φορές όμως μια γυναίκα δεν ξέρει καν ότι έχει δίκερο μήτρα. Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερη μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση. Το πιο κοινό πρόβλημα που συνδέεται με τη δίκερη μήτρα είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος (πρόωρη διαστολή του τραχήλου) στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των καθέξιν αποβολών που οφείλονται σε διατ...