Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πόσο επικίνδυνα είναι τα καλλυντικά που κυκλοφορούν στην αγορά;


Περισσότερες από 10.000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στα κοινά καλλυντικά


Περισσότερες από 10.000 χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται  στα κοινά καλλυντικά. Οι περισσότερες από τις ουσίες αυτές δεν είναι βέβαια παράνομες, αλλά σύμφωνα με πολλές από επιστημονικές έρευνες, είναι τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μερικές από τις τοξικές ουσίες είναι, μεταξύ άλλων, το Αλουμίνιο, το Ασετόν, η Διαιθανολαμίνη, η Βενζυλική Αλκοόλη κλπ.
Ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για τα καλλυντικά προϊόντα, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 2013 προβλέπει, μεταξύ άλλων, την θέσπιση νέων υποχρεώσεων γνωστοποίησης των σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών στα καλλυντικά.

Επίσης επισημαίνεται ότι τα υπεύθυνα πρόσωπα και οι διανομείς οφείλουν να αναφέρουν τις ενέργειες αυτές στις εθνικές αρχές τους. Στη συνέχεια, οι εθνικές αρχές οφείλουν να κοινοποιούν τις πληροφορίες αυτές - καθώς και οποιεσδήποτε άλλες έχουν λάβει από άλλες πηγές (π.χ. χρήστες, επαγγελματίες της υγείας κ.λπ.)- στους ομολόγους τους σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ η συσκευασία πρέπει να περιλαμβάνει μια σειρά πληροφοριών, όπως το όνομα και τη διεύθυνση του υπεύθυνου προσώπου, το περιεχόμενο, τις προφυλάξεις κατά τη χρήση και τον κατάλογο των συστατικών.
Επιπλέον πρέπει να περιλαμβάνονται νέοι κανόνες για τη χρήση νανοϋλικών, κατάλογοι ουσιών που υπόκεινται σε απαγόρευση ή περιορισμό χρήσης στα καλλυντικά προϊόντα, ενώ οι διανομείς οφείλουν να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση των προϊόντων με τις απαιτήσεις περί επισήμανσης και αναφοράς ημερομηνίας λήξης, καθώς και με τις γλωσσικές απαιτήσεις.

Στην πράξη όλα αυτά συχνά δεν ισχύουν, καθώς ούτε οι προϋποθέσεις τηρούνται και μπροστά στο κέρδος με κάθε τίμημα υπερισχύει η καταναλωτική διάθεση. Είναι όμως τα καλλυντικά που κυκλοφορούν στην αγορά επικίνδυνα στο σύνολό τους; Δε μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα.
Γεγονός είναι ότι πολλές χημικές ουσίες που περιέχουν, είναι βλαπτικές στον ανθρώπινο  οργανισμό. Τα επιχειρήματα των εταιρειών βέβαια επικεντρώνονται στο ότι αυτές οι ουσίες είτε είναι σε μικρή ποσότητα, είτε δεν υπάρχουν καθόλου. Στα σίγουρα όμως αυτό που πρέπει κάθε φορά να κάνουμε είναι  πριν ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε ένα προϊόν να διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης αλλά και τις πιθανές παρενέργειες.

Η αλλεργία, για παράδειγμα είναι ένα συχνό φαινόμενο. Πολλά προϊόντα επίσης, που περιέχουν parabens, χρησιµοποιούνται για διάφορα µέρη του σώµατος, τόσο περιστασιακά όσο και σε καθημερινή βάση. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αλλά πάνω απ΄όλα να παρακολουθούμε στενά τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και οδηγίες για τα προϊόντα αυτά.
Και να μην διστάσουμε βέβαια σε ανάλογη περίπτωση να καταγγείλουμε σε διάφορα κέντρα όπως το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών -  ΚΕΠΚΑ (http://www.kepka.org/ )  πιθανές κρυφές ετικέτες, παρενέργειες, κλπ. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΠΚΑ, μόνο το 2016, από 3.670 ερωτήματα - παράπονα - καταγγελίες ωφελήθηκαν συνολικά 101.656,14 ευρώ οι καταναλωτές - μέλη. Σημαντικό και όχι μόνο από οικονομικής άποψης.

http://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/proionta-ypiresies/news/39576/poso-epikindyna-einai-ta-kallyntika-poy-kykloforoyn-stin-agora.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε