Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ορθοστατική υπόταση: Αίτια, συμπτώματα και θεραπείαΕνα αίσθημα ζάλης ή ναυτίας κατά την αλλαγή θέσης του σώματος είναι γνωστό ως ορθοστατική υπόταση. Πρόκειται για μια πάθηση που προκαλείται από την απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Η ορθοστατική υπόταση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια βραχυπρόθεσμη ζαλάδα και αν και συνήθως δεν είναι επιβλαβής από μόνη της, η χρόνια ορθοστατική υπόταση μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης και μπορεί να απαιτεί σε ορισμένες περιπτώσεις ιατρική φροντίδα.

Οταν είστε καθισμένοι ή ξαπλωμένοι, το αίμα τείνει να συγκεντρώνεται στα άκρα, στα πόδια και στις κάτω περιοχές του σώματος, αποστραγγίζοντας από το άνω μέρος του τα τυπικά επίπεδα της ροής του αίματος. Αν ένα άτομο στέκεται ξαφνικά όρθιο, η απώλεια του αίματος στο άνω μέρος του σώματος μπορεί να γίνει εμφανής, προκαλώντας πονοκέφαλο, ζαλάδα, ή ένα αίσθημα λιποθυμίας. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μπλακάουτ, εμετό ή θολή όραση.

Ο λόγος που δεν βιώνουν όλοι οι άνθρωποι την ορθοστατική υπόταση είναι πως το σώμα προσπαθεί γρήγορα να αυτο-προστατευτεί από την έλλειψη του αίματος χρησιμοποιώντας την αγγειοσυστολή. Αυτή η φυσική διαδικασία κυκλοφορεί γρήγορα το αίμα μέσω του σώματος, επιστρέφοντας την πίεση του αίματος στο φυσιολογικό και την πρόληψη τυχόν συμπτωμάτων ορθοστατικής υπότασης. Αν ένας δευτερεύων παράγοντας, όπως μια ασθένεια ή πρόβλημα του αίματος, επιβραδύνει την επιστροφή του αίματος στο άνω μέρος του σώματος, τα συμπτώματα μπορούν να παρουσιαστούν, σε ήπιες ή σε σοβαρότερες μορφές.

Οι αιτίες της ορθοστατικής υπότασης είναι ποικίλες. Προβλήματα στον τρόπο ζωής, όπως η ανεπαρκής διατροφή, αφυδάτωση ή θερμοπληξία μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή πτώση της πίεσης του αίματος και να κάνουν τον άνθρωπο να ζαλίζεται όταν προσπαθεί να σηκωθεί απότομα. Οι ηλικιωμένοι είναι, επίσης, πιο πιθανό να παρουσιάσουν την κατάσταση αυτή, καθώς το κυκλοφορικό τους σύστημα έχει επιβραδυνθεί φυσιολογικά λόγω της γήρανσης.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ορθοστατική υπόταση. Μπορεί να είναι μια κοινή παρενέργεια των φαρμάκων για την υψηλή πίεση του αίματος, ειδικά αν το φάρμακο λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις. Πολλές ιατρικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης, καρδιακά προβλήματα και η νόσος του Πάρκινσον έχουν δείξει ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση, αλλά κάνουν πιο συχνή την εμφάνιση της ορθοστατικής υπότασης. Οι γυναίκες που έχουν γεννήσει πρόσφατα και οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε ξεκούραση στο κρεβάτι, θεωρείται επίσης πιθανό να παρουσιάσουν τα συμπτώματά της. Μπορεί ακόμα να είναι ένα συχνό πρόβλημα για ανθρώπους που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές όπως ανορεξία και βουλιμία.

Αν η ζαλάδα ή η ναυτία όταν στέκεστε όρθιοι είναι ένα σταθερά συχνό φαινόμενο, θα πρέπει να έρθετε σε επαφή με ένα γιατρό. Ενώ είναι σχετικά αβλαβής από μόνη της, η ορθοστατική υπόταση μπορεί να υποδηλώνει κάποια άλλη κατάσταση, επομένως μπορεί να απαιτηθούν κάποιες εξετάσεις αντοχής και καρδιακού ρυθμού. Εάν η αρτηριακή πίεση προσδιορίζεται πολύ χαμηλή για τις φυσιολογικές λειτουργίες, θα πρέπει να συνταγογραφηθούν φάρμακα για τη θεραπεία της συγκεκριμένης κατάστασης.

http://www.medinova.gr/orthostatiki-ypotasi-aitia-symptomata-kai-therapeia/
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Υπνική άπνοια: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 ήδη δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.
Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον συσχετισμό σε όλες τις επιμέρους μελέτες με όμοιο σχεδιασμό, η συνολική αύξηση του κινδύνου έφτανε το 35%.
Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την …

Οι νόσοι του λιπώδους ιστού, το παραμύθι των θερμίδων και η "ανήθικη" διάγνωση της παχυσαρκίας

