Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Tαξιδιωτικές συμβουλές για ανθρώπους με αναπηρία





Η μετακίνηση με αεροπλάνο για ένα άτομο με κινητικά προβλήματα  πλέον είναι πολύ εύκολη. Αρκεί να ενημερωθεί η αεροπορική εταιρεία κατά την διάρκεια της αγοράς του εισιτηρίου.
Υπάρχουν 3 διαφορετικές κατηγορίες όσον αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
  1. WCHR* είναι τα άτομα αυτά που χρειάζονται βοήθεια μόνο για μακρινές αποστάσεις και μέχρι να φτάσουν στο αεροσκάφος.
  2. WCHS* είναι τα άτομα αυτά που δεν μπορούν να ανεβούν σκάλες οπότε χρειάζονται ειδικό εφόδιο το οποίο θα τους ανεβάσει στο αεροσκάφος
  3. WCHC* είναι τα άτομα αυτά που χρειάζονται και το ειδικό εφόδιο που θα τους ανεβάσει στο αεροσκάφος αλλά χρήζουν βοηθείας και μέσα στην καμπίνα του αεροσκάφους. Εκεί θα μεταφερθούνε μέχρι την θέση τους με ειδική στενή τροχήλατη καρέκλα.
Όταν ο επιβάτης με αναπηρία φτάσει στο αεροδρόμιο και παρουσιαστεί στον έλεγχο εισιτηρίων  τότε ο προϊστάμενος της αεροπορικής εταιρείας θα εκτιμήσει σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες ανήκει ο επιβάτης. Ο ΑμεΑ θα πρέπει να παρουσιαστεί στο αεροδρόμιο τουλάχιστον 1 ½ ώρα πριν την αναχώρηση της πτήσης καθώς αυτή η κατηγορία των επιβατών  επιβιβάζονται στο αεροσκάφος πριν από τους υπόλοιπους επιβάτες. Υπάρχει ειδικό προσωπικό το οποίο θα βοηθήσει τον επιβάτη με τις αποσκευές του και θα τον οδηγήσει στην αίθουσα αναμονής.

 Όταν καθίσει στο αεροπλάνο η καρέκλα του θα τοποθετηθεί στο αμπάρι του αεροσκάφους μαζί με τις αποσκευές. 
 Εάν υπάρχει ειδικό διαιτολόγιο τότε κατά την αγορά του εισιτηρίου η αεροπορική εταιρεία θα πρέπει να ενημερωθεί έτσι ώστε να μπορεί να το παρέχει στον επιβάτη.
Εάν υπάρχει ανάγκη χορήγησης φαρμάκων τότε υπεύθυνος για  αυτό είναι αποκλειστικά και μόνο ο συνοδός του.
Εκτός από τις 3 παραπάνω κατηγορίες υπάρχει και μία ακόμα κατηγορία. Είναι αυτοί οι επιβάτες που δεν μπορούν να ταξιδέψουν παρά μόνο κλινήρης. Αυτή η κατηγορία ονομάζετε STRECHER. Για αυτούς τους επιβάτες υπάρχει μία τελείως διαφορετική διαδικασία. Θα πρέπει να γίνει κράτηση για 9 θέσεις στο αεροσκάφος καθώς τόσες ακριβώς χρειάζονται για να για να τοποθετηθεί ένα ειδικό κρεβάτι για τον επιβάτη.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συνοδεύετε ο ασθενής από γιατρό ή από νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και από έγγραφη επιστολή από τον θεράπων ιατρό του ασθενή η οποία να του επιτρέπει να ταξιδέψει. 
Εάν χρήζει χορήγησης οξυγόνου θα πρέπει να έχει μαζί του μία κινητή συσκευή οξυγόνου η οποία να είναι εγκεκριμένη από τον αερομεταφορέα. Η χρήση αυτής της συσκευής στο αεροσκάφος θα πρέπει να γίνει μόνο με μπαταρίες ξηρού τύπου.
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω πως το ποσοστό των ΑμεΑ που ταξιδεύουν με το αεροπλάνο για λόγους αναψυχής είναι πολύ μεγάλο καθώς όλες οι αεροπορικές αεροπορίες είναι υποχρεωμένες να έχουν όλα αυτά τα εφόδια που θα βοηθήσουν στην άψογη εξυπηρέτηση τους.
*WCHR= WHEELCHAIR RAMP
*WCHS=WHEELCHAIR STEPS
*WCHC=WHEELCHAIR CABIN
Κωνσταντινίδης Θεμιστοκλής
Ταξιδιωτικός σύμβουλος για άτομα με αναπηρίες
 e-mail: themiskon@me.com
realhabilitation.gr

newsitamea

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μολυσματική τέρμινθος: Συμπτώματα, μετάδοση και θεραπεία

Η μολυσματική τέρμινθος είναι μία συχνή ιογενής πάθηση που προσβάλλει το δέρμα και ευκαιριακά τα μάτια. Μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας αλλά προσβάλλει κατά κύριο λόγο παιδιά, σεξουαλικά ενεργείς ενήλικες και αυτούς που για κάποιος λόγο δεν έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Η ηλικία που εμφανίζεται πιο συχνά στα παιδιά η πάθηση είναι μεταξύ ενός και 10 ετών. Δεν απαιτεί πάντα αντιμετώπιση. Ο ιός της μολυσματικής τερμίνθου ανήκει στην οικογένεια των poxvirus και ονομάζεται Molluscum Contagiosum Virus ( MCV ). Αποικεί μόνο τον άνθρωπο. Υπάρχουν 4 τύποι του ιού: MCV -1, MCV -2, MCV -3 και MCV -4. Ο πιο συχνός είναι ο ιός MCV -1 ενώ ο MCV -2 ανιχνεύεται πιο συχνά σε ενήλικες και είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Συμπτώματα Οι βλάβες της μολυσματικής τερμίνθου είναι μικρά σπυράκια, μεγέθους 1-10 χιλιοστών που μοιάζουν με ογκίδια, ελιές ή μαργαριτάρια. Πρόκειται για στρογγυλές, λευκές και γυαλιστερές βλατίδες (θολωτές) με ομφαλωτό κέντρο, που περιέχουν ένα

10 συμπτώματα του «Σιωπηλού Δολοφόνου» των ωοθηκών, που κάθε γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζει

Υπολογίζεται ότι στης ΗΠΑ περισσότερες από 550 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο στις ωοθήκες. Πιστεύεται πως οι κύριες αιτίες αυτής της μορφής καρκίνου περιλαμβάνουν: Την ηλικία Τη κληρονομικότητα Τη χρήση αντισυλληπτικών Αυτό όμως που είναι το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι περισσότερες που μαθαίνουν πως έχουν αυτή τη μορφή καρκίνου, το μαθαίνουν στα τελευταία στάδια, όταν δεν υπάρχει πια ελπίδα. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτού του σιωπηλού δολοφόνου, γιατί μία έγκαιρη διάγνωση θα σας σώσει τη ζωή. Τα 10 κυριότερα συμπτώματα είναι: 1. Συχνοί κοιλόπονοι 2. Πόνος στη λεκάνη και το στομάχι 3. Ασταθή έμμηνος ρύση Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να αναπτυχθεί και σε κορίτσια που δεν έχει αρχίσει ακόμα ο κύκλος του, ωστόσο είναι πολύ πιο συνηθισμένος σε γυναίκες άνω των 55. 4. Αίσθημα κόπωσης χωρίς προφανή λόγο 5. Παράξενο αίσθημα κορεσμού Το να νιώθεις φουσκωμένος όταν δεν έχεις φάει είναι ένα κοινό σύμπτωμα το

Εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια και κίνδυνοι - Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι «δείκτης» εγκεφαλικής υγείας

Η εγκεφαλική μικροαγγειοπάθεια αποτελεί επικίνδυνο εχθρό για τη μέση ηλικία και πολύ περισσότερο όταν συνυπάρχουν παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υπέρταση Προσβάλει κατά κύριο λόγο τα μικρά τριχοειδή αγγεία του μεσεγκεφάλου και προκαλεί χαρακτηριστικές διαταραχές στην ροή του αίματος.. Η τριάδα αυτών των διαταραχών αποτελείται από διαταραχές μνήμης και   προσοχής , δυσχέρεια βάδισης και ακράτεια. Σ’αυτήν την κεντρική συμπτωματολογία προστίθενται και άλλες δυσλειτουργίες. Η νόσος, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται με την ηλικία, πιστεύεται ότι αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ προγενέστερες μελέτες την έχουν επίσης συσχετίσει με απώλεια του συντονισμού των κινήσεων και νοητική διαταραχή. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξή της. Η πιθανή δυσκολία ενός ατόμου να ισορροπήσει στο ένα πόδι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα θα μπορούσε να είναι δείκτης ε