Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόσο επικίνδυνα είναι τα καλλυντικά που κυκλοφορούν στην αγορά;


Περισσότερες από 10.000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στα κοινά καλλυντικά


Περισσότερες από 10.000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται  στα κοινά καλλυντικά. Οι περισσότερες από τις ουσίες αυτές δεν είναι βέβαια παράνομες, αλλά σύμφωνα με πολλές από επιστημονικές έρευνες, είναι τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μερικές από τις τοξικές ουσίες είναι, μεταξύ άλλων, το Αλουμίνιο, το Ασετόν, η Διαιθανολαμίνη, η Βενζυλική Αλκοόλη κλπ.
Ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για τα καλλυντικά προϊόντα, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 2013 προβλέπει, μεταξύ άλλων, την θέσπιση νέων υποχρεώσεων γνωστοποίησης των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών στα καλλυντικά.

Επίσης επισημαίνεται ότι τα υπεύθυνα πρόσωπα και οι διανομείς οφείλουν να αναφέρουν τις ενέργειες αυτές στις εθνικές αρχές τους. Στη συνέχεια, οι εθνικές αρχές οφείλουν να κοινοποιούν τις πληροφορίες αυτές - καθώς και οποιεσδήποτε άλλες έχουν λάβει από άλλες πηγές (π.χ. χρήστες, επαγγελματίες της υγείας κ.λπ.)- στους ομολόγους τους σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ η συσκευασία πρέπει να περιλαμβάνει μια σειρά πληροφοριών, όπως το όνομα και τη διεύθυνση του υπεύθυνου προσώπου, το περιεχόμενο, τις προφυλάξεις κατά τη χρήση και τον κατάλογο των συστατικών.
Επιπλέον πρέπει να περιλαμβάνονται νέοι κανόνες για τη χρήση νανοϋλικών, κατάλογοι ουσιών που υπόκεινται σε απαγόρευση ή περιορισμό χρήσης στα καλλυντικά προϊόντα, ενώ οι διανομείς οφείλουν να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση των προϊόντων με τις απαιτήσεις περί επισήμανσης και αναφοράς ημερομηνίας λήξης, καθώς και με τις γλωσσικές απαιτήσεις.

Στην πράξη όλα αυτά συχνά δεν ισχύουν, καθώς ούτε οι προϋποθέσεις τηρούνται και μπροστά στο κέρδος με κάθε τίμημα υπερισχύει η καταναλωτική διάθεση. Είναι όμως τα καλλυντικά που κυκλοφορούν στην αγορά επικίνδυνα στο σύνολό τους; Δε μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα.
Γεγονός είναι ότι πολλές χημικές ουσίες που περιέχουν, είναι βλαπτικές στον ανθρώπινο  οργανισμό. Τα επιχειρήματα των εταιρειών βέβαια επικεντρώνονται στο ότι αυτές οι ουσίες είτε είναι σε μικρή ποσότητα, είτε δεν υπάρχουν καθόλου. Στα σίγουρα όμως αυτό που πρέπει κάθε φορά να κάνουμε είναι  πριν ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε ένα προϊόν να διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης αλλά και τις πιθανές παρενέργειες.

Η αλλεργία, για παράδειγμα είναι ένα συχνό φαινόμενο. Πολλά προϊόντα επίσης, που περιέχουν parabens, χρησιµοποιούνται για διάφορα µέρη του σώµατος, τόσο περιστασιακά όσο και σε καθημερινή βάση. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αλλά πάνω απ΄όλα να παρακολουθούμε στενά τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και οδηγίες για τα προϊόντα αυτά.
Και να μην διστάσουμε βέβαια σε ανάλογη περίπτωση να καταγγείλουμε σε διάφορα κέντρα όπως το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών -  ΚΕΠΚΑ (http://www.kepka.org/ )  πιθανές κρυφές ετικέτες, παρενέργειες, κλπ. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΠΚΑ, μόνο το 2016, από 3.670 ερωτήματα - παράπονα - καταγγελίες ωφελήθηκαν συνολικά 101.656,14 ευρώ οι καταναλωτές - μέλη. Σημαντικό και όχι μόνο από οικονομικής άποψης.

http://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/proionta-ypiresies/news/39576/poso-epikindyna-einai-ta-kallyntika-poy-kykloforoyn-stin-agora.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τριπλή δόση νάρκωσης στο αίμα της 15χρονης που πέθανε μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο

