Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη σε νοσοκομειακές λοιμώξεις









Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, τα οποία παρουσίασε χθες στην ημερίδα του Υπουργείου Υγείας για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ), Ιωάννης Υφαντόπουλος, η Ελλάδα εμφανίζεται με τον υψηλότερο δείκτη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και το παράδοξο είναι ότι κατέχει, την ίδια ώρα, τον υψηλότερο δείκτη χρήσης αντιβιοτικών. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι 3.000 θάνατοι οφείλονται σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με αυξητική τάση, ενώ το κόστος ξεπερνά τα 1,5-2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Όπως υπογράμμισε ο κ. Υφαντόπουλος, η διοίκηση των νοσοκομείων θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και να εκπαιδευτεί κατάλληλα, ώστε να αναλάβει δράση, σε συνεργασία με τις επιτροπές ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς και να συντονίσει την ιατρική, νοσηλευτική και φαρμακευτική της υπηρεσία προς την αντιμετώπιση του ζητήματος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Επεσήμανε δε ότι θα πρέπει να αξιολογείται η αποτελεσματικότητά τους ως προς τη μείωση της κατανάλωσης αντιβιοτικών και αυτό να αποτελεί, μεταξύ άλλων, δείκτη επιτυχίας στο διοικητικό τους έργο. 

Τις δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ παρουσίασε η Πρόεδρος του Οργανισμού, Τζένη Κρεμαστινού,  σχετικά με το θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ξεκινώντας από την πορεία εφαρμογής του σχεδίου δράσης «Προκρούστης», το οποίο άρχισε από το τέλος τους 2010 και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Όπως υπογράμμισε, το ΚΕΕΛΠΝΟ, συνυπολογίζοντας τα στοιχεία που καταγράφηκαν από το πρόγραμμα, προχώρησε στη σύνταξη πρότασης, η οποία αποτέλεσε και το περιεχόμενο του νόμου που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2014 και της σχετικής Υπουργικής Απόφασης που ακολούθησε, σύμφωνα με την οποία ο έλεγχος των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων αποτελεί βασική προτεραιότητα των διοικήσεων των νοσοκομείων. Η Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ σημείωσε πως το Κέντρο έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση της επιτήρησης και της εξαγωγής των δεικτών ελέγχου λοιμώξεων για όλα τα νοσοκομεία της χώρας, βάσει των οποίων θα αξιολογείται η δράση των νοσοκομείων για το θέμα, ενώ έχει ολοκληρώσει τη διαμόρφωση πρότυπου εσωτερικού κανονισμού, βάσει του οποίου τα νοσοκομεία θα μπορούν να συντάξουν το δικό τους εσωτερικό κανονισμό.

Τέλος, επεσήμανε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ εργάζεται πάνω στη διαμόρφωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους επαγγελματίες της υγείας των νοσοκομείων, σχετικά με τον έλεγχο νοσοκομειακών λοιμώξεων, καθώς, όπως είπε, η εκπαίδευση είναι η σημαντικότερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση.

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, τόνισε πως το θέμα της αντιμετώπισης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τη χώρα μας, εφόσον είναι μεταξύ των χωρών, με μεγάλη αύξηση της ανθεκτικότητας τριών, κυρίως, μικροβιακών στελεχών. Υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν στο ακέραιο οι συστάσεις και τα μέτρα που προτείνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε νομοθετικό επίπεδο, σε επίπεδο πρόληψης. Χρειάζεται αξιολόγηση της χρήσης των κατάλληλων αντιβιοτικών, της εκπαίδευσης προσωπικού και της τήρησης των κανόνων υγιεινής. Επίσης, είναι απαραίτητη η επιτήρηση στοχευμένων ομάδων ασθενών (ΜΕΘ, χειρουργικοί ασθενείς, μακροχρόνιας νοσηλείας) και η ενίσχυση των εργαστηριακών υποδομών. Τέλος, σημείωσε πως η τυποποιημένη μεθοδολογία αντιμετώπισης, μέσω ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων και υποδειγμάτων καταγραφών είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Η Υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, επεσήμανε πως το Υπουργείο Υγείας θα συνεργήσει σε όλες εκείνες τις πολιτικές που προάγουν την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, με τελικό στόχο τη συνολική βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από το ΕΣΥ. Αναφερόμενη στο θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων σημείωσε ότι αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών. Όπως τόνισε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 4.100.000 ασθενείς εμφανίζουν νοσοκομειακή λοίμωξη, με τον εκτιμώμενο αριθμό θανάτων να αγγίζει τις 37.000. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα ελληνικά νοσοκομεία, τα οποία κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία, έρχονται αντιμέτωπα με τα ολοένα αυξανόμενα επίπεδα της μικροβιακής αντοχής και την εμφάνιση νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς Gram – αρνητικούς μικροοργανισμούς.

Η Υφυπουργός αναφέρθηκε και στην υποστελέχωση των νοσοκομείων, ως μια αδυναμία στην αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο Υγείας, για τον λόγο αυτό, ανακοίνωσε 2.950 προσλήψεις, οι οποίες πρόκειται να δώσουν ανάσα στις μονάδες υγείας.

Κλείνοντας, ανακοίνωσε τη συγκρότηση στο Υπουργείο Υγείας ‘’Συντονιστικής Επιτροπής παρακολούθησης και εφαρμογής των μέτρων πρόληψης και περιορισμού των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής στα ελληνικά Νοσοκομεία’’.



 mednet.gr






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