Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ορθοστατική υπόταση: Αίτια, συμπτώματα και θεραπείαΕνα αίσθημα ζάλης ή ναυτίας κατά την αλλαγή θέσης του σώματος είναι γνωστό ως ορθοστατική υπόταση. Πρόκειται για μια πάθηση που προκαλείται από την απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Η ορθοστατική υπόταση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια βραχυπρόθεσμη ζαλάδα και αν και συνήθως δεν είναι επιβλαβής από μόνη της, η χρόνια ορθοστατική υπόταση μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης και μπορεί να απαιτεί σε ορισμένες περιπτώσεις ιατρική φροντίδα.

Οταν είστε καθισμένοι ή ξαπλωμένοι, το αίμα τείνει να συγκεντρώνεται στα άκρα, στα πόδια και στις κάτω περιοχές του σώματος, αποστραγγίζοντας από το άνω μέρος του τα τυπικά επίπεδα της ροής του αίματος. Αν ένα άτομο στέκεται ξαφνικά όρθιο, η απώλεια του αίματος στο άνω μέρος του σώματος μπορεί να γίνει εμφανής, προκαλώντας πονοκέφαλο, ζαλάδα, ή ένα αίσθημα λιποθυμίας. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μπλακάουτ, εμετό ή θολή όραση.

Ο λόγος που δεν βιώνουν όλοι οι άνθρωποι την ορθοστατική υπόταση είναι πως το σώμα προσπαθεί γρήγορα να αυτο-προστατευτεί από την έλλειψη του αίματος χρησιμοποιώντας την αγγειοσυστολή. Αυτή η φυσική διαδικασία κυκλοφορεί γρήγορα το αίμα μέσω του σώματος, επιστρέφοντας την πίεση του αίματος στο φυσιολογικό και την πρόληψη τυχόν συμπτωμάτων ορθοστατικής υπότασης. Αν ένας δευτερεύων παράγοντας, όπως μια ασθένεια ή πρόβλημα του αίματος, επιβραδύνει την επιστροφή του αίματος στο άνω μέρος του σώματος, τα συμπτώματα μπορούν να παρουσιαστούν, σε ήπιες ή σε σοβαρότερες μορφές.

Οι αιτίες της ορθοστατικής υπότασης είναι ποικίλες. Προβλήματα στον τρόπο ζωής, όπως η ανεπαρκής διατροφή, αφυδάτωση ή θερμοπληξία μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή πτώση της πίεσης του αίματος και να κάνουν τον άνθρωπο να ζαλίζεται όταν προσπαθεί να σηκωθεί απότομα. Οι ηλικιωμένοι είναι, επίσης, πιο πιθανό να παρουσιάσουν την κατάσταση αυτή, καθώς το κυκλοφορικό τους σύστημα έχει επιβραδυνθεί φυσιολογικά λόγω της γήρανσης.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ορθοστατική υπόταση. Μπορεί να είναι μια κοινή παρενέργεια των φαρμάκων για την υψηλή πίεση του αίματος, ειδικά αν το φάρμακο λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις. Πολλές ιατρικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης, καρδιακά προβλήματα και η νόσος του Πάρκινσον έχουν δείξει ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, αλλά κάνουν πιο συχνή την εμφάνιση της ορθοστατικής υπότασης. Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα και οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε ξεκούραση στο κρεβάτι, θεωρείται επίσης πιθανό να παρουσιάσουν τα συμπτώματά της. Μπορεί ακόμα να είναι ένα συχνό πρόβλημα για ανθρώπους που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές όπως ανορεξία και βουλιμία.

Αν η ζαλάδα ή η ναυτία όταν στέκεστε όρθιοι είναι ένα σταθερά συχνό φαινόμενο, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με ένα γιατρό. Ενώ είναι σχετικά αβλαβής από μόνη της, η ορθοστατική υπόταση μπορεί να υποδηλώνει κάποια άλλη κατάσταση, επομένως μπορεί να απαιτηθούν κάποιες εξετάσεις αντοχής και καρδιακού ρυθμού. Εάν η αρτηριακή πίεση προσδιορίζεται πολύ χαμηλή για τις φυσιολογικές λειτουργίες, θα πρέπει να συνταγογραφηθούν φάρμακα για τη θεραπεία της συγκεκριμένης κατάστασης.

http://www.medinova.gr/orthostatiki-ypotasi-aitia-symptomata-kai-therapeia/
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…