Σοκ έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατος μίας 15χρονης βορειοηπειρώτισσας που ζούσε στα Γιάννενα, πριν από μερικούς μήνες σε νοσοκομείο της Αλβανίας. Η 15χρονη έχασε ξαφνικά τη ζωή του έπειτα από επίσκεψη σε οδοντίατρο στους Αγίους Σαράντα. Ο πατέρας της μικρής είχε ζητήσει να γίνει ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη και στην Ελλάδα καθώς δεν μπορούσε να δεχθεί την έκθεση ιατροδικαστή στην Αλβανία που έδειχνε ως αιτία θανάτου της 15χρονης κόρης του την εσωτερική αιμορραγία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία απο την ιατροδικαστική έκθεση που έγινε στην Ελλάδα κατόπιν αιτήματος του πατέρα, στο αίμα της 15χρονης εντοπίστηκε τριπλάσια ποσότητα φαρμάκου νάρκωσης από τα επιτρεπόμενα όρια. «Στο αίμα του παιδιού μου, δύο ώρες πριν πεθάνει βρέθηκαν 13.6 mg/ml φαρμάκου ύπνωσης την ώρα που το επιτρεπτό όριο είναι στα 2-5 mg/ml, ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του καθενός. Θα συνεχίσω να αναζητώ την αλήθεια για το τι έκαναν στο παιδί μου ακόμη και αν οι αρμόδιοι στην Αλβανία προσ...

Οι 9 Θαυματουργές Χρήσεις της Ασπιρίνης που Σίγουρα ΔΕΝ γνωρίζεις!

Δείτε παρακάτω τις 9 φαρμακευτικές και μη, χρήσεις ″έκπληξη″ της ασπιρίνης: 1. Θεραπεία για τα τσιμπήματα των εντόμων : Διαλύστε μία ασπιρίνη σε νερό και ψεκάστε το παραπάνω μείγμα στο σημείο που είναι το τσίμπημα κουνουπιού ή μέλισσας. Αφήστε το διάλυμα για μερικά λεπτά μέχρι η φαγούρα και ο ερεθισμός να υποχωρήσουν. 2. Λευκαντικό για τα χέρια : Για να απαλλαγείτε από τους κίτρινους λεκέδες του τσιγάρου ή τις καφές κηλίδες στα χέρια, σπάστε 2-3 δισκία και αναμείξτε τα με λεμόνι. Απλώστε στους αντιαισθητικούς λεκέδες που υπάρχουν στις άκρες των δακτύλων, επαναλάβετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και γρήγορα θα εξαφανιστούν. 3. Θεραπεία ακμής : Σπάστε δύο-τρία δισκία και αναμείξτε τα με μικρή ποσότητα νερού. Απλώστε το μείγμα στα σπυράκια, αφήστε 2-3 λεπτά και ξεπλύνετε. Τα σπυράκια θα ξεραθούν και θα εξαφανιστούν γρηγορότερα. 4. Αντί-μυκητιασικό βελτιωτικό εδάφους: Για να καταπολεμήσετε τους μύκητες του εδάφους και τα ζιζάνια, διαλύστε ένα δισκίο ασπιρίνης σε ...

Συγκρούσεις - Από την ματαίωση των προσδοκιών μας στην ουσιαστική επικοινωνία

Οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις είναι μέρος της ζωής μας, των σχέσεων μας και τελικά μέρος του εαυτού μας. Ακόμα και αυτή τη στιγμή μπορεί να βιώνουμε μία εσωτερική σύγκρουση σκεπτόμενοι αν θέλουμε να συνεχίσουμε να διαβάζουμε αυτό το κείμενο ή όχι. Πότε όμως η διαφωνία εξελίσσεται σε σύγκρουση και κατά πόσο φωτίζει κάποιες σκοτεινές πλευρές της προσωπικότητας μας, μίας σχέσης ή μίας κοινωνίας; Η διαφωνία αναφέρεται κυρίως σε μία διαφορά απόψεων, σε μία ασυμφωνία προσέγγισης ανάμεσα σε δύο πλευρές. Η σύγκρουση όμως είναι κάτι παραπάνω από απλή ασυμφωνία και αποτελεί ένα επίμονο θέμα προστριβής το οποίο έχει διάρκεια. Αφού λοιπόν παραμένει για καιρό, μπορεί να αλλάζει μορφές και να εξελίσσεται προκαλώντας πολλά προβλήματα τα οποία συνιστούν εκφάνσεις του ίδιου ζητήματος. Από αυτή την άποψη η σύγκρουση αντιμετωπίζεται ως μία διαδικασία και έχει 3 ποιοτικές διαβαθμίσεις Α) Η προοπτική να προκύψει σύγκρουση υπάρχει όταν 2 πλευρές έρχονται αντιμέτωπες με δύο ή περισσ...