Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τί είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών




Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ακανόνιστα διαστήματα περιόδου, υπερβολική τριχοφυΐα και παχυσαρκία. Το όνομα σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών προέρχεται από την εμφάνιση των ωοθηκών που έχουν μεγάλο μέγεθος με πολλές κύστεις (πολυκυστικές).
To σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η κύρια αιτία της υπογονιμότητας στις γυναίκες. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου των μακροπρόθεσμων επιπλοκών, οι οποίες περιλαμβάνουν τον διαβήτη και κάποιες καρδιακές παθήσεις.

Ποιά είναι τα συμπτώματα

Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αρκετά από τα παρακάτω συμπτώματα:
•Διαταραχές ή και διακοπή της περιόδου. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αρχίσει στην εφηβεία με την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, ή μπορεί να εμφανιστεί αργότερα.
•Μακριές και χονδρές τρίχες στο πρόσωπο, στο στήθος, στην κοιλιακή χώρα, τα πόδια
•Ακμή
•Υπογονιμότητα.
•Παχυσαρκία.
•Προδιαβήτης ή διαβήτης τύπου 2.
•Σκούρα επιδερμίδα στον αυχένα το λαιμό, το εσωτερικό των μηρών, του αιδοίου ή των μαστών.
Επιπλέον, τα ακόλουθα είναι πιθανό να υπάρχουν:
•Υψηλή αρτηριακή πίεση
•Υψηλή χοληστερόλη
•Αυξημένα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, η οποία μπορεί να σχετίζεται με καρδιαγγειακά προβλήματα
•Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα
•Σύνδρομο υπνικής άπνοιας

Πού οφείλεται

Στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το σώμα παράγει υπερβολικές ποσότητες ανδρογόνων και υπάρχουν διαταραχές και στις γυναικείες ορμόνες με αποτέλεσμα η ωορρηξία να εμφανίζεται λιγότερο συχνά από το φυσιολογικό ή και καθόλου. Αυτό εκδηλώνεται σαν ακανόνιστα διαστήματα περιόδου ή και διακοπή της περιόδου.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση επιτυγχάνεται με την πλήρη φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης της πυέλου, και άλλες εξετάσεις όπως:
•εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων των πολλών ορμονών, σακχάρου και θυρεοειδους
•υπερηχογράφημα πυέλου (μήτρας και ωοθηκών)για τον έλεγχο των ωοθηκών και το πάχος του τοιχώματος της μήτρας σας

Πώς θεραπεύεται

Σε γενικές γραμμές ακολουθήστε υγιεινές διατροφικές επιλογές και τακτική άσκηση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν είστε υπέρβαρες. Η παχυσαρκία προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη. Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τόσο την ινσουλίνη και τα επίπεδα ανδρογόνων, και μπορεί να αποκαταστήσει την ωοθυλακιορρηξία. Ρωτήστε το γιατρό σας για να σας προτείνει ένα πρόγραμμα για έλεγχο του βάρους.
Φάρμακα για τη ρύθμιση της περιόδου
Αν δεν είστε ή αν δεν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει χαμηλή δόση από του στόματος αντισυλληπτικων που συνδυάζουν συνθετικά οιστρογόνα και προγεστερόνη.
Φάρμακα για τη μείωση της υπερβολικής τριχοφυΐας
Ο γιατρός σας μπορεί να προσθέσει και φάρμακα που στοχεύουν ειδικά στο να εξουδετερώσουν τις συνέπειες της υπερβολικής έκκρισης ανδρογόνων όπως η σπειρονολακτόνη ή μια συνταγή κρέμας προσώπου που επιβραδύνει την τριχοφυία στις γυναίκες.

Τί είδους επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν

Έχοντας σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παρουσιάζετε αυξημένο κίνδυνο για:
•διαβήτη τύπου 2
•υψηλή αρτηριακή πίεση
•αύξηση των τριγλυκεριδίων
•μειωμένη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) χοληστερόλη, η λεγόμενη “καλή” χοληστερίνη
•καρδιαγγειακές παθήσεις
•μεταβολικό σύνδρομο, ένα σύμπλεγμα από σημεία και συμπτώματα που δείχνουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
•αιμορραγία της μήτρας
•καρκίνου της μήτρας (ενδομητρίου)
•διαταραχές κυήσεως
Μπορεί να χρειαστεί θεραπεία με φάρμακα γονιμότητας για να μείνετε έγκυος, αν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Κατά τη διάρκεια της κύησης, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διαβήτη κύησης και υψηλής αρτηριακής πίεσης.


 healthpress.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Νιώθεις συχνά την ανάγκη ό,τι κάνεις να το κάνεις τέλεια; Έχεις παρατηρήσει να αναλαμβάνεις μια δουλειά και να μην την παραδίδεις ποτέ γιατί πιστεύεις ότι δεν είναι τέλεια και όλο κάτι λείπει; Καθυστερείς να παραδώσεις projects στη δουλειά σου γιατί νιώθεις την ανάγκη να τα τελειοποιήσεις; Παρατηρείς πως είσαι συνεχώς αγχωμένος γιατί θέλεις όλα να τα κάνεις τέλεια σε όλους τους τομείς της ζωής σου; Εάν έχεις μαζέψει αρκετά ναι στις παραπάνω ερωτήσεις τότε ίσως ανήκεις στην κατηγορία του τελειομανή. Ως τελειομανής ορίζεται ο άνθρωπος που αρνείται να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Εκφράζει τη συνεχή προσπάθεια ενός ατόμου για την αποφυγή λαθών, δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι. Ποια είναι λοιπόν τα βασικά χαρακτηριστικά του τελειομανή ανθρώπου; Δεν αφήνει καθόλου χώρο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

Σε ποιες παθολογικές καταστάσεις η ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) αυξάνει;

      Η ΤΚΕ σαν εργαστηριακή εξέταση συμπληρώνει 80 χρόνια «ζωής». Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν το δείγμα του αίματος τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα. Η ΤΚΕ είναι μία απλή, φθηνή, μη ειδική δοκιμασία που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται για την διάγνωση καταστάσεων που σχετίζονται με την οξεία και χρόνια φλεγμονή, τον καρκίνο και τα αυτοάνοσα νοσήματα. ΗΤΚΕ αναφέρεται ως μη ειδική δοκιμασία, διότι όταν τη βρίσκουμε αυξημένη, ο γιατρός δεν μπορεί να καταλάβει σε ποιό σημείο του σώματος υπάρχει φλεγμονή, ποιά είναι η αιτία που την αυξάνει, δεδομένου ότι η ΤΚΕ επηρεάζεται και από άλλες καταστάσεις πέραν της φλεγμονής. Για τον λόγο αυτό η ΤΚΕ πρέπει να αξιολογείται σε συνάρτηση και με άλλες δοκιμασίες. Η ΤΚΕ σημαίνει μια κατάσταση ενεργοποίησης, κάτι σαν “συναγερμό” για τον οργανισμό που κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μια απλή ουρολοίμωξη για παράδειγμα, όπου η ΤΚ