Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόσο επικίνδυνα είναι τα καλλυντικά που κυκλοφορούν στην αγορά;


Περισσότερες από 10.000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στα κοινά καλλυντικά


Περισσότερες από 10.000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται  στα κοινά καλλυντικά. Οι περισσότερες από τις ουσίες αυτές δεν είναι βέβαια παράνομες, αλλά σύμφωνα με πολλές από επιστημονικές έρευνες, είναι τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μερικές από τις τοξικές ουσίες είναι, μεταξύ άλλων, το Αλουμίνιο, το Ασετόν, η Διαιθανολαμίνη, η Βενζυλική Αλκοόλη κλπ.
Ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για τα καλλυντικά προϊόντα, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 2013 προβλέπει, μεταξύ άλλων, την θέσπιση νέων υποχρεώσεων γνωστοποίησης των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών στα καλλυντικά.

Επίσης επισημαίνεται ότι τα υπεύθυνα πρόσωπα και οι διανομείς οφείλουν να αναφέρουν τις ενέργειες αυτές στις εθνικές αρχές τους. Στη συνέχεια, οι εθνικές αρχές οφείλουν να κοινοποιούν τις πληροφορίες αυτές - καθώς και οποιεσδήποτε άλλες έχουν λάβει από άλλες πηγές (π.χ. χρήστες, επαγγελματίες της υγείας κ.λπ.)- στους ομολόγους τους σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ η συσκευασία πρέπει να περιλαμβάνει μια σειρά πληροφοριών, όπως το όνομα και τη διεύθυνση του υπεύθυνου προσώπου, το περιεχόμενο, τις προφυλάξεις κατά τη χρήση και τον κατάλογο των συστατικών.
Επιπλέον πρέπει να περιλαμβάνονται νέοι κανόνες για τη χρήση νανοϋλικών, κατάλογοι ουσιών που υπόκεινται σε απαγόρευση ή περιορισμό χρήσης στα καλλυντικά προϊόντα, ενώ οι διανομείς οφείλουν να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση των προϊόντων με τις απαιτήσεις περί επισήμανσης και αναφοράς ημερομηνίας λήξης, καθώς και με τις γλωσσικές απαιτήσεις.

Στην πράξη όλα αυτά συχνά δεν ισχύουν, καθώς ούτε οι προϋποθέσεις τηρούνται και μπροστά στο κέρδος με κάθε τίμημα υπερισχύει η καταναλωτική διάθεση. Είναι όμως τα καλλυντικά που κυκλοφορούν στην αγορά επικίνδυνα στο σύνολό τους; Δε μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα.
Γεγονός είναι ότι πολλές χημικές ουσίες που περιέχουν, είναι βλαπτικές στον ανθρώπινο  οργανισμό. Τα επιχειρήματα των εταιρειών βέβαια επικεντρώνονται στο ότι αυτές οι ουσίες είτε είναι σε μικρή ποσότητα, είτε δεν υπάρχουν καθόλου. Στα σίγουρα όμως αυτό που πρέπει κάθε φορά να κάνουμε είναι  πριν ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε ένα προϊόν να διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης αλλά και τις πιθανές παρενέργειες.

Η αλλεργία, για παράδειγμα είναι ένα συχνό φαινόμενο. Πολλά προϊόντα επίσης, που περιέχουν parabens, χρησιµοποιούνται για διάφορα µέρη του σώµατος, τόσο περιστασιακά όσο και σε καθημερινή βάση. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αλλά πάνω απ΄όλα να παρακολουθούμε στενά τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και οδηγίες για τα προϊόντα αυτά.
Και να μην διστάσουμε βέβαια σε ανάλογη περίπτωση να καταγγείλουμε σε διάφορα κέντρα όπως το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών -  ΚΕΠΚΑ (http://www.kepka.org/ )  πιθανές κρυφές ετικέτες, παρενέργειες, κλπ. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΠΚΑ, μόνο το 2016, από 3.670 ερωτήματα - παράπονα - καταγγελίες ωφελήθηκαν συνολικά 101.656,14 ευρώ οι καταναλωτές - μέλη. Σημαντικό και όχι μόνο από οικονομικής άποψης.

http://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/proionta-ypiresies/news/39576/poso-epikindyna-einai-ta-kallyntika-poy-kykloforoyn-stin-agora.html
Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πράσινα κόπρανα: Να ανησυχήσω ή όχι;

Ανδιαπιστώσετε ότι τα κόπρανά σας είναι πράσινα, πιθανότατα να θορυβηθείτε. Όμως, το περίεργο αυτό χρώμα, δεν αποτελεί απαραίτητα αιτία ανησυχίας. Το χρώμα των κενώσεων σας είναι συχνά μια αντανάκλαση του τι τρώτε. Το πράσινο χρώμα ενδεχομένως να οφείλεται στην κατανάλωση πολλών πράσινων λαχανικών, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, καθώς αυτές οι τροφές περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας πράσινης χρωστικής ουσίας, της χλωροφύλλης.
Άλλες διατροφικές πιθανές αιτίες είναι η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου και χρωματισμένα με πράσινο τρόφιμα, όπως ορισμένα μίγματα αρωματισμένων ποτών, γρανίτες και κερασάκια τουρτών γενεθλίων,.
Η χολή, το κίτρινο-πράσινο πεπτικό υγρό που εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, μπορεί επίσης να ευθύνεται για τα πράσινα κόπρανα.
«Το φυσιολογικό χρώμα των κοπράνων είναι καφέ. Η παρουσία της χολερυθρίνης στη χολή ευθύνεται για το χρώμα των κοπράνων. Διαταραχές στη χολερυθρίνη είναι δυνατόν να χρωματίσουν τα κόπρανα πράσινα, γκρι ή λευκά, σαν στό…

7 παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Παρόλο που η λήψη τους από ανθρώπους που δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας θεωρείται γενικά ασφαλής, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχουν ενοχλητικές παρενέργειες. Οι περισσότερες από αυτές, ωστόσο, είναι παροδικές.
Από την πρόσληψη βάρους μέχρι τις διαταραχές του ύπνου, οι παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών αποτελούν συχνά το λόγο που ορισμένοι ασθενείς δεν ξεκινούν ή διακόπτουν την θεραπεία τους. Δείτε ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
1. Σωματικά συμπτώματα. Στην αρχή της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο σώμα, όπως πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δερματικά εξανθήματα ή διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και παροδικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Therapeutics εξέτασε πάνω από 40.000 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει αντικαταθλιπτική θεραπεία και διαπίστωσε ότι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η κεφαλαλγία και η ναυτία. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αν…

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας