Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πότε λήγουν στην πραγματικότητα τα τρόφιμα;



Τι ακριβώς σημαίνει η ετικέτα με την ημερομηνία λήξης στις τροφές; Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι με το πέρας αυτής της συγκεκριμένης μέρας, τα φαγητά που αγοράζουμε πρέπει αμέσως να πεταχτούν στα σκουπίδια. Όπως, όμως, μας ενημερώνουν οι ειδικοί (και, με λιγότερα επιστημονικά επιχειρήματα, οι περισσότεροι φοιτητές), αυτή η ημερομηνία δεν είναι ακριβώς αυτό που πιστεύουμε.

Στην πραγματικότητα,  αυτή η ετικέτα που λέει “Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…” δεν έχει να κάνει με την ασφάλεια του τροφίμου, αλλά με την ποιότητα και την γεύση του. Στην πραγματικότητα, μπορούμε να καταναλώσουμε τα περισσότερα τρόφιμα αρκετές μέρες μετά την ημερομηνία λήξης τους. Ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά.

Γάλα: Τις περισσότερες φορές, μπορούμε να το καταναλώσουμε μέχρι και 3-5 ημέρες αργότερα.
Αυγά: Αντέχουν 3-5 εβδομάδες στο ψυγείο.

Πουλερικά και θαλασσινά: Πρέπει να τα μαγειρέψετε ή να τα καταψύξετε μέσα σε μία ή δύο μέρες αφού τα αγοράσετε.

Μοσχάρι και χοιρινό: Μαγειρέψτε ή καταψύξτε μέσα σε τρεις με πέντε ημέρες.

Φαγητά σε κονσέρβα: Οι τροφές που είναι όξινες - όπως ο χυμός ντομάτας - μπορούν να αντέξουν για 18 μήνες, ή και παραπάνω. Άλλες τροφές, με χαμηλή οξύτητα, όπως τα πράσινα φασόλια, μπορεί να αντέξουν μέχρι και 5 χρόνια κλειστά.

Έτοιμες σαλάτες: Όπως είναι λογικό, δεν λήγουν μέσα σε δυο μέρες. Οποιοδήποτε λαχανικό δεν έχει σαπίσει, μπορεί να φαγωθεί.

Ζυμαρικά: Η ετικέτα τους δείχνει ότι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Η πραγματικότητα λέει ότι είναι ακόμα μεγαλύτερη μήνες, μπορεί να χρόνο, για την ακρίβεια.

Γιαούρτι: Μπορεί να καταναλωθεί μία εβδομάδα μετά την ημερομηνία λήξης. 
Μερικές χρήσιμες συμβουλές που πρέπει πάντα να θυμόμαστε είναι οι εξής:
Αγοράζουμε τα προϊόντα πριν την ημερομηνία λήξης
Αν είναι ευαίσθητο τρόφιμο, το τοποθετούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται στο ψυγείο. Αν δεν προλαβαίνουμε να το μαγειρέψουμε γρήγορα, τότε το βάζουμε στην κατάψυξη.
Εφόσον ένα προϊόν έχει τοποθετηθεί στην κατάψυξη, είναι ασφαλές για κατανάλωση και μετά την ημερομηνία λήξης του.

http://www.iatronet.gr/diatrofi/swsti-diatrofi/article/39620/pote-ligoyn-stin-pragmatikotita-ta-trofima.html
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογίες που έχεις μεγαλώσει αρκετά για να ακούς

Γράφει η Σοφία Μαυραντζά
Λες ψέματα; Ψάχνεις δικαιολογίες τύπου «έχω δέκατα», «πονάει η κοιλιά μου», «ένα μεγάλο ρακούν έκρυψε το τηλέφωνό μου» για να μη βγεις για ποτό; Τότε μη συνεχίζεις να διαβάζεις. Αυτό το κείμενο γράφτηκε για όλες εκείνες που βαρέθηκαν να ακούν δικαιολογίες, που ζητούν εξηγήσεις στα ίσα (όπως ακριβώς τις δίνουν) και που έχουν τραγουδήσει το «Ψεύτικα» της Αννούλας παραπάνω από 250 φορές στη ζωή τους.
Πάμε να δούμε παρέα τις πέντε πιο δημοφιλείς δικαιολογίες που μεγάλωσες αρκετά (και βαρέθηκες πια) να ακούς.
Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε Το ακούς παντού. Το ακούς στο γραφείο, το ακούς στο αμάξι, το ακούς στο σπίτι, το ακούς από το κινητό, το ακούς δίπλα σου, μπροστά σου, γενικά ΤΟ ΑΚΟΥΣ. «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που δεν σε κοινοποίησα στο μέιλ που έστειλα στον διευθυντή και έλεγα ότι εσύ έχασες την ημερομηνία παράδοσης», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγα τρεις μέρες σερί για μπάλα με τα παιδιά», «Δεν κατάλαβα ότι σε πείραξε που πήγαμε με τη Μαρία στο θέατρο κ…

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

ΜΙΣΟΦΩΝΙΑ - Όταν συγκεκριμένοι ήχοι μας τρελλαίνουν!