Στις μέρες μας η αισθητική  αρχίζει και επισκιάζει (δυστυχώς) πολλούς τομείς της παραδοσιακής evidence-based προληπτικής Ιατρικής.
Και αυτό δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κακό, όταν η αισθητική γίνεται από γιατρούς γιατί αν και αισθητική δεν παύει να είναι Ιατρική. Ομως στο τερέν του μάρκετινγκ και του κέρδους, βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος πολλοί επιτήδειοι για να προσφέρουν..ιατρικές υπηρεσίες , μη έχοντας ιατρική κατάρτιση.  Και είναι πλέον τόσο πολλοί που έχουν εντυπωθεί στην κοινωνία επίσημα ως θεραπευτές δυστυχώς. Ενας από τους πιο πληγέντες τομείς είναι ο τομέας της παχυσαρκίας. 
Πάνω στο εύκολο και γρήγορο κέρδος της απελπισίας του ασθενούς μια ολόκληρη βιομηχανία ..μαλώνει για την ένδεια και την περίσσεια θερμίδων, δηλαδή ενός ενεργειακού αριθμού τόσο μα τόσο σχετικού που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης. Γιατί σχετικού; Για σκεφτείτε λίγο. Διαβάζουμε ότι η τροφή τάδε έχει 200 θερμίδες. Μια τροφή που την φτιάχνει η μητέρα ή γυναίκα μας, ο μάγειρας, που την φτιάχνουν στην Ελλάδ…

Προσοχή αν δείτε τέτοια σημάδια στο δέρμα σας – Τι να κάνετε

Ονομάζεται και “Ringworm” ή “Tinea”. Είναι η κοινή μυκητιασική λοίμωξη στο δέρμα που συνήθως επηρεάζει διάφορα σημεία σε όλο το σώμα (tinea corporis), το τριχωτό της κεφαλής (tinea capitis), τα πόδια (tinea pedis, ή “πόδι του αθλητή”) και τη βουβωνική χώρα (tinea cruris).
Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την μυκητιασική δερματική λοίμωξη και πώς θα την αναγνωρίσετε στο δέρμα σας:
Όχι η πάθηση δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι. Είναι μια μυκητιασική λοίμωξη που συχνά σχηματίζει ένα εξάνθημα σε σχήμα δακτυλίου. Μπορεί να έχει ένα κόκκινο κέντρο ή κανονικό τόνο του δέρματος στο εσωτερικό του δακτυλίου.
Τι προκαλεί την λοίμωξη; Ορισμένοι μύκητες μπορεί να βοηθούν το σώμα, αλλά ένας τύπος δερματόφυτου μύκητα που προκαλεί την λοίμωξη αυτή, ερεθίζει το δέρμα σε μεγάλο βαθμό. Αυτοί οι μύκητες τρέφονται από τους νεκρούς ιστούς του δέρματος σας, τα μαλλιά και τα νύχια. Τα δερματόφυτα ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές περιοχές, όπως οι πτυχώσεις του δέρματος στην περιοχή βουβωνική χώρα, ή ανάμεσα …

Ο αντιγηραντικός χυμός που «ξανανιώνει» τον εγκέφαλο!

Μπορείτε να κρατήσετε το μυαλό σας «κοφτερό» για περισσότερα χρόνια εάν βάλετε στη ζωή σας έναν υγιεινό και γευστικό χυμό!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση και μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, ο χυμός από παντζάρι επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου χάρη στα νιτρικά άλατα που περιέχει. Τα οφέλη του χυμού, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ισχυρά όταν συνδυάζονται με την ήπια σωματική άσκηση, ένα ακόμη γνωστό μέτρο αντιγήρανσης.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, ζητήθηκε από 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 ετών και άνω (οι συμμετέχοντες δεν γυμνάζονταν συστηματικά, είχαν υπέρταση και λάμβαναν αντιυπερτασικά φάρμακα) να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, για συνολικό διάστημα έξι εβδομάδων. Η προπόνησή τους περιλάμβανε έναν 50λεπτό περίπατο σε διάδρομ…

Πώς η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μας παχαίνει

Η κύρια ορμόνη του στρες,  η κορτιζόλη, φαίνεται πως ευθύνεται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους. Η κορτζόλη παράγεται στα επινεφρίδια και έχει τρεις κύριες εργασίες: αυξάνει το σάκχαρο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ρυθμίζει την ανοσοποιητική λειτουργία. «Είναι μια “παρορμητική” ορμόνη που μας κάνει να αισθανόμαστε έξυπνοι και ετοιμοπόλεμοι! Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Ο «διακόπτης» αυτός μπορεί ξαφνικά να γυρίσει στο κόκκινο και τότε μετατρέπεται σε πρόβλημα» λέει η Dr. Παπαγιαννίδου Ελένη, Κλινική Διαιτολόγος.
Η υψηλή κορτιζόλη φαίνεται πως αυξάνει το βάρος, ενώ τρώμε ελάχιστα και γυμναζόμαστε έντονα σχεδόν καθημερινά. Μειώνει εγκεφαλικές χημικές ουσίες, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη και μας κάνει να τρώμε λόγω εκνευρισμού όπως αναφέρει η κ. Παπαγιαννίδου σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί και αρχίζει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος για περιόδους «ασιτίας» δηλαδή στρες. Αυτό με τη σειρά του